Με προϋποθέσεις και χωρίς προετοιμασία η τουριστική σαιζόν 2021 (Γράφει ο Νίκος Μυλωνάς)

6
1058

με προϋποθέσεις και χωρίς προετοιμασία η τουριστική σαιζόν 2021

  1. Είναι ενδεικτικό ότι σε όλο το νησί δεν υπάρχει μια πινακίδα που να αναφέρεται στο πρόβλημα covid-19! Διαβάζουμε δηλώσεις τοπικών πολιτικών παραγόντων και επιχειρηματιών και το μοτίβο της σκέψης τους δείχνει ότι περιμένουν από έξω και από πάνω για την έκβαση της τουριστικής περιόδου 2021. Θα έπρεπε όμως να έχουμε τοπικά δικούς μας στόχους και μια τακτική προετοιμασίας για να πιέζουμε όπου μας δίνεται η ευκαιρία. Να υλοποιούμε μόνοι μας εκεί που το τοπικό μας συμφέρον επιβάλλει.
  2. Δημοσιεύσεις του διεθνούς τύπου μας λένε ότι η πολιτική για τα τουριστικά ταξίδια 2021 στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, αποσκοπεί όχι στη απαγόρευση ή παρεμπόδιση του τουριστικού ρεύματος προς την νότια Ευρώπη αλλά στην αποφυγή της εισαγωγής  μεταλλάξεων του κορωνοΐού  από τους επιστρέφοντες πολίτες τους! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έτσι όπως δουλεύει το τουριστικό κύκλωμα, το 80% των κερδών του τουρισμού ξαναγυρνά στις χώρες του βορρά (βάσει μελετών του ΟΗΕ), συνεπώς και οι χώρες του βορρά έχουν συμφέρον από το άνοιγμα του τουρισμού. Όμως θα θέσουν κάποιους όρους.  
  3. Η Αγγλία έχει πληρώσει πολύ ακριβά τις συνέπειες της πανδημίας. Είναι σε lockdown όλο τον χειμώνα. Αυτή την περίοδο όμως, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής που εφήρμοσε, υπαρχει ύφεση και οδεύει στο πλήρες άνοιγμα της οικονομίας της. Μελέτες που έκαναν στους επιστρέφοντες Βρετανούς τουρίστες το 2020, ανέδειξαν την ευθύνη των τουριστών σε έκταση, ένταση και την μετάλλαξη του κορωνοΐού που σάρωσε την Μ. Βρετανία. Μάλιστα επέκριναν την Χώρα μας για την έλλειψη ελέγχων μετακινήσεων και τα περιορισμένα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφήρμοσε. Είναι λογικό η Κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας να μην επιτρέψει να επαναληφτεί το 2020. Γι αυτό, ο πρωθυπουργός της, μίλησε για απαγόρευση ταξιδιών στο εξωτερικό κατ αρχάς, αλλά κάτω από την πίεση της αγοράς, τώρα μιλούν για ένα σύστημα χαρακτηρισμού των τουριστικών χωρών σε κόκκινο-πορτοκαλί-πράσινο (a traffic light system) και σε υποχρεωτικό τεστ επιστροφής-εισόδου στην Μ. Βρετανία, κόστους 120 ευρώ. Πέρα από την επιβάρυνση των 120 ευρώ που δρα ανασταλτικά (κυρίως στον μαζικό φτωχό τουρισμό), μεγαλύτερη σημασία έχουν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνει η κατάταξη των τουριστικών προορισμών. Θα εκτιμηθούν, λένε, μέχρι τέλους Μαΐου 2021: 1) το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί  2) το ποσοστό μόλυνσης του συνολικού πληθυσμού 3) η γονιδιακή αλληλοσυσχέτηση των δεδομένων, για κάθε χώρα και τόπο τουριστικού προορισμού.  Αν μια χώρα δεν έχει ακριβή στοιχεία ή ελλειπή ή  και καθόλου αυτό θα έχει επίπτωση στον χαρακτηρισμό της! Το ίδιο σκεπτικό επικρατεί και στις άλλες βορειο-ευρωπαϊκές χώρες (συν το υγειονομικό διαβατήριο).
  4. Οι αεροπορικές εταιρείες και τα πρακτορεία τουρισμού είναι αντίθετοι στα περιοριστικά μέτρα επί των μετακινήσεων! Ζητούν ένα ευέλικτο πλαίσιο προασπίζοντας το συμφέρον τους. Πιέζουν να γίνουν τα πράγματα ‘’όπως πέρυσι’’! Επί πλέον, εκμεταλλευόμενες την περίσταση ζητούν ενισχύσεις  από τις χώρες προορισμού. Πέρυσι στα πλαίσια των συνδιαφημίσεων το Ελληνικό Κράτος μέσω του ΕΟΤ συνέβαλε σε ενισχύσεις των TUI, EASYJET, FRAPORTκαι των λοιπών συνεργατών …μας! Μαζί με αυτούς πιέζουν για το άνοιγμα του τουρισμού η μεγάλη μάζα: τραπεζών, funds, επενδυτών, μεγαλοξενοδόχων κλπ που έχουν ήδη πάρει ενισχύσεις, χαμηλές εργοδοτικές εισφορές, χαμηλούς  μισθούς, εξάλειψη κάθε είδους εργατικών δικαιωμάτων κλπ.
  5. Ο ντόπιος πληθυσμός, η εργατική τάξη, οι απασχολούμενοι στον τουρισμό οι μικρομεσαίοι είναι σε δεινή θέση. Αγωνιούν χωρίς να βλέπουν φως. Ο καθένας μας ζει το δικό του πρόβλημα. Ακούει βεβαίως εντέχνως πολύ μεγάλα λόγια και ωραία λόγια τώρα τελευταία! Η ελπίδα δεν λείπει, αν και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ‘’όλα θα περάσουν… από πάνω μας’’
  6. Το πρόβλημα εν όψει της σαιζόν 2021 είναι η προετοιμασία μας σε όλα τα επίπεδα! Η φροντίδα η Χώρα να χαρακτηριστεί πράσινη και η Κως να είναι στην πράσινη Ζώνη είναι καθήκον μας. Η κυβέρνηση (που εκ του αποτελέσματος) δεν τα πήγε και δεν τα πάει καλά. Τι κάνουμε εδώ γι αυτό; Δεν φαίνεται μια τοπική πολιτική. Πως θα αυξηθεί το ποσοστό του πληθυσμού σε εμβολιασμό (που ακούμε να είναι 7-8%); Θα έχουμε τοπική επιδημιολογική μελέτη για να προβάλουμε τα ακριβή στοιχεια όταν ζητηθούν; Έχουμε τα  υγειονομικά πρωτόκολλα 2021; Τα μέτρα για τις αποστάσεις μετακίνησης στην πόλη, στις παραλίες, στους δημόσιους χώρους για διασφάλιση άνεσης και υγειονομικής προστασίας, ποιος θα τα πάρει; Θα αναδειχτούν και να σηματοδοτηθούν τοπικά μέτρα αντί-covid-19, όπως γίνεται σε άλλους τουριστικούς προορισμούς; κλπ.  Καθόλου τυχαίο δεν είναι η απουσία μιας, έστω, πινακίδας που να αναφέρεται στο πρόβλημα covid-19 στους ανοικτούς δημόσιους χώρους μας.

Ν. Μυλωνάς

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δυστυχώς δεν πήρε θέση στα ερωτήματα που υπάρχουν on the air.Σήμερα στα σχολεία για παράδειγμα,αν ένας μαθητής έκανε selftest και ήταν θετικό,ΟΛΗ η οικογένεια μπαίνει σε καραντίνα.Τι θα γίνει με τις απειλές προς τους εργαζόμενους?Οι Ξενοδόχοι απειλούν όλες τις βαθμίδες των εργατών,αυτών που ο Μητσοτάκης ήθελε να παίρνουν μερίδιο απ τα κέρδη, θυμάστε? Ακόμα και να εμβολιαστεί π.χ. ο Μπάρμαν,θα πρέπει να κάνει σελφτεστ κάθε βδομάδα? Πως ο θίασος θα διαχειριστεί φέτος τα θετικά κρούσματα? Αλήθεια πως θα ‘βαφτιστούν’ οι θετικοί?Πως θα διαχειριστεί η διεύθυνση μια απλή ίωση της καμαριέρας?Θα της δίνει ρεπό, να μην θορυβηθούν οι πελάτες ,υποσχόμενη ότι θα την πάρει,αλλά όταν περάσει η βδομάδα,έχει αντικατασταθεί (περσινά ξινά σταφύλια)..Πως ένας ανεμβολίαστος Τουρίστας με τεστ 72 ωρών ,που έχει έρθει σ επαφή 80 ώρες πριν και μολύνθηκε, αλλά δεν ανιχνεύτηκε, θα τριγυρνάει να κολλάει τους υπόλοιπους?Οι βραδινές πτήσεις πέρσι δεν ελέγχονταν,τα τεστ λίγα…και τώρα το καλύτερο. Πως θα μπει υπάλληλος του ΕΟΔΥ σ ένα κάστρο να δει και να ελέγξει την εφαρμογή πρωτοκόλων..το ξέρω είναι ανέκδοτο.

  2. …μιλησε παλι ως γνωστης του τουρισμου και εξεφρασε την σοβαρατατη αποψη του. Αντε βρε ……..

  3. Ρε ανώνυμοι εκφράστε εσείς την δικη σας σοβαρή άποψη να δούμε τι θα κάνετε γιατι μάλλον για τίποτα σας κοβω.τι λενε οι αρχοντες;

  4. Ρε ….το 5 χρόνια δημοτικός σύμβουλος δεν έκανε τπτ ούτε μια πρόταση ούτε ένα έργο και τώρα ξαφνικά έλυσε από το πληκτρολόγιο τα θέματα του τουρισμού του λιμενικού ταμείου της δευακ της πολιτικής προστασίας ης καθαριότητας της πανδημίας παγκόσμια της οικονομικής κρίσης και κάτι προβλήματα που είχαμε στην Σελήνη ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑ Νίκος ο μαχητής του πληκτρολογίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ