Τσουχτερό πρόστιμο στον συμπολίτη μας ψαροντουφεκά για το σπάνιο είδος «Σαλάχι καρχαρία» που αλίευσε! ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ Κω

13
20011

Όπως πληροφορούμαστε ο συμπολίτης μας ψαροντουφεκάς που αλίευσε ένα σπάνιο είδος  ψαριού με την ονομασία Rhinobatos cemiculus Σαλάχι καρχαρίας, ένα από τα *40 είδη ψαριών της Μεσογείου που απειλούνται με εξαφάνιση, κλήθηκε σε απολογία από το Λιμεναρχείο Κω (έπειτα από καταγγελία του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ) και του επιβλήθηκαν βαρύτατες διοικητικές κυρώσεις (τσουχτερό πρόστιμο), μιας και επρόκειτο για σπάνιο και προστατευόμενο είδος (η αλίευσή του πάντως  έγινε τέλη Απριλίου και όχι Μάιο που ισχύει η γενική απαγόρευση).

Με την ευκαιρία αυτή το Λιμεναρχείο ενημερώνει άπαντες μέσω του τύπου, των αλιευτικών συλλόγων, φορέων κλπ, προκειμένου να υπάρξει ευαισθητοποίηση για την προστασία αυτών των σπάνιων ειδών: www.hcg.gr/alieia Αλιεύματα Θαλάσσια Θηλαστικά.

Θέμα: «Προστασία ειδών καρχαριών και σελαχιών».

Με την παρούσα, υπενθυμίζουμε / ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, έχουν τεθεί σε καθεστώς προστασίας συγκεκριμένα είδη καρχαριών και σελαχιών, τα οποία απαγορεύεται να αλιεύονται – διατηρούνται επί σκαφών – πωλούνται – εκτίθενται προς πώληση.

 • Δεδομένου ότι αποδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο υπ’ όψη αντικείμενο, επισημαίνουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας, για ειδικότερες πληροφορίες – διευκρινίσεις, μπορούν να απευθύνονται στην Υπηρεσία μας καθ’ όλο το 24ωρο (τηλ. 2242026594), καθώς και στους Λιμενικούς Σταθμούς Καρδάμαινας (τηλ. 2242091553) και Νισύρου (τηλ. 2242031222), ενώ, επίσης, οδηγός αναγνώρισης των εν λόγω ελασματοβράγχιων υπάρχει στο διαδικτυακό τόπο της αρμόδιας Διεύθυνσης του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ακολουθώντας τη διαδρομή www.hcg.gr/alieia Αλιεύματα Θαλάσσια Θηλαστικά.

 • Θεωρούμε αυτονόητη και επιβεβλημένη την άμεση ενημέρωσή μας, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, σε περίπτωση διαπίστωσης μη τήρησης των κείμενων διατάξεων, ώστε να εντοπισθούν οι παραβάτες και να κινηθεί η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων, οι οποίες είναι βαρύτατες.

  Εκ της Λιμενικής Αρχής Κω

 

* 40 είδη ψαριών της Μεσογείου  απειλούνται με εξαφάνιση

Τα Μεσογειακά ψάρια, συμπεριλαμβανομένου του τόνου, του λαυρακιού και μπακαλιάρου, κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της υπεραλίευσης, της θαλάσσιας υποβάθμισης των ενδιαιτημάτων και της ρύπανσης, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.

Συνολικά, περισσότερα από 40 είδη ψαριών της Μεσογείου  είναι απειλούμενα
στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών.

Σχεδόν το ήμισυ των ειδών των καρχαριών και σαλαχιών της Μεσογείου απειλουνται με εξαφάνιση,.  14 από τα 15 είδη  χονδριχθύων   είναι  άκρως απειλούμενα. Το 15ο είναι ένα οστεώδες ψάρι, ο κοινός γοβιός ή Pomatoschistus microps, το οποίο εχει  μείωση του πληθυσμού, κατ ‘ 80%  τα τελευταία 10 χρόνια, κυρίως από τις ζημιές στον φυσικό της χώρο και τυχαίων συλλήψεων.

Η οργάνωση κάλεσε τις κυβερνήσεις να «ενισχύσουν τους αλιευτικούς κανονισμούς, να δημιουργήσουν νέα θαλάσσια πάρκα, τη μειώσουν την ρύπανση και  να αναθεωρήσουν τις ποσοστώσεις αλιείας, ιδίως για τον αριθμό  που επιτρέπεται να αλιευτούν από  για τα απειλούμενα είδη.»

Ο κατάλογος των απειλούμενων μεσογειακων ψαριων.
http://cmsdata.iucn.org/downloads/overview_of_the_conservation_status_of_the_marine_fishes_of_the_mediterranean_sea_rep.pdf

ΤΑ ΑΚΡΩΣ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ


Isurus oxyrinchus καρχαρίαςCR


Lamna nasus CR καρχαρίας


Carcharias taurus καρχαρίας CR


Gymnura altavela Σαλάχι πεταλούδα


Pristis pectinata πρίστης CR

Pristis pristis πρίστης  CR


Dipturus batis σαλάχι CR


Leucoraja circularis Circulaire σαλάχι CR


Leucoraja melitensis  Σαλάχι Malte CR Endemic


Rostroraja alba Μικρό σαλάχι CR


Oxynotus centrina αχινόγατος CR


Squatina aculeata CR

Squatina oculata CR


Squatina squatina βιολί CR


Pomatoschistus microps  Μικρογωβιός CR


ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΝΤΑ


Carcharhinus plumbeus  EN καρχαρίας


Mustelus asterias  EN γαλέος


Mustelus mustelus  EN γαλέος


Carcharodon carcharias EN σκυλόψαρο


Mobula mobular EN διαβολόψαρο


Raja undulata  EN σαλάχι


Rhinobatos cemiculus  EN Σαλάχι καρχαρίας


Rhinobatos rhinobatos  EN Σαλάχι


Squalus acanthias EN σκυλόψαρο


Pomatoschistus tortonesei EN Endemic


Thunnus thynnus EN γλουπαίος


Epinephelus marginatus EN ροφός


Syngnathus taenionotus EN Endemic Σακοράφα της. Αδριατικής


ΤΡΩΤΑ

Prionace glauca  VU καρχαρίας
Sphyrna zygaena VU πατερίτσα
Heptranchias perlo VU καρχαρίας
Hexanchus griseus VU καρχαρίας
Alopias vulpinus VU σκυλόψαρο
Cetorhinus maximus VU σαπουνάς
Odontaspis ferox VU καρχαρίας
Centrophorus granulosus VU κεντρόνι
Merluccius merluccius VU μπακαλιάρος
Opeatogenys gracilis VU Endemic Πυγμαίος. λεπαδόγαστρος
Pomatoschistus minutus VU Γωβιουδάκι
Labrus viridis VU χειλού
Sciaena umbra VU σκιός
Umbrina cirrosa VU μυλοκόπι
Dentex dentex VU συναγρίδα

http://elerpe.org/Red_Data_Greece.pdf

13 ΣΧΟΛΙΑ

 1. …ο καμπρουρογαμόσαυρος,ο κ@λοτρυπιδοφάγος,ο κερατοκ@λόρακας,ο κ@λομπαρογυπαετός,ο ορθόκ@λος,ο μα@ρογ@μολέων,ο γιδομ@νοχαβλιόδοντας,η σφιχτόπερκα,ο λαγουδαρόδοντας και η παρθενοσαρανταποδαρούσα…..είναι απ τα απειλούμενα είδη που αλίευσαν στον παρελθόν χομπίστες ψαροντουφεκάδες…..όμως καλό θα ήταν να ελέγχονται και οι υπόλοιποι που με διάφορους τρόπους ,έχουν αδειάσει το βυθό με προχωρημένες τεχνολογικές τεχνικές υψηλής ακρίβειας…

 2. …..αλλά τέτοια ή παρόμοια σπάνια είδη αλιεύονται καθημερινά,ακόρεστα,αλόγιστα,παράνομα,ομαδικά,σε λάθος εποχές,μανιωδώς ακόμα και χωρίς καμιά θρεπτική αξία,σε μεγέθη x small,για πλάκα και για εμπορία… και υπάρχουν και πολλοί που τα βγάζουν στο facebook,και σε φόρουμ…σε μερικά χρόνια οι επόμενες γενιές θα δείχνουν σε φωτογραφία μερικά είδη που εμείς εξαφανίσαμε….αλλά τέτοιες καύκες,που είμαστε…….

 3. Αν πληρώσει το πρόστιμο θα ζωντανέψει το ψάρι. . . Οι ψαροντουφεκαδες που εφοδιάζουν όλο τον χρόνο τα εστιατόρια δεν γίνονται αντιληπτοί?

  • Ούτε κάποιος σκότωσε ένα άλλο, αν μει φυλακή δε θα αναστηθεί. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να τιμωρηθεί, για παραδειγματισμό και συμμόρφωση των υπολοίπων.

 4. ΣΩΣΤΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ Λ/Χ…ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΜΩΣ Κ ΜΕ ΤΙΣ ΝΑΥΤΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ……………..ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ Κ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ,ΤΟ ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ , ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ-ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ….ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ….ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΩ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΥΕΝ Κ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΜΕ ΦΩΤΟ Κ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ..

 5. Συμπερασμα.Αν πετυχετε καποιο καρχαρια στη θαλασσα,μην τον πειραξετε.Αφηστε τον να σας φαει με την ησυχια του.

  • Ναι δεν βλέπεις έχει γίνει χαμός στη Μεσόγειο να τρώνε οι καρχαρίες τους ανθρώπους…

 6. καλα κανετε , αλλα να κυνηγησετε και αυτους που πανε με μολυβι φυλακα ψαρεμα και ξετιναζουν τις συναγριδες , τα μαγιατικα και αλλα παρομοια ψαρια, και τα πουλανε στις ταβερνες μαυρα!!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ