«Βουλιάζουν» από ξένους τουρίστες Μύκονος, Σαντορίνη,Κως και Ρόδος

0
761

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Οι προβλέψεις έλεγαν πως ο Ιούλιος φέτος, με βάση την ζήτηση και τις προκρατήσεις από τις βασικές αγορές του εξωτερικού, θα πήγαινε πολύ καλά στις αφίξεις. Εντούτοις τα στοιχεία για το πρώτο δεκαήμερο του μήνα ξεπέρασαν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τέσσερις από τους κορυφαίους προορισμούς της χώρας.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό και τα επίσημα στοιχεία της Fraport, Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη καταγράφουν ρεκόρ τουριστικής ροής: Η Ρόδος υπερδιπλασίασε το ποσοστό αύξησης που σημείωνε κατά τους πρώτους μήνες της σεζόν σε 18% με 173.205 επιβάτες, έναντι 146.605 το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου 2019. Η άνοδος σε σύγκριση με το 2019, που ήταν η χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό,  φτάνει το 13% στη Κω, όπου έφτασαν 83.667 τουρίστες σε μόλις δέκα ημέρες, από 73.766 τη χρονιά πριν την πανδημία.

Εξίσου εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για Μύκονο και Σαντορίνη. Ειδικότερα, το «νησί των Ανέμων» επισκέφθηκαν 49.713 τουρίστες από το εξωτερικό, περισσότεροι κατά 37% για το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (36.281). Τέλος, έκρηξη τουριστικών ροών σημειώνει η Σαντορίνη, που υπερδιπλασίασε το ρεκόρ του 2019 και πέτυχε αύξηση της τάξης του 62% μέσα στον Ιούλιο με 58.071 επισκέπτες έναντι 35.799 το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου για το 2019.

Ενδεικτικό της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται είναι πως η Ρόδος υποδέχεται κατά μέσο όρο ανά ημέρα 106 αεροσκάφη, η Κως 54, η Μύκονος 35 και η Σαντορίνη 40, μένοντας προς το παρόν ανεπηρέαστες από τις καθυστερήσεις και ακυρώσεις στα διεθνή αεροδρόμια του εξωτερικού.

Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου, οι διεθνείς αφίξεις κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, εκτινάσσονται, ξεπερνώντας τη χρονιά ρεκόρ του 2019 με ποσοστό αύξησης 25% σε επίπεδο Περιφέρειας. Με τους μήνες κορύφωσης της τουριστικής περιόδου να έπονται, οι αφίξεις στα νησιά των Κυκλάδων και Δωδεκανήσου ξεπερνούν ήδη τα 2 εκατομμύρια μέσω 13.006 απευθείας διεθνών πτήσεων στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου (συμπεριλαμβανομένης της Καρπάθου) μέχρι και τις 10 Ιουλίου.

Οι αγορές του εξωτερικού

Στο αεροδρόμιο της Ρόδου, οι περισσότεροι τουρίστες έρχονται από Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Πολωνία, Σουηδία και Φινλανδία. Στην Κω από Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Πολωνία και Τσεχία. Στη Μύκονο από Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ελβετία και στη Σαντορίνη από Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία.

Οι εκτιμήσεις για τα φετινά έσοδα έχουν αναθεωρηθεί πλέον προς τα πάνω, με την αγορά να βλέπει πως τα τουριστικά έσοδα θα ξεπεράσουν ακόμη και τα επίπεδα ρεκόρ του 2019, όταν στο τουριστικό καλάθι είχαν μπει πάνω από 18 δισ. ευρώ και οι αφίξεις από το εξωτερικό είχαν ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα έσοδα (στοιχεία τετραμήνου) φτάνουν πλέον τα 1,1 δισ. ευρώ από μόλις 165 εκατ. που ήταν το 2021 και 607 εκατ. το 2020. Αυτή την εβδομάδα αναμένονται από την ΤτΕ και τα στοιχεία του πενταμήνου για εισπράξεις και αφίξεις.

capital.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ