Γιγαντιαία “τρύπα” στον Ήλιο, 60 φορές η Γη, εκτοξεύει ταχύτατο ηλιακό άνεμο κατά πάνω μας

0
7336

Ένα κολοσσιαίο σκοτεινό κενό έχει υλοποιηθεί στην επιφάνεια του Ήλιου, εκπέμποντας εξαιρετικά γρήγορα ρεύματα ακτινοβολίας, που χαρακτηρίζονται ως ηλιακός άνεμος, απευθείας προς τη Γη.

Αυτό το προσωρινό κενό, που το πλάτος του είναι μεγαλύτερο από 60 φορές αυτό της Γης, είναι πρωτοφανές κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης του ηλιακού κύκλου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το τεράστιο σκοτεινό σημείο ονομάζεται στεμματική τρύπα και σχηματίστηκε κοντά στον ισημερινό του Ήλιου στις 2 Δεκεμβρίου, επεκτάθηκε σε περίπου 800.000 χιλιόμετρα μέσα σε 24 ώρες και ευθυγραμμίστηκε απευθείας με τη Γη από τις 4 Δεκεμβρίου.

Οι στεμματικές τρύπες εκδηλώνονται όταν τα μαγνητικά πεδία του Ήλιου ανοίγουν ξαφνικά, επιτρέποντας στον ηλιακό άνεμο να ρέει μακριά από την ανώτερη επιφάνεια.

Αυτές οι ψυχρότερες, λιγότερο πυκνές περιοχές εμφανίζονται ως σκοτεινές κηλίδες, διαφορετικές από τις ηλιακές κηλίδες που είναι ορατές μόνο στο υπεριώδες φως.

Η επιταχυνόμενη ακτινοβολία από τις στεμματικές τρύπες προκαλεί συχνά διαταραχές στη μαγνητική ασπίδα της Γης, πυροδοτώντας γεωμαγνητικές καταιγίδες.

Το νερό της Σελήνης έχει υδρογόνο από τον Ήλιο, σύμφωνα με δείγματα από το Απόλλων

Οι αρχικές προβλέψεις ανέμεναν μια μέτρια (G2) γεωμαγνητική καταιγίδα από την πρόσφατη στεμματική τρύπα, που ενδεχομένως θα προκαλούσε ραδιομαγνητικές διακοπές και έντονο σέλας.

Ωστόσο, η ένταση του ηλιακού ανέμου ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, με αποτέλεσμα μια ασθενέστερη (G1) καταιγίδα. Παρόλα αυτά, το σέλας παραμένει μια πιθανότητα.

Η διάρκεια της παρουσίας της τρύπας στον Ήλιο είναι αβέβαιη, αλλά οι προηγούμενες περιπτώσεις δείχνουν ότι μπορεί να παραμείνει πέρα από μία μόνο ηλιακή περιστροφή 27 ημερών.

Η ηλιακή δραστηριότητα έχει ενταθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, πλησιάζοντας στο ηλιακό μέγιστο, αν και η απροσδόκητη ισημερινή θέση αυτής της τεράστιας στεμματικής τρύπας προβληματίζει τους επιστήμονες.

Πρόσφατα ηλιακά γεγονότα δείχνουν αυξημένη δραστηριότητα, γεγονός που υποδηλώνει επικείμενο ηλιακό μέγιστο, το οποίο τώρα προβλέπεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2024, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ