Τι ζητούν οι ξενοδόχοι από το υπουργείο Τουρισμού ενόψει της 15ης Μαΐου

0
149

Σύνταξη: tourismtoday.gr

Απαγορευτικό χαρακτηρίζουν οι ξενοδόχοι το ταξίδι στη χώρα μας για μία οικογένεια με μικρά παιδιά, μετά την αλλαγή των πρωτοκόλλων σχετικά με τις διαδικασίες εισόδου στην Ελλάδα των ξένων επισκεπτών.

Υψηλό κόστος

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα, η υποχρέωση αρνητικού τεστ PCR αφορά και τα παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών, γεγονός που ανεβάζει το κόστος διακοπών για μία οικογένεια, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με επιστολή της προς τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, να ζητά την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς βάσει του οποίου το ηλικιακό όριο ήταν στα 12 έτη.

«Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που ίσχυαν το έτος 2020 σχετικά με τις διαδικασίες εισόδου στη χώρα μας των επισκεπτών-τουριστών, η υποχρέωση αρνητικού τεστ PCR, αφορούσε και τα παιδιά ηλικίας άνω των δώδεκα (12) ετών.

Πλέον το παραπάνω ηλικιακό όριο μειώθηκε στα πέντε (5) έτη. Ασφαλώς γνωρίζετε πως το κόστος διεξαγωγής των PCR test είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Λόγω της ανωτέρω μεταβολής στο όριο ηλικίας, τα χρήματα που θα πρέπει να δαπανήσει μια οικογένεια με μικρά παιδιά, για να μπορέσει απλώς και μόνο να μεταβεί στη χώρα μας, αυξάνεται σε τέτοιο βαθμό που καθιστά το ταξίδι απαγορευτικό.

Για το λόγο αυτό παρακαλούμε να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή η υποχρέωση αρνητικού PCR test, να αφορά τα παιδιά ηλικίας άνω των δώδεκα (12) ετών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Προϋποθέσεις για την είσοδο στην Ελλάδα

Μάλιστα, οι ξενοδόχοι στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γρηγόρης Τάσιος, ζητούν η είσοδος στην Ελλάδα να επιτρέπεται όχι μόνο με PCR test, αλλά και με rapid, περιορίζοντας το κόστος.

Όπως εξηγούν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το πράσινο πιστοποιητικό «επιλέξιμα για την έκδοση πιστοποιητικού εξέτασης βάσει του προτεινόμενου κανονισμού θα πρέπει να είναι μόνο τα αποτελέσματα των λεγόμενων δοκιμασιών ΝΑΑΤ (πρόκειται για τις δοκιμασίες ενίσχυσης νουκλεϊκών οξέων που συμπεριλαμβάνουν τις δοκιμασίες RT-PCR) και των ταχειών δοκιμασιών αντιγόνων, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο που καταρτίστηκε βάσει της σύστασης 2021/C 24/01 του Συμβουλίου».

«Ως προϋπόθεση, λοιπόν, έκδοσης του πράσινου πιστοποιητικού τίθεται εναλλακτικά και η δυνατότητα διενέργειας rapid test. Με δεδομένο το αυξημένο κόστος διενέργειας του PCR test, θα πρέπει σταδιακά να αρχίσουμε να αποδεχόμαστε και εμείς τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα μας με rapid test (που περιλαμβάνονται στον κατάλογο που καταρτίστηκε βάσει της σύστασης 2021/C 24/01 του Συμβουλίου), τα οποία, όπως προκύπτει, κρίνονται ανάλογα αξιόπιστα.

Με τον τρόπο αυτό, χωρίς να χάνουμε από άποψη ασφάλειας, αφενός μειώνουμε το κόστος μετάβασης στη χώρα μας για τους επισκέπτες μας και αφετέρου δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε, κατά τη διαδικασία επιστροφής τους στις χώρες προέλευσής, να αξιώνεται ομοίως η διενέργεια rapid test και όχι PCR test, στη μαζική διενέργεια των οποίων οι περισσότεροι τουριστικοί προορισμοί δεν μπορούν αντικειμενικά να ανταποκριθούν», καταλήγουν στην επιστολή τους.

πηγή: tourismtoday.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ