ΦΕΚ: Δεν θα μπαίνουν σε πενθήμερη καραντίνα οι τουρίστες με κορωνοϊό

7
2484

Ο περιορισμός ισχύει κανονικά για τους πολίτες που θα νοσήσουν και βρίσκονται στον τόπο διαμονής τους. Τι αλλάζει στον Τουρισμό και τη διαχείριση των κρουσμάτων με τα νέα πρωτόκολλα που εξέδωσαν τα υπουργεία Υγείας, Τουρισμού και Οικονομικών

Γιάννης Δεβετζόγλου

 

Μπορεί οι τουρίστες να έχουν καταφθάσει και να κάνουν διακοπές εδώ και αρκετό καιρό στη χώρα μας, όμως τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας, Τουρισμού και Οικονομικών, εξέδωσαν τις οδηγίες για τη διαχείριση κρούσματος και την καραντίνα στα τουριστικά καταλύματα, μόλις πριν από μερικές ημέρες και μετά από το ρεπορτάζ του Protagon. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το νέο ΦΕΚ «για τα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού  περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι της Covid-19», φέτος, δεν θα υπάρξουν τελικά δωμάτια καραντίνας για τους τουρίστες. Σε ποια δωμάτια θα μένουν καραντίνα τα κρούσματα κορονοϊού στα νησιά; Πατήστε εδώ Επίσης, ενώ για τους πολίτες συνεχίζει να ισχύει η υποχρεωτική πενθήμερη απομόνωση στο σπίτι τους, οι τουρίστες διαφοροποιούνται και θα μένουν σε καραντίνα μόνο αν το επιθυμούν και μόνο όσες μέρες έχουν προπληρώσει το ξενοδοχείο ή το δωμάτιο στο οποίο διαμένουν, καθώς στο ΦΕΚ είναι ξεκάθαρο ότι απλώς «συστήνεται» και δεν είναι υποχρεωτική η απομόνωση. Ακολούθως, θα μπορούν να ταξιδέψουν με το πλοίο, το αεροπλάνο ή οποιοδήποτε άλλο μέσο, όντας θετικοί στον κορονοϊό, κάνοντας απλώς χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2 ή ΚΝ95).

«Υπήρξε πολύ μεγάλη συζήτηση για το πώς θα γίνει η διαχείριση των κρουσμάτων στα τουριστικά καταλύματα και αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε ό,τι ισχύει και στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, διότι η πλειονότητα των χωρών στη βόρεια Ευρώπη, δεν έχουν κανένα απολύτως μέτρο για την προστασία από τον κορονοϊό», εξηγεί στο Protagon, ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας.

Ως εκ τούτου, πρακτικά, αν κάποιος έχει κάνει κράτηση τέσσερις ημέρες σε ένα ξενοδοχείο και τη δεύτερη ημέρα διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό, θα παραμείνει σε καραντίνα στο δωμάτιό του για τις υπόλοιπες δύο ημέρες της διαμονής του. Μόλις ολοκληρωθεί, μπορεί να αποχωρήσει και να ταξιδέψει, όντας θετικός στον κορονοϊό. Η μοναδική υποχρέωση που έχει το κρούσμα, είναι μέχρι να φτάσει στο σπίτι του, να φοράει τη μάσκα υψηλής προστασίας.

Στην περίπτωση που κάποιος έχει βαριά συμπτώματα, θα πρέπει το κατάλυμα να ενημερώσει το ΕΚΑΒ, το οποίο έχει την ευθύνη να τον μεταφέρει σε μονάδα Υγείας ειδική για ασθενείς με λοίμωξη Covid. Η διακομιδή μπορεί να γίνει είτε με ασθενοφόρο, είτε με πλωτά ή εναέρια μέσα.

«Είναι πάντως ξεκάθαρο, ότι αν δεν πρόκειται να ταξιδέψουν, στην περίπτωση που πρόκειται για τουρίστες από το εξωτερικό, στη χώρα τους ή για τουρίστες από την Ελλάδα στον τόπο διαμονής τους,  θα πρέπει να παραμείνουν σε απομόνωση στο δωμάτιό τους όλες τις μέρες που έχουν πληρώσει. Δεν σημαίνει ότι επειδή απλώς συστήνεται η απομόνωσή τους, πως δεν είναι και υποχρεωτική και θα κάνουν βόλτες στα νησιά. Η διατύπωση αυτή υπάρχει για να μπορούν να μετακινηθούν και να μην βρεθούν εγκλωβισμένοι σε ένα ξένο τόπο», ξεκαθαρίζει ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Τι προβλέπει το νέο ΦΕΚ

Σε περίπτωση θετικού κρούσματα σε ένα τουριστικό κατάλυμα, θα πρέπει να γίνεται:

Αμεση ενημέρωση του υγειονομικού υπεύθυνου του καταλύματος ο οποίος φροντίζει να εφαρμοσθούν τα μέτρα για την απομόνωση του ασθενή στο δωμάτιό του. Στον ασθενή χορηγείται χειρουργική μάσκα. Επιπλέον, ενημερώνεται ο ιατρός με τον οποίο συνεργάζεται το τουριστικό κατάλυμα ή στην περίπτωση που δεν υπάρχει, καλείται ιατρός από δομή Υγείας με την οποία έχει διασυνδεθεί το κατάλυμα, για αξιολόγηση του περιστατικού. Ο ιατρός εισέρχεται στο δωμάτιο του ύποπτου κρούσματος εφαρμόζοντας τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας (μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, προστατευτικά γυαλιά, αδιάβροχες ρόμπες, γάντια). Αν ο ασθενής έχει ανάγκη νοσηλείας, διακομίζεται μέσω ΕΚΑΒ (απλό/πλωτό ασθενοφόρο, αεροδιακομιδή) προς την μονάδα Υγείας που έχει τις προδιαγραφές να νοσηλεύει ασθενείς με λοίμωξη Covid-19. Αμεση ενημέρωση του ΕΟΔΥ από τον υγειονομικό υπεύθυνο του ξενοδοχείου (στα τηλέφωνα 2105212054 ή 1135, 24ωρη λειτουργία), αναφορικά με το ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα. Να γίνεται χρήση των δωματίων καραντίνας από θετικά κρούσματα που χρήζουν απομόνωσης με τη σύμφωνη γνώμη του συνεργαζόμενου με το κατάλυμα ιατρού (αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση που η ξενοδοχειακή μονάδα έχει δωμάτια να διαθέσει στους επισκέπτες, αλλά κυρίως τους εργαζομένους). Σε ασυμπτωματικά θετικά άτομα ή όταν έχουν ήπια συμπτωματολογία που δεν χρειάζεται νοσηλεία συστήνεται απομόνωση του κρούσματος για πέντε ημέρες η οποία λήγει χωρίς επιπλέον διαγνωστικό έλεγχο. Αν για οποιοδήποτε λόγω υπάρξει ανάγκη μετακίνησης με μεταφορικό μέσο αυτή γίνεται υποχρεωτικά με τη χρήση μάσκας προσώπου υψηλής προστασίας ( FFP2, KN 95)».

 

Πηγή: Protagon.gr

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. 😂😂😂Χαιρετισμούς στους φτωχούς πλην τίμιους και αμαρτωλούς και ψεκασμένους και συνωμοσιολόγους και αρνητές κτλ κτλ υγειονομικούς σε αναστολή, 7χιλιαδες οικογενειες. Έχουν πάει στα ύψη οι ντομάτες, αλλιώς ήξερα.😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  2. Ρε πλάκα μου κάνετε; Εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε ραπιντ για να πάμε στη δουλειά μας, το φθινόπωρο δεν θα επιτρέπεται να πάμε πάλι πουθενά χωρις πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, θα πρέπει να μεταβούμε Αθήνα ή Ρόδο για θέματα υγείας μιας και το κέντρο υγείας εδώ έχει ήδη πεθάνει και θα έχω τον κάθε τουρίστα που νοσεί να περιφέρεται χαρωπός δίπλα μου; Τί έγινε, πολίτες Α και Δ κατηγορίας; Δεν φταίει κανένας, εμείς φταίμε που συνεχίζουμε και ψηφίζουμε τα αρρωστάκια…

  3. Ειναι ξεφτιλισμενοι. Οπως και με τους λαθρο. Δεν χρειαζεται λεει να μπολιαστουν γιατι ειναι μικρα παιδια. Τα δικα μας ομως τα οδηγησαν στο πειραμα…. Τι δεν καταλαβαινετε επιτελους. Ειναι προδοτες εγκληματιες κατα του εθνους.

  4. Μεγάλο λάθος, τον Σεπτέμβρη θα κάνουμε την σούμα (αποτέλεσμα). Αλλά ρε φίλοι, προχθές στο Στάδιο εμπρός στην εξέδρα του καλλιτέχνη είχαμε μάζωξη καμιά τριακοσαριά θεατές (πολλά παιδιά) όρθιους, ο ένα πάνω στον άλλο, όλοι χωρίς έστω μια μάσκα. Ελληνάρες ήταν, όχι τουρίστες. Ο ΕΟΔΥ δίνει την Κω μέσα στις πέντε περιοχές (νησιά) με κρούσματα 20 – 30%. Τώρα το παραδάκι να πέφτει και βλέπουμε αργότερα, έτσι αδέλφια?

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ