Εκτός καραντίνας όλα τα ελληνικά νησιά για τους Βρετανούς πλην Μυκόνου |- Χάρτης κρουσμάτων στην Ευρώπη: Στο «πράσινο» η μισή Ελλάδα

0
3576

H Mύκονος μαζί με την Κρήτη ήταν τα δύο ελληνικά νησιά που είχαν παραμείνει στην «κόκκινη» λίστα των Βρετανών

Εκτός καραντίνας, πλήν της Μυκόνου, βγαίνουν τα ελληνικά νησιά για τους Βρετανούς που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη χώρα μας.

H Mύκονος μαζί με την Κρήτη ήταν τα δύο ελληνικά νησιά που είχαν παραμείνει στην «κόκκινη» λίστα των Βρετανών, μετά τις αποφάσεις της περασμένης εβδομάδας. Τώρα, σημαντική προσθήκη για τη χώρα μας, στην «πράσινη» λίστα των Βρετανών είναι η Κρήτη, πράγμα που σημαίνει ότι το νησί, που αποτελεί και έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στα «πακέτα» των tour operators, προστίθεται στην ασφαλή λίστα και οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από το νησί δε θα χρειάζεται να τίθενται σε καραντίνα από νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Οι Βρετανοί είχαν βάλει στην «κόκκινη» λίστα τον περασμένο Σεπτέμβριο επτά ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα τη Λέσβο, την Τήνο, τη Σέριφο, τη Μύκονο, την Κρήτη, τη Σαντορίνη και τη Ζάκυνθο, φέρνοντας μεγάλη αναστάτωση τόσο με τη μαζική φυγή Βρετανών επισκεπτών όσο και με τις μαζικές ακυρώσεις. Την περασμένη εβδομάδα έγινε άρση του μέτρου για πέντε από αυτά και σήμερα για την Κρήτη.

Σήμερα ελήφθη και η απόφαση των Βρετανών για την Ιταλία, με τους ιταλικούς προορισμούς να πηγαίνουν στο «κόκκινο» : Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Αγγλία από την Ιταλία θα πρέπει να τίθενται σε αυτό-περιορισμό από τις 4.00 το πρωί της Κυριακής. Η προσθήκη για τους ιταλικούς προορισμούς έγινε μετά τις ανακοινώσεις για την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού, με την προσθήκη επιπλέον 8.804 κρουσμάτων.

Κορωνοϊός – Χάρτης κρουσμάτων στην Ευρώπη: Στο «πράσινο» η μισή Ελλάδα

xartis_ecdc1

Χρήσιμες πληροφορίες για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς δίνει ο ανανεωμένος χάρτης κρουσμάτων του ευρωπαϊκού CDC –  Ποιες χώρες είχαν λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους κατά τις τελευταίες 14 ημέρες και το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν κάτω από 4%

Πάνω από τις μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και το Ηνωμένο Βασίλειο, «χρωματίζονται» με κόκκινο στον νέο ευρωπαϊκό χάρτη που δημοσιοποίησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού στην ήπειρο.

Στον χάρτη αυτόν, σκοπός του οποίου είναι να βοηθήσει τις χώρες να εναρμονίσουν τις συστάσεις τους για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, μόνο τρεις χώρες της ΕΕ και του Χώρου ΣένγκενΕλλάδα, η Νορβηγία και η Φινλανδία) καθώς και η περιφέρεια της Καλαβρίας, στην Ιταλία, είναι εν μέρει πράσινες.

Αυτό σημαίνει ότι καταγράφονταν λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους κατά τις τελευταίες 14 ημέρες και το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν κάτω από 4%.

Δείτε τον χάρτη

ecdc1

Πέντε χώρες (Ιταλία, Κύπρος, Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία) είναι, στο μεγαλύτερο μέρος τους, «πορτοκαλί», δηλαδή είχαν κάτω από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους αλλά το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν άνω του 4% ή είχαν μεταξύ 25-150 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν κάτω από 4%.

Άλλες πέντε χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Ισλανδία) είναι γκρίζες στον χάρτη, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για τα τεστ στον πληθυσμό.

Όλες οι άλλες χώρες της δυτικής και κεντροανατολικής Ευρώπης (εξαιρούνται οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων) είναι κόκκινες στον χάρτη αυτό, που σημαίνει ότι καταγράφονταν 50 ή περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν 4% ή υψηλότερο κατά τις 14 τελευταίες ημέρες.

Δείτε παρακάτω άλλους χάρτες του ECDC σχετικά με τα κρούσματα και τα τεστ ανά 100.000 κατοίκους

xartis1
xartis2
xartis3

Ειδήσεις σήμερα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.