ΤΕ ΚΚΕ: Ερώτηση για τις άθλιες συνθήκες των εργαζομένων στον Τουρισμό

2
4502

Ερώτηση για τις άθλιες συνθήκες των εργαζομένων στον Τουρισμό.

 

Τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού ενάντια στις άθλιες συνθήκες εργασίας αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης.

Η κερδοφορία των τουριστικών ομίλων το 2023 στην Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις θα φτάσει σε εισπράξεις τα 22 δις ευρώ, θα υπερβεί δηλαδή το ρεκόρ των 18,2 δις του 2019.

Τα ρεκόρ αυτά φυσικά δεν έχουν κανένα αντίκρισμα για τους εργαζόμενους του κλάδου όπου επικρατεί η δουλειά χωρίς ρεπό, επτά μέρες τη βδομάδα, με συνεχόμενα 12ωρα και δεκάδες εργατικά ατυχήματα κάθε βδομάδα. Οι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε άθλιους όρους εργασίας (πχ. να σερβίρουν μέσα στο νερό) και διαβίωσης, με τους εργοδότες να τους απειλούν και να τους κρύβουν όταν τους συμβεί εργατικό «ατύχημα» ή ζουν την εντατικοποίηση, κακοποιητικές συμπεριφορές από την εργοδοσία, που τους δένει «χειροπόδαρα» με συμβάσεις με ρήτρες και πρόστιμα σε περίπτωση παραίτησης. Το επίδομα ανεργίας, μάλιστα, που δικαιούνται μετά τη σεζόν με βάση το νόμο 3986/2011 τους δίνεται μόνο για 3 μήνες, ενώ οι μισθοί είναι κάτω από τα επίπεδα του 2011 και κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης που δεν εξασφαλίζουν σταθερά ούτε αυτούς.

Εξάλλου, στα πλαίσια της «Οδού μετάβασης για τον τουρισμό» η επιδότηση των τουριστικών ομίλων συνεχίζεται στο όνομα της «πράσινης και της ψηφιακής μετάβασής» τους, όπως και με το λεγόμενο «θεματολόγιο για τον τουρισμό 20302050». Αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο διακηρυγμένος στόχος «Η Ευρώπη ως παγκοσμίως ανταγωνιστικός προορισμός» καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά με τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε τα εξής ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

  • Στο γεγονός ότι οι αλλεπάλληλες επιδοτήσεις, προνόμια και φοροαπαλλαγές που προώθησε η ΕΕ από κοινού με τις κυβερνήσεις στο τουριστικό κεφάλαιο γιγάντωσαν την κερδοφορία του και συντέλεσαν στην άγρια επίθεσή του σε βάρος των εργαζομένων καταληστεύοντας μισθούς, δικαιώματα, επιδόματα, τσακίζοντας Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), κι επιβάλλοντας συνθήκες εργασιακής γαλέρας;
  • Σε σχέση με το αίτημα για υποχρεωτική ΣΣΕ στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού, που θα κατοχυρώνει μόνιμη και σταθερή εργασία 7ωρο-5ήμερο-35ωρο, αξιοπρεπείς μισθούς, κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, και θα προβλέπει την επιδότησή τους για όλη την περίοδο της ανεργίας τους;».

16/10/2023                                   Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η κερδοφορία των τουριστικών ομίλων το 2023 στην Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις θα φτάσει σε εισπράξεις τα 22 δις ευρώ.
    Άλλο εισπράξεις άλλο κερδοφορία. Ότι είσπραξη κάνει το μαγαζί δεν είναι κέρδος του ιδιοκτήτη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ