Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού για τις αφίξεις φέτος | Η Ευρώπη “πρωταγωνίστρια” της ανάκαμψης | Πότε θα γίνει η πλήρης επαναφορά

0
615

Καλωσορίζοντας σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες διεθνείς τουριστικές αφίξεις το φετινό πρώτο τρίμηνο, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2021, η Ευρώπη αναδεικνύεται σε ηγέτη στην ανάκαμψη του τουρισμού παγκοσμίως, όπως αποκαλύπτει το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).

Σύμφωνα με το τελευταίο τουριστικό Βαρόμετρο του UNWTO, ο διεθνής τουρισμός σημείωσε αύξηση 182% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022, με περίπου 117 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις, έναντι 41 εκατομμυρίων αφίξεων το πρώτο τρίμηνο του 2021 . Από τα επιπλέον 76 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών, περίπου 47 εκατομμύρια καταγράφηκαν τον Μάρτιο, γεγονός που αποδεικνύει την επιτάχυνση του ρυθμούς ανάκαμψης του διεθνή τουρισμού.

Η Ευρώπη δέχθηκε 280% περισσότερες διεθνείς αφίξεις το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του 2021, με τα αποτελέσματα να οφείλονται στην ισχυρή ενδοπεριφερειακή ζήτηση. Την ίδια περίοδο, στην Αμερική οι αφίξεις υπερδιπλασιάστηκαν (+117%). Ωστόσο, οι αφίξεις στην Ευρώπη και την Αμερική εξακολουθούσαν να είναι 43% και 46% κάτω από τα επίπεδα του 2019, αντίστοιχα.

Η Μέση Ανατολή (+132%) και η Αφρική (+96%) παρουσίασαν επίσης ισχυρή ανάπτυξη το 1ο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το 2021, αλλά οι αφίξεις παρέμειναν 59% και 61% κάτω από τα επίπεδα του 2019, αντίστοιχα. Όσον αφορά την περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού κατέγραψε αύξηση 64%, σε σχέση με το 2021, αλλά και πάλι, τα επίπεδα ήταν 93% χαμηλότερα από τα νούμερα του 2019, καθώς αρκετοί προορισμοί παρέμειναν “κλειστοί” για μη βασικά ταξίδια.

Ανά υποπεριοχή, η Καραϊβική και η Νότια Μεσογειακή Ευρώπη εξακολουθούν να παρουσιάζουν τους ταχύτερους ρυθμούς ανάκαμψης. Και στις δύο περιοχές, οι αφίξεις ανέκαμψαν σχεδόν στο 75% των επιπέδων του 2019, με ορισμένους προορισμούς να φτάνουν ή να ξεπερνούν τα προ-πανδημικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του UNWTO, ο διεθνής τουρισμός σημείωσε αύξηση 182% σε ετήσια βάση το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022, με προορισμούς παγκοσμίως να υποδέχονται περίπου 117 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις, σε σύγκριση με 41 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Αν και ο διεθνής τουρισμός παραμένει 61% κάτω από τα επίπεδα του 2019, η σταδιακή ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, καθώς περισσότεροι προορισμοί χαλαρώνουν ή αίρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και απελευθερώνεται η ανεκπλήρωτη ζήτηση, σύμφωνα με τον UNWTO.

Σε 45 προορισμούς, συμπεριλαμβανομένων 31 στην Ευρώπη, δεν ίσχυαν περιορισμοί που σχετίζονται με τον Covid-19 από τις 2 Ιουνίου και ένας αυξανόμενος αριθμός προορισμών στην Ασία έχει αρχίσει να χαλαρώνει παρόμοιους περιορισμούς.

“Παρά τις θετικές αυτές προοπτικές, το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελούν κίνδυνο για τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού. Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία φαίνεται να έχει περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο στα συνολικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής, αν και διαταράσσει τα ταξίδια στην ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, η σύγκρουση έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, επιδεινώνοντας τις ήδη υψηλές τιμές του πετρελαίου και τον συνολικό πληθωρισμό και διαταράσσοντας τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερο κόστος μεταφοράς και διαμονής για τον τουριστικό τομέα”, προειδοποιεί ο UNWTO.

Στα 2 δισ. τα απολεσθέντα τουριστικά έσοδα από την αρχή της πανδημίας

Το βαρόμετρο αποκάλυψε επίσης ότι το 2021 χάθηκαν 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε εξαγόμενα έσοδα από τον διεθνή τουρισμό, τα οποία προστίθενται στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια που χάθηκαν το πρώτο έτος της πανδημίας.

Τα συνολικά εξαγόμενα έσοδα από τον τουρισμό εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 713 δισ. δολάρια το 2021, σημειώνοντας αύξηση 4% σε πραγματικούς όρους, σε σχέση με το 2020, αλλά εξακολουθούν να είναι 61% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019. Οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις έφθασαν τα 602 δισ. δολάρια, επίσης 4% υψηλότερα σε πραγματικούς όρους, σε σχέση με το 2020.

Η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή κατέγραψαν τα καλύτερα αποτελέσματα, με τα έσοδα να “σκαρφαλώνουν” περίπου στο 50% των προ-πανδημικών επιπέδων και στις δύο περιοχές.

Ωστόσο, το ποσό που δαπανάται ανά ταξίδι αυξάνεται, από 1.000 δολάρια κατά μέσο όρο το 2019 σε 1.400 δολάρια το 2021.

Το 2023 η επιστροφή του διεθνούς Τουρισμού στα προ-πανδημικά επίπεδα

Σημαντική άνοδο παρουσίασε ο τελευταίος Δείκτης Εμπιστοσύνης του UNWTO, επιστρέφοντας, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, στα επίπεδα του 2019.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Πάνελ των Ειδικών του UNWTO, η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών του τουρισμού (83%) αναμένει καλύτερες προοπτικές για το 2022, σε σύγκριση με το 2021, εφόσον ο ιός περιορίζεται και οι προορισμοί συνεχίζουν να χαλαρώνουν ή να αίρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ωστόσο, το συνεχιζόμενο κλείσιμο ορισμένων μεγάλων εξερχόμενων αγορών, κυρίως στην Ασία και τον Ειρηνικό, καθώς και η αβεβαιότητα που προέρχεται από τον πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, θα μπορούσε να καθυστερήσει την αποτελεσματική ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού.

Ένας μεγαλύτερος αριθμός ειδικών (48%) “βλέπει” τώρα μια πιθανή επιστροφή των διεθνών αφίξεων στα επίπεδα του 2019 το 2023 (από 32% στην έρευνα του Ιανουαρίου), ενώ το ποσοστό που εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί το 2024 ή αργότερα έχει μειωθεί (44%), σε σύγκριση με την έρευνα του Ιανουαρίου (64%). Εν τω μεταξύ, μέχρι τα τέλη Απριλίου, η διεθνής εναέρια χωρητικότητα στο σύνολο της Αμερικής, της Αφρικής, της Ευρώπης, του Βόρειου Ατλαντικό και της Μέσης Ανατολής ανήλθε περίπου στο 80% των επιπέδων πριν από την υγειονομική κρίση.

Ο UNWTO αναθεώρησε τις προοπτικές του για το 2022 λόγω των ισχυρότερων από το αναμενόμενο αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2022, της σημαντικής αύξησης των αεροπορικών κρατήσεων και των προοπτικών του δείκτη εμπιστοσύνης του Οργανισμού. Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις αναμένεται τώρα να διαμορφωθούν μεταξύ του 55% και 70% των επιπέδων του 2019 για το σύνολο το 2022, ανάλογα με τις διάφορες συνθήκες, όπως ο ρυθμός με τον οποίο οι προορισμοί συνεχίζουν να αίρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, πιθανά νέα κρούσματα του κορωνοϊού και οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες, ιδίως ο πληθωρισμός και οι τιμές της ενέργειας.

πηγή: https://money-tourism.gr/eyropi-quot-protagonistria-quot-tis-anakampsis-diethnoys-toyrismoy-70-ton-pro-pandimikon-epipedon-oi-diethneis-toyristikes-afixeis-se-chrono-pliris-epanafora/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ