Άδεια σε επιχειρηματία από το Σίδνεϊ εν μέσω ταξιδιωτικής απαγόρευσης να καταπλεύσει με το γιοτ του και στην Πάτμο

0
1142

Παρέλαβε το σκάφος από την Τριέστη της Ιταλίας και στη συνέχεια κατέπλευσε στην Πάτμο. Θα επιστρέψει στην Αυστραλία μόλις αρθεί η ταξιδιωτική απαγόρευση

Στα τέλη Μαΐου, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, με την ταξιδιωτική απαγόρευση σε ισχύ, οι περισσότεροι ομογενείς, μεταξύ άλλων, είχαν ήδη ακυρώσει τα εισιτήρια τους για να μεταβούν στην Ελλάδα φέτος και να απολαύσουν τις διακοπές στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, με αγαπημένα τους πρόσωπα.

Πολλοί μάλιστα, εκτός από την ψυχολογική πίεση, είχαν να αντιμετωπίσουν και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις πρακτορείων, αεροπορικών εταιριών και καταλυμμάτων, ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν τα χρήματά τους.

Την ίδια ώρα ωστόσο, παρότι τα σύνορα της Αυστραλίας επίσημα είχαν κλείσει, εκτός από εξαιρέσεις έκτακτης ανάγκης, ορισμένοι είχαν προνομιακή μεταχείριση, ως προς τις εφορμήσεις τους στο εξωτερικό.

Εις εξ αυτών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sydney Morning Herald, επιχειρηματίας από το Σίδνεϊ, που έχει σχέσεις με την κυβέρνηση Morrison, ο οποίος έλαβε εξαίρεση από την ταξιδιωτική απαγόρευση που ισχύει από τις 25 Μαρτίου, για να παραλάβει το γιοτ του από την Ιταλία.

Το άρθρο κατονομάζει τον Jost Stollmann, πρώην επικεφαλής της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας, Tyro Payments, ο οποίος έφυγε στα τέλη Μαΐου και τώρα περιμένει στο σκάφος του που πλέει στα ελληνικά νησιά.

Όπως γράφει η Sydney Morning Herald, ο κ. Stollmann, γεννημένος στη Γερμανία, ζει στην Αυστραλία από το 2004 και έλαβε την υπηκοότητα το 2011. Έγραψε στο Double Bay Sailing Club  10 ημέρες πριν ότι θα επιστρέψει στην Αυστραλία μόλις αρθεί η ταξιδιωτική απαγόρευση.

Ανέφερε στο email, ότι πέταξε για την Τριέστη της Ιταλίας για να παραλάβει το «υπέροχο» νέο σκάφος του 24 μέτρων, το «SY ALITHIA», με το οποίο κατέπλευσε στο «γοητευτικό και πνευματικό νησί της Πάτμου» στα Δωδεκάνησα. Συνόδευε το κείμενο με φωτογραφία του σκάφους.

Ο κ. Stollmann, σύμφωνα με το άρθρο, έχει καλές σχέσεις με κύκλους της κυβέρνησης. Είχε διοριστεί στην ομάδα ειδικών συμβούλων του FinTech το 2016 και συναντήθηκε με τον τότε υπουργό Οικονομικών Scott Morrison, τον Greg Hunt που ήταν υπουργός Βιομηχανίας, Καινοτομίας και Επιστήμης, αλλά και τον πρώην γερουσιαστή, Αρθουρ Συνοδινό, σε αρκετές διαφορετικές περιπτώσεις.

Οι επίσημοι λόγοι για εξαίρεση ως προς την ταξιδιωτική απαγόρευση περιλαμβάνουν επείγουσες προσωπικές δουλειές, συμπόνοια, ταξίδια για κρίσιμο τομέα της οικονομίας, για δημόσια συμφέρον και για ανθρωπιστικούς ή ιατρικούς λόγους.

Από τις 25 Μαρτίου έως τις 16 Αυγούστου, η Australian Border Force (ABF) έλαβε 104.785 αιτήματα για εξαίρεση από την ταξιδιωτική απαγόρευση από ανθρώπους που ήθελαν να φύγουν από την Αυστραλία.

Από αυτά τα αιτήματα σε 34.379 περιπτώσεις, χορηγήθηκε διακριτική άδεια από τον επίτροπο της ABF. Για ορισμένες ζητήθηκαν περαιτέρω πληροφορίες, ενώ 10.942 αιτήματα ακυρώθηκαν εν τέλει.

Ο κ. Stollmann, σύμφωνα πάντα με την Sydney Morning Herald είπε πως στην αίτησή του έδωσε έμφαση στο επείγον της δουλειάς που είχε στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της παραλαβής του γιοτ του και να παρευρεθεί σε «real estate projects».

Δήλωσε ότι θα είναι στο εξωτερικό έως το 2021, και παραιτήθηκε από τα δικαιώματά του για επαναπατρισμό επειδή έχει διπλή υπηκοότητα, με παιδιά και στις δύο ηπείρους και δέχθηκε να καλύψει τα έξοδα της καραντίνας.

Ο ίδιος, ανέφερε ότι διαφωνεί με την «απαράδεκτη και ακατανόητη» απαγόρευση ταξιδιών επειδή παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμα των Αυστραλών, την ελευθερία μετακίνησης, και είπε ότι ανησυχεί πως έγινε ελάχιστη δημόσια διαβούλευση ή νομική διαδικασία επί αυτής.

Αιτήθηκε για την εξαίρεση, είπε, όπως κάθε άλλος πολίτης. Η πρώτη του αίτηση στις αρχές Μαΐου δεν είχε απάντηση. Η δεύτερη εγκρίθηκε στις 29 Μαΐου. Ήρθε σε επαφή με το εκλογικό γραφείο του τοπικού βουλευτή, Φιλελεύθερου, Dave Sharma, όπου του είπαν ότι δεν μπορεί να ασκηθεί επιρροή για την απόφαση.

Πηγή: neoskosmos.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.