Εφεση της «Blue Star» κατά αποφάσεως αποζημίωσης Ροδίτη που υπέστη σε παραλία ατελή πνιγμό από κύματα του πλοίου

0
15951

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου προσέφυγε χθες με έφεση για την ακύρωση της υπ’ αριθμ. 231/2019 απόφασης, που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Ρόδου, η εταιρεία “BLUE STAR FERRIES ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ Α.Ε., που διατάχθηκε να αποζημιώσει έναν κάτοικο της Ρόδου που υπέστη ατελή πνιγμό από τα κύματα που προκάλεσε επιβατικό πλοίο, στην παραλία του Ελλη.
Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής:
Την 31-8-2014, ημέρα Κυριακή ο ενάγων είχε μεταβεί μαζί με τη σύζυγό του στην παραλία “Έλλη” στη θέση έμπροσθεν του Ενυδρείου της πόλεως Ρόδου, όπου συνήθιζαν να πραγματοποιούν τα θαλάσσια λουτρά τους κατά τη διάρκεια του θέρους.
Περί ώρα 13:55 περίπου το πλοίο με το διακριτικό τίτλο «BLUE STAR 2», ιδιοκτησίας της εναγομένης εισερχόταν στο θαλάσσιο χώρο που περιβάλλει τη νήσο Ρόδου προκειμένου να εισέλθει στο λιμάνι της Ρόδου.
Την ώρα εκείνη ο ενάγων βρισκόταν εντός της θάλασσας μαζί με τη σύζυγό του όταν αντιλήφθηκαν ότι το πλοίο της εναγομένης που κατέπλεε παράλληλα προς την οριογραμμή της παραλίας σε σημείο που ήταν μάλιστα ορατό στο οπτικό τους πεδίο, προκειμένου να προσεγγίσει το λιμένα της Ρόδου, προκάλεσε κυματισμούς τουλάχιστον ύψους δύο μέτρων που τους χτύπησαν αιφνιδίως και βιαίως.
Λόγω δε της σφοδρότητας των κυματισμών απομακρύνθηκαν μεταξύ τους σε απόσταση περίπου 15 μέτρων. Η σύζυγος του ενάγοντος σύρθηκε έξω από τη θάλασσα υποβασταζόμενη από τα παιδιά του υπευθύνου των θαλασσίων σπορ, ενώ ο ενάγων βυθίστηκε εξ ολοκλήρου μέσα στη θάλασσα έχοντας απολέσει εντελώς τις αισθήσεις του.
Ακολούθως, οι ίδιοι έσπευσαν να βοηθήσουν και τον ενάγοντα, τον οποίον ανέσυραν λιπόθυμο στο σημείο, όπου κείνται τα ψυχαγωγικά παιχνίδια της θάλασσας.
Ο δε ναυαγοσώστης που βρισκόταν στην παραλία, παρείχε βοήθεια σε δύο ηλικιωμένες κυρίες δίπλα από το διάδρομο της βάρκας του, όταν αντιλήφθηκε το περιστατικό με τον ενάγοντα και έσπευσε και εκείνος να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες, διότι ο ενάγων είχε υποστεί πνιγμό και κινδύνευε άμεσα η ζωή του. Τον τοποθέτησαν σε θέση ανάνηψης και του χορηγήθηκε οξυγόνο από τον ναυαγοσώστη, αφού δεν μπορούσε να αναπνεύσει λόγω του θαλασσίου νερού που είχε εισχωρήσει στους πνεύμονές του.
Το δε ΕΚΑΒ κατέφθασε μετά από 13 περίπου λεπτά, οπότε και μετέφερε τον ενάγοντα με το ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου σε ημικωματώδη κατάσταση.
Στο Νοσοκομείο του χορήγησαν αντιβίωση και διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί ατελή πνιγμό.
Η δε εναγομένη ισχυρίζεται ότι το ατυχές συμβάν προκλήθηκε αποκλειστικά από κύματα λόγω των καιρικών συνθηκών (ισχυρών ανέμων) και όχι εξαιτίας της ταχύτητας που είχε αναπτύξει το πλοίο “BLUE STAR 2” κατά την πορεία του ελλιμενισμού του, καθώς την ώρα εκείνη έπνεαν άνεμοι νοτιοδυτικοί 5 μποφόρ με ριπές ισχυρούς έως πολύ ισχυρούς 6 έως 7 μποφόρ.
Στην έφεση της τονίζει μεταξύ άλλων ότι η ευθύνη από διακινδύνευση, δεν δύναται να θεμελιώσει αξίωση αποζημίωσης από αδικοπραξίες.

Υποστηρίζει ακόμη ότι η προσβαλλόμενη απόφαση, αγνόησε ένα σημαντικό γεγονός που προέκυψε από πλήθος αποδεικτικών στοιχείων (φωτογραφίες, ένορκες βεβαιώσεις, καταθέσεις μαρτύρων) και δη ότι την ημέρα του ατυχήματος, στο συγκεκριμένο σημείο, υπήρχαν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες άλλοι λουόμενοι εκ των οποίων ουδείς έπαθε το παραμικρό.
Επισημαίνει ακόμη ότι κακώς έκρινε ότι η ταχύτητα των 11,9 κόμβων που κινούνταν το πλοίο στο σημείο που έλαβε χώρα το επίδικο περιστατικό ήταν υπερβολική και έθετε σε κίνδυνο τους λουόμενους και τον ενάγοντα
Η ναυτιλιακή εταιρεία εκπροσωπείται από τον δικηγόρο κ. Σταύρο Νικολένδρη και ο ενάγων από την δικηγόρο κ. Μαριέττα Χατζηγιώργη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.