National Geographic: Κως, Κάλυμνος και Νίσυρος στα 10 καλύτερα Ελληνικά νησιά για τις φετινές διακοπές

1
8993
Η άνοιξη μας βάζει πάντα σε διάθεση διακοπών και ευτυχώς, στα 6 ελληνικά νησιωτικά συμπλέγματα υπάρχουν επιλογές για κάθε γούστο, από τη γαστρονομία μέχρι τα αξιοθέατα και τις δραστηριότητες. Η ομάδα του National Geographic Traveler κάνει τις δικές της επιλογές και προτείνει.
Την ηφαιστειακή Νίσυρο
Η τεράστια θειούχα καλντέρα του νησιού είναι το highlight του και μπορείτε να περπατήσετε στον κρατήρα Στέφανο, ο οποίος είναι επισκέψιμος -η τελευταία έκρηξη έγινε το 1888 και παρακολουθείται προσεκτικά. Ακόμα, η μικρή πρωτεύουσα του νησιού, το Μανδράκι, με τα πολύχρωμα σπίτια και τις βυζαντινές εκκλησίες, την κοντινή ιαματική πηγή στα Λουτρά και το πανύψηλο χωριό Εμπορειός, με το ερειπωμένο βυζαντινό κάστρο, τη φυσική σπηλαιώδη σάουνα και τη μαγευτική θέα στην καλντέρα, θα σας μαγέψει.
Την αναρριχητική Κάλυμνο
Το 1996, ο Ιταλός αναρριχητής Andrea di Bari, σε διακοπές με την οικογένειά του, παρατήρησε τους πανύψηλους ασβεστολιθικούς βράχους του νησιού. Πριν περάσει πολύς καιρός, το νησί αυτό αναδείχθηκε σε πρωτεύουσα της αναρρίχησης,με πάνω από 4.000 διαδρομές για όλες τις ικανότητες, ενώ εταιρείες όπως η Climb in Kalymnos προσφέρουν ειδικά μαθήματα για αρχάριους. Κι αν δεν είστε της αναρρίχησης, περιπλανηθείτε στα ερείπια της βυζαντινής πόλης του Κάστρου, ψηλά στην πλαγιά του βουνού ή κατευθυνθείτε ανατολικά προς τη Βάθη και το υπέροχο φιορδ.
Την ποδηλατική Κω
Η Κως διαθέτει πάνω από 6.500 ποδήλατα προς ενοικίαση και χαρακτηρίζεται από πολλαπλά ποδηλατικά μονοπάτια, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου μονοπατιού 12 χιλιομέτρων που εκτείνεται στην ακτή. Ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα που μπορείτε να εξερευνήσετε με ποδήλατο είναι τα ερείπια του Ασκληπιείου, έξω από την πόλη της Κω, το οποίο δημιούργησε το 430 π.Χ., ο Ιπποκράτης. Ωστόσο, το νησί είναι επίσης προικισμένο με αμμώδεις παραλίες και η πόλη της Κω είναι γνωστή για τη σταυροφορική, οθωμανική και ιταλική αρχιτεκτονική της κάτω από σύννεφα με φούξια μπουκαμβίλιες.
Την αναζωογονημένη Τήλο
Για αιώνες, οι κάτοικοι της Τήλου έχτιζαν τα σπίτια τους στην ενδοχώρα, ασφαλείς από τους επιδρομείς. Αλλά τη δεκαετία του 1950, όταν οι κάτοικοι του Μικρού Χωριού διαπίστωσαν ότι τα πηγάδια τους στέρεψαν, αποφάσισαν να μεταφερθούν στην περιοχή του λιμανιού. Μέχρι πρόσφατα, τα μόνα σημάδια ότι το Μικρό Χωριό υπήρξε ποτέ ήταν η ασβεστωμένη εκκλησία και οι πέτρινοι τοίχοι. Σήμερα, ωστόσο, ένα ερειπωμένο σπίτι έχει ανακαινιστεί και μετατραπεί σε ένα ατμοσφαιρικό καλοκαιρινό μπαρ. Από τις 11 το βράδυ που ανοίγει, υπάρχει λεωφορείο που μεταφέρει κόσμο από τη γειτονική Λιβαδειά, ζωντανεύοντας και πάλι αυτό το χωριό-φάντασμα, που αξίζει να επισκεφτείτε.
Τη μεσαιωνική Ρόδο
Στη Ρόδο κυριαρχούν δύο ιστορικές τοποθεσίες: η Παλιά Πόλη, που χτίστηκε από τους σταυροφόρους ιππότες του Αγίου Ιωάννη και η Λίνδος, μια όμορφη πόλη των καπεταναίων του 15ου αιώνα. Στη Ρόδο σας περιμένουν επίσης πλατιές, αμμώδεις παραλίες και πάνω από 300 ημέρες ηλιοφάνειας κάθε χρόνο. Αν μπορέσετε να… ξεκολλήσετε από τη θάλασσα, επισκεφθείτε τις Επτά Πηγές, μια δροσερή δασική όαση στα βορειοανατολικά του νησιού, στην οποία φτάνετε περνώντας μέσα από μια σκοτεινή σήραγγα μήκους 180 μέτρων. Το μέρος ενδείκνυται για βουτιές και μοιάζει παραδεισένιο, με έναν ψηλό καταρράκτη, μονοπάτια πεζοπορίας στη σκιά των πεύκων και μια ταβέρνα όπου θα δείτε περιπλανώμενα παγώνια.
Την κατάλληλη για πεζοπορία Σύμη
Με τη νεοκλασική, πολύχρωμη πόλη της και το τοιχογραφημένο μοναστήρι του Πανορμίτη, η Σύμη έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα. Τα δύο αυτά μέρη συνδέονται με το δασώδες εσωτερικό του νησιού με κάποια σχεδόν ξεχασμένα μονοπάτια για μουλάρια, τα οποία αχρηστεύτηκαν μετά την ασφαλτόστρωση του δρόμου που εκτείνεται σε όλο το μήκος του νησιού τη δεκαετία του 1960. Είναι μια ωραία εμπειρία να περπατήσετε αυτούς τους ιστορικούς χωματόδρομους για να φτάσετε σε σημεία θέας που σπάνια φτάνουν τουρίστες, σε απομονωμένους όρμους και σε ένα ακρωτήριο όπου το μόνο ανθρώπινο κτίσμα που υπάρχει είναι μια λευκή εκκλησία.
Την ξεχασμένη στο χρόνο Κάρπαθο
Ένα από τα ψηλότερα βουνά των Δωδεκανήσων χωρίζει την Κάρπαθο στα δύο, όπου στο βόρειο άκρο του νησιού, το απομακρυσμένο χωριουδάκι Όλυμπος, απομονωμένο μέχρι το 1979, αποτελεί must στάση του νησιού. Οι ντόπιες γυναίκες εξακολουθούν να ντύνονται παραδοσιακά και να διατηρούν τα έθιμα, ψήνοντας ψωμί σε κοινόχρηστους φούρνους και κεντώντας υφάσματα. Αν βρεθείτε στην Όλυμπο, μη χάσετε την ευκαιρία να δείτε το ηλιοβασίλεμα από ψηλά και να παρακολουθήσετε μια παραδοσιακή βραδιά με λαούτο στην ταβέρνα.
Την καταγάλανη Λευκάδα
Με υπέροχα, τιρκουάζ νερά και απόκρημνες ακτές, η ορεινή, δασώδης Λευκάδα είναι για πολλούς πιο αυθεντικά ελληνική από άλλα πιο δημοφιλή νησιά. Και για όσους ονειρεύονται ιστιοπλοΐα στα νησιά, το λιμάνι στο Νυδρί είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε: προστατευμένο από τους ανέμους, γεμάτο απομονωμένους όρμους και το δικό του αρχιπέλαγος από σμαραγδένια νησάκια. Εδώ μπορείτε να νοικιάσετε από μικρό σκαφάκι μέχρι ένα μεγάλο ιστιοπλοϊκό σκάφος, με το οποίο μπορείτε να εξερευνήσετε τους μυστικούς κόλπους.
Τους ονειρεμένους Παξούς
Το μέγεθός τους είναι ιδανικό για να τους γυρίσετε με καραβάκι, είτε σόλο είτε με καπετάνιο, αλλά και να τους περπατήσετε, να κάνετε βόλτες στην παραλία και να ανακαλύψετε μερικούς από τους πιο απομονωμένους όρμους της Ελλάδας. Μερικοί είναι γεμάτοι με ελιές και κυπαρίσσια, άλλοι μόλις και μετά βίας αρκετά φαρδιοί για δύο πετσέτες και όλοι βρέχονται από φιλόξενα, κρυστάλλινα νερά. Must πέρασμα για πάνιο και στους Αντίπαξους, για τα πιο φωσφορούχα γαλάζια νερά που έχετε δει ποτέ.
Την βενετσιάνικη Κέρκυρα
Η Κέρκυρα, με την πρωτεύουσα βενετσιάνικου ρυθμού και τις αμμώδεις παραλίες της, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα νησιά της Ελλάδας, όπου αξίζει να ανακαλύψετε τους λόφους της. Η Παλιά Περίθεια, το ψηλότερο χωριό του νησιού, ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα, αλλά μέχρι τη δεκαετία του 1950 οι κάτοικοί της είχαν φύγει, αφήνοντας μόνο μια ταβέρνα για τους πεζοπόρους. Το 2010, ένα ζευγάρι από το Ηνωμένο Βασίλειο ερωτεύτηκε το χωριό, αγόρασε ένα ακίνητο (τώρα ένα boutique B&B) και ξεκίνησε την αργή αναπαλαίωσή του. Σήμερα, είναι μια πανδαισία από αγριολούλουδα την άνοιξη.
clickatlife.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ