Αυτή είναι η 29χρονη επιστήμονας που φωτογράφισε τη μαύρη τρύπα [βίντεο]

0
245

Παγκόσμια αναγνώριση κέρδισε μια 29χρονη προγραμματίστρια, η Κέιτι Μπούμαν, η οποία συνέβαλε στην ανάπτυξη του αλγόριθμου για την δημιουργία της πρώτης φωτογραφίας μαύρης τρύπας στα χρονικά.

«Φανταστείτε να προσπαθήσετε να φωτογραφίσετε ένα πορτοκάλι που βρίσκεται στη Σελήνη με το κινητό σας. Φαντάζει αδύνατο. Κάτι ανάλογα δύσκολο ανέλαβαν οι επιστήμονες που προσπάθησαν να φωτογραφίσουν μια μαύρη τρύπα στο διάστημα… Και δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την Κέιτι Μπούμαν», μεταδίδει το CNN.

Η 29χρονη ήταν ακόμη φοιτήτρια Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης στο φημισμένο ΜΙΤ πριν από τρία χρόνια όταν άρχισε να γράφει τον αλγόριθμο με σκοπό να φωτογραφίσει τη μαύρη τρύπα.

Η 29χρονη προγραμματίστρια, Κέιτι Μπούμαν προστά στο laptop της την ώρα που φόρτωνε τη φωτογραφία με τη μαύρη τρύπα.
Η 29χρονη προγραμματίστρια, Κέιτι Μπούμαν προστά στο laptop της την ώρα που φόρτωνε τη φωτογραφία με τη μαύρη τρύπα / Φωτογραφία: Facebook

Αυτή ήταν που ηγήθηκε της ομάδας που ανέλαβε την ανάπτυξη του προγράμματος για να μπορέσει να συνθέσει την ιστορική φωτογραφία της μαύρης τρύπας σε απόσταση άνω των 50 εκατομμυρίων ετών φωτός (500 εκατομμύρια τρισεκατομμύρια χλμ από τη Γη), στην καρδιά ενός γιγαντιαίου ελλειπτικού γαλαξία, του Μessier 87.

H ιστορική φωτογραφία, η πρώτη που απεικονίζει μια μαύρη τρύπα στα χρονικά.
H ιστορική φωτογραφία, η πρώτη που απεικονίζει μια μαύρη τρύπα στα χρονικά

Ενα λαμπρό μυαλό η 29χρονη πίσω από τη μαύρη τρύπα

Για την δρα Μπόουμαν η σύνθεση της φωτογραφίας με τη μαύρη τρύπα, που έκανε το γύρο του κόσμου μέσα σε λίγα λεπτά μέσω του Διαδικτύου, ήταν η υλοποίηση μιας προσπάθειας που φάνταζε μέχρι τώρα αδύνατη.

Κατενθουσιασμένη η 29χρονη φωτογραφήθηκε δίπλα στο laptop της την ώρα που «φόρτωνε» τη φωτογραφία με τη μαύρη τρύπα. «Παρακολουθώ με δέος καθώς η πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας που δημιούργησα είναι στη διαδικασία της ανασύνθεσης», σχολίασε στην ανάρτησή της στο Facebook.

«Είναι μία μεγάλη αρχή. Ένα παράθυρο γι’ αυτά που μπορούν να μας αποκαλύψουν οι μαύρες τρύπες για τους νόμους της Φυσικής. Αλλά ήδη έχουμε μάθει πολλά. Αν και προβλέπαμε ότι η μαύρη τρύπα θα περιβαλλόταν από ένα δαχτυλίδι φωτός, δεν ξέραμε αν θα τα καταφέρουμε να το απαθανατίσουμε. Κάναμε δοκιμές, τρόπον τινά. Και βλέποντας αυτό το δαχτυλίδι -και μάλιστα οι διαστάσεις του να συνάδουν με άλλες μετρήσεις που είχαμε κάνει- νομίζω ότι είναι τεράστια υπόθεση», είπε η 29χρονη στην πρώτη της συνέντευξη μετά τη «σύνθεση» της ιστορικής φωτογραφίας της μαύρης τρύπας.

Aπό το ερχόμενο φθινόπωρο η 29χρονη δρ Μπούμαν θα διδάσκει ως επίκουρη καθηγήτρια στο California Institute of Technology. Να σημειωθεί ότι για το όλο εγχείρημα με τη φωτογράφιση της μαύρης τρύπας, καθοριστική ήταν και η συμμετοχή ενός Ελληνα επιστήμονα του Δημήτρη Ψάλτη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.