Λίγα λόγια για τα Ροδίτικα Πιτταρούδια…

0
1235

 

Λίγα λόγια για το πιτταρούδι…..
«Η λέξη πι(τ)ταρούδι είναι σύνθετη από τις λέξεις πίτα (από το ιταλικό pitta και το λατινικό picta με αναγωγή στο αρχαιοελληνικό πηκτή= είδος πηχτής ζύμης)και το υποκοριστικό επίθημα -αρούδι και σημαίνει η μικρή (τηγανητή)πίτα. Είναι φαγητό που συνηθίζεται σε πολλά χωριά της Ρόδου ,όχι πάντα όμως με το ίδιο όνομα και τα ίδια υλικά κατασκευής. Π.χ έχουμε τις  πιττιές  που φτιάχνονται  με μανιτάρια στα Μάσσαρη και τη Μαλώνα και  τα πιτταρούδια από κρέας κομμένο στο χέρι στα Κοσκινού. Η πιο συνηθισμένη συνταγή όμως είναι οι ρεβιθοκεφτέδες με βασικά υλικά τα ρεβίθια ,τα κρεμμύδια ,τις ντομάτες, το αλεύρι ,το δυόσμο και το αλατοπίπερο. Εναλλακτικά μπορεί αντί για ρεβίθια να χρησιμοποιηθεί κόκκινη κολοκύθα. Είναι φαγητό που μπορεί να φαγωθεί ζεστό αλλά και κρύο. Πιτταρούδια εκτός από την Ρόδο υπάρχουν και σε άλλα μέρη όπως στην Μυτιλήνη που φτιάχνονται με σπιτικό φύλλο, μαλακή φέτα και αυγά , τα  σαΐτια Μονεμβασιάς (πιτταρούδια με χορταρικά και τυρί) κ.α.»

Στις 9 Σεπτεμβρίου  ημέρα Σάββατο από τις 18:30 μέχρι αργά το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία  Κουντουριώτη (πίσω από το κτήριο της Περιφέρειας) εκδήλωση με τίτλο «Περιπλάνηση στο χθες».

Πρόκειται για μια πολιτιστική εκδήλωση με επίκεντρο τη δωδεκανησιακή παράδοση, μέσω της οποίας δίνεται η ευκαιρία αφενός της παρουσίασης και προβολής  διαφόρων παραγωγικών κλάδων (γνωστών- ξεχασμένων) και αφετέρου να γνωρίσουν οι επισκέπτες του νησιού μας, οι νεότερες γενιές και να θυμηθούν οι γηραιότεροι την άλλη Ελλάδα που όλοι αγαπήσαμε αλλά δυστυχώς αποβάλαμε από την καθημερινότητά μας καθώς μας το επέβαλε ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας.

Η εκδήλωση θα εξελίσσεται ταυτόχρονα σε 3 φάσεις όπου οι επισκέπτες  θα έχουν τη δυνατότητα να περιφέρονται ελεύθερα από το ένα σημείο στο άλλο.
1η φάση:  Κεντρική εξέδρα όπου θα παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί και έθιμα της Δωδεκανήσου.
2η φάση:  Πάγκοι που θα παρουσιάζονται παραδοσιακά προϊόντα της Δωδεκανήσου.
3η φάση : Σε προκαθορισμένους χώρους θα γίνεται επίδειξη του τρόπου παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων καθώς και η παρουσίαση παραδοσιακών επαγγελμάτων.
Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται αυτή η εκδήλωση. Η πρώτη υλοποιήθηκε, στις 21 Σεπτεμβρίου 2013, με απόλυτη επιτυχία.
Η φετινή εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στο πιτταρούδι, το οποίο και θα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο  μεταξύ των άλλων παραδοσιακών προϊόντων, τα οποία  οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να δοκιμάζουν.

Την επιμέλεια του παραπάνω αποσπάσματος έχει αναλάβει ο  κ. Αλέξανδρος Κατσαράς, τον οποίο και ευχαριστούμε.

Η εκδήλωση στηρίζεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Ρόδου καθώς και από τις Ομοσπονδίες Παροικιακών  και  Τοπικών Συλλόγων.

Πηγή : rodiaki.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ