«Κυρίες και κύριοι καλωσήλθατε στην εποχή της συνθετικής πραγματικότητας της τεχνητής νοημοσύνης» (ΒΙΝΤΕΟ)

0
866
«ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ, ΚΑΛΩΣΗΛΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ» – ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ. ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΩΣ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΆ!!!
Την Πέμπτη ολοκληρώσαμε τις εκπομπές για φέτος στον Ανδρέα Μαζαράκη και αναφερθήκαμε σε ένα απαγορευμένο θέμα στην Ελλάδα. Στο Trantitioning! Στην μετάβαση του πλανήτη οριζοντίως και καθέτως! Η εκπομπή αυτή ήταν εντελώς διαφορετική και αν κρίνω από τα μηνύματά σας σας άρεσε. Θα την ανεβάσω λοιπόν αργότερα! Αλλά επειδή δέχτηκα πολλά ερωτήματα σχετικά με την Τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα σας απαντήσω μέσω ενός βίντεο που θέλω να το δείτε!
Στην κάτω πλευρά είναι ένας επιστήμονας. Που μιλά και λέει κάποια πράγματα. Τα ίδια ακριβώς βλέπετε ότι λέει και ο διάσημος ηθοποιός Μόργκαν Φρίμαν! Ο Φρίμαν δεν έχει την παραμικρή ιδέα γι αυτό το βίντεο! Δεν ήταν καν εκεί. Επίσης ουδέποτε μαγνητοφώνησε αυτά που λέει.
Κι όμως αν κρύψετε με το χέρι σας την κάτω πλευρά του βίντεο και βλέπετε μόνο τον Μοργκαν Φρίμαν, θα πειστείτε ότι πράγματι, ο ηθοποιός μιλάει μπροστά σε μια κάμερα και μπορείτε να βλέπετε τα χείλη του και να ακούτε την φωνή του!
Το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι προϊόν κάποιου ανθρώπου που έκανε ένα πετυχημένο μοντάζ. Πρόκειται για έναν σούπερ υπολογιστή, ο οποίος έχει την ικανότητα μέσω ενός software , να μετατρέπει όσα λέει ο άνθρωπος από κάτω, και σε κλάσματα δευτερολέπτου, να συνθέτει βίντεο με το πρόσωπο του Φρίμαν και να μετατρέπει την χροιά της φωνής του ανθρώπου στην χροιά της φωνής του Φρίμαν. Με αποτέλεσμα, να παράγεται σε πραγματικό χρόνο, ένα βίντεο στο οποίο να νομίζουμε ότι βλέπουμε τον διάσημο ηθοποιό να μιλά!
Πρόκειται δηλαδή για Εικονική πραγματικότητα, που αν προβάλουμε μόνο το βίντεο που παράγει η μηχανή, να κάνουμε τον Φρίμαν να πει ότι θέλουμε εμείς, χωρίς να αντιληφθεί κανείς ότι πρόκειται για Fake κατάσταση!
Για να σας βάλω πιο βαθιά, πρόκειται ουσιαστικά για μια κατηγορία αλγορίθμων βαθιάς εκμάθησης που ονομάζονται γενετικά αντίθετα δίκτυα (GANs) και είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης deepfakes στο μέλλον.
Που σημαίνει ότι πλέον μπαίνουμε σε μια εποχή, όπου τα βίντεο που θα βλέπετε, θα είναι πολύ δύσκολο εώς ακατόρθωτο να μάθουμε αν πρόκειται για πραγματικά βίντεο ή για κατασκευασμένα από μηχανές τεχνητής νοημοσύνης!
Η τεχνική αυτή είναι γνωστή σε εμάς εδώ και δύο δεκαετίες ενώ γνωρίζουμε περιπτώσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε απάτες!
Ο κατασκευαστής του βίντεο είναι ένας άνθρωπος πάρα πολύ γνωστός στον χώρο της ΑΙ, ο Στίβ Νούρι, με τον οποίο πολλοί άνθρωποι ανταλλάσσουμε απόψεις και αυτό που βλέπετε είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του.
Προσπαθώ λοιπόν να σας πω αυτό που λέει ο Νούρι, βάζοντας ουσιαστικά τον διάσημο Μόργκαν Φρίμαν να το πει, έτσι ώστε να δώσουν όλοι την δέουσα προσοχή:
«Φίλες και φίλοι, καλωσήλθατε στην εποχή της συνθετικής πραγματικότητας»!
Μια εποχή που έχει ανακαλυφτεί πριν από δύο-τρεις δεκαετίες συμπληρώνω εγώ!
Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ