Ευρωπαίοι τουρίστες, πόσους περιμένουμε και πόσοι θα μας έρθουν; (Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη)

13
1432
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

Ευρωπαίοι τουρίστες, πόσους περιμένουμε και πόσοι θα μας έρθουν;

(Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη)

Φορώντας τα παπούτσια του Ευρωπαίου τουρίστα, ας ακολουθήσουμε την διαδρομή, της θέλησης του για διακοπές και της πραγματοποίησης αυτής της επιθυμίας του. Ας δούμε πως σχεδιάζει, πως σκέφτεται και πως θα οργανώσει τις διακοπές του, τον καιρό  της θανατηφόρας, απειλητικής πανδημίας. Μετά από δυο μήνες καραντίνας, εγκλεισμού στα σπίτια, όλοι επιθυμούν να βγουν για να ξεδώσουν, να διασκεδάσουν και να αλλάξουν παραστάσεις και  περιβάλλον, κάνοντας ταξίδια και διακοπές.

Πόσο  εύκολο και εφικτό είναι αυτό, για τους γνωστούς περιηγητές κυρίως της Ευρώπης;             Άλλο  οι σκέψεις και οι προγραμματισμοί και άλλο, οι πράξεις. Ένας μέσος  Ευρωπαίος πολίτης, που η χώρα του χτυπήθηκε βάναυσα από την θανατηφόρο επιδημία,  είτε  είναι νέος, είτε  ηλικιωμένος,  θα σκεφτεί πολύ καλά πριν εμπιστευτεί την απειλητική αρρώστια, για να ξεμυτίσει από το σπίτι του. Οι  νέοι εργαζόμενοι, που αναγκαστικά έμειναν άνεργοι, μετά το πάγωμα των επιχειρήσεων ή απολύθηκαν μόνιμα ή προσωρινά, τι έχουν για  να ξοδέψουν στις διακοπές τους;                            Αφού ό, τι τους απέμεινε και όσες  οικονομίες είχαν, τις  κατανάλωσαν στη διαμονή τους σε ενοίκια και  τρόφιμα,  περιορισμένοι στα σπίτια τους. Ακόμη  και αν επιδοτούνται οι διακοπές τους, έχουν βασικότερες ανάγκες επιβίωσης για  να καλύψουν.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, οι συνταξιούχοι είναι η άτυχη μερίδα της κοινωνίας, που ο φονικός ‘ ιός’ τους αφάνισε. Οι  υπόλοιποι ακόμη και αν έχουν την οικονομική δυνατότητα, μετά από τόση σύμφορα που έπληξε τη χώρα, την πόλη, την γειτονιά, τους συγγενείς και φίλους τους, δύσκολα θα εμπιστευτούν ένα ταξίδι το οποίο  αν και γίνεται με το περίσσευμα από τις  οικονομίες τους, ενέχει σοβαρούς κινδύνους.

Από το ταξί ή το μετρό, που θα τους μεταφέρει στο Αεροδρόμιο, την παραμονή τους στους χώρους έλεγχου του Αεροδρομίου, την  επιβίβαση τους στο Αεροπλάνο, μέχρι την  αποβίβαση  και τη μεταφορά τους, με πούλμαν στο ανάλογο Ξενοδοχείο, οι συνθήκες δεν είναι τόσο  ασφαλείς,  όσες μάσκες και γάντια και αν φορέσουν. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις ασθενών που ανέκαμψαν ή  άλλων συμπτωματικών φορέων  που θα κυκλοφορούν και εν άγνοια τους,  μπορεί να είναι φορείς και  να μολύνουν τους γύρω συνταξιδιώτες τους.

Έστω ότι ο τουρίστας, αποφασίζει να καταστείλει τους φόβους του και φροντίζει να  ακολουθήσει τους κανόνες ασφαλείας της χώρας του.  Πάλι θα διστάζει να ταξιδέψει, γιατί θα υποχρεωθεί εντός 72 ωρών να έχει εξεταστεί και βγάλει το ειδικό  πιστοποιητικό υγείας. Θα  υποχρεωθεί να ξανά εξεταστεί για πυρετό στα διάφορα Αεροδρόμια, θα φορεί την προστατευτική μάσκα ‘του ιατρού χειρουργού’  και τα γάντια σε όλες σχεδόν τις στιγμές των διακοπών του. Θα του απολυμαίνουν συχνά τις βαλίτσες και όλα τα χρηστικά αντικείμενα, καθώς και το δωμάτιο του.  Ερχόμενος θα αντιμετωπίσει την καχυποψία των εργαζομένων, στα καταλύματα που θα πάει. Θα  υποστεί νέες απαγορεύσεις , όπως πρωινό χωρίς μπουφέ ή σερβίρισμα στο δωμάτιο. Τήρηση των κανόνων,  με αυστηρές   αποστάσεις ασφαλείας, στο εστιατόριο,  στην πισίνα στην παραλία. Θα ταξιδεύει με περιορισμούς,  σε επιλεγμένες θέσεις στο αεροπλάνο,  στο πλοίο και στο λεωφορείο με τις ανάλογες αποστάσεις.  Σε  κάθε του βήμα θα ακολουθεί σχολαστικά,  απαγορεύσεις και αυστηρούς κανόνες υγιεινής,  με κίνδυνο  να πληρώσει πρόστιμο αν δεν τους εφαρμόσει.

Εάν είναι άτυχος και εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα της τρομερής, μεταδοτικής  επιδημίας, θα αποκλεισθεί σε κατάλληλο  χώρο ειδικού Ξενοδοχείου ή  θα μπει σε ειδικό Νοσοκομειακό   θάλαμο. Εάν  είναι ασυμπτωματικός, θα μεταδώσει εν αγνοία του τον επικίνδυνο ΙΟ COVID 19   στον τουριστικό προορισμό που επέλεξε, καταδικάζοντας   το Ξενοδοχείο του στην απομόνωση και στο κλείσιμο.  Επιστρέφοντας στη χώρα του, εάν υπάρχει κανόνας, θα υποχρεωθεί να παραμείνει σε δεκαπενθήμερη καραντίνα σε ειδικό Ξενοδοχείο κοντά στο Αεροδρόμιο, ή να απομονωθεί για   εβδομάδες στο σπίτι του. Θα κάνει μια δυο εβδομάδες διακοπές και έπειτα θα απομονωθεί άλλες δυο εβδομάδες, πριν επιστρέψει στην καθημερινότητα και στη δουλειά του. Στο μεταξύ, ίσως να έχει μολύνει και αρκετούς  συνάνθρωπους του.

Ελάτε λοιπόν στη θέση αυτού του τουρίστα, μετά από όσα αναφέραμε. Νομίζετε ότι   έχει κανείς διάθεση για ταξίδια και διακοπές, σε αποστειρωμένους  χώρους που θυμίζουν Νοσοκομείο;          Θα  θελήσει ο Ευρωπαίος περιηγητής, να  περάσει τις διακοπές του, με αυστηρές απαγορεύσεις Στρατιωτικής πειθαρχίας και με Μοναστηριακούς περιορισμούς;   Διότι   όπως όλοι γνωρίζουμε και εννοούμε τις διακοπές, αυτές  σημαίνουν,  ξεκούραση, ελευθερία, ξεγνοιασιά, ανεμελιά, διασκέδαση, βόλτες, ποδήλατο, ακρογιαλιά,  μπάνια και ηλιοθεραπεία.

Διακοπές  δεν σημαίνουν  ότι ο τουρίστας κυκλοφορεί  σαν γιατρός   χειρούργος, με την μάσκα και τα γάντια. Να μετράει τα βήματα του, να κοσκινίζει σχολαστικά κάθε του κίνηση και να την απολυμαίνει. Διακοπές   δεν σημαίνουν,  ότι φοβάται τον συνταξιδιώτη του, μην  του κολλήσει  την μεταδοτική ασθένεια. Ούτε  όταν θα  πηγαίνει ο τουρίστας  στις καφετέριες και στα εστιατόρια,  θα πρέπει να κυκλοφορεί με μάσκα και να τηρεί  τις αποστάσεις, όπως και όταν  θα επισκέπτεται  τους Αρχαιολογικούς χώρους και στα τουριστικά και άλλα καταστήματα.   Θα υποχρεωθεί  να κάνει  ημερήσιες εκδρομές, με τα τουριστικά λεωφορεία ή  με τα ημερόπλοια, μέσα σε αυστηρούς περιορισμούς.   Θα  υποστεί  την ακρίβεια των αεροπορικών  και των ακτοπλοϊκών εισιτήριων καθώς και την ακρίβεια του τουριστικού πακέτου, λόγω της μειωμένης τουριστικής κίνησης.  Αυτό δεν είναι διακοπές, ούτε ανέμελο ταξίδι, είναι μεγάλη ταλαιπωρία και πραγματικό μαρτύριο, σώματος και ψυχής.

Λοιπόν πόσο σίγουροι είμαστε εφέτος με τα παραπάνω δεδομένα  απαγορεύσεων,  περιορισμών και αυστηρών κανόνων υγιεινής, ότι θα δεχθούμε  τουρίστες,  έστω και για δυο τρεις μήνες;                         Εκτός αν ελπίζουμε  όπως λένε  πολλοί με διάθεση χιούμορ, επειδή ο θανατηφόρος Κοροναιός  είναι Κινέζικος, μπορεί με την ζέστη και τον καλοκαιρινό καύσωνα να χαλάσει σαν τα Κινέζικα φθηνά παιχνίδια και να εξαφανιστεί.

Ξανθίππη Αγρελλη

13 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ……Σοβαρευτειτε!!
  Αφηστε τον κοσμακι να δουλεψει!!
  Μια απλη γριπη ειναι!
  Θα πεινασουμε!

 2. ΟΛΟΙ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΟΥΛΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΓΡΙΠΠΗ -ΤΟΣΟ ΑΠΛΗ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΟΥΣ-

  • …..Το τοσο το εκαναν τοσοοοο!!!!
   Σοβαρευτειτε!
   Γυριστε το αρνητικο κλιμα!
   Μας καταστρεψατε!!

 3. Βήμα βήμα κ Αγγρελη όλα θα πάνε καλά!Μην φθάνουμε στα άκρα (πράγμα λογικό για Μάρτιο…)!απο εδώ και πίσω και γνώση αρκετή υπάρχει και όπλα οι γιατροί έχουν!δεν σταματάει η ζωή….

  • ..ότι έρθει από Ολλανδία,Ανατολικές και Γερμανία..εκτός αν περπατήσουν με διακρατικές,αλλά και πάλι..δες Νορβηγία την ταξιδιωτική οδηγία…

 4. Καλα ολοι οι ενημερωμένοι εδώ είναι μαζεμένοι.ολοι οι ειδικοι σχολιαστες.Απορια μου είναι γιατι ασχοληστε με πραγματα που δεν ξερετε;

 5. Ολοι οι ενημερωμένοι και ειδικοι …. σχολιαστες.Απορια μου γιατι ασχοληστε με πραγματα που δεν ξερετε;Δηλαδη ελεος πιο είναι το οφελος σας το να γραψετε μια βλακεια που σας κατεβηκε στο κεφαλι.

 6. Σταματήστε σας παρακαλώ να βλέπετε τηλεόραση σε καθημερινή βάση και ψάξτε λίγο παραπάνω εκτός από αυτά που μας ταΐζουν καθημερινά τα κανάλια με τους γιατρούς τους. Εκείνοι παίζουν το παιχνίδι τους. Δεν χρειάζεται να παίζουμε και εμείς το ίδιο παιχνίδι. Δεν αντιλέγω ότι χρειάζεται «λίγη» επιπλέον προσοχή και καλό θα ήταν τώρα που τα μάθαμε να τα εφαρμόζουμε. Κάτι τα χεράκια που θα πλένουμε πιο συχνά, κάτι που θα αερίζουμε τους χώρους, κάτι που δεν θα είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον. Αλλά στην παραλία 4 άτομα στα 100 τετραγωνικά δεν σας φαίνεται λίγο υστερία; Οι μεγάλοι άνθρωποι με τα προβλήματα και γενικώς όσοι έχουν προβλήματα υγείας, έτσι κι’ αλλιώς θα έπρεπε να προσέχουν και νομίζω ότι το ξέρουν και το κάνουν. Αλλά μέχρι εκεί.

 7. Μαυρη μαυριλα πλακωσε μαυρη σαν καλιακουδα!!!.Γραφετε..1)Οι συνταξιούχοι είναι η άτυχη μερίδα της κοινωνίας, που ο φονικός ‘ ιός’ τους αφάνισε!!!(Ρουθουνι δεν εμεινε) 2) Αυτό δεν είναι διακοπές, ούτε ανέμελο ταξίδι, είναι μεγάλη ταλαιπωρία και πραγματικό μαρτύριο, σώματος και ψυχής!!!??? 3)Οι εργαζομενοι Τι έχουν για να ξοδέψουν στις διακοπές τους; Αφού ό, τι τους απέμεινε και όσες οικονομίες είχαν, τις κατανάλωσαν στη διαμονή τους σε ενοίκια και τρόφιμα, περιορισμένοι στα σπίτια τους(μεσα σε 2 μηνες τα εφαγαν ολα στα Σουπερ μαρκετ!!!)…Ελεος.

 8. Το πιο απισιοδοξο κειμενο που εχω διαβασει για τον φετινο τουρισμο .Κυρια Αγρελλη ψυχραιμια.Δεν καταστραφηκε το συμπαν επειδη ασθενησαν και πεθαναν(απο η με)τον Κοροναιο τριακοσιες χιλιαδες ανθρωποι παγκοσμιως οταν ο πλυθησμος του πλανητη ειναι πανω απο εξι δισεκατομυρια!στην Ευρωπη κατοικουν πανω απο 200 εκατομυρια υπερηλικες και εσεις γραφετε οτι σχεδον ΑΦΑΝΗΣΤΙΚΑΝ επειδη πεθαναν περιπου 200 χιλιαδες(0,1%)!Το να επικαληστε επισης οτι επηλθε φτωχοποιηση στο συνολο των Ευρωπαιων μαλλον εχετε μπερδεψει το σημερα με το τελος του δευτερου παγκοσμιου πολεμου.Ηρεμηστε λοιπον και αφηστε τις υπερβολες.

 9. Η ζωή συνεχίζεται.. πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τόν ιό..!! Τώρα πρέπει να προχωρήσει η ζωή και η καθημερινότητα μας μπροστά με τα οποία μετρά και περιορισμούς οι οποίοι είναι και για καλό μας.. λιγότερα άτομα σέ παραλίες καφέ μπαρ καί εστιατόρια μία χαρά θα είναι από το να καθόμαστε σαν κονσέρβες παντού..θα μοιραστεί η πίτα ισάξια σε όλους και θα δουλέψουν όλοι με τα σωστά τραπεζοκαθίσματα καί ξαπλώστρες βάση τής άδειας λειτουργίας τούς και όχι πάνω από αυτά !!τοσα χρόνια υπάρχουν μαγαζιά σέ πεζοδρόμια παράνομα ο ένας πάνω στον άλλο πουν δεν θα έπρεπε να λειτουργούν βάση άδειας λειτουργίας τούς.. τώρα ας ισχύσουν επιτέλους οι νόμοι τού κράτους για ταμπέλες στους δημόσιους χώρους τραπέζια σέ πεζοδρόμια πολύ παραπάνω από αυτό πού προβλέπεται και μαγαζιά πού κερδοσκοπούν εις βάρος άλλον επιχηρηματιων!! οι καταγγελίες θα πάνε σύννεφο πλέων!!!

 10. ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΟΛΩΝ. ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΠΩΣ ΟΤΙ Ο ΦΟΝΙΚΟΣ ΙΟΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΚΑΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΤΡΙΤΑ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΕΤΑΡΤΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ 95 % ΚΑΙ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ;;ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ;;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.