Ελ. Βενιζέλος: Επιβάτης του αεροπλάνου της Ryanair μιλά για τη… βόμβα και το θρίλερ στον αέρα

0
4410

Οι πρώτες μαρτυρίες για το θρίλερ στον αέρα με το αεροπλάνο της Ryanair που ειδοποίησε για βόμβα – Οι εντατικοί έλεγχοι και η κατάσταση που επικράτησε κατά τη διάρκεια της πτήσης

Σχετικά με τον συναγερμό που σήμανε στο «Ελ. Βενιζέλος» και την έντονη κινητοποίηση από τις Αρχές, μίλησε επιβάτης της πτήσης από την Πολωνία που ειδοποίησε για ύπαρξη βόμβας.

«Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, απλά είδαμε τα πυροσβεστικά οχήματα», ήταν τα πρώτα λόγια του επιβάτη στις κάμερες, μόλις βγήκε από τον έλεγχο στο αεροδρόμιο.

Ο επιβάτης, όπως άλλοι 191 που ήταν στο ίδιο αεροπλάνο, δεν ήξερε τι συνέβαινε. Περίμενε να φτάσει μέχρι να βγει σώος από την πτήση. Γι’ αυτό και μόλις πέρασε τον έλεγχο του αεροδρομίου, είπε ότι οι επιβάτες απέκτησαν εικόνα για το τι ακριβώς έχει συμβεί μέσα από μηνύματα συγγενών. «Ανοίξαμε τα δεδομένα και τα κινητά τότε το μάθαμε από συγγενείς. Για να μην πανικοβληθούμε προφανώς δεν μας ενημέρωσαν».

Ύστερα δήλωσε ότι οι επιβάτες ανά 60 έβγαιναν από το αεροσκάφος, μετά από αναμονή περίπου μιας ώρας. Ύστερα οι αποσκευές τους πέρασαν από ειδικά ελεγκτικά μηχανήματα, ενώ στο αεροδρόμιο υπήρχαν και σκυλιά τα οποία τις μύρισαν, όπως δήλωσε ο επιβάτης.

Ελ. Βενιζέλος: Μαρτυρία επιβάτη της Ryanair «Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση»

Παράλληλα μητέρα επιβάτη αποκάλυψε πως ο γιος της σε επικοινωνία που είχε μαζί της τόνισε ότι οι περισσότεροι μέσα στο αεροπλάνο δεν γνώριζαν τι συνέβαινε. Μου έστειλε μήνυμα ότι θα αργήσουν επειδή υπάρχει θέμα.

Αεροπλάνο από την Πολωνία στο Ελ. Βενιζέλος: Μαρτυρία μητέρας επιβάτη – «Δεν τους είπαν τίποτα»

Δείτε τις φωτογραφίες του Newsbomb.gr από το «Ελ.Βενιζέλος» – Φωτορεπορτάζ: Χάρης Γκίκας

To χρονικό του «θρίλερ»

Σε θρίλερ εξελίγχθηκε η πτήση του αεροπλάνου Boeing 737-800 της Ryanair το οποίο ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Κατοβίτσε (Πολωνία) – Αθήνα, καθώς το απόγευμα της Κυριακής έστειλε ειδοποίηση για ενδεχόμενη ύπαρξη βόμβας από νατοϊκό στρατηγείο.

Άμεσα σήμανε συναγερμός και ελληνικά μαχητικά F-16 απογειώθηκαν για να συνοδεύσουν το αεροσκάφος με τους 192 επιβάτες μέχρι το «Ελ. Βενιζέλος», κατευθύνοντάς το να πετά πάνω από τη θάλασσα και όχι πάνω από κατοικημένες περιοχές. Σημειώνεται επίσης ότι νωρίτερα είχαν απογειωθεί ουγγρικά μαχητικά, τα οποία προσέγγισαν το αεροσκάφος ενώ βρισκόταν πάνω από την Ουγγαρία.

Μόλις ενημερώθηκαν οι ελληνικές αρχές τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτόκολλο Renegade το οποίο είχε ενεργοποιηθεί και τον Νοέμβριο με την πτήση της Emirates. Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο πρωτόκολλο δημιουργήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ενεργοποιείται διεθνώς σε περίπτωση υψηλού και μη αναστρέψιμου κινδύνου.

Ύστερα στις 17:40 το αεροσκάφος έφτασε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και οδηγήθηκε σε ειδικό χώρο. Ακολούθησε η εκκένωση του, ενώ στο αεροδρόμιο έσπευσε η επιτροπή εκτίμησης κινδύνου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία το αεροπλάνο προσγειώθηκε σε απομακρυσμένο σημείο του αεροδιαδρόμου, που είχαν υποδείξει οι ελληνικές αρχές, μακριά από τα υπόλοιπα αεροσκάφη, που βρίσκονται αυτή την ώρα στο Ελ. Βενιζέλος.

Πραγματοποιήθηκε έλεγχος από ειδικά κλιμάκια της αστυνομίας στις αποσκευές και στους επιβάτες του αεροπλάνου και όπως έγινε γνωστό δεν βρέθηκε κανένας εκρηκτικός ύποπτος μηχανισμός.

Στις έρευνες συμμετείχε ομάδα από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ), ομάδα της ΕΚΑΜ, η κρατική ασφάλεια, στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, δυνάμεις της πυροσβεστικής, καθώς και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι.

Σχετικές ειδήσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ