Πως διεσώθη η χελώνα caretta – caretta που βρἐθηκε στην Πάτμο και γιατί ονομάστηκε Ιωάννα

0
2180

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΤΜΟΥ «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ»

 

Ιστορικό της διάσωσης της Ιωάννας ( χελώνα caretta – caretta 40 ετών ) που βρέθηκε στην Πάτμο την 07/01/2023 .

 

Η Ιωάννα σήμερα βρίσκεται στο κέντρο διάσωσης θαλάσσιων χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ, μετά από συντονισμένες ενέργειες εθελοντών, φορέων και ανθρώπων που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και το οικοσύστημα.

Ξεκίνησε να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή την 09/01/23 και βρίσκεται σε δεξαμενή με γλυκό νερό, με σκοπό την αποκόλληση των παράσιτων με φυσικό τρόπο και την θεραπεία της από παλαιά και νέα τραύματα.

 

Το ιστορικό της υπόθεσης περιγράφεται, προκειμένου να καταλάβουμε όλοι ότι μόνο με οργανωμένες προσπάθειες μπορούμε να βοηθήσουμε ζωντανά πλάσματα σαν την Ιωάννα που βρίσκονται σε δύσκολη θέση γύρω μας.

Την 07/01/23, ώρα μεσημβρινή, δύο νέα παιδιά από την Πάτμο ο Παναγιώτης Βιολέντης και ο Μανώλης Λούπος εντοπίζουν την χελώνα στην περιοχή «Καμπί » σε κατάσταση που δημιουργούσε ερωτηματικά για την υγεία της, αφού ήταν στην ακροθαλασσιά σχεδόν ακίνητη.
Επικοινώνησαν με τον φίλο τους Κλεούδη Σίγκη, προκειμένου να αναλάβει την επικοινωνία με τις αρχές και να μάθουν τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση.
Ενημερώθηκε το Αρχιπέλαγος, η Λιμενική Αρχή και ο Δήμος Πάτμου για να τηρηθούν τα πρωτόκολλα καταγραφής και αντιμετώπισης .

Το Αρχιπέλαγος μίλησε με τον Καμίτση Γεώργιο ( Σύμβουλο του ΕΒΕΔ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ιππόκαμπος ) για να οργανωθεί τάχιστα η μεταφορά προς τον ΑΡΧΕΛΩΝ, Κυριακή βράδυ, με το πλοίο της γραμμής.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτμου » Ιππόκαμπος « ανέλαβε την μεταφορά , την κατασκευή δοχείου ειδικών διαστάσεων και την περίθαλψη της Ιωάννας, μέχρι να έρθει η ώρα που θα ταξιδέψει δια θαλάσσης αλλά με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που εκείνη γνωρίζει.

Ο Γαμπιεράκης Γεώργιος ( Ιδρυτικό μέλος του Ιππόκαμπου) συντόνισε την μεταφορά με δικό του όχημα, φρόντισε την κατασκευή του δοχείου και έκανε την πρώτη νοσοκομειακή περίθαλψη σε μέρος ζεστό και ασφαλές( εκθεσιακός χώρος enpatmoxylo ).

Οι γιατροί του κέντρου περίθαλψης έδωσαν τις απαιτούμενες οδηγίες για το ταξίδι της Ιωάννας.
Τα νέα παιδιά της διάσωσης ήταν δίπλα στην Ιωάννα- αν και βρεγμένα- από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ που τακτοποιήθηκαν όλες οι ετοιμασίες για το ταξίδι της. Σκέφτηκαν ότι το όνομα της δεν μπορεί να είναι άλλο εκτός του Ιωάννα, χάριν της ημέρας 07/01/2023.

 

Η Ναυτιλιακή Εταιρεία Blue Star Ferries μετέφερε δωρεάν την Ιωάννα στον Πειραιά και φρόντισε να ταξιδέψει, όπως είπαν οι γιατροί του κέντρου.
Η Ιωάννα θα περάσει τον χειμώνα στο κέντρο διάσωσης και μόνο αφού βεβαιωθούν οι γιατροί πως έχει ξεπεράσει κάθε κίνδυνο και έχει ανακτήσει τις δυνάμεις της θα προωθηθεί προς το φυσικό της περιβάλλον.

 

Τα νέα παιδιά από την Πάτμο Μανώλης, Παναγιώτης και Σίγκης μας έδειξαν πως υπάρχει ελπίδα στην προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος.
Τους αξίζουν συγχαρητήρια, όπως και σε κάθε άνθρωπο που διέθεσε προσωπικό χρόνο και εξοπλισμό, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα το αυτονόητο.

 

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτμου Ιππόκαμπος δηλώνει την παρουσία του, όπου αυτή κρίνεται αναγκαία και ευχαριστεί όλους τους εμπλεκόμενους στην διάσωση της Ιωάννας.

 

Πληροφορίες
Η χελώνα CARETTA-CARETTA είναι η μοναδική που ωοτοκεί στην Ελλάδα.

Οι θαλάσσιες χελώνες θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από την Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.
Το 1983 συστάθηκε ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων» ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο με αντικείμενο τη μελέτη, την προστασία και την περίθαλψη των χελωνών Caretta, καθώς και τη διαχείριση των οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες ελληνικές παραλίες ωοτοκίας τους.

Φωτογραφίες: ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ

Φωτογραφία 1 : Μεταφορά από Λιβάδι Καλογήρων στον εκθεσιακό χώρο enpatmoxylo.

XELONA IPPOKAMPOS
Φωτογραφία 2 : Πρώτες βοήθειες (για 2 ημέρες στην Πάτμο) προστασίας, κατόπιν υποδείξεως του Συλλόγου προστασίας θαλάσσιας χελώνας <<ΑΡΧΕΛΩΝ>>.

XELONA IPPOKAMPOS 2Φωτογραφία 3 : Εκκίνηση ανάρρωσης στον ΑΡΧΕΛΩΝ.

XELONA IPPOKAMPOS 3

Φωτογραφία 4 : Μέλος του Συλλόγου Ιππόκαμπος, Καμίτσης Γεώργιος (δεύτερος από δεξιά), με τους συνεργάτες από το κέντρο διάσωσης θαλάσσιας

χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ.

XELONA IPPOKAMPOS 4πηγή: patmostimes.gr/akoustikan0/14983-caretta-caretta

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ