Θρίλερ με το – Καταδρομικό Moskva: Τα πολεμικά μυστικά του και ο αντιπερισπασμός πριν το χτύπημα την ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου στη Μαύρη θάλασσα

2
976

Δείτε βίντεο που δημοσίευσε το Anadolu και φέρεται να δείχνει την έκρηξη

Σημαντικό πλήγμα δέχθηκαν σήμερα οι ρωσικές δυνάμεις, καθώς ένα από τα πιο σημαντικά πολεμικά πλοία της Ρωσίας υπέστη σοβαρή ζημιά και εκκενώθηκε, με τις συνθήκες γύρω από το συμβάν να μην έχουν ξεκαθαριστεί ακόμα πλήρως.

Σύμφωνα με το CNN, το πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva, που αποτελεί τη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, «είτε πλέει εγκαταλειμμένο είτε βρίσκεται στον πάτο της Μαύρης Θάλασσας», ενώ το αμερικανικό δίκτυο κάνει λόγο για «μεγάλο χτύπημα» στις δυνάμεις της Μόσχας που τα έχουν βρει σκούρα με την ουκρανική αντίσταση, 50 περίπου μέρες μετά την έναρξη της εισβολής.

Σε υπηρεσία από το 1983 ήταν το πλοίο της Ρωσίας – Διέθετε τεράστια δύναμη πυρός – Βρέθηκε στην Ελλάδα πριν λίγα χρόνια και συμμετείχε στις εκδηλώσεις της «Ρώσικης Εβδομάδας στα Ιόνια Νησιά» – Πώς οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν τα τουρκικά drones που διαθέτουν για να αποπροσανατολίσουν την αντιπυραυλική άμυνα του πλοίου

Μία ιδιαίτερα σημαντική απώλεια όχι μόνο για τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και για ολόκληρο το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό συνιστά το χτύπημα του πυραυλοφόρου καταδρομικού πλοίου Moskva από αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune, οι οποίοι ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν εκτοξεύθηκαν από το επάκτιο σύστημα άμυνας της Ουκρανίας ή από ουκρανικά, τουρκικής κατασκευής, μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB-2.

Ο ρωσόφωνος  λογαριασμός του πρακτορείου Anadolu στο Twitter δημοσίευσε ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τη στιγμή της έκρηξης στο Moskva. Όπως και πολλά άλλα βίντεο που κυκλοφορούν στα social media τις ώρες μετά την επίθεση, δεν έχει σταθεί δυνατό να επαληθευτεί η γνησιότητά του με ανεξάρτητο τρόπο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το Moskva («Μόσχα»), υπέστη «σοβαρές ζημιές» αφού ανατινάχθηκε μέρος των πυρομαχικών στο κατάστρωμά του έπειτα από πυρκαγιά. «Λόγω πυρκαγιάς, στο Moskva σημειώθηκε έκρηξη πυρομαχικών που μετέφερε. Το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Το πλήρωμα εκκενώθηκε», ήταν η ακριβής ανακοίνωση του υπουργείου, την οποία μετέδωσαν όλα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, χωρίς να διευκρινίζουν πάντως ποια είναι η θέση του καταδρομικού

Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν νωρίτερα ότι το ρωσικό καταδρομικό χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptune.  «Πύραυλοι Neptune που προστατεύουν τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αυτό το ρωσικό πλοίο», είπε ο ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού (νότια), ο Μαξίμ Μαρτσένκο.

Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.  «Εξαιτίας μεγάλων καταιγίδων πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα που παρεμποδίζουν τη δορυφορική απεικόνιση και την καταγραφή δορυφορικών δεδομένων, το CNN δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει οπτικά ότι το πλοίο χτυπήθηκε και την τρέχουσα θέση του, ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι μια φωτιά πάνω σε ένα τέτοιο πλοίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφική έκρηξη, ικανή να βυθίσει το πλοίο», αναφέρει το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου. «Όποιος κι αν είναι ο λόγος που ξέσπασε η πυρκαγιά, οι αναλυτές μιλούν για πλήγμα στην καρδιά του ρωσικού ναυτικού αλλά και στην εθνική υπερηφάνεια της Ρωσίας, που θα ισοδυναμούσε – για το Αμερικανικό Ναυτικό – με την απώλεια ενός θωρηκτού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ή με την καταστροφή ενός αεροπλανοφόρου σήμερα».

Την 24η Μαρτίου, έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό ανέφερε πως κατέστρεψε το Saratov, αποβατικό σκάφος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, κοντά στη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα. Η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι το αποβατικό καταστράφηκε. Ο ρωσικός στρατός σπανίως ανακοινώνει στοιχεία για τις απώλειές του στον πόλεμο.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μίλησε επίσης μέσω YouTube περί ουκρανικών πληγμάτων στο καταδρομικό, μίλησε για «έκπληξη στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας». «Φλέγεται με μεγάλη ένταση. Τώρα. Και με τη θαλασσοταραχή, είναι αδύνατο να ξέρουμε αν μπορούν να το βοηθήσουν», είπε προσθέτοντας ότι πάνω στο σκάφος βρίσκονται «510 μέλη πληρώματος».

Το Moskva είχε συμμετάσχει τις πρώτες ημέρες της εισβολής σε επιχείρηση εναντίον του Νησιού των Φιδιών, στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας, όταν είχαν αιχμαλωτιστεί 19 μέλη του ουκρανικού ναυτικού, που ανταλλάχθηκαν αργότερα με Ρώσους αιχμαλώτους.

Το καταδρομικό Moskva, αποτελούσε τη ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένα πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, έχοντας κατασκευαστεί με βασικό γνώμονα τη γρήγορη και εύκολη εξουδετέρωση των πλοίων συνοδείας των Αμερικανικών αεροπλανοφόρων.

MOSKVA_DATA

Το Moskva, καθελκύστηκε το 1979 και μπήκε σε υπηρεσία το 1983, ενώ το 2000 υποβλήθηκε σε εκτεταμένη επισκευή και εκσυγχρονισμό, ενισχύοντας περαιτέρω τις δυνατότητες αεράμυνάς του, το οπλοστάσιο του αλλά και βελτιώνοντας τα ραντάρ του και τα ηλεκτρονικά του συστήματα. Ήταν το ηγετικό πλοίο της κλάσης Project 1164 Atlant του σοβιετικού ναυτικού. Το συνολικό μήκος του πλοίου είναι 186,4 μέτρα και πλάτος 20,8 μέτρα. To πλήρες εκτόπισμα φτάνει τους 12.400 τόνους και η μέγιστη ταχύτητα έως τους 32 κόμβους και αρχικά είχε σχεδιαστεί κυρίως για επιχειρήσεις εναντίον στόχων επιφανείας. Αρχικά ονομαζόταν Σλάβα, αλλά αργότερα μετονομάστηκε σε Μόσκβα (Μόσχα).

Διέθετε δεκαέξι εκτοξευτές πυραύλων επιφανείας – επιφανείας SS-N-12 Sandbox που είναι τοποθετημένοι σε δύο σειρές κατά μήκος και των δύο πλευρών της υπερκατασκευής. Είχε τεράστια δύναμη πυρός αφού στα οπλικά του συστήματα συμπεριλαμβάνονται επίσης 8 σιλό αντιαεροπορικών πυραύλων επιφανείας – αέρος SA-N-6 (οχτώ πύραυλοι σε κάθε σιλό σύνολο δηλαδή 64 πύραυλοι) και P-1000 Vulkan. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι προσέφεραν στο πλοίο μία ισχυρή αντιαεροπορική ομπρέλα, δεδομένου ότι έχουν τη δυνατότητα να αναχαιτίζουν επιθέσεις που προέρχονται από πυραύλους αέρος-επιφανείας που εξαπολύονται από εχθρικά αεροσκάφη και πλοία.

Πώς έγινε η επίθεση στη ναυαρχίδα Μόσκβα

Μπορεί να μην είναι ακόμα απόλυτα σαφές πώς ακριβώς κατάφεραν οι Ουκρανοί να διαπεράσουν τις άμυνες του Moskva, ωστόσο, η Daily Mail επικαλούμενη  πηγές που συνδέονται με τη ρωσική ομάδα Wagner , αναφέρει ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για να αποσπάσουν την προσοχή ή να εξουδετερώσουν τα ραντάρ του πλοίου πριν από την επίθεση.  Είναι επίσης πιθανό τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να χρησιμοποιήθηκαν ως παρατηρητές για να κατευθύνουν τους εισερχόμενους πυραύλους στο στόχο.

Οι ίδιες ρωσικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν – σύμφωνα πάντα με την Daily Mail –  ότι το Moskva χτυπήθηκε δύο φορές στην αριστερή πλευρά του από τους πυραύλους και έπιασε φωτιά. Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έχουν κατακλυστεί από ισχυρισμούς ότι το πλοίο βυθίστηκε, αν και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το διέψευσε – λέγοντας ότι παραμένει «πλωτό» και θα ρυμουλκηθεί στο λιμάνι.

Η Ρωσία παραδέχθηκε, μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης, ότι το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές μετά από πυρκαγιά που προκάλεσε έκρηξη πυρομαχικών στο πλοίο, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά σε ουκρανική επίθεση – λέγοντας μόνο ότι η αιτία ερευνάται.

Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε επίσης ότι το πλήρωμα έχει απομακρυνθεί, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά σε θύματα. Σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, πιστεύει ότι «εκατοντάδες» ναύτες μπορεί να έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη – άποψη που συμμερίζεται ο Ilya Ponomarev, ένας Ρώσος πολιτικός κατά του Πούτιν, ο οποίος δήλωσε ότι μόνο 50 από το 510μελές πλήρωμα έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής ότι διασώθηκαν.

Ο Ponomarev, γράφοντας στον δικό του λογαριασμό στο Telegram σήμερα έγραψε: «Η ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva, βυθίστηκε στον βυθό από δύο ουκρανικής κατασκευής πυραύλους Neptune. Προς το παρόν, είναι αξιόπιστα γνωστό για τη διάσωση 50 ανθρώπων από τα 510 μέλη του πληρώματος.

Πιστεύεται ότι οι πύραυλοι Neptune εκτοξεύτηκαν από κάπου γύρω από την Οδησσό, η οποία είναι η κύρια ναυτική βάση της Ουκρανίας και πόλη-λιμάνι όπου έχουν καταγραφεί στο παρελθόν πυρά από πυροβολαρχίες αντιπλοϊκών συστημάτων.

MOSKVA_02

Το ρωσικό καταδρομικό διέθετε επίσης ισχυρά ανθυποβρυχιακά όπλα, σταθερούς τορπιλοσωλήνες των 533 χιλ τοποθετημένους πίσω από το υπόστεγο σε κάθε πλευρά του σκάφους και δύο δωδεκαπλους εκτοξευτές ανθυποβρυχιακών πυραύλων RBU-6000 μπροστά στη γέφυρα. Το υπερυψωμένο τμήμα του καταστρώματος στη πρύμνη επέτρεπε παράλληλα και τη χρήση ενός ελικοπτέρου Ka-27.

Τέλος, ο οπλισμός του περιλάμβανε και έξι πυροβόλα CIWS Gatling των 30χιλ, δύο μπροστά από την γέφυρα και δύο σε κάθε πλευρά του καταδρομικού. Το κυρίως όπλο στην κατηγορία αυτή αποτελείται από ένα δίδυμο πυροβόλο 130 χιλιοστών που ήταν τοποθετημένο στο μπροστινό τμήμα του πλοίου. Το ρωσικό καταδρομικό διέθετε επίσης και ένα πλήρες φάσμα αισθητήρων και ραντάρ καθώς και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

068_AA_14042022_687210
000_328A9QX

Να σημειώσουμε πως το καταδρομικό Moskva είχε βρεθεί στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο του 2014, συμμετέχοντας, τότε, στις εκδηλώσεις της «Ρώσικης Εβδομάδας στα Ιόνια Νησιά». Το πλοίο στο πλαίσιο των σχετικών εκδηλώσεων, είχε πλεύσει τον Ιόνιο Πέλαγος αγκυροβολώντας διαδοχικά στα λιμάνια της Κέρκυρας, της Λευκάδα, της Κεφαλλονιάς και της Ζακύνθου.

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιο είναι το μυστικό πίσω από την επιτυχή αντιμετώπιση των Ρώσων από τον ουκρανικό στρατό

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στη Μαύρη Θάλασσα μετά από σαμποτάζ Ουκρανών Ναζί σε φιλήσυχο ρώσικο πλοίο

 2. 1. To Moskva επαθε γρατζουνιες λογω πτωσης νυχοκοπτη
  2. ο Ναυτης τουφεκιστηκε.
  3. Θα επιστρεψει σε υπηρεσια τον Ιουνιο του 2022
  4. Δεν βυθιζεται, το πλοιο ειναι ο Χουλκ των Θαλασσων
  5. Ναι εχει 358 πυραυλους αλλα δεν ειναι για αμυνα νυχοκοπτη
  6. Λεμε παντα αληθεια (Chernobyl)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.