Κως: Το απόλυτα ενεργειακό νησί της Ελλάδας

0
3101

Οι επιλογές σημαντικών τοποθεσιών στην αρχαία Ελλάδα υποδεικνύουν ότι τίποτα δεν ήταν αλλά και δεν γινόταν τυχαία. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, και το γεγονός ότι η Κως, η πατρίδα του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη, σας μεταδίδει μία πλούσια, πρωτόγνωρη ενέργεια, από τις πρώτες κιόλας στιγμές της άφιξής σας στο ποικιλόμορφο νησί των Δωδεκανήσων.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Κως απαρτίζεται από την αύρα πολλών διαφορετικών νησιωτικών προσωπικοτήτων, αφού κάθε γωνιά της αποκαλύπτει και κάτι το διαφορετικό:

Από τη μία πλευρά, οι ατελείωτες, φιλόξενες παραλίες, τα άφθονα νερά και η πυκνή βλάστηση αναζωογονούν και εντυπωσιάζουν τη ματιά, ξεκουράζοντας την ψυχή, και από την άλλη, τα αρχαία και τα μεσαιωνικά μνημεία, καθώς και τα επιβλητικά κτίρια των Ιταλών, ξυπνούν την διάθεσή σας για εξερεύνηση και έντονες εμπειρίες.

Οι εντυπωσιακές παραλίες

Οι ξενοδοχειακές υποδομές του νησιού είναι εκπληκτικές, σε όποια πλευρά και αν επιλέξετε να έχετε τη βάση σας, ενώ οι προσβάσιμες παραλίες που μπορείτε να απολαύσετε τις θαλασσινές χαρές του καλοκαιριού, είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

  • Κοντά στην πόλη της Κω, βρίσκεται η αμμώδης, οργανωμένη παραλία Νομικού-Μπαρμπαγιάννη. Διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες, θαυμάσιες επιλογές σε θαλάσσια σπορ και φυσικά όμορφα εστιατόρια και μπαρ.
  • Παράλληλα, η χρυσαφένια αμμουδιά Ζουρούδη, επίσης  οργανωμένη, σας προσφέρει τη ζωντάνια και την ψυχαγωγία που έχετε ανάγκη στις διακοπές σας.
  • Συνεχίζοντας, οι παραλίες του Ναυτικού Ομίλου και του Μύλου, με τη λεπτή, λευκή άμμο, βραβευμένες με γαλάζια σημαία της Ε.Ε., είναι εξίσου καλές επιλογές για το μπάνιο σας.
  • Επίσης κοντά στην πόλη, μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας στις παραλίες Λάμπι, Καρνάγιο και Ψαλίδι-η τελευταία είναι ιδανική για ψαροντούφεκο, αλλά και για το μεσημεριανό σας φαγητό.
  • Σε ήσυχη τοποθεσία στα νοτιοανατολικά του νησιού, απλώνεται η παραλία του Αγίου Φωκά, με τη γυαλιστερή, μαύρη άμμο και τα βαθιά νερά, ιδανική για εξερεύνηση και ηρεμία, ενώ στα νότια βρίσκεται και η παραλία Εσπερίδες με χοντρή άμμο και βότσαλα, επίσης σε ήσυχο σημείο.
  • Ενδιαφέρον έχουν και οι Θέρμες, οι οποίες εκτείνονται μέσα σε ένα τοπίο άγριας ομορφιάς με απόκρημνους βράχους, όπου βρίσκονται και ζεστά ιαματικά λουτρά.
  • Από την άλλη πλευρά της Κω, στα βόρεια, μπορείτε να απολαύσετε το Τιγκάκι με λευκή άμμο και ρηχή θάλασσα, βραβευμένη με γαλάζια σημαία της Ε.Ε. και ιδανική για wind-surfing, περιστοιχισμένη από ζωντανά εστιατόρια και μπαρ, αλλά και τις αμμουδιές Μαρμάρι, Λημνιώνας και την παραλία «Ταμ-Ταμ» που βρίσκεται πριν το Μαστιχάρι.

Στα νότια της Κω, οι παραλίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:  

  • Η οργανωμένη Καρδάμαινα έχει απαλή άμμο και ρηχή θάλασσα, άπειρες επιλογές σε φαγητό και ποτό, καθώς και ποικιλία από θαλάσσια σπορ.
  • Παρακάτω, στην περιοχή του Κέφαλου θα ανακαλύψετε τις παραλίες Sunny beach, Marcos beach και Paradise beach με ψιλή, χρυσή αμμουδιά. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται η παραλία Camel σε κόλπο με βράχια και λευκή άμμο, όπου τα παραλιακά μπαράκια σφύζουν από ζωή.
  • Επίσης, στο Καμάρι, η παραλία είναι στρωμένη με άμμο και πέτρες, ενώ η αμμουδιά του Αγίου Θεολόγου με τη λευκή άμμο προσφέρεται και για ψαροντούφεκο.

 Περιήγηση στην πόλη της Κω

Φθάνοντας στο γλυκό φως του απογεύματος, μετά από μία μέρα γεμάτη ήλιο και θάλασσα, μπορείτε να περιηγηθείτε στην πόλη της Κω και να θαυμάσετε τα πολλά και ενδιαφέροντα αξιοθέατα.

Στην είσοδο του λιμανιού, στο μεσαιωνικό Κάστρο Νερατζιάς, ξεχωρίζουν ο εσωτερικός περίβολος με τους τέσσερις κυκλικούς πύργους στις γωνίες και ο εξωτερικός με τους ογκώδεις προμαχώνες. Οι δύο περίβολοι επικοινωνούν με μία γέφυρα, πάνω από την τάφρο που τους χωρίζει.

Στη συνέχεια, στην πλατεία Ελευθερίας, που είναι το κέντρο της σύγχρονης πόλης, υπάρχουν τρία μεγάλα κτίρια, κληρονομιά των Ιταλών-η δημοτική αγορά, η λέσχη που επί Ιταλοκρατίας ονομαζόταν Μέγαρο του Φασισμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο έχει χτιστεί κατ’ απομίμηση των ρωμαϊκών θερμών και προσφέρει πλούσια εκθέματα, όπως  προϊστορική συλλογή, γλυπτά, αλλά και ψηφιδωτά δάπεδα από τα ρωμαϊκά κτίρια της αρχαίας πόλης.

Στην άκρη της πλατείας, βρίσκεται το τζαμί Ντεφτεντάρ.

Στην αρχαία πόλη, η οποία ήταν πρωτεύουσα του νησιού από το 366 π.Χ., ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η αγορά, ο δωρικός ελληνιστικός ναός, ο βωμός του Διονύσου, το ιερό και η στοά του λιμένος, το ιερό του Ηρακλή, τα λείψανα της βόρεια πλευράς του τείχους, τα ρωμαϊκά λουτρά, οι πολυτελείς ρωμαϊκές επαύλεις με τα πλούσια ψηφιδωτά δάπεδα, η ρωμαϊκή οικία, καθώς και το ρωμαϊκό ωδείο χωρητικότητας 750 ατόμων.

Ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της πόλης, είναι η πλατεία του Πλάτανου ή πλατεία Λότζιας. Το τζαμί της Λότζιας, κτίστηκε το 1786 και στους τοίχους του διακρίνονται ενσωματωμένα κομμάτια από αρχαία και μεσαιωνικά μνημεία.

Στον πλάτανο του Ιπποκράτη, ακριβώς απέναντι από το τζαμί της Λότζιας, ο μεγάλος γιατρός δίδασκε τους μαθητές κι εξέταζε τους ασθενείς του, οπότε η ηλικία του δέντρου έχει υπερβεί τα 2.500 χρόνια. Η περιφέρεια του κορμού του ξεπερνά τα 10 μέτρα, ενώ τα γιγαντιαία κλαδιά του σκιάζουν ολόκληρη την πλατεία.

Τέλος, είναι βέβαιο ότι το πιο φημισμένο Ασκληπιείο της Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται περίπου 3,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Κω, σίγουρα αξίζει της προσοχής σας: Η στοά, το συγκρότημα ρωμαϊκών θερμών, ο βωμός που είναι αφιερωμένος στον Ήλιο, την Ημέρα, την Εκάτη και τον Μαχάονα, γιο του Ασκληπιού, ο ιωνικός ναός του Ασκληπιού και ο μεγάλος δωρικός ναός, ρίχνουν μια όμορφη αυλαία στην ημέρα σας, ώστε να ξεκινήσουν οι συναρπαστικές στιγμές της ξέγνοιαστης, ζεστής νύχτας διακοπών.

Πηγή: kos-apersonalaffair.com/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ