Ταξιδιωτική οδηγία από τη Βρετανία για Ρόδο, Κω και άλλα νησιά

0
2110

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης (FCDO) προχώρησε χθες σε επικαιροποίηση της ταξιδιωτικής του οδηγίας για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι από τις 18 Ιανουαρίου και ώρα 4 π.μ. όσοι φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Κέρκυρα, την Κρήτη, την Κω, τη Ρόδο ή τη Ζάκυνθο υποχρεούνται σε αυτοαπομόνωση για 10 ημέρες.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αυτή εντάσσεται στην απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να καταργήσει όλους τους ταξιδιωτικούς διαδρόμους, δηλαδή τη λίστα χωρών και περιοχών οι αφιχθέντες, εκ των οποίων εξαιρούνταν μέχρι πρότινος από την υποχρέωση αυτοαπομόνωσης.
Η απόφαση ανακοινώθηκε προχθές το απόγευμα από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, στο πλαίσιο της λήψης αυστηρότερων μέτρων στα σύνορα και λόγω της έντονης πίεσης που δέχεται το βρετανικό σύστημα υγείας από την έξαρση του κορωνοϊού.

Τα πέντε ελληνικά νησιά: Κέρκυρα, Κρήτη, Κως, Ρόδος και Ζάκυνθος ήταν μέχρι πρότινος στη λίστα των ταξιδιωτικών διαδρόμων.

Στο εξής όλοι οι αφιχθέντες στο Ηνωμένο Βασίλειο – εκτός λίγων εξαιρέσεων κάποιων επαγγελματιών- υποχρεούνται να αυτοαπομονώνονται για 10 ημέρες.

Παράλληλα από τις 18 Ιανουαρίου και ώρα 4 π.μ. υποχρεούνται οι αφιχθέντες να έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού το δείγμα του οποίου θα έχει ληφθεί ως και τρεις ημέρες πριν από την έναρξη του ταξιδιού τους.

Οι αφιχθέντες στην Αγγλία έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν να κάνουν τεστ κορωνοϊού την πέμπτη ημέρα της αυτοαπομόνωσής τους, ώστε να εξέλθουν νωρίτερα από την απομόνωση, σε περίπτωση που το τεστ είναι αρνητικό.

Στην ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα αναφέρεται ότι το FCDO συστήνει να αποφεύγονται όλα τα μη αναγκαία ταξίδια προς την Ελλάδα.

Ανάλογη είναι η οδηγία για τα ταξίδια προς όλες τις χώρες του εξωτερικού. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι το FCDO δε συνιστά να μην ταξιδεύει κανείς στα πέντε αναφερόμενα ελληνικά νησιά.

Από εκεί και πέρα επαναλαμβάνονται οι οδηγίες για τις προϋποθέσεις εισόδου Βρετανών στην Ελλάδα και για τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στη χώρα λόγω του κορωνοϊού.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ