Ζήτημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν πολλά ελληνικά ξενοδοχεία, έπειτα από την απόφαση της Tui να καθυστερήσει την πληρωμή των ποσών που τους χρωστά για τη φετινή χρονιά έως και το Μάρτιο του 2021.
Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Times, ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης προχώρησε στην αναθεώρηση των όρων των συμβολαίων του αυτό το μήνα, με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να πρέπει πλέον να περιμένουν έως το Μάρτιο του 2021 για να λάβουν τα τρία τέταρτα των χρημάτων που τους χρωστά η Tui για διανυκτερεύσεις που έλαβαν χώρα φέτος. Συνήθως, οι πληρωμές αυτές πραγματοποιούνται 60 ημέρες μετά την ημερομηνία αναχώρησης του πελάτη.
Τα ποσά αυτά, που αναλογούν σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για πολλά ξενοδοχεία, ήταν κρίσιμα για την επιβίωση των επιχειρήσεων αυτών σε έναν έτσι και αλλιώς δύσκολο χειμώνα.
Δύο ξενοδόχοι είπαν στους FT ότι η Tui τους χρωστά περισσότερα από 600.000 ευρώ στον καθένα και θα πρέπει να καταφύγουν στον τραπεζικό δανεισμό για να επιβιώσουν, εάν ο tour operator δεν τους πληρώσει το ποσό που οφείλει για αυτό το μήνα. Ταξιδιωτικός πράκτορας που δραστηριοποιείται στα νησιά έχει να λαμβάνει 70.000 ευρώ από την Tui και σκέφτεται να τερματίσει το συμβόλαιό του με την εταιρεία.
Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είπε στους FT ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση», με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσει πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ για τον ελληνικό τουριστικό τομέα.
Από την πλευρά της, η Tui ισχυρίζεται ότι έδωσε ένα σημαντικό ποσό σε προκαταβολές στους ξενοδόχους για το καλοκαίρι του 2020 και ότι ήρθε σε επαφή με ένα «μικρό ποσοστό» ξενοδόχων στην Ισπανία και την Ελλάδα «για να συζητήσουν τα σχέδια πληρωμών και να εξετάσουν από κοινού τις επιλογές».
Σημειώνεται ότι με την Tui συνεργάζονται περισσότερα από 2.000 ελληνικά ξενοδοχεία. Η ελληνική βιομηχανία του τουρισμού υπολογίζεται ότι έχασε 12-14 δισ. ευρώ φέτος εξαιτίας της πανδημίας, ενώ εκτιμήσεις της Barclays αναφέρουν ότι η Tui «έκαψε» 3 δισ. ευρώ τους τελευταίους οκτώ μήνες. Ο tour operator έχει ήδη λάβει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ σε δάνεια με κρατική στήριξη, ενώ επιδιώκει να εξασφαλίσει άλλα 1,8 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση. Πλέον, οι Έλληνες ξενοδόχοι ανησυχούν μήπως η Tui εξελιχθεί στην επόμενη Thomas Cook.
H TUI ζητά οικονομική στήριξη από τη Γερμανική κυβέρνηση
Η TUI βρίσκεται σε συνομιλίες με τη γερμανική κυβέρνηση για να λάβει νέα κρατική στήριξη ύψους 1,5-1,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, μετά από δύο κρατικές ενισχύσεις, συνολικού ύψους 3 δισ. €. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι δύο προηγούμενες ενισχύσεις δεν φαίνονται αρκετές, καθώς ο ταξιδιωτικός όμιλος πρέπει να αντιμετωπίσει την πτώση των ταξιδιών λόγω κορονοϊού, ανέφεραν άτομα που βρίσκονται κοντά στο θέμα. Τα χρήματα θα μπορούσαν να προέρχονται από το νέο ταμείο οικονομικής σταθεροποίησης της Γερμανίας WSF και θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ένα μείγμα ιδίων κεφαλαίων και υβριδικών κεφαλαίων, ανέφεραν οι πηγές. Είπαν ακόμη ότι συζητούνται διάφορες επιλογές και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Άλλη πηγή ανέφερε ότι κρατική ενίσχυση 1 έως 2 δισ. ευρώ σε πρόσθετη βοήθεια ήταν υπό συζήτηση, καθώς οι τρέχουσες συνομιλίες εστιάζονται στην ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας. Η TUI δήλωσε ότι μετά τους ανανεωμένους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εξετάζει όλες τις επιλογές για τα οικονομικά της για τους επόμενους μήνες, αρνούμενη να σχολιάσει μια πιθανή τρίτη διάσωση, ενώ η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει.
Πηγή: kathimerini.gr, money-tourism.gr
Ισως αυτή είναι η ευκαιρία να ξεμπερδεύουμε με τα All Inclusive και τους Budget Guests.
Η χώρα μας είναι ένας τουριστικός Παράδεισος με τον πλούτο που διαθέτει.
Ιστορία, παράδοση, ενδόχωρα και νησιά, ήλιος και θάλασσα, Ξενοδοχειακές και άλλες Τουριστικές υποδομές άριστες, πολύ καλό προσωπικό. Αεροδρόμια και λιμάνια (εδώ χρειάζεται μεγάλη αναβάθμιση), καλό οδικό δύκτιο, κλίμα (ηλιοφάνεια 80%), θρησκευτική περιήγηση, εναλλαγή βουνό – θάλασσα (π.χ.Πήλιο). Εξαιρετικα αγροτικά προϊόντα, φαγητό, κρασιά, μουσική, κ.λ.π.
Με αυτά τα δεδομένα έχουμε τα όπλα στην φαρέτρα μας γιά την έλξη επισκεπτών ανωτέρας ποιότητας και οικονομικής δυνατότητας.
Ευχομαι να μην ασχολησαι με τον τουρισμο.Μηγπως να μας παρακαλανε να ερθουν;2 μιλι απεναντυ εχει διαφορα ο ηλιος και η θαλασα;Πως θα γεμισεις τοσα ξενοδοχεια χωρις all in;Που θα δουλευει τοσος κοσμος ;Απλα για να πουλησεις εσυ τη χωριατικη;Εχεις παει ποτε τουρισμο εσυ καπου;Τι ακριβως ζητας;Ολα αυτα που λες υπαρχουν παντου και μαλιστα καλυτερες τιμες.Ξεκολατε και δουλευτε πανω σε αυτο που εχουμε και μην περιμενετε να πεσουν απο τον ουρανο λεφτα και να τσακωνοντε ποιος θα μας τα πρωτοδωσει.
Ειναι ευκαιρια να ξεμπερδευουμε με την TUI. Ειναι εγκληματικο να συσωρευεται το χρημα σε μια εταιρεια.. Νά τα προβληματα που δημιουργουνται με τα μονοπωλεια.
Μακαρι να φτοχεψι για να γλιτώσουμε από το άλλ ινκλουσιβ.Να δούνε και τη γλικα η ξονοδοχει γιατί πολύ κοροϊδεύουν τους μαγαζατορεσ.
Θα πιξουμε στους τουριστες αν φτωχευσει.οσο για το all in απλα θα το κανει αλλος.Αν εχει ζητηση θα το καταργησουν απλα για να πουλας τη χωριατικη;Ξερεις εχει και απεναντυ θαλασα και ηλιο και παντου βασικα.
3 δισ. έχει λάβει το τελευταίο διάστημα απο την Γερμανική κυβέρνηση, και θα παρει ακόμα 2, σύνολο 5 δισ. ευρώ. Κατα τα άλλα ιδιωτική εταιρία. Να αναφερθεί και κανά άρθρο σχετικά με τη Fraport, κατα πόσο ιδιωτική είναι και κατα πόσο τα έξοδα της και τη χασούρα την πληρώνει το ελληνικο κράτος, οι πολίτες !!!! Για τα σαπούνια στο παλιό αεροδρόμιο γραφόντουσαν σεντόνια, τως που η Fraport έχει ξεπαραδιάσει το ελληνικό δημόσιο , κουβέντα τα κανάλια και τα σάιτ.
Μην λετε βλακειες.Απαγορευετι να παρει ιδιωτικη εταιρια λεφτα απο το κρατος.Νομος της Ε.Ε.Σε χαλαει το αεροδρομειο σημερα;Πρωτιμας το παλιο να διοριζουν καποιοι για να εκλεγοντε και να τα π[ληρονουμε ολοι.Ρε τι μυαλα κυκλοφορανε.Μακαρι να επερνε και το λιμανι να το εφτιχνε
Προφανώς αγνοείς πως η Fraport ΔΕΝ ειναι ιδιωτική, και αν διαβασεις το μνημόνιο παραχώρησης θα δεις πως όλα τα έξοδα αλλα κ τα διαφυγόντα κέρδη που προκύπτουν (βλ. χασουρα λόγω κορονοιου, αποζημιωσεις απο μηνύσεις εις βαρος της, επιβαρύνουν το ελληνικό κράτος ) Χρήματα δεν έχει πάρει μόνο η ΤUI αλλά και η AEGEAN και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλαδα. Ξεχνάς πως οι πολιτική ζωή πια καθορίζεται απο εργολάβους και μεγαλοεπιχειρηματίες.
Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι είμαι μέτοχος στη εταιρία.Με λίγα εργαζόμενος είμαι όπως πολλοί άλλοι μέτοχοι.Γιατί δεν θέλεις να πηγαίνει καλα;