Ryanair: Παράλογο το παιχνίδι των χρωμάτων που παίζει η βρετανική κυβέρνηση-Αδικούν τα ελληνικά νησιά | Βρετανός υπουργός: Όλα στο τραπέζι

0
1279

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair και η εταιρεία που ελέγχει τα αεροδρόμια του Μάντσεστερ, το Στάνστεντ του Λονδίνου και το East Midlands ανακοίνωσαν ότι θα κινηθούν νομικά κατά της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον ζητώντας την τροποίηση του χρωματικού συστήματος αξιολόγησης των χωρών αεροπορικών προορισμών.

Οι ενάγοντες ζητούν από την κυβέρνηση να εξηγήσει με διαφάνεια και σαφήνεια με ποια ακριβώς κριτήρια αποφασίζει ποια χώρα θα εντάξει στην πράσινη λίστα χαρακτηρίζοντάς τη ασφαλή για να την επισκεφθούν οι Βρετανοί ταξιδιώτες εν μέσω πανδημίας. Όπως μετέδιδε την Πέμπτη τα ξημερώματα το BBC, «η πρωτοβουλία της Ryanair και των τριών αεροδρομίων έχει την στήριξη και άλλων μεγάλων αεροπορικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία».

Υπουργοί της κυβέρνησης του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι με το σύστημα των χρωματικών αξιολογήσεων των διαφόρων τουριστικών προορισμών «ελέγχεται με προσοχή ο κίνδυνος που ελλοχεύει από τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού». Υπενθυμίζεται ότι το ισχύον σύστημα κατατάσσει τις διάφορες χώρες σε τρεις κατηγορίες, την πράσινη, την πορτοκαλί και την κόκκινη, ανάλογα με με την επιδημιολογική τους εικόνα και τον κίνδυνο που διατρέχει ένας ξένος επισκέπτης να μολυνθεί από την Covid-19 και τις μεταλλάξεις της.

Οι Βρετανοί ταξιδιώτες που επισκέπτονται χώρες που βρίσκονται στην πράσινη λίστα δεν χρειάζεται να απομονωθούν επιστρέφοντας στη χώρα τους. Αρκεί να κάνουν ένα τεστ για τον κορωνοϊό πριν αναχωρήσουν από την «πράσινη» χώρα και ένα αφού επιστρέψουν στη Βρετανία. Όσοι φθάνουν από χώρες της πορτοκαλί λίστας θα πρέπει να μείνουν καραντίνα και να κάνουν διαδοχικά μοριακά τεστ, ενώ όσοι επιστρέφουν από χώρες της κόκκινης λίστας έχουν ακόμα μεγαλύτερους περιορισμούς – πρέπει να μείνουν σε 10ήμερη καραντίνα σε ένα από τα ξενοδοχεία που έχει μισθώσει η κυβέρνηση γι’ αυτό τον σκοπό. Εξάλλου οι αφίξεις από «κόκκινες» χώρες επιτρέπονται από τη βρετανική κυβέρνηση μόνο για ταξιδιώτες με βρετανική ή ιρλανδική εθνικότητα ή για μόνιμους κατοίκους της Βρετανίας.

«Αδικούν τα ελληνικά νησιά»
Η νομική προσφυγή εκ μέρους της Ryanair και της Manchester Airports Group αποδίδεται στην απογοήτευση της αεροπορικής εταιρείας και του ομίλου λειτουργίας αεροδρομίων για τον αποκλεισμό της Πορτογαλίας από την πράσινη λίστα λίγες εβδομάδες μετά την κατάταξή της σ’ αυτήν, στα μέσα Μαΐου. Επιπλέον, «η τουριστική βιομηχανία πιστεύει ότι οι Βαλεαρίδες Νήσοι και τα ελληνικά νησιά θα έπρεπε να περιληφθούν στην πράσινη λίστα τον περασμένο μήνα, με βάση την ανάλυση της υγειονομικής κατάστασης που επικρατεί εκεί», αναφέρει χαρακτηριστικά το BBC.

Ανεξάρτητα από τη νομική προσφυγή της Ryanair και των αεροδρομίων, οι επικεφαλής της αεροπορικής Jet2 και του ταξιδιωτικού γραφείου EasyJet Holidays (θυγατρική της αεροπορικής EasyJet) δήλωσαν στο βρετανικό δίκτυο ενημέρωσης ότι «δεν αντιλαμβάνονται γιατί τουριστικοί προορισμοί με χαμηλό επιδημιολογικό δείκτη, όπως η Μαγιόρκα, αποσύρθηκαν από την πράσινη λίστα κατά την τελευταία αναθεώρηση των αξιολογήσεων». Οι δύο μάνατζερ ρωτούν την βρετανική κυβέρνηση με ποιο σκεπτικό έλαβε τις αποφάσεις της.

Λάβρος ο Ο’Λίρι
Εν τω μεταξύ και ο διευθύνων σύμβουλος της Raynair Μάικλ Ο’Λίρι ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να εξηγήσει ποια είναι η επιστημονική βάση στην οποία βασίζεται το σύστημα επιδημιολογικής αξιολόγησης των χωρών. Ο πληθωρικός ιρλανδός μάνατζερ δήλωσε ότι «η κυβέρνηση μοιάζει να πελαγοδρομεί με τις λίστες».

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, σήμερα Πέμπτη και άλλες υπογραφές στελεχών από τον ευρύτερο τουριστικό κλάδο πρόκειται να προστεθούν σ’ αυτές που ζητούν από την κυβέρνηση Τζόνσον να δώσει το συντομότερο απαντήσεις στα ζητήματα καθώς ξεκινά μια κρίσιμη θερινή τουριστική περίοδος. Απαντώντας για το ζήτημα της Πορτογαλίας η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι τη μετέφερε από την πράσινη στην πορτοκαλί λίστα μετά την εμφάνιση εκεί κρουσμάτων της «μετάλλαξης του Νεπάλ», μιας παραλλαγής της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, που πρώτα ανιχνεύθηκε στην Ινδία.

Φοβούνται τις μεταλλάξεις
Υπάρχουν ανησυχίες ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν ανταποκρίνονται στη συγκεκριμένη μετάλλαξη, υποστηρίζει η κυβέρνηση. Εν τω μεταξύ, οι Βρετανοί τουριστικοί πράκτορες και οι αεροπορικές εταιρείες έσπευσαν να επαναπατρίσουν άρον άρον ταξιδιώτες που έκαναν ήδη τις διακοπές τους στην Πορτογαλία τις τελευταίες ημέρες προτού μετακινηθεί η χώρα από την πράσινη λίστα, στις αρχές Ιουνίου.

Τέτοιες πρακτικές πλήττουν την αξιοπιστία της βρετανικής τουριστικής βιομηχανίας, υποστηρίζουν οι πράκτορες και οι αεροπορικές εταιρείες της χώρας. «Αναγνωρίζουμε ότι θα υπάρξει μια δύσκολη περίοδος για τον κλάδο καθώς θα πρέπει να εξασφαλίσουμε αφενός το άνοιγμα των διεθνών ταξιδιωτικών γραμμών αλλά ταυτόχρονα να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και να αποτρέψουμε νέα έξαρση της πανδημίας», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τη νομική προσφυγή της Ryanair και των αεροδρομίων, αλλά θύμισε ότι «η κυβέρνηση Τζόνσον έχει εκταμιεύσει 7 δισ. στερλίνες (8,17 δισ.ευρώ) για να στηρίξει την τουριστική βιομηχανία κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Πηγή ΟΤ

Βρετανός υπουργός: Όλα στο τραπέζι για τα ταξίδια εμβολιασμένων

Η Βρετανία εξετάζει όλες τις επιλογές για ενδεχόμενη χαλάρωση των διεθνών ταξιδιωτικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της Covid-19, περιλαμβανομένου του να επιτραπεί σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίων να μεταβαίνουν στο εξωτερικό, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Τζέσι Νόρμαν.

«Προσπαθούμε να κινηθούμε προσεκτικά και σταδιακά προς τη σωστή κατεύθυνση, έτσι δεν θα απέκλεια τίποτε σ’ αυτό το σημείο», δήλωσε ο Νόρμαν στο δίκτυο Sky.

«Ωστόσο, ξέρετε, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου ο ιός δεν είναι κάτι που ελέγχουμε και είδαμε αυτή τη νέα παραλλαγή Δέλτα και γι’ αυτό δεν θα ήταν συνετό να δώσουμε απόλυτη ελευθερία ή να κάνουμε κάποια κατηγορηματική δήλωση τώρα», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Σημειώνεται ότι σε δημοσίευμά της η Daily Telegraph ανέφερε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες στη Βρετανία ενδέχεται να μπορούν να ταξιδεύουν σε χώρες που κατατάσσονται στην «πορτοκαλί» λίστα χωρίς να χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους.

Μέχρι σήμερα, όσοι θέλουν να επιστρέψουν από χώρες που κατατάσσονται σε αυτήν την κατηγορία, είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν σε καραντίνα για 10 ημέρες και να υποβληθούν δύο φορές σε τεστ για την COVID-19.

Η «πορτοκαλί» λίστα περιλαμβάνει χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, αλλά και η Ελλάδα.

Πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας κάνουν λόγο για επικείμενη εισήγηση σχετικά στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας σε δύο εβδομάδες.

Ρεπορτάζ του Sky News το βράδυ της Τετάρτης επιβεβαίωσε μέσω κυβερνητικού αξιωματούχου του Λονδίνου ότι η κυβέρνηση εκτιμά τη μεγάλη πρόοδο της ανοσοποίησης του πληθυσμού μέσω των εμβολίων και εξετάζει τρόπους ώστε να διευκολύνει την επιστροφή των πλήρως εμβολιασμένων Βρετανών ταξιδιωτών από το εξωτερικό.

Με πληροφορίες από Reuters

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ