Τι σχεδιάζει το υπουργείο Μετανάστευσης για την έλλειψη προσωπικού στα ελληνικά ξενοδοχεία | Επικοινωνία ΠΟΞ – υπουργείου | ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

10
369

Θετικά απαντά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στο αίτημα της ΠΟΞ για συνεργασία στο πρόβλημα εξεύρεσης του απαραίτητου προσωπικού για τον ελληνικό Τουρισμό, ενόψει της θερινής σεζόν.

Όπως αποκαλύπτει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, η υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη, σε επιστολή της προς την ηγεσία της  ΠΟΞ, που την κοινοποιεί και στον υπουργό Νότη Μηταράκη, αναφέρει ότι:

– το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συμμερίζεται απόλυτα τις ανησυχίες σας ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου λόγων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, όπως παρουσιάζονται στην επιστολή σας της 21ης Φεβρουαρίου 2022.
– στην χώρα μας ζουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που έχουν αρκετά εξοικειωθεί με το ελληνικό περιβάλλον και θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, εξασφαλίζοντας συγχρόνως μια αξιοπρεπή διαβίωση
– η εμπλοκή των διεθνών οργανισμών θα διασφαλίσει την διαδικασία επιλογής προσωπικού με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.
– ήδη έχουν υποβληθεί τα σχετικά τεχνικά δελτία στο Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν στην εκπαίδευση, τόσο όσον αφορά στην εκμάθηση της γλώσσας, όσο και όσον αφορά στην πρακτική εξάσκηση και στην πρόσληψη βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτεί ο ξενοδοχειακός κλάδος. Ανάλογες εκπαιδεύσεις και καταρτίσεις θα ενταχθούν και στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
– την προηγούμενη εβδομάδα, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης οργάνωσε την Εβδομάδα Καριέρας στη Φιλοξενία, Στη διάρκειά της 350 πρόσφυγες έδωσαν συνεντεύξεις και ήλθαν σε επαφή με 23 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και 36 εκπροσώπους τους στην Αθήνα και 12 εταιρείες με 20 εκπροσώπους τους στη Θεσσαλονίκη.
– μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν τα αναγκαία κονδύλια, καθώς και το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα της περιόδου 2014-2020 έχει λήξει και το νέο (2021-2027) ξεκινά τους προσεχείς μήνες.

money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος στην επιστολή προς την Σοφία Βούλτεψη, αφού υπογραμμίζει ότι  “…Η έλλειψη προσωπικού είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος. Πρόκειται μάλιστα για ένα πρόβλημα που εντείνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, αναμένεται δε να αυξηθεί περαιτέρω το προσεχές χρονικό διάστημα, λόγω της μεγάλης ζήτηση στην οποία προσβλέπουμε από το καλοκαίρι του έτους 2022 και μετά”, ζητά να αναληφθεί από το υπουργείο “πρωτοβουλία προκειμένου πρόσφυγες και αιτούντες πολιτικό άσυλο, που βρίσκονται στη χώρα μας, έχουν εν μέρει εξοικείωση στο ελληνικό περιβάλλον και ενδιαφέρονται να απασχοληθούν στον ξενοδοχειακό κλάδο, να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν, εντός των δομών φιλοξενίας στις οποίες διαμένουν, τη σχετική εκπαίδευση (ελληνικά αγγλικά, ειδικές γνώσεις ανάλογα με την ειδικότητα που θα επιλέξουν κλπ) στις ειδικότητες του ξενοδοχειακού κλάδου, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές όπου σημειώνονται οι μεγαλύτερες ανάγκες – ελλείψεις και οι οποίες έχουν ήδη προσδιοριστεί βάσει σχετικών μελετών”.

Και τονίζει ιδιαίτερα ο πρόεδρος της ΠΟΞ στην επιστολή προς το υπουργείο Μετανάστευσης, ότι “Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους αυτούς να ξαναχτίσουν σιγά σιγά τη ζωή τους, απασχολούμενοι στον πιο δυναμικό ίσως κλάδο της οικονομίας μας, ο οποίος διατηρεί πλήρως ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, καθώς οι όροι εργασίας και αμοιβής των εργαζόμενων που απασχολούνται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καθορίζονται βάσει της αντίστοιχης εθνικής κλαδικής συλλογικής συμβάσεως εργασίας”.

Οι επιστολές

Πιο αναλυτικά, η ΠΟΞ στην από 21 Φεβρουαρίου 2022, επιστολή της προς την κα. Βούλτεψη, αναφέρει τα εξής:

“Κυρία Υφυπουργέ,

Η έλλειψη προσωπικού είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος. Πρόκειται μάλιστα για ένα πρόβλημα που εντείνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, αναμένεται δε να αυξηθεί περαιτέρω το προσεχές χρονικό διάστημα, λόγω της μεγάλης ζήτηση στην οποία προσβλέπουμε από το καλοκαίρι του έτους 2022 και μετά.

Για την επίλυση του ανωτέρω προβλήματος ζητάμε και τη δική σας συνδρομή και συνεργασία.

Ειδικότερα παρακαλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία προκειμένου πρόσφυγες και αιτούντες πολιτικό άσυλο, που βρίσκονται στη χώρα μας, έχουν εν μέρει εξοικείωση στο ελληνικό περιβάλλον και ενδιαφέρονται να απασχοληθούν στον ξενοδοχειακό κλάδο, να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν, εντός των δομών φιλοξενίας στις οποίες διαμένουν, τη σχετική εκπαίδευση (ελληνικά αγγλικά, ειδικές γνώσεις ανάλογα με την ειδικότητα που θα επιλέξουν κλπ) στις ειδικότητες του ξενοδοχειακού κλάδου, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές όπου σημειώνονται οι μεγαλύτερες ανάγκες – ελλείψεις και οι οποίες έχουν ήδη προσδιοριστεί βάσει σχετικών μελετών.

Μετανάστευσης
Φωτό: Βουλή των Ελλήνων

Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους αυτούς να ξαναχτίσουν σιγά σιγά τη ζωή τους, απασχολούμενοι στον πιο δυναμικό ίσως κλάδο της οικονομίας μας, ο οποίος διατηρεί πλήρως ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, καθώς οι όροι εργασίας και αμοιβής των εργαζόμενων που απασχολούνται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καθορίζονται βάσει της αντίστοιχης εθνικής κλαδικής συλλογικής συμβάσεως εργασίας.

Επισημαίνουμε τέλος πως η συμμετοχή στη συγκεκριμένη διαδικασία και των διεθνών οργανισμών μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει στη διασφάλιση της συνεργασίας όλων των πλευρών, τη σωστή επιλογή των ανθρώπων που θα ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα, το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας και την αντιμετώπιση τυχόν θεμάτων ασφαλείας.

Από την πλευρά μας θα είμαστε στη διάθεσή σας για όποια συνδρομή κρίνετε απαραίτητη στα θέματα εκπαίδευσης και τα σχετικά προγράμματα κατάρτισης.

Με εκτίμηση,

Γρηγόρης Τάσιος        Μανώλης Τσακαλάκης
Πρόεδρος Δ.Σ.             Γενικός Γραμματέας”

Τι απαντά η Σοφία Βούλτεψη

Στην απάντησή της προς την ΠΟΞ, η υφυπουργός Μετανάστευσης αναφέρει: “Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συμμερίζεται απόλυτα τις ανησυχίες σας ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου λόγων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, όπως παρουσιάζονται στην επιστολή σας της 21ης Φεβρουαρίου 2022.

Με την επιστολή μου αυτή επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι το αίτημά σας για συνδρομή και συνεργασία από την πλευρά μας εντάσσεται στην πολιτική του υπουργείου και ειδικότερα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης που ανήκει στο χαρτοφυλάκιό μου.

Ήδη συνεργαζόμαστε τόσο με την Ομοσπονδία σας όσο και με τον ΣΕΤΕ, του οποίου το Ινστιτούτο (ΙΝΣΕΤΕ) μας έχει παραδώσει έρευνα από όπου προκύπτουν οι ειδικότερες ανάγκες του τουριστικού κλάδου όσον αφορά στις ειδικότητες.

Είναι γεγονός ότι στην χώρα μας ζουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που έχουν αρκετά εξοικειωθεί με το ελληνικό περιβάλλον και θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, εξασφαλίζοντας συγχρόνως μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Γεγονός είναι επίσης ότι η εμπλοκή των διεθνών οργανισμών θα διασφαλίσει την διαδικασία επιλογής προσωπικού με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Ήδη έχουν υποβληθεί τα σχετικά τεχνικά δελτία στο Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν στην εκπαίδευση, τόσο όσον αφορά στην εκμάθηση της γλώσσας, όσο και όσον αφορά στην πρακτική εξάσκηση και στην πρόσληψη βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτεί ο ξενοδοχειακός κλάδος.

Ανάλογες εκπαιδεύσεις και καταρτίσεις θα ενταχθούν και στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Από την πλευρά μας, προσβλέπουμε και στη δική σας συνεργασία, κυρίως όσον αφορά στην πρακτική εκπαίδευση.

Νοείται οίκοθεν ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί να εντείνουμε τις από κοινού προσπάθειές μας, καθώς η δική σας τεχνογνωσία είναι αναντικατάστατη.

Σημειώστε τέλος πως ήδη οι πρώτες προσπάθειες για εξεύρεση προσωπικού μεταξύ των ανθρώπων στους οποίους η χώρα μας έχει προσφέρει την διεθνή της προστασία έχουν αρχίσει να στέφονται με επιτυχία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης οργάνωσε την Εβδομάδα Καριέρας στη Φιλοξενία, Στη διάρκειά της 350 πρόσφυγες έδωσαν συνεντεύξεις και ήλθαν σε επαφή με 23 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και 36 εκπροσώπους τους στην Αθήνα και 12 εταιρείες με 20 εκπροσώπους τους στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, σημειώνω ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν τα αναγκαία κονδύλια, καθώς και το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα της περιόδου 2014-2020 έχει λήξει και το νέο (2021-2027) ξεκινά τους προσεχείς μήνες.

Προσβλέποντας στην συνεργασία μας και με την βεβαιότητα ότι αυτή θα αποβεί επωφελής για τον ξενοδοχειακό κλάδο και την ελληνική οικονομία, δεχθείτε τις ευχαριστίες μου για τις παρατηρήσεις σας και βεβαιωθείτε ότι θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην κοινή προσπάθεια”.

Πηγή: https://money-tourism.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εύκολα, απλά κι ανώδυνα, εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας εσείς οι «ξένο»δόχοι αφού καταστρέψατε το φυσικό πλούτο και τα τοπία της Ελλάδος με την ανεξέλεγκτη δόμηση μονάδων κι αφού αποτελειώσατε τον Έλληνα εργαζόμενο, τώρα ζητάτε την απορρόφηση των λαθρο… Εύγε!

  2. «Ανέργοι Έλληνες » επεισόδιο 184355.
    «Κέρδη Επιχειρηματικών Ομίλων και λοιπών Φίλων του Κεφαλαίου», που εκπροσωπεί με πάθος ο Μητσοτάκης, Επεισόδιο 59759481. «Εθνος Ηλιθιων», Επεισόδιο 896644124321.

    And the Oscar goes to : Ellinas Mal@#as

  3. Το πρόβλημα είναι πολύ παλιό, από χρόνια. Η ανυπαρξία προσωπικού Ξενοδοχείων (έμπειροι Έλληνες εργαζόμενοι) ξεκίνησε όταν οι εποχιακές Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις άρχησαν να φέρνουν τους αλλοδαπούς εργαζόμενους (Stage), ιδιαίτερα μετά την ένταξη των πρώην Ανατολικών Χωρών στην Ε.Ε. Στα Βαλκάνια και Πολωνία λειτουργούν πάνω από 30 Σ.Τ.Ε. με χιλιάδες απόφοιτους κάθε χρονιά. Έρχονται εδώ, εργάζονται για τρείς μήνες με μισθούς βάσης 300 ευρώ τον μήνα και δωρεάν παροχή διαμονής και διατροφής. Στα εποχιακά Α.Ι. Ξενοδοχεία, όπως της Κω, είναι ότι πρέπει για τους Ξενοδόχους. Η παροχή υπηρεσιών επιπέδου Α.Ι. και φτηνό εργατικό κόστος.
    Που να βρεί εργασία ο έμπειρος Έλληνας Ξενοδοχοϋπάλληλος, με ένα ένα καλό μισθό, καλές συνθήκες εργασίας, με μέλλον στο επάγγελμα?

  4. Ότι πιάσουν στα χέρια τους κάρβουνο γίνεται.
    Δεν λένε γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού,γιατί δεν προσλαμβάνουν τους καημένους απ όλη την Επικράτεια που στέλνουν E-mail.
    Δυστυχώς η φιλελεύθερη ακροδεξιά δεν θέλει να έχει εργαζόμενους πάνω από 2 χρόνια.Τα έχουν γράψει πολλοί εδώ μέσα.Υπάρχει η ρουφιανιά,το εργασιακό bullying,η έλλειψη ρεπό,η καταστρατήγηση όλων των εργατικών δικαιωμάτων ,χωρίς αμοιβή για υπερωρίες,χωρίς Σαβ/κα ,όρθιοι για 12 ώρες,χωρίς να έχουν καν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν για άσχημη προς αυτούς συμπεριφοράς των ξένων.Τα γράφουν όλοι,αλλά απ την επάρατη δεξιά τι περιμένεις?
    Ακόμα και οι ξεναγοί τους λένε για συμπεριφορές πελατών που νομίζουν ότι δικαιούνται τα πάντα.
    από ξενοδοχείο στο ψαλίδι,πέρσι παντρεμένος ξένος κάθε μέρα έπιανε τον πισινό σερβιτόρας,μέχρι που έβαζε το χέρι του μέσα απ την ποδιότά,όταν διαμαρτήθηκε την δεύτερη εβδομάδα,αυτός απαίτησε να εκδιωχθεί λόγω κακού σέρβις και έγραψε στο trip advisor για αγένεια,παρόλο που ήταν γραμμένα στην κάμερα τα πάντα,τελικά έστειλαν στην λάντζα την υπάλληλο.

      • Άσχετε,κομματόσκυλο.Μία απ τις απαραβίαστες εντολές στα All Incl,είναι ότι δεν καλούμε ποτέ Αστυνομία

        ποτέ Δημόσια αρχή.Αν υπήρχε έλεγχος,τότε θα μαθεύονταν όλα που γίνονται πίσω απ τα τοίχη.Αυτά που λέω είναι ότι γίνονται κοπρόσκυλο.Θες ν αναρτήσω ώρα και ημέρα?Ποιος να μου φάε και τ να μου φάει?Ανόητε ,βλάκα,παντρεμένη με παδί ήταν,αλλά όλοι οι bachelor που κουβαλάνε στο νησί για να φάνε τον άμπακο,πιστεύουν ότι και το προσωπκό είναι στι υπηρεσίες.Τι να πεις άσχετε βλάκα ,τι να υποστηρίξεις,ΟΛΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ τον υψηλό τουρισμό και τι αφήνε στον…Βιολογικό.Εσυ κα το κόμμα σου θα το υποβιβάσετε κι άλλο.Πιο διεφθαρμένη διακυβέρνηση δεν υπήρξε απ τον Καποδίστρια και μετά.

      • Και τώρα αν στείλω την Αστυνομία εκεί που δουλεύουν 20 περίπου ,γιατί τους βλέπω,νομίζεις θα πάνε?Δεν είναι ανάγκη να χαιδεύεις το εξάρτημα όλο το εικοσιτετράωρο,πέρασε το και λίγο απ το κεφάλι το άλλο χέρι ,μπας και ξυπνήσεις.

      • Ότι πληροφόρηση έχουμε απ τον πόλεμο στην Ουκρανία,διαβάζοντας ότι μας σερβίρουν

        άλλη τόση πληροφόρηση έχει και ο κόσμος απ αυτά που γίνονται στα All Inclusive.Η βλακεία που σε δέρνει και η γελοιότητα σου είναι απίστευτη.Εδώ ακόμα και σκασμένοι απ το φαί και ποτό,νεκροί δηλαδή,δεν ανακοινώνονται,ή πάντα φταίνε τα …παθολογικά αίτια.
        Αν πεις για ‘μικρότερης’ σημασίας γεγονότα,(βιασμοί,παρενοχλήσεις,ξύλο,μπουκαλιές,σάλτο από μπαλκόνια σε δωμάτια,ξύλο λόγω ομάδων ,παρεξηγήσεις μεθυσμένων,ομαδικό πέταγμα αντικειμένων σε πισίνα,…και για να τελειώνουμε βλάκα,εμένα σε μία σαιζόν μου έτυχαν 5 άγριοι,’πρωτόγονα’ άγριοι ξυλοδαρμοί ανδρών σε γυναίκες τους,που έφυγαν νύχτα απ το νησί.ΟΛΑ με λίγα δωράκια φιμώθηκαν).
        Το θέμα είναι ότι για να μην δώσουν παραπάνω 100 ευρώ ,θα υποβιβάσουν κ άλλο το τουριστικό προιόν.
        Άντε καληνύχτα.

  5. Όλο το πρόβλημα βρίσκεται στης κακές συνθήκες και στον Πόλη χαμηλω μισθό που δίνουν στους εργαζόμενους έχουν υψηλές απαιτήσεις με λίγα χρήματα και πολλές ώρες εργασίας σε όλοι την Ευρώπη έχουν ρεπό δουλεύουν κανονικά και πληρώνονται έτσι ώστε ένας νέος να μπορεί να ζήσει σαν άνθρωπος αν εμείς η ντόπιοι περνούμε 800 εύρω τον μήνα και τον Χειμώνα δεν υπάρχει εργασία πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε πως θα ζήσουμε δεν είναι λύση να φέρουμε κόσμο από έξω η λύση ειναι μία πληρώστε για να έχετε σταθερούς εργαζόμενους να μήν αναγκάζετε τον νέο να φεύγει εξωτερικό αν δεν φτιάξουμε το σπίτι μας την χώρα μας πως θα καλέσουμε μετανάστες να έρθουν να κάνουν τη πρώτα ο Έλληνας και αν μπορεί η χώρα μας να φιλοξενήσει κόσμο άστο κάνει αλλά με τέτοιους μισθούς με τέτοιους λογαριασμους δεν γίνεται

  6. και οι ανθέλληνες νεοδημοκράτες μας ανακοινώνουν με ποιόν τρόπο θα νομιμοποιήσουν τους «κατατρεγμένους» και θα τους κάνουν μόνιμους κάτοικους Ελλάδας, θα τους επιμορφώσουν με τους δικούς μας φόρους για να μας πάρουν τις δουλειές. Οι νέοι ψηφοφόροι της ΝΔ. Και εννοείται ότι κανείς από τα υπόλοιπα κόμματα μέσα στην βουλή δεν θα ξεσηκωθεί. 300 κρεμάλες χρειαζόμαστε !!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ