Κωνσταντίνος Κατάρας: “Τα smartphones ισοδυναμούν με ψηφιακές χειροπέδες!”

0
1533

Για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εκτεταμένη χρήση των έξυπνων τηλεφώνων (smartphones) μίλησε στον FOCUS FM 103,6 και τον Στέφανο Δαμιανίδη ο συγγραφέας, Κωνσταντίνος Κατάρας.

Ο κ. Κατάρας ξεκίνησε με μια διαπίστωση για τη ραγδαία εξάπλωση και κατ’ επέκταση χρήση των κινητών: «Ο κόσμος το θεωρεί κάτι συνηθισμένο, ζούμε με αυτό κλπ. Αλλά δε καταλαβαίνει ότι την ίδια στιγμή είναι οι “ψηφιακές χειροπέδες”, ο ‘Μεγάλος Αδερφός’ που παρακολουθεί τα πάντα από εκεί, τη ζωή μας όλη+» και κατόπιν δικαιολόγησε το χαρακτηρισμό που απέδωσε στα κινητά (σ.σ ψηφιακές χειροπέδες): «Είναι το απόλυτο εργαλείο παρακολούθησης για να πουλήσουμε, να χάσουμε την ιδιωτικότητά μας,ουσιαστικά. Για παράδειγμα, στην Αμερική, έχει πάρα πολλές λειτουργίες,τις οποίες εμείς δε γνωρίζουμε, όσον αφορά τις δυνατότητες παρακολούθησης. Πρώτον, η τοποθεσία, που λέει που βρισκόμαστε, ο εντοπισμός».

Παρακάτω, έγινε αναφορά στο κομμάτι του μάρκετινγκ, με τις χιλιάδες διαφημίσες που “σφυροκοπούν”, μέσω των κινητών, όλους τους χρήστες αυτών των συσκευών:  «Δεν υπάρχει σωτηρία. Η μόνη σωτηρία είναι να έχει κανείς τηλέφωνο, από το οποίο μπορεί να βγάλει τη μπαταρία. Αν τηλέφωνο, και κλειστό να είναι, έχει τη μπαταρία του, μπορεί ο καθένας να έχει όποια πληροφορία θέλει (σ.σ. για εμάς), επισήμανε ο κ.Κατάρας ενώ για την χρησιμότητά τους, που “αγγίζει” πολλούς τομείς της καθημερινότητας, διευκολύνοντας συχνά τους χρήστες  (π.χ  πληρωμή λογαριασμών) είπε:

«Νομίζω κάπου πρέπει να βρούμε μια ισορροπία σε αυτή την τρέλα χρήσης αυτού του smartphone, γιατί είμαστε “γυμνοί”. Όλες οι πληροφορίες μας πηγαίνουν προς τα έξω. Και το μάρκετινγκ είναι μια ακραία, αλλά συνηθισμένη περίπτωση. Θέλω να πω ότι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε αντ’ αυτού τον υπολογιστή. Ή να μην έχουμε το smartphone ανοιχτό συνέχεια. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε κινητά παλιάς τεχνολογίας, όπου η μπαταρία βγαίνει, με πλήκτρα», παραθέτοντας στην ουσία τρόπους περιορισμού, στο μέτρο του δυνατού, της εξάπλωσης των προσωπικών μας δεδομένων.

Ο κ. Κατάρας, μεταξύ άλλων, προχώρησε σε μια σύγκριση της κατάστασης στην Ελλάδα με χώρες του εξωτερικού, αναφορικά με την χρήση των smartphones: « Όποιος ζει στο εξωτερικό λίγο ή ταξιδεύει πιο συχνά, θα δει ότι δεν υπάρχει πουθενά η τρέλα που υπάρχει στην Ελλάδα. Βλέπουμε εδώ μικρά παιδιά με τα πιο τελευταία (σ.σ. καινούργια, τελευταίας τεχνολογίας) κινητά των χιλίων, χιλίων πεντακοσίων ευρώ. Αυτά είναι ασύλληπτα. Δεν υπάρχουν στο εξωτερικό».

«Γίνονται προσπάθειες από ομάδες παιδιών, μέσω ενώσεων, περιορισμού της χρήσης των κινητών. Είναι σημαντικό γιατί συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν θέματα, προβλήματα. Ειδικά κάποιες εφαρμογές, που είναι ιδιαίτερα τοξικές. Πέρα από την έννοια της ιδιωτικότητας, την οποία αν υπερασπιζόμαστε μπορεί να θεωρηθούμε και τρομοκράτες».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ