Έλεγχος του Μυαλού

0
1363

Το 1954, ένας γιατρός φυλακών στην νότια πολιτεία του Κεντάκι των ΗΠΑ απομόνωσε επτά μαύρους κρατούμενους και τους τάισε «διπλές, τριπλές και τετραπλές» δόσεις του ψυχοδραστικού φαρμάκου LSD για 77 συνεχόμενες ημέρες.

«Μπορεί να πέθαναν χωρίς να γνωρίζουν ότι ήταν μέρος ενός άκρως μυστικοπαθούς προγράμματος της CIA για την ανάπτυξη τρόπων ελέγχου του μυαλού – ένα πρόγραμμα που βασίζεται σε μια ελάχιστα γνωστή βάση του στρατού με σκοτεινό παρελθόν, 80 χιλιόμετρα από την Ουάσιγκτον στην πόλη Frederick του Μέριλαντ», γράφει ο συγγραφέας Stephen Kinzer, που είχε έδρα στο Turkiye, ο οποίος ερεύνησε αυτό το εξαιρετικά μυστικό έργο.

Στις 13 Απριλίου 1953, ο τότε διευθυντής της CIA Allen Dulles ξεκίνησε το ψυχεδελικό πρόγραμμα ελέγχου του νου με την κωδική ονομασία MK-ULTRA για να χειριστεί τις ψυχικές καταστάσεις και τις εγκεφαλικές λειτουργίες ενός ατόμου με κρυφή ένεση υψηλών δόσεων ψυχοδραστικών ουσιών και άλλων χημικών ουσιών.

Καταθέτοντας ενώπιον μιας κοινής επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ το 1977, ο διευθυντής της CIA, Στάνσφιλντ Τέρνερ, παραδέχτηκε ότι το έργο είχε σκοπό να μελετήσει «την χρήση βιολογικών και χημικών υλικών για την αλλαγή της ανθρώπινης συμπεριφοράς». Του MK-ULTRA είχαν προηγηθεί δύο πειράματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, το Project Bluebird και το Project Artichoke.

Σύμφωνα με τον Kinzer, το έργο της CIA «ήταν μια συνέχεια της δουλειάς που ξεκίνησε την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε Iαπωνικές εγκαταστάσεις και ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης για την υποταγή και τον έλεγχο των ανθρώπινων μυαλών». Έχει τεκμηριώσει ότι η χρήση μεσκαλίνης από το MK-ULTRA σε άτομα που δεν το ήθελαν ή δεν το γνώριζαν, ήταν μια πρακτική που πρωτοστάτησαν οι Ναζί γιατροί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου.

Σε μια ετυμηγορία του 1985, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η CIA χρηματοδότησε έμμεσα 162 διαφορετικά μυστικά έργα ελέγχου του νου, που «ανατέθηκαν σε διάφορα πανεπιστήμια, ερευνητικά και άλλα παρόμοια ιδρύματα». Συνολικά, συμμετείχαν τουλάχιστον 80 ιδρύματα και 185 ερευνητές, αλλά πολλοί δεν γνώριζαν ότι είχαν να κάνουν με την CIA. Αν και το πρόγραμμα, φαινομενικά, έκλεισε το 1964, υπάρχουν άφθονα στοιχεία ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών συνεχίζουν το έργο τους στους συγκεκριμένους τομείς.

Έλεγχος του νου. Επιστημονική φαντασία;

Αυτές οι μέθοδοι ελέγχου του νου δεν περιορίζονται στην επιστημονική φαντασία, πλέον αξιοποιούνται από τις υπηρεσίες πληροφοριών για τον έλεγχο του μυαλού των ηγετών. Το 2006, ο συνταξιούχος στρατηγός Boris Ratnikov, πρώην αξιωματούχος της KGB, της κύριας υπηρεσίας ασφαλείας της Σοβιετικής Ένωσης, είπε στην ελεγχόμενη από την κυβέρνηση εφημερίδα Rossiiskaya Gazeta ότι στα μέσα της δεκαετίας του 1980, περίπου 50 ερευνητικά ινστιτούτα στην χώρα του είχαν μελετήσει τον απομακρυσμένο έλεγχο του μυαλού με σημαντική κρατική χρηματοδότηση.

Οι ειδικοί λένε ότι η έννοια της ανοικοδόμησης κι ελέγχου του μυαλού εισήχθη για πρώτη φορά επιστημονικά από τις Γερμανικές υπηρεσίες κατασκοπείας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, αργότερα τελειοποιήθηκε από την CIA και την KGB.

Σύμφωνα με την αφήγηση του Ράτνικοφ, ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν σχεδίαζε να επισκεφθεί την Ιαπωνία το 1992. Αλλά το τμήμα του Ράτνικοφ εντόπισε προσπάθειες να «προγραμματιστεί» το μυαλό του Γέλτσιν ώστε να τον κάνει να δώσει τα νησιά Κουρίλ στην Ιαπωνία. Η κίνηση θα είχε ωθήσει την Κίνα να απαιτήσει τις αμφισβητούμενες περιοχές της και από την Ρωσία, πυροδοτώντας πιθανώς έναν πόλεμο μεταξύ των χωρών. Ο Γέλτσιν ακύρωσε το ταξίδι για ‘άγνωστους’ λόγους.

Ο Ράτνικοφ αποκάλυψε επίσης ότι ανώτεροι αξιωματούχοι στην Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ «παρείχαν άθελά τους πληροφορίες» στο τμήμα του, «μπόρεσε να διαβάσει το μυαλό τους, χάρη στα επιστημονικά επιτεύγματα της Σοβιετικής εποχής», αναφέρει η Rossiiskaya Gazeta. Είπε επίσης στην εφημερίδα ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του «σκάναραν» το μυαλό του νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ Ρόμπερτ Στράους για να ανακαλύψουν ότι το κτίριο της πρεσβείας περιείχε εξοπλισμό ικανό να ασκήσει «ψυχοτρονική επιρροή» στους κατοίκους της Μόσχας.

Έλεγχος μυαλού μέσω τηλεχειριστηρίου.

Σύμφωνα με ένα αποχαρακτηρισμένο έγγραφο της CIA, μια σημαντική εντολή που δόθηκε στο έργο ήταν να καθορίσει εάν η υπηρεσία θα μπορούσε να συλλάβει ένα άτομο με τηλεχειρισμό σε διάστημα μίας ή δύο ωρών και μεταξύ άλλων να τον κατευθύνει να συντρίψει ένα αεροπλάνο ή να καταστρέψει ένα τρένο. Άλλες εντολές περιελάμβαναν πειραματισμό με ένα θέμα και αναγκάζοντάς τους να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να εκτελέσουν συγκεκριμένες πράξεις όπως η η κατασκοπεία. Η Carol Rutz, πρώην ερευνήτρια της CIA, περιγράφει ένα πείραμα σε δύο γυναίκες.

“Τις έβαλαν να τοποθετήσουν μια βόμβα και μετά είχαν πλήρη άγνοια. Το έκαναν αυτοματοποιημένα. Δεν ήξεραν τι είχαν κάνει.”

Το 1974, το Ινστιτούτο Ερευνών του Στάνφορντ ανέπτυξε ένα σύστημα υπολογιστή ικανό να διαβάζει το μυαλό ενός ατόμου συσχετίζοντας τα εγκεφαλικά κύματα ή προκαλώντας καρδιακή προσβολή από απόσταση (!). Η τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας είναι η κλωνοποίηση ανθρώπινου ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG) ή εγκεφαλικών κυμάτων οποιουδήποτε στοχευμένου θύματος ή ομάδας. Στην συνέχεια τοποθετούνται σε συχνότητες φορέα Silent Sound, όπου θα μπορούν να πυροδοτήσουν σιωπηλά την εμφάνιση του ίδιου βασικού συναισθήματος σε άλλον άνθρωπο.

Η ιστορία έχει δείξει ότι οι ριζοσπάστες κυβερνώντες, που οδηγούν τα κύματα κατά της διαφθοράς και την υπόσχεση του μετασχηματισμού ενός εξαθλιωμένου πολιτικού συστήματος, συχνά επιλέγονται στην συμβατική πολιτική. Ο παλιός κύκλος ξεκινάει αφήνοντας το ευρύ κοινό για άλλη μια φορά να περιμένει την άφιξη ενός νέου μεσσία και μιας νέας επανάστασης. Αυτό συμβαίνει επειδή υποβάλλονται σε προγράμματα ελέγχου του νου; Δεν υπάρχουν ικανοποιητικές απαντήσεις στο περίπλοκο αυτό ερώτημα.

Το ΝΑΤΟ δημιουργεί σχέδια για μαζικό έλεγχο του μυαλού.

Σχεδιάζει να μετατρέψει το “ανθρώπινο μυαλό” σε νέο “πεδίο πολέμου”.

Είναι τόσο τρομακτικό όσο ακούγεται.

Κανένα κυρίαρχο μέσο ενημέρωσης δεν έχει καλύψει την νέα διακήρυξη του ΝΑΤΟ για τον «τομέα πολέμου», με αποτέλεσμα η ομάδα για την ελευθερία του Τύπου Project Censored να την συμπεριλάβει στις 25 πιο λογοκριμένες ιστορίες της χρονιάς. “Όπως έγραψε το Project Censored:

” Στις 5 Οκτωβρίου 2021, η Ένωση ΝΑΤΟ του Καναδά (NAOC) χρηματοδότησε ένα φόρουμ γι’ αυτό που οι συμμετέχοντες περιέγραψαν ως «οπλοποίηση των επιστημών του εγκεφάλου» για την εκμετάλλευση των «τρωτών σημείων του ανθρώπινου εγκεφάλου» στην υπηρεσία των πιο εξελιγμένων μορφών κοινωνικής μηχανικής και ελέγχου. Όπως ανέφερε ο Ben Norton για το The Grayzone, «με την ανάπτυξη στρατηγικών γνωστικού πολέμου», το ΝΑΤΟ έχει προσθέσει ένα νέο, έκτο επίπεδο στους πέντε επιχειρησιακούς τομείς – αέρα, γη, θάλασσα, διάστημα και κυβερνοχώρο…”

Οπλοποίηση των επιστημών του εγκεφάλου για την εκμετάλλευση των τρωτών σημείων του ανθρώπινου εγκεφάλου;

Νιώθετε ελεύθεροι;

Φυσικά και στην πραγματικότητα δεν έχουμε ελευθερία.

Οι ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο κράτος φυλακών στον κόσμο.

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε παγιδευμένοι σε μισθωτές δουλειές σκλάβων που μισούμε και είμαστε παγιδευμένοι σε βουνά χρέους μεγέθους Έβερεστ, αλλά νόμιζα ότι το μόνο ελεύθερο μέρος που μας έχει απομείνει είναι το μυαλό μας. Εδώ το ΝΑΤΟ λέει ότι θέλουν να κάνουν τον εγκέφαλό μας πεδίο μάχης στο οποίο ελπίζουν να αποκτήσουν τον έλεγχο. Το να κυβερνάνε το μυαλό μας δεν είναι κάτι καινούργιο για το στρατιωτικό κράτος.

Για να δώσουμε και ένα ακόμα παράδειγμα γνωστών προσπαθειών για τον έλεγχο των μυαλών… το 1994, ο στρατός των ΗΠΑ ξόδεψε ένα εκατομμύριο δολάρια ερευνώντας την δημιουργία μιας “Gay Bomb” που θα εκτόξευε ένα αέριο που θα μπορούσε να κάνει τους εχθρικούς στρατιώτες να γίνουν ομοφυλόφιλοι και ακαταμάχητα ελκυστικοί ο ένας για τον άλλο (!).

Οι διαφημίσεις αποτελούν μια μορφή κοινωνικής μηχανικής.

Θα πίστευε το 50% των Αμερικανών ότι η Ρωσία έπεισε τους πάντες να ψηφίσουν τον Τραμπ ανεβάζοντας 8 δολάρια από εικόνες στο Facebook που δείχνουν τον διάβολο να χαιρετά την Χίλαρι, αν αυτοί οι Αμερικανοί δεν είχαν δει ένα δισεκατομμύριο ώρες τον Τζέικ Τάπερ του CNN να χορεύει τον προπαγανδιστικό του χορό και να συμπεριφέρεται σαν να ήταν αλήθεια; Όχι!

Η κοινωνική μηχανική είναι παντού. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να έχετε μια χώρα όπου τρία άτομα έχουν τον ίδιο πλούτο με το κατώτερο 50% της χώρας, όπως αναφέρεται στο Forbes. Αυτό είναι περίπου 165 εκατομμύρια άνθρωποι! Πρέπει να είμαστε κοινωνικά σχεδιασμένοι για να πιστεύουμε ότι αυτό έχει νόημα. Πρέπει επίσης να είμαστε κοινωνικά σχεδιασμένοι για να πιστεύουμε ότι οι μισοί από όλους τους κοινωνικούς κανόνες μας έχουν νόημα.

«Η ταχεία εξέλιξη των νευροεπιστημών ως εργαλείο πολέμου» εξαρτάται από τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». ([NAOC] έκθεση του Project Censored).

Χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη, τεράστιες ποσότητες δεδομένων και διάχυτα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν -τελικά- να δημιουργήσουν μια κοινωνία πλήρως ‘φωτισμένη’, στην οποία σχεδόν όλοι θα ζουν σε κάποια μορφή ψευδούς πραγματικότητας, χωρίς να κατανοούν πραγματικά τα ριζικά στρώματα της ύπαρξής τους.

Σκοπός: Παρακολούθηση του Νου για στρατιωτικό, πολιτικό σκοπό.

Παρακολούθηση του νου κάθε ανθρώπου.

Neuralink & Έλον Μασκ

Το 2022 ο Έλον Μασκ και η εταιρεία του Neuralink μοιράστηκε ένα βίντεο με έναν πίθηκο να παίζει πινγκ πονγκ με το μυαλό του. Λίγες μέρες αργότερα, ο Μασκ έγραψε στο Twitter ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να δοκιμαστεί σε ανθρώπους και μπορεί να θεραπεύσει πιθανώς εγκεφαλικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Ο Μασκ, ο οποίος διαχειρίζεται επίσης την Tesla, την SpaceX και το Χ (Twitter), ανακοίνωσε ότι μια ασύρματη συσκευή που αναπτύχθηκε από την εκκίνηση των διεπαφών του Brain Chip είναι έτοιμη για δοκιμές σε ανθρώπους. Μ’ αυτό, ο Μασκ επιδιώκει να εμφυτεύσει το υπολογιστικό εμφύτευμα εγκεφάλου μεγέθους νομίσματος σε ασθενείς, όπως αποκάλυψε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Καλιφόρνια.

“Το Neuralink υπό έρευνα για μολυσμένο υλικό στον εγκέφαλο. Αποτελεί κίνδυνο για οποιονδήποτε έρχεται σε επαφή με την συσκευή”.

Ο Έλον Μασκ έχει δώσει κάποιες τολμηρές υποσχέσεις σχετικά με την εκκίνηση της εταιρείας Neuralink της διεπαφής με τον υπολογιστή του εγκεφάλου (BCI), αλλά τελευταία φαίνεται να προσφέρει περισσότερη διαμάχη παρά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, το CNBC ανέφερε ότι η Neuralink βρίσκεται τώρα υπό έρευνα από το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ (DOT) για παράνομη μετακίνηση μολυσμένου υλικού.

Σύμφωνα με δημόσια έγγραφα που έλαβε η ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων, Physicians Committee of Responsible Medicine, η startup υπό την ηγεσία του Musk δεν μετέφερε σωστά εμφυτεύματα που αφαιρέθηκαν από τον εγκέφαλο πιθήκων που μπορεί να περιείχαν μολυσματικά παθογόνα, συμπεριλαμβανομένων επικίνδυνων ιών όπως ο έρπης Β και – για να σκοτώσει βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος και η κλεμπσιέλα.

Μεταξύ των εγγράφων ήταν πολλές φαινομενικά καταδικαστικές ανταλλαγές email μεταξύ εργαζομένων που σχετίζονται με την Neuralink. Σε ένα email το 2019, ένας υπάλληλος από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο Ντέιβις, το οποίο συνεργαζόταν με την Neuralink εκείνη την εποχή, έγραψε ότι ο χειρισμός του μολυσμένου υλικού ήταν λανθασμένος, ενώ τόνισε την ανάγκη για προσωπικό εκπαιδευμένο στο χειρισμό επικίνδυνων υλικών, σύμφωνα με το CNBC.

«Οι υπάλληλοι της Neuralink φαίνεται ότι έχουν συσκευάσει και μεταφέρει με μη ασφαλή τρόπο αυτά τα μολυσμένα υλικά, πιθανώς επειδή οι εργαζόμενοι δεν είχαν την απαιτούμενη από το νόμο εκπαίδευση ασφάλειας. Δεδομένου ότι τα εξαρτήματα υλικού της εκφυτευμένης νευρικής συσκευής δεν είναι σφραγισμένα και δεν απολυμάνθηκαν πριν φύγουν από το Primate Center, αυτό αποτελεί κίνδυνο για οποιονδήποτε πιθανόν έρθει σ’ επαφή μ’ αυτά. Η απλή επισήμανση «επικίνδυνο» δεν συνεπάγεται με ποιό ακριβώς τρόπο υπάρχει κίνδυνος πιθανής προσβολής από έρπητα Β. Υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης σ’ οποιονδήποτε έρχεται σ’ επαφή με το μολυσμένο εμφυτευμένο υλικό και κάνουμε πολλά, επειδή ανησυχούμε για την ανθρώπινη ασφάλεια», έγραψε ο υπάλληλος, σύμφωνα με το CNBC.

Ενώ ένας εκπρόσωπος του DOT είπε στο Reuters ότι λαμβάνει τους ισχυρισμούς «πολύ σοβαρά», διευκρίνισε στο CNBC ότι ήταν «τυπική πρακτική» από την υπηρεσία να διερευνά τις υποτιθέμενες παραβιάσεις. Είναι αναμφισβήτητο, ωστόσο, ότι ακόμα κι αν οι ενέργειες του DOT ξεκίνησαν απλώς ως συνέχεια ρουτίνας, είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί η ανησυχία των υπαλλήλων μέσα από τις ανταλλαγές των μηνυμάτων τους αι πόσο αυτό προσθέτει στον ολοένα αυξανόμενο σωρό αποδεικτικών στοιχείων ότι η Neuralink είναι μια άθλια κι επικίνδυνα διευθύνουσα εταιρεία.

Τον Ιανουάριο του 2022, πρώην υπάλληλοι της Neuralink παραπονέθηκαν ότι οι υπερβολικά φιλόδοξοι στόχοι και οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες του Μασκ υποκίνησαν ένα χαοτικό και τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Ίσως δεν είναι καθόλου περίεργο, λοιπόν, ότι ο συνιδρυτής της εταιρείας Max Hodak έφυγε νωρίτερα εκείνο το καλοκαίρι για να ιδρύσει την δική του startup BCI.

Mια έκθεση βόμβα που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο 2022 από το Reuters, υποστηρίζει ότι η Neuralink είχε σκοτώσει 1.500 ζώα από το 2018, πολλά από τα οποία ήταν μαϊμούδες. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που θα θέλατε να ακούσετε για μια εταιρεία που θέλει να βάλει ένα τσιπ υπολογιστή στον εγκέφαλό σας. Εγκεφαλικά τσιπ όπως το Neuralink προκαλούν παράξενες γνωστικές αλλαγές, λένε οι γιατροί. «Έχουμε περιπτώσεις όπου είναι ξεκάθαρο ότι οι BCI έχουν προκαλέσει αλλαγές στην προσωπικότητα ή στην έκφραση της σεξουαλικότητας».

Η νέα τεχνολογία μπορεί να μπει στο μυαλό σου. Είσαι έτοιμος;

Διαβάζοντας τις σκέψεις.

Οι ερευνητές και οι γιατροί προσπαθούν εδώ και καιρό να μπορούν να αντλούν πληροφορίες από τον εγκέφαλο κάποιου – χωρίς να βασίζονται στην ομιλία, την γραφή ή την πληκτρολόγηση. Θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους που δεν μπορούν να μιλήσουν ή το σώμα τους δεν μπορεί πλέον να κινηθεί. Τα εμφυτευμένα ηλεκτρόδια μπορούν να καταγράφουν σήματα σε περιοχές κίνησης του εγκεφάλου. Αυτό επέτρεψε σε ορισμένους ανθρώπους να ελέγχουν τις ρομποτικές προσθέσεις.

«Είμαστε πολύ, πολύ κοντά» στο να έχουμε την δυνατότητα να αντλούμε ιδιωτικές πληροφορίες από τον εγκέφαλο των ανθρώπων, λέει ο Rafael Yuste. Είναι νευροβιολόγος που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στην Νέα Υόρκη. Ο Yuste σημειώνει ότι οι μελέτες έχουν αρχίσει να αποκωδικοποιούν τι κοιτάζει κάποιος και ποιες λέξεις σκέφτεται.

Επιστήμονες από την Kernel, μια εταιρεία νευροτεχνολογίας κοντά στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια, ανακάλυψαν ένα κράνος. Μόλις βγαίνει στην αγορά, και λειτουργεί ως φορητός σαρωτής. Υπογραμμίζει την δραστηριότητα σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Ένα κράνος στέλνει ακτίνες λέιζερ μέσω του κρανίου και στον εγκέφαλο. Αφού αναπηδήσουν από ιστό και αίμα, τα σωματίδια του φωτός επιστρέφουν σε ανιχνευτές που μετρούν τα επίπεδα οξυγόνου. Αυτά τα επίπεδα υποδεικνύουν πού στον εγκέφαλο είναι ενεργά τα νευρικά κύτταρα, δίνοντας έτσι στοιχεία για τις νοητικές διεργασίες.

Αυτή η τεχνολογία, που ονομάζεται λειτουργική φασματοσκοπία εγγύς υπέρυθρη, είναι η ίδια που επιτρέπει στα παλμικά οξύμετρα να μετρούν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Στις αρχές του 2021, η εταιρεία νευροτεχνολογίας Kernel, που εδρεύει κοντά στο Λος Άντζελες, άρχισε να πουλά κράνη Kernel Flow σε ερευνητές για να μελετήσουν διάσειση, την γλώσσα ακόμη και τα όνειρα.

Προς το παρόν, οι εταιρείες έχουν μόνο την συμπεριφορά μας – τις προτιμήσεις μας, τα κλικ μας, τα ιστορικά αγορών μας – για να δημιουργήσουν περίεργα ακριβή προφίλ για εμάς. Τα έχουν γιατί τους αφήσαμε.

Οι προγνωστικοί αλγόριθμοι κάνουν καλές προβλέψεις. Αλλά είναι μόνο προβλέψεις. «Με αυτά τα νευρωνικά δεδομένα που προέρχονται από την νευροτεχνολογία, οι μεγάλες εταιρείες θα έχουν τις σκέψεις σας, κατευθείαν από τον εγκέφαλό σας, λέει ο Yuste. Στο μέλλον, οι τεχνολογίες μπορεί ακόμη και να είναι σε θέση να αποκαλύψουν υποσυνείδητες σκέψεις, λέει ο Yuste. «Αυτός είναι ο υπέρτατος φόβος για την προστασίας της ιδιωτικής ζωής -τι άλλο μένει;»

Η τεχνολογία υπάρχει ήδη για να διαβάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα -και να την αλλάζει. Τέτοια εργαλεία μπορούν να ανιχνεύσουν μια επερχόμενη κρίση σε κάποιον με επιληψία, για παράδειγμα και να την αποτρέψουν. Ή μπορεί να σταματήσει ένα τρέμουλο πριν καν αρχίσει. Οι ερευνητές δοκιμάζουν ακόμη και σχετικά συστήματα για ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, εθισμό και κατάθλιψη. Η δύναμη να αλλάζει κανείς με ακρίβεια την δραστηριότητα του εγκεφάλου οποιουδήποτε επιθυμεί – και μαζί με αυτήν και την συμπεριφορά του – εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα.

Εμφύτευμα Neuralink κάτω από το κρανίο, λεπτοί έλικες με δεμένες εκατοντάδες ή χιλιάδες ηλεκτρόδια θα απλωθούν στον εγκέφαλο για να “ακούσουν” – και ίσως ακόμη και να “διεγείρουν” – τα νευρικά κύτταρα (νήματα ηλεκτροδίων που φαίνονται εδώ προσαρτημένα σε έναν δίσκο φόρτισης). Μέχρι στιγμής, η εταιρεία Neuralink του Έλον Μασκ, με έδρα το Fremont της Καλιφόρνια, έχει δοκιμάσει την μέθοδο σε αρουραίους και χοίρους στο εργαστήριο. Άλλα εργαστήρια δοκιμάζουν τα εμφυτευμένα ηλεκτρόδια σε άτομα με παράλυση.

Η κατάκτηση της καρδιάς και του μυαλού των ανθρώπων είναι ο πυρήνας της διαφήμισης και της πολιτικής. Το να πείσεις τους ανθρώπους είναι το ζητούμενο.

Ωστόσο, η τεχνολογία είναι ικανή να αλλάξει την δραστηριότητα του εγκεφάλου σας με μια λεπτή ώθηση, φέρνει «τους κινδύνους χειραγώγησης στο επόμενο επίπεδο», λέει ο Ienca. Οι ερευνητές έχουν ήδη δημιουργήσει οράματα μέσα στον εγκέφαλο ποντικιών. Χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται οπτογενετική.

Χρησιμοποιεί το φως για να διεγείρει μικρές ομάδες νευρικών κυττάρων. Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές έκαναν τα ποντίκια να «βλέπουν» γραμμές που δεν υπήρχαν. Αυτά τα ποντίκια συμπεριφέρονταν ακριβώς ΣΑΝ να είχαν δει τις γραμμές τα μάτια τους, λέει ο Yuste, του οποίου η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε μερικά από αυτά τα πειράματα. Στις «Μαριονέτες», όπως αποκαλεί τα προσβεβλημένα ποντίκια.

Όλες οι νέες εξελίξεις έρχονται σε ένα φόντο νέων τεχνολογιών που τώρα βρίσκουμε πολύ βολικές.

Επιτρέπουμε στα smartphone μας να παρακολουθούν πού πηγαίνουμε, τι ώρα πέφτουμε για ύπνο και ακόμη και να ξέρει αν έχουμε πλύνει τα χέρια μας για 20 ολόκληρα δευτερόλεπτα. Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι μοιραζόμαστε ψηφιακές πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με τις δίαιτες που δοκιμάζουμε, τις τηλεοπτικές εκπομπές που παρακολουθούμε και τα tweets που αγαπάμε. Για πολλούς από εμάς, η ζωή μας είναι ήδη ένα ανοιχτό βιβλίο.

Αυτές οι λεπτομέρειες ίσως είναι και πιο ισχυρές από τα δεδομένα του εγκεφάλου, λέει η Anna Wexler. Ηθικολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στην Φιλαδέλφεια. Οι νέες τεχνολογίες στοχεύουν να ακούσουν -και ίσως ακόμη και να αλλάξουν- τις σκέψεις και τις λειτουργίες του εγκεφάλου σας.

Πόσο ιδιωτικοί πρέπει να είναι οι εγκέφαλοι και οι σκέψεις μας;

Ο Yuste και άλλοι θα ήθελαν να δουν αυστηρούς νόμους για την προστασία του απορρήτου μας. Θα ήθελαν να προστατεύονται τα δεδομένα των εγκεφαλικών κυττάρων κάποιου, όπως είναι τα όργανά μας. Κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει το συκώτι κάποιου χωρίς έγκριση για ιατρικούς σκοπούς. Αυτοί οι ερευνητές θα ήθελαν να δουν τα νευρωνικά δεδομένα να έχουν την ίδια προστασία.

Αυτή η άποψη έχει γίνει αποδεκτή στο έθνος της Χιλής της Νότιας Αμερικής. Τώρα εξετάζει εάν θα δημιουργήσει νέες προστασίες για την προστασία των νευρωνικών δεδομένων, έτσι ώστε οι εταιρείες να μην μπορούν να αποκτήσουν τα δεδομένα σας χωρίς την άδειά σας. Αν και δυσκολεύομαι να το πιστέψω αυτό.

Οι άνθρωποι ανησυχούν για την τεχνολογία που μπερδεύει το μυαλό τους.

Oι άνθρωποι πρέπει να έχουν την επιλογή να πουλήσουν ή να δώσουν τα δεδομένα του εγκεφάλου τους. Μπορεί να το κάνουν με αντάλλαγμα ένα προϊόν που τους αρέσει ή ακόμα και μόνο με μετρητά. (!) «Ο ανθρώπινος εγκέφαλος γίνεται ένα νέο πλεονέκτημα», είναι κάτι που μπορεί να αποφέρει μεγάλα κέρδη στις εταιρείες που επιθυμούν να εξορύξουν αυτά τα δεδομένα. Εάν κάποιος είναι καλά ενημερωμένος για το τι πουλά ή χαρίζει, τότε πιστεύει ότι θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να πουλήσει τα δεδομένα του ή να τα ανταλλάξει με κάτι που θέλει.

Μπορείς να πουλήσεις τον εγκέφαλό σου για …Φαγητό (;) Μετά; Αυτό που θα θέλεις να φας θα είναι δική σου επιθυμία άραγε;

Μπορείς να πουλήσεις τον εγκέφαλό σου για … Χρέη στο δημόσιο (;). Μετά μήπως θα πας ακούσια να βλάψεις έναν εχθρό του κράτους;

Μπορείς να πουλήσεις τον εγκέφαλό σου για … Το καλό της υγείας σου (;) Μετά τα προβλήματα υγείας που θα έχεις θα είναι άραγε τυχαία;

Η ικανότητα να ακούμε την νευρωνική φλυαρία, να την κατανοούμε και ίσως ακόμη και να την τροποποιούμε θα μπορούσε να αλλάξει και να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων με τρόπους που ξεπερνούν πολύ τις ιατρικές θεραπείες. Αυτές οι ικανότητες εγείρουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το ποιος έχει πρόσβαση στον εγκέφαλό μας και για ποιους σκοπούς. Λόγω των δυνατοτήτων της νευροτεχνολογίας τόσο για καλό όσο και για κακό, όλοι έχουμε μερίδιο στην διαμόρφωση του τρόπου δημιουργίας της και, εν τέλει, του τρόπου χρήσης της.

Σε μια έρευνα που έγινε στους συνδρομητές της Science News φαίνονται απόψεις τους σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις της νευροτεχνολογίας. Περιγράψαμε τρία κύρια ζητήματα ηθικής -δικαιοσύνη, αυτονομία και ιδιωτικότητα. Οι αναγνώστες φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για το απόρρητο. Η ιδέα να επιτραπεί σε εταιρείες, ή κυβερνήσεις, ή ακόμα και στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να έχουν πρόσβαση στις εσωτερικές λειτουργίες του εγκεφάλου, τρόμαξε πολλούς ερωτηθέντες. Μια τέτοια εισβολή θα ήταν η πιο σημαντική παραβίαση σε έναν κόσμο όπου το απόρρητο είναι ήδη σπάνιο.

«Ο εγκέφαλός μου είναι το μόνο μέρος που ξέρω ότι είναι πραγματικά δικό μου», έγραψε ένας αναγνώστης.

Η τεχνολογία που μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλό σας – ή να τον ωθήσει να σκεφτεί ή να συμπεριφέρεται με συγκεκριμένους τρόπους – είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για πολλούς από τους αναγνώστες που απάντησαν.

Μετατρεπόμαστε σε ζόμπι που ελέγχονται από άλλους.

Όταν συζητούνται αυτού του είδους οι χειρισμοί του εγκεφάλου, έρχονται στο μυαλό διάφορα σενάρια επιστημονικής φαντασίας, όπως η διαγραφή αναμνήσεων στην οδυνηρή ταινία του 2004 “Η αιώνια λιακάδα του αμόλυντου μυαλού”, η εμφύτευση ιδεών στο μυαλό κάποιου, όπως στην ταινία του 2010 “Inception”, ή η εξαπάτηση των ανθρώπων που νομίζουν ότι ένας εικονικός κόσμος είναι ο πραγματικός, όπως στο θρίλερ του 1999 “The Matrix”.

Πόσο κοντά πιστεύεις ότι έχουν φτάσει στο να υλοποιήσουν τα τρομακτικά σχέδιά τους;

Και τι κάνεις εσύ γι’ αυτό;

***
@Ion Maggos / 2023

terrapapers.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ