Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επιβραδύνει τα ταξίδια στην Ευρώπη το Καλοκαίρι; Ρωσία: “Συνεχίζονται” οι πτήσεις προς Αίγυπτο και Τουρκία | Ακυρώνουν εταιρίες και πελάτες

0
906

Με το τελευταίο “κύμα” Covid-19 να υποχωρεί και τη μία χώρα μετά την άλλη να προχωράει σε άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και σε άνοιγμα των συνόρων για τους μια διεθνείς ταξιδιώτες, μια σταθερή αύξηση της ζήτησης για ταξίδια παγκοσμίως έκανε την εμφάνισή της, με εκατομμύρια ταξιδιώτες να προχωρούν σε κρατήσεις για πτήσεις, κρουαζιέρες και διακοπές. Το όλο κλίμα τροφοδότησε τη ζήτηση από την αμερικανική ταξιδιωτική αγορά για την Ευρώπη. Όλα αυτά προτού η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Έκτοτε… παγωμάρα.

Από τη στιγμή που η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στην Ουκρανία, την περασμένη Πέμπτη, εκατομμύρια άνθρωποι  αναθεωρούν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια. Και μια ταλαιπωρημένη ταξιδιωτική βιομηχανία που περίμενε μια ακμάζουσα καλοκαιρινή σεζόν έρχεται αντιμέτωπη με έναν ακόμη γύρο αβεβαιότητας.

Μετά δε, την επιβολή κυρώσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου προς τη Ρωσία, που προβλέπει, μεταξύ των άλλων, το κλείσιμο των εναέριων χώρων τους και τα αντίποινα της Ρωσίας, που με τη σειρά της έκλεισε τον δικό της εναέριο χώρο, πολλές πτήσεις ακυρώνονται κι άλλες, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών, επαναδρομολογούνται.

Οι ταξιδιώτες που έχουν, ήδη, κάνει τις κρατήσεις τους για την άνοιξη και το καλοκαίρι έρχονται αντιμέτωποι με το δίλημμα εάν πρέπει να διατηρήσουν τα υπάρχοντα σχέδιά τους ή να τα ακυρώσουν, προχωρώντας σε νέα μόλις η κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ομαλοποιηθεί. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι ακυρώσεις ήδη προγραμματισμένων διακοπών δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Αυτό επιβεβαιώνει η κα. Erika Richter, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Εταιρίας Ταξιδιωτικών Συμβούλων, μιλώντας στο NBC. “Δεδομένης της ταχέως μεταβαλλόμενης κατάστασης, είναι ακόμα πολύ νωρίς για μιλήσουμε για ακυρώσεις”, λέει η κα. Richter.

Ορισμένες μεγάλες ταξιδιωτικές εταιρίες, ωστόσο, δεν περιμένουν και προχώρησαν, ήδη, σε αναπροσαρμογή των  ευρωπαϊκών τους δρομολογίων.

Την Πέμπτη, η Norwegian Cruise Line, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες κρουαζιέρας στον κόσμο, δήλωσε ότι διαφοροποιεί τα ταξίδια της στην περιοχή της Βαλτικής για να αποφύγει τα ρωσικά και τα ουκρανικά λιμάνια. Ενώ, η Viking Cruises, από την πλευρά της, εξέδωσε μια δήλωση στην οποία ανέφερε: “Πήραμε τη δύσκολη απόφαση να ακυρώσουμε όλες τις αναχωρήσεις του 2022 των κρουαζιέρων μας στο Κίεβο, τη Μαύρη Θάλασσα και το Βουκουρέστι”.

Ο ταξιδιωτικός συγγραφέας και τουριστικός πράκτορας Rick Steves, σε μια ανάρτησή του αναφέρει, σύμφωνα με το NBC, ότι η εταιρία του ακυρώνει διακοπές στη Ρωσία για το υπόλοιπο του έτους, αλλά η Ευρώπη θα παραμείνει στο ημερολόγιο, προς το παρόν. “Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου τις γεωγραφικές πραγματικότητες και να θυμόμαστε ότι ένας πόλεμος στην Ουκρανία απέχει τόσο από τα ευρωπαϊκά μας όνειρα διακοπών όσο ένας πόλεμος στη Γουατεμάλα από το Τέξας ή τη Φλόριντα”, είπε, προσθέτοντας “Δεν βλέπουμε κανένα λόγο να αλλάξουμε το υπόλοιπο των ταξιδιών και των τουριστικών μας σχεδίων”.

Η αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας σύγκρουση στην Ουκρανία έρχεται καθώς η ραγδαία πτώση των κρουσμάτων Covid και η χαλάρωση των διεθνών περιορισμών έχουν τροφοδοτήσει μια ισχυρή και σταθερή αύξηση της ζήτησης για ταξίδια, σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι μεγάλες αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των American, Delta και United, έχουν υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των θέσεων για υπερατλαντικούς ταξιδιώτες μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με το CNBC. Η JetBlue έχει αυξήσει τις υπηρεσίες μεταξύ Νέας Υόρκης, Βοστώνης και Λονδίνου. Οι διεθνείς αεροπορικές εταιρίες επεκτείνουν εκ νέου τις υπηρεσίες τους στις ΗΠΑ και νέοι αερομεταφορείς, όπως η ισλανδική, αεροπορική εταιρία χαμηλού προϋπολογισμού Play, έχουν εισέλθει στην αγορά.

Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν, επίσης, αυξηθεί παράλληλα με τη χωρητικότητα.

Πριν από δύο μήνες, ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής στο Παρίσι κόστιζε περίπου 600 δολάρια, δήλωσε την Παρασκευή στο NBC ο Scott Keyes, ιδρυτής της Scott’s Cheap Flights. “Αλλά τώρα, θα ήσασταν τυχεροί να βρείτε ένα για κάτω από $750, εκτός αν πετάτε από τη Νέα Υόρκη”, είπε. Για να προσθέσει: “Σε ένα μήνα από τώρα, τα $900 και πλέον θα είναι ο κανόνας.” Mε τις τιμές δε, του πετρελαίου να αυξάνονται, ο Keyes είπε ότι οι πτήσεις θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα πιο ακριβές, καθώς οι αεροπορικές εταιρίες μετακυλίουν το υψηλότερο κόστος καυσίμων στους καταναλωτές.

“Αλλά τα πράγματα μπορούν επίσης να αλλάξουν γρήγορα. Τις ώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ζήτηση για διεθνή ταξίδια σημείωσε απότομη πτώση”, είπε ο Keyes. Σημείωσε ότι τα δεδομένα αναζήτησης πτήσεων μέσω της Kayak δείχνουν ότι οι διεθνείς ταξιδιωτικές αναζητήσεις μειώθηκαν κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια της νύχτας, της 24ης προς 25ης Φεβρουαρίου, που ξεκίνησε ο πόλεμος, καταγράφηκε η πιο απότομη πτώση εδώ και μήνες. Σύμφωνα με τον Keyes, εάν αυτή η ζήτηση παραμείνει χαμηλή, θα υπάρξουν φθηνότεροι ναύλοι για την Ευρώπη, περικοπές χωρητικότητας στον αριθμό των υπερατλαντικών πτήσεων ή και τα δύο.

Ανεξάρτητα από το πόσο θα αυξομειωθούν οι τιμές, μετά από δύο χρόνια γειτνίασης με την πανδημία, οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί ειδικοί πιστεύουν ότι η περιορισμένη ζήτηση θα κερδίσει.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Συσκέψεις για τον Τουρισμό στη Ρωσία | “Συνεχίζονται” οι πτήσεις προς Αίγυπτο και Τουρκία | Ακυρώνουν εταιρίες και πελάτες

Με το ρούβλι να καταγράφει πτώση ρεκόρ στα 122, από 80, έναντι του ευρώ μετά την εισβολή στην Ουκρανία, -ενώ οι κυρώσεις μόλις ξεκίνησαν-, και τους τουριστικούς πράκτορες στη Ρωσία να είναι σε κατάσταση απελπισίας, χθες η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού Zarina Doguzova, είχε συνομιλίες με τους υπουργούς Τουρισμού της Τουρκίας και της Αιγύπτου, οι οποίοι δήλωσαν ότι “οι χώρες τους δεν σχεδιάζουν επί του παρόντος να περιορίσουν την είσοδο Ρώσων τουριστών”.

Ωστόσο, πέραν της διατύπωσης “επί του παρόντος”, υπάρχει πολύ μεγάλος προβληματισμός, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί Ρώσοι τουρίστες σε διάφορους προορισμούς, που αδυνατούν να επιστρέψουν στην Ρωσία, από την Βουλγαρία μέχρι το Μεξικό και οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν ακόμη και για την διαβίωσή τους και προφανώς δεν υπάρχει καμιά διάθεση για κρατήσεις πακέτων διακοπών. Ακόμη, αεροπορικές εταιρίες αναστέλλουν ταξίδια, όπως η S7, για όσο διάστημα μπορούν να πετούν τα αεροσκάφη χωρίς εφοδιασμό σε ανταλλακτικά, και τα επαναφέρουν αργότερα, κατόπιν “ωρίμου σκέψεως”.

Προς το παρόν οι ρωσικοί τουριστικοί πράκτορες επιβεβαιώνουν μέχρι στιγμής την συνέχιση των πτήσεων προς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς που δεν βρίσκονται στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων. «Δεν υπάρχουν αλλαγές στα προγράμματα πτήσεων προς Τουρκία και Αίγυπτο αυτή τη στιγμή. Παρακολουθούμε την εξέλιξη των γεγονότων», δήλωσε στο ATOR η Μαρίνα Μακάρκοβα, επικεφαλής του τμήματος δημοσίων σχέσεων του τουριστικού πράκτορα Coral Travel .

Η AZUR air (στρατηγικός εταίρος των τουριστικών πρακτόρων ANEX Tour και Intourist ) ανακοίνωσε στις 28 Φεβρουαρίου ότι συνεχίζει να πραγματοποιεί πτητικά προγράμματα προς την Τουρκία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Βιετνάμ.

«Λόγω περιορισμών στις πτήσεις στις νότιες περιοχές της Ρωσίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης ασφάλεια, η AZUR air έχει επεξεργαστεί εναλλακτικές διαδρομές προς την Τουρκία, την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ, παρακάμπτοντας την κλειστή ζώνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μικρές προσαρμογές στο πρόγραμμα», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Εκπρόσωποι του ταξιδιωτικού πράκτορα TUI επιβεβαίωσαν ότι τα προγράμματα πτήσεων προς την Τουρκία και την Αίγυπτο εκτελούνται πλέον στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος και έχουν υποστεί αλλαγές μόνο όσον αφορά την εξυπηρέτηση τουριστών που πετούν από πόλεις στην περιοχή του εναέριου χώρου που έκλεισε η Ρωσική κυβέρνηση.

«Τα δηλωθέντα προγράμματα στην Τουρκία και την Αίγυπτο εκτελούνται κανονικά», δήλωσε η Άννα Ποντγκόρναγια, Γενική Διευθύντρια του τουριστικού πράκτορα Pegas Touristik , απαντώντας στην ερώτηση του ATOR σχετικά με τη διατήρηση των πτήσεων προς Τουρκία και Αίγυπτο.

«Οι πτήσεις προς την Τουρκία και την Αίγυπτο από τη Ρωσία γίνονται κανονικά», επιβεβαίωσε και το Tez ​​Tour . Ο εκπρόσωπος της εταιρείας σημείωσε επίσης ότι οι αλλαγές δεν επηρέασαν τις πτήσεις προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ταϊλάνδη, τη Βενεζουέλα, τις Μαλδίβες, τη Σρι Λάνκα.

«Η αεροπορική πτήση προς τη Βενεζουέλα πραγματοποιείται σε τακτικές πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας Conviasa. Δεδομένου ότι η εταιρεία είναι ξένη, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στους ρωσικούς αερομεταφορείς δεν ισχύουν για αυτήν», διευκρινίζει η TEZ Tour.

Σύμφωνα με το ATORUS, χθες το πρωί, η αεροπορική εταιρεία S7 ενημέρωσε για τη μαζική ακύρωση πτήσεων, μεταξύ άλλων προς την Αίγυπτο. Ωστόσο, μέχρι το βράδυ η κατάσταση άλλαξε και, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του ταξιδιωτικού πράκτορα Intourist, ο οποίος έχει πακέτα στην Αίγυπτο βάσει μπλοκ σε τακτικές πτήσεις της S7, ο αερομεταφορέας επέστρεψε στις πτήσεις προς την Αίγυπτο.

Παράλληλα, υπάρχουν αλλαγές στο πρόγραμμα των τακτικών πτήσεων στη Ρωσία. Τέτοιες προσαρμογές έχουν επηρεάσει, για παράδειγμα, τους ταξιδιώτες που πετούν από και προς την Κωνσταντινούπολη με την αεροπορική εταιρεία Pobeda.

Μέχρι τις 25 Μαρτίου, οι τακτικές πτήσεις στο δρομολόγιο Zhukovsky – Istanbul – Zhukovsky ακυρώθηκαν από την Ural Airlines. Επίσης, ακυρώθηκαν οι πτήσεις αυτού του αερομεταφορέα προς Χουργκάντα ​​και Σαρμ ελ Σέιχ από τη Μόσχα στις 28 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, όπως σημειώνει το ATORUS, “τα προσωρινά προβλήματα της Ural Airlines δεν συνδέονται σε καμία περίπτωση με τις διακοπές των Ρώσων σε Τουρκία και Αίγυπτο, αλλά προκαλούνται από κάποιες εκτιμήσεις της διοίκησης της αεροπορικής εταιρείας. Επίσης πτήσεις προς Ρας αλ-Κάιμα (ΗΑΕ) από τη Μόσχα έχουν επίσης ακυρωθεί”.

πηγή: https://money-tourism.gr/

Ρωσία – Συνεχίζονται οι πτήσεις τσάρτερ προς Τουρκία και Αίγυπτο

H Τουρκία και η Αίγυπτος δεν σχεδιάζουν επί του παρόντος να περιορίσουν την είσοδο Ρώσων τουριστών. Αυτό ανέφεραν οι υπουργοί Τουρισμού των δύο χωρών σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί τους η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας Zarina Doguzova. Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα των Ρώσων τουρ οπερέιτορ ATOR.

Επιπλέον, οι δύο χώρες θα βοηθήσουν στην οργάνωση πτήσεων διέλευσης για Ρώσους ταξιδιώτες από περιοχές με κλειστό εναέριο χώρο μέσω της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Οι δύο πλευρές, όπως αναφέρεται, συμφώνησαν να έχουν επικοινωνία και να υπάρχει ενημέρωση για τις πιθανές αλλαγές στις τρέχουσες διαδικασίες.

Οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ επιβεβαίωσαν ότι οι πτήσεις τσάρτερ προς Τουρκία και Αίγυπτο συνεχίζονται κανονικά, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές, ενώ οι όσες τακτικές πτήσεις προς τι δύο χώρες ακυρώθηκαν αποκαθίστανται.

Χαρακτηριστικά η Azur Air (στρατηγικός εταίρος των τουριστικών πρακτόρων ANEX Tour  και Intourist ) ανακοίνωσε στις 28 Φεβρουαρίου ότι συνεχίζει να πραγματοποιεί τις πτήσεις της προς την Τουρκία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Βιετνάμ.

«Λόγω περιορισμών στις πτήσεις στις νότιες περιοχές της Ρωσίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης ασφάλεια, η Azur Air έχει επεξεργαστεί εναλλακτικές διαδρομές προς την Τουρκία, την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ, παρακάμπτοντας την κλειστή ζώνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μικρές προσαρμογές στο πρόγραμμα», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Πηγή tornosnews.gr

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η TUI αποσύρει το Mein Schiff από την Αγία Πετρούπολη

Την απόσυρση πλοίου από τον στόλο των Mein Schiff, από την Αγία Πετρούπολη, ανακοίνωσε σύμφωνα με πληροφορίες στους συνεργάτες της η TUI, η οποία βρίσκεται σε “αναζήτηση” λιμανιού για να το χρησιμοποιήσει ως βάση.

Σε επιστολή του ο όμιλος αναφέρει σχετικά: “Παρακολουθούμε τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία με μεγάλη συμπάθεια και ανησυχία. Στο πλαίσιο των εξελίξεων, αποφασίσαμε για ηθικούς και ανθρωπιστικούς λόγους, να προσαρμόσουμε τις κρουαζιέρες μας στη Βαλτική Θάλασσα, από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2022: Δεν θα επιχειρούμε πλέον στην Αγία Πετρούπολη”.

Και συνεχίζει ο όμιλος: “Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες αναζητήσαμε εναλλακτικά λιμάνια-προορισμοί, και πιθανότατα θα αντικατασταθούν από Klaipeda (Λιθουανία) και Ρίγα (Λετονία) ή Κοπεγχάγη (Δανία) και Visby (Σουηδία). Εναλλακτικά λιμάνια αναζητούνται επίσης για τα προγραμματισμένα δρομολόγια στο Σότσι και την Οδησσό στην Ουκρανία για το ταξίδι «Μαύρης Θάλασσας» του Mein Schiff Herz τον Αύγουστο. Μόλις οριστικοποιηθούν τα νέα χρονοδιαγράμματα, θα ενημερώσουμε τους επιβάτες μας που έχουν κράτηση και τους συνεργάτες πωλήσεων”.

Και καταλήγει ο όμιλος: “Στο στόλο των Mein Schiff, τα μέλη των πληρωμάτων που προέρχονται από περισσότερες από 40 χώρες, εργάζονται ειρηνικά δίπλα-δίπλα. Οι σκέψεις μας είναι με τα πληρώματα από την Ουκρανία και τις οικογένειές τους στην χώρα”.

πηγή: https://money-tourism.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ