Πτώχευση μεγάλου ταξιδιωτικού οργανισμού της Ολλανδίας

1
1276

Ένας από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς οργανισμούς της  Ολλανδίας, το D-reizen, με 285 καταστήματα και 1.1.50 εργαζόμενους, κηρύχθηκε πριν από λίγο σε κατάσταση πτώχευσης.

Σύμφωνα με την εταιρεία, λόγω της κρίσης του κορονοϊού, τα έσοδα της εταιρίας λόγω των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων ήταν σχεδόν μηδενικά, ενώ οι κυβερνητικές ενισχύσεις ήρθαν πολύ αργά για να σώσουν τον D-Reizen. Η εταιρεία, μια από τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές εταιρείες της χώρας, αντιμετώπιζε οικονομικό πρόβλημα εδώ και πολύ καιρό.

Το δίκτυο πουλούσε ταξίδια για όλους τους tour operators της Ολλανδίας, στο σύνολο των προορισμών.

Αυτή την στιγμή γίνονται προσπάθειες από εξειδικευμένους συμβούλους για το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της εταιρίας, με νέους μετόχους, ενώ υπάρχουν και φόβοι για ντόμινο.

«Είναι μια μαύρη μέρα για εμάς», λέει o Jan Henne De Dijn, επικεφαλής της εταιρείας και συμπληρώνει: “Κατά την τελευταία περίοδο, υπήρξαν πολλές συζητήσεις με μέρη για την εξεύρεση λύσης. Με την πτώχευσή μας, ένας σημαντικός κρίκος στον ταξιδιωτικό κλάδο στις Κάτω Χώρες έχει εξαφανιστεί.”

Ο πρόεδρος της Dutch Association of Travel Agents and Tour Operators (ANVR) Frank Oostdam, είπε:”Είναι μια εμβληματική εταιρεία που έχει γράψει ιστορία στον ταξιδιωτικό κλάδο. Νομίζεις ότι το D-reizen ήταν πολύ μεγάλο για να χρεοκοπήσει, αλλά…”.

Σύμφωνα με τον Oostdam, η πτώχευση θα μπορούσε να έχει συνέπειες και για άλλες εταιρείες. “Το D-reizen είναι τόσο κεντρικός οργανισμός στον κλάδο των ταξιδιών που μπορεί να έχει επιπτώσεις. Πολλές επιχειρήσεις που πουλούσαν μέσω αυτού, θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν προβλήματα”.

Οι πελάτες που εξακολουθούν να έχουν κουπόνια με D-trips δεν χρειάζεται να ανησυχούν, σύμφωνα με το Oostdam. “Εξακολουθούν να επιστρέφονται μέσω του Ιδρύματος Ταμείου Εγγύησης Ταξιδιωτικών Ταμείων”.

Προφητεία…
Είναι η πρώτη μεγάλη πτώχευση στον ταξιδιωτικό κλάδο της Ολλανδίας, που επλήγη σκληρά από την κρίση της πανδημίας. Η ANVR προέβλεπε προηγουμένως ότι μία στις τρεις ταξιδιωτικές εταιρείες δεν θα επιβιώσουν στο τέλος της κρίσης.

Ο Wilco Bouman, διευθυντής της UWreisaccountant, λογιστικής εταιρίας εξειδικευμένης στην ταξιδιωτική βιομηχανία, έκανε προηγουμένως τη ζοφερή πρόβλεψη ότι το 50 έως 60% των περίπου 3800 ταξιδιωτικών εταιρειών θα χρεοκοπήσουν ή θα κλείσουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η D-reizen δεν θα είναι η τελευταία μεγάλη ταξιδιωτική εταιρεία που θα χρεοκοπήσει.
Αγωγή
Ο ταξιδιωτικός πράκτορας και η TUI είναι αντιμέτωποι σε δικαστήριο στο Χάρλεμ λόγω διαφωνίας σχετικά με τα χρήματα των ταξιδιωτών που πρέπει να επιστραφούν.

Η TUI θέλει η D-reizen να επιστρέψει τις καταθέσεις πελατών για ταξίδια που ακυρώθηκαν λόγω κορονοϊού.
Η D-Reizen έχει εκδώσει κουπόνια για αυτά τα χρήματα και λέει ότι θα καλυφθούν επίσης από το ταμείο κουπονιών.

Εν αναμονή της απόφασης η TUI έχει ήδη καταγγείλει την συμφωνία σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται πλέον στην D-Reizen να πωλεί πακέτα εκδρομών από τον ταξιδιωτικό πράκτορα. Το ίδιο φέρεται να έχει πράξει και η Corendon χωρίς να αναλάβει νομική δράση.

Πηγή: money-tourism.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τί άλλο θα ακούσουμε, τί ακόμα θα δούμε, τί μας περιμένει. Ντόμινο είναι το μόνο σίγουρο, θα πάρει η μπάλα και άλλα πρακτορεία και όπως πάντα η»πίτα»θα μείνει στους κραταιους. Τί θα γίνει με τα ξενοδοχεία που είχαν συμβόλαια και έχουν πάρει (λέμε τώρα) προκαταβολές για τα early bookings?

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ