Κως: Της Ιφιγένειας Τζόλα

1
18703

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, στο άκουσμα των καλοκαιρινών διακοπών ερχόταν πάντα στο μυαλό μου η Σαντορίνη, ή αλλιώς το «νησί» μου με την ιδιαίτερη και άγρια ομορφιά που αιχμαλωτίζει το βλέμμα.

Στα 15 μου, όμως, ένα άλλο νησί με μια πιο «ήρεμη» ομορφιά μπήκε στη ζωή μου –και την καρδιά μου– και αυτό είναι η Κως. Αιτία της επίσκεψής μου ήταν τα γυρίσματα της ελληνοφινλανδικής ταινίας «Περιπέτεια στο Αιγαίο», η πρώτη μου συμμετοχή σε διεθνή ταινία και, όπως καταλαβαίνετε, η χαρά μου ήταν απερίγραπτη.

Κατευθείαν αγάπησα κάθε γωνιά του νησιού, κάθε σημείο του. Από το Καστρί μέχρι τα Καρδάμαινα, τα πάντα είναι πανέμορφα.

Η Κως έχει μέρη για όλα τα γούστα: πιο τουριστικά όπως το Ασκληπιείο, χτισμένο στις πλαγιές ενός λοφίσκου, που, εκτός από αρχαιολογικός χώρος, προσφέρει μαγευτική θεά σε όλη τη θάλασσα και τις μικρασιάτικες ακτές, αλλά και πιο ήρεμα και γραφικά, όπως το χωριό της Κεφάλου με το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Στα αξέχαστα του νησιού είναι φυσικά το φαγητό: νόστιμες τοπικές λιχουδιές
από τις καλύτερες παραδοσιακές ταβέρνες. Πανέμορφοι και οι άνθρωποι της
Κω.

Η φιλοξενία στο νησί έχει την έννοια που είχε η λέξη στην αρχαία Ελλάδα. Δεν θα μπορούσα, λοιπόν, να μην κάνω ντόπιους φίλους, κάτι που έκανε την παραμονή μου ακόμα πιο αξέχαστη. Μάλιστα, αυτούς τους ανθρώπους κρατώ κοντά μου μέχρι και σήμερα, 10 χρόνια μετά.

Ένας από αυτούς είναι ο Αποστόλης με τον τετράποδο φίλο του –και φίλο μου–, τον Θαμίρα (το άλογό του), ένα υπέροχο πλάσμα με το οποίο συνδέθηκα πολύ.

Οι τρεις μας πηγαίναμε για μπάνιο στη θάλασσα (αρέσει πολύ και στον Θαμίρα) και κάναμε
βόλτες ώρες ατέλειωτες. Νιώθεις πραγματική απελευθέρωση και γαλήνη
όταν συνδέεσαι με ένα πλασματάκι, το οποίο επειδή είναι τόσο χαρούμενο,
αυτομάτως κάνει και εσένα – τουλάχιστον εμένα.

Πέρυσι, ξεκλέβοντας λίγο χρόνο μεταξύ των γυρισμάτων, γύρισα πάλι στην Κω και πήγα να τους δω. Ως γνωστόν γυρνάς εκεί που αγαπάς, για μένα αυτό το μέρος δεν είναι άλλο από
το τυχερό μου νησί.

Γιατί εκτός από όλους αυτούς τους λόγους, από εκείνη την ταινία και έπειτα, άνοιξαν οι πόρτες και για άλλες συνεργασίες στο εξωτερικό. Νομίζω μία και μόνο επίσκεψη στο στολίδι των Δωδεκανήσων φτάνει για να σας πείσει.

*Η Ιφιγένεια Τζόλα είναι ηθοποιός

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ