«Εξοικονοµώ για τον τουρισµό»: Ειδικό πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για την ανάπτυξη «πράσινων» ξενοδοχείων

0
611

Πρεµιέρα στις αρχές του 2021 αναµένεται να κάνει το ειδικό πρόγραµµα «Εξοικονοµώ για τον τουρισµό», προϋπολογισµού 600 εκατ. ευρώ, που στοχεύει στην οικονοµική ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και στην ανάπτυξη «πράσινων» ξενοδοχείων.

Το νέο πρόγραµµα αναµένεται να αποτελέσει µια σηµαντική ένεση ρευστότητας για τους επιχειρηµατίες του τουρισµού ενόψει της νέας σεζόν, η οποία εκτιµάται ότι θα είναι ιδιαίτερης σηµασίας για τη βιωσιµότητα των τουριστικών επιχειρήσεων, έπειτα από µια χρονιά που καθορίστηκε εν πολλοίς από την πανδηµία του κορωνοϊού και έπληξε σε µεγάλο βαθµό τον νευραλγικό κλάδο του τουρισµού.

Το πρόγραµµα, το οποίο αυτή την περίοδο επεξεργάζονται τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισµού, απευθύνεται σε 38.000 ξενοδοχεία κλασικού τύπου, επιπλωµένα διαµερίσµατα, ξενοδοχεία µεικτού τύπου, ενοικιαζόµενα δωµάτια, παραδοσιακά καταλύµατα, διατηρητέα, τουριστικές κατοικίες και επαύλεις σε όλη την Ελλάδα. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, η βοήθεια θα είναι ανάλογη µε το µέγεθος του καταλύµατος, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για προσαύξηση της επιδότησης για τα καταλύµατα εκείνα που βρίσκονται κοντά σε λιγνιτικές περιοχές (Πτολεµαΐδα και Μεγαλόπολη).

«Πράσινα» καταλύµατα
Στόχος του προγράµµατος, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εντάξει στο Ταµείο Ανάκαµψης, είναι η ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και η αναβάθµιση των τουριστικών καταλυµάτων σε κτίρια σχεδόν µηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, που θα έχουν αυξηµένο βαθµό ενεργειακής αυτονοµίας µέσω «έξυπνων» συστηµάτων διαχείρισης, παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και υποδοµές φόρτισης ηλεκτρικών οχηµάτων, δεδοµένου ότι στα ελληνικά νησιά, όπου οι αποστάσεις είναι µικρές, υπάρχουν µεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

Το πρόγραµµα «Εξοικονοµώ για τον τουρισµό» αντανακλά ένα µοντέρνο και φιλόδοξο πλαίσιο για την ενίσχυση της ενεργειακής αναβάθµισης των κτιρίων, µε την παροχή ολοκληρωµένων χρηµατοδοτικών εργαλείων που θα συνδυάζουν ενίσχυση µε φορολογικά κίνητρα. Το µοντέλο «πράσινων» τουριστικών καταλυµάτων αναµένεται να συµβάλει όχι µόνο στη µείωση του λειτουργικού κόστους και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά και στη δηµιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την προσέλκυση τουριστών ευαισθητοποιηµένων σε θέµατα περιβαλλοντικής προστασίας, σε µια εποχή κατά την οποία αυξάνεται ο αριθµός τουριστών που επιλέγουν «πράσινα» τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Επιδίωξη των δύο συναρµόδιων υπουργείων είναι η είσοδος του ελληνικού τουρισµού σε µια νέα κατεύθυνση, µε το άνοιγµα σε νέες αγορές, και η αναβάθµιση του τουριστικού προϊόντος στη µετά COVID-19 εποχή.

Τι δείχνουν τα στοιχεία
Σύµφωνα µε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το κτιριακό δυναµικό των τουριστικών επιχειρήσεων ανέρχεται σε περίπου 10.000 ξενοδοχεία, που διαθέτουν 800.000 κλίνες. Εκτιµάται, δε, ότι οι ενεργειακές ανάγκες των ξενοδοχείων ανέρχονται σε 540 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ η ετήσια κατανάλωση ενέργειας υπολογίζεται σε 600 έως 2.000 ευρώ ανά δωµάτιο. Την ίδια στιγµή, οι ετήσιες εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα ανέρχονται σε περίπου 160 κιλά CO2/τετραγωνικό µέτρο, ποσότητα που ισοδυναµεί µε περίπου 10 τόνους CO2 ανά δωµάτιο.

Υπολογίζεται, επίσης, ότι η θέρµανση χώρων και νερού αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας και το 40% της ετήσιας ενεργειακής δαπάνης ενός τυπικού ελληνικού ξενοδοχείου, ενώ ο φωτισµός αντιπροσωπεύει το 8% της κατανάλωσης ενέργειας και το 21% της ενεργειακής δαπάνης. Αλλωστε, όλες οι δράσεις της πρότασης του υπουργείου Τουρισµού για την αξιοποίηση των κονδυλίων, τα οποία σε πρώτη φάση δεν θα ξεπεράσουν τα 480 εκατ. ευρώ, από το Ταµείο Ανάκαµψης εντάσσονται στον άξονα ανάπτυξης «Ιδιωτικές επενδύσεις και µετασχηµατισµός της οικονοµίας» και έχουν ως στρατηγική.
Το συγκεκριµένο πρόγραµµα θα χρηµατοδοτήσει δράσεις στους άξονες της πράσινης οικονοµίας, του ψηφιακού µετασχηµατισµού και της διευκόλυνσης της προσβασιµότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, προκρίνονται η προώθηση δράσεων ενεργειακής αναβάθµισης των τουριστικών καταλυµάτων και χρήσης Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η βελτίωση ενεργειακής απόδοσης και ενεργειακού αποτυπώµατος των υποδοµών, η ποιοτική αναβάθµιση των υποδοµών φιλοξενίας και η πιστοποίηση κατά τα ενδεδειγµένα σχετικά πρότυπα ποιότητας (ενδεικτικά Green Key, Eco Label), µε στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Επίσης, εντάσσονται η αναβάθµιση µηχανολογικού εξοπλισµού χαµηλής ενεργειακής κατανάλωσης και ρυπογόνου όχλησης µε καινοτόµες υπηρεσίες µεταφοράς και διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας και η εγκατάσταση σταθµών φόρτισης.

Η νέα τάση
Η ανάπτυξη των «πράσινων» ξενοδοχείων αποτελεί µια τάση που αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη δυναµική παγκοσµίως. Μία από τις πιο επίσηµες διακρίσεις σε παγκόσµιο επίπεδο είναι η πιστοποίηση ενός καταλύµατος µε Green Key.
Πρόκειται για το οικολογικό σήµα ποιότητας, το οποίο στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των ιδιοκτητών, του προσωπικού, των πελατών και της τοπικής κοινωνίας για την ανάληψη δράσης σε ζητήµατα περιβάλλοντος και βιώσιµης ανάπτυξης.
(πηγή: “Real News”)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ