Αθήνα και ακόμη 2 ελληνικές πόλεις στις 10 χειρότερες της Ευρώπης για ψηφιακούς νομάδες

0
3924

Οι χαμηλοί δείκτες σε ασφάλεια, υγεία και ευτυχία τα μεγάλα «αγκάθια» για τις ελληνικές πόλεις

Ιστορία, πολιτισμός, ήλιος, θάλασσα, ποιότητα ζωής, βελτιωμένες υποδομές. Κάπως έτσι παρουσιάζεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια για να προσελκύσει τους λεγόμενους ψηφιακούς νομάδες, τους ανθρώπους δηλαδή που εργάζονται σταθερά εξ αποστάσεως.

Παρόλα αυτά στη σχετική έρευνα της Brother UK καμία ελληνική πόλη δεν φιγουράρει μεταξύ των καλύτερων της Ευρώπης για όσους επιθυμούν την εξ αποστάσεως εργασία. Αντιθέτως όχι μία, αλλά τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας, έχουν την «τιμή» να βρίσκονται στις 10 χειρότερες.

Για την κατάταξή της η Brother UK ανέλυσε παράγοντες όπως η ταχύτητα Wi-Fi, το κόστος ενός διαμερίσματος, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, η ασφάλεια εντός της χώρας, η ποιότητα ζωής, ο δείκτης υγείας, και το γενικό κόστος ζωής. Σταθμίζοντας τους επιμέρους δείκτες κατέληξε σε μία συνολική βαθμολογία για την κάθε πόλη. Και τα αποτελέσματα για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα ήταν απογοητευτικά.

Η Αθήνα κρίθηκε ως η χειρότερη με διαφορά πόλη της γηραιάς ηπείρου για ψηφιακούς νομάδες, συγκεντρώνοντας βαθμολογία μόλις 50,34 μονάδων. Στη δεύτερη χειρότερη θέση η Θεσσαλονίκη με 50,87 και ακολουθεί το Βελιγράδι με 51,94 μονάδες. Ένα σκαλοπάτι πιο κάτω, δηλαδή τέταρτη χειρότερη πόλη, η Πάτρα (52,33 μονάδες), ακολουθούμενη από τη Λεμεσό.

Αθήνα

Παρά το γεγονός ότι είναι γνωστή για την πλούσια ιστορία και την πολιτιστική της κληρονομιά, η Αθήνα είναι η χειρότερη ευρωπαϊκή πόλη να επιλέξετε για εξ αποστάσεως εργασίας, αναφέρει η έρευνα. Η πρωτεύουσα της Ελλάδας συγκαταλέγεται στις 15 χαμηλότερες ευρωπαϊκές πόλεις στον Δείκτη Ασφάλειας (βαθμολογία 20% χαμηλότερη από το πρώτο Λουξεμβούργο). Αν και έχει σχετικά καλή βαθμολογία στον Δείκτη Ποιότητας Ζωής (128,6), λαμβάνει μόλις 57,5 στον Δείκτη Υγείας και ένα μίζερο 5,93 στον Δείκτη Ευτυχίας.

Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Η Θεσσαλονίκη έχει φθηνές τοπικές συγκοινωνίες και σχετικά καλό δείκτη ποιότητας ζωής. Αλλά και πάλι υστερεί σημαντικά στον δείκτη ασφάλειας και σε άλλους επιμέρους παράγοντες.  Η Πάτρα λαμβάνει 128,6 μονάδες στον Δείκτη Ποιότητας και μόλις 53 μονάδες στον Δείκτη Ασφάλειας. Ο Δείκτης Ευτυχίας της πόλης είναι στο 5,93.

Στην κορυφή το Λουξεμβούργο

Η καλύτερη πόλη της Ευρώπης για ψηφιακούς νομάδες είναι το Λουξεμβούργο με συνολική βαθμολογία 68/100. Η πόλη του Λουξεμβούργου κατέλαβε επίσης υψηλή θέση σε όλες τις μετρήσεις που σχετίζονται με τη ζωή εκτός γραφείου. Απέσπασε εντυπωσιακή βαθμολογία ποιότητας ζωής (192,9), ενώ έχει να επιδείξει υψηλό δείκτη υγειονομικής περίθαλψης (75) και δείκτη ευτυχίας 7,23.

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση το Όλομουτς της Τσεχίας με βαθμολογία 64,27, χάρη στο πολύ χαμηλό κόστος ζωής και τον υψηλό δείκτη ποιότητας ζωής, αλλά και καλές επιδόσεις στην ασφάλεια.

Υψηλούς δείκτες ασφάλειας και ποιότητας ζωής εμφανίζει και το Ρότερνταμ της Ολλανδίας, που κατέλαβε την τρίτη θέση.

Η έρευνα της VisaGuide World

Αξίζει να επισημάνουμε ότι σε διεθνή έρευνα της VisaGuide World για τους πιο ελκυστικούς προορισμούς (η έρευνα εξέταζε συνολικά χώρες και όχι πόλεις και επεκτεινόταν και εκτός Ευρώπης) για ψηφιακούς νομάδες, η Ελλάδα δεν ήταν  μέσα στις 10 κορυφαίες επιλογές.

Και τούτο γιατί οι υποδομές δικτύων – ειδικά στα νησιά, που υποτίθεται ότι είναι το δυνατό μας χαρτί για όσους θέλουν εργασία σε ειδυλλιακά τοπία με ήλιο και θάλασσα – δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Το κόστος ζωής και η ασφάλεια μας άφηναν επίσης εκτός. Σε εκείνη την έρευνα Ισπανία, Αργεντινή, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κροατία συγκρούσαν την πρώτη 5αδα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ