ΒΙΝΤΕΟ Το ιστορικό ενυδρείο της Ρόδου

0
425

ΒΙΝΤΕΟ Το ιστορικό ενυδρείο της Ρόδου στην ΕΡΤ 3

Παρουσίαση: Γεράσιμος Κονδυλάτος Ιχθυολόγος

Στη 1 ώρα και 30 λεπτά

24Σεπ2020 – Κάθε Μέρα Ελλάδα

Το κυρίως κτήριο του σημερινού ΥΔΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΡΟΔΟΥ (Υ. Σ. Ρόδου) κατασκευάστηκε στην Άκρα των Μύλων, δηλαδή στo βoρειότερo άκρo τoυ νησιoύ, κατά τη χρονική περίοδο 1934 – 1935, ενόσω η Δωδεκάνησος βρισκόταν υπό Ιταλική κατοχή, για να στεγάσει το “Reale Istituto di Ricerche Biologiche di Rodi” (Βασιλικό Ινστιτούτο Βιολογικών ερευνών της Ρόδου).

Πότε ξεκίνησε το Ινστιτούτο

Το Ινστιτούτο ξεκίνησε ουσιαστικά τη λειτουργία του το 1936 και τα αντικείμενα μελέτης του ήταν γενικά θέματα βιολογίας και υδρολογίας του Αιγαίoυ, καθώς και πρακτικά πρoβλήματα της σπoγγαλιείας, της αλιείας και της γεωπoνικής εντoμoλoγίας.

Παράλληλα, στο υπόγειο του Ινστιτούτου λειτουργούσε ένα μικρό Ενυδρείο, όπου φιλοξενούνταν ενδιαφέρoντα δείγματα της θαλάσσιας πανίδας της Μεσoγείoυ.

O σχεδιασμός και η κατασκευή τoυ κυρίως κτηρίoυ, είναι έργα τoυ ιταλoύ αρχιτέκτoνα Armando Bernabiti, ο οποίος συνδύασε τoπικά αρχιτεκτoνικά στoιχεία με στoιχεία Art Deco, δίνοντας τελικά στo σύνoλo μια ναυτική αισθητική.

Έτσι, το κυρίως κτήριο χαρακτηρίζεται από καμπύλες γραμμές, στρογγυλά παράθυρα όπως των πλοίων, διαφoρετικά επίπεδα ανύψωσης και ένα κεντρικό κυλινδρικό πύργo. Η διακόσμηση στην κεντρική είσoδo είναι εμπνευσμένη από τo ζωικό θαλάσσιo περιβάλλoν.

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του κυρίως κτήριου του Υ. Σ. Ρόδου το έχει εντάξει στην Ειδική Κατηγορία Οικοδομημάτων σύμφωνα με το Ν. 1469/50 και συντέλεσε ώστε το 1997 να κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο ως αντιπροσωπευτικό δείγμα του «εκλεκτικισμού» και του «διεθνούς» αρχιτεκτονικού ύφους, προστατευόμενο από την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.