Υπό προσωρινή αναστολή η εκτέλεση διαταγών πληρωμής ύψους 6 εκατ. ευρώ εις βάρος γνωστής ξενοδοχειακής εταιρείας

1
1441
Για την 10η Δεκεμβρίου 2018 αναβλήθηκε χθες από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου η συζήτηση της αίτησης αναστολής που υπέβαλε γνωστή ξενοδοχειακή εταιρεία της Pόδου κατά πιστωτών της, ενώ διατηρήθηκε προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε με την οποία ανεστάλη κάθε πράξη εκτέλεσης, που επισπεύδεται δυνάμει επιταγής προς πληρωμή παρά πόδας δύο διαταγών πληρωμής, εις βάρος της.
Eνώπιον του δικαστηρίου προσέφυγαν συγκεκριμένα μια ανώνυμη ξενοδοχειακή εταιρεία και τρεις εταίροι της κατά του ειδικού εκκαθαριστή της Πανελλήνιας Tράπεζας AE και συγκεκριμένα την εταιρεία «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση ΑΕ. Ειδικός Εκκαθαριστής Πιστωτικών Ιδρυμάτων».
Mε την αίτησή της ζήτησε την αναστολή εκτέλεσης του από 13-7-2018 κατασχετηρίου της καθ’ης, εις χείρας των τραπεζών Eurobank Ergasias, Eθνικής, Aλφα, Attrica, Τ.C. Ziraat Bankasi A.S. και UniCredit Bank AG.
Το 2007 και στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου για τον Τουρισμό, η ξενοδοχειακή εταιρία συνήψε με την Τράπεζα συμβάσεις πίστωσης εξυπηρετούμενες με αλληλόχρεους λογαριασμούς και τοκοχρεολυτικό δάνειο επί των οποίων ακολούθησαν τα επόμενα έτη πρόσθετες πράξεις με τελευταία το έτος 2012.
Σκοπός των αναπτυξιακών προγραμμάτων και επιδοτήσεων ΕΣΠΑ ήταν η ενίσχυση του Τουριστικού Κλάδου στην Ελλάδα και η δημιουργία επενδύσεων με επακόλουθο την δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Ωστόσο στην Ελλάδα από το 2010 οπότε και κορυφώθηκε η οικονομική κρίση και εισήλθαμε ως εθνική οικονομία σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης και μνημονίων, ακολούθησε για το σύνολο των επιχειρήσεων ένα ντόμινο προβλημάτων ρευστότητας, με αποτέλεσμα τη βαθιά ύφεση στο σύνολο της αγοράς. Οι περισσότερες Τράπεζες παρουσίασαν κεφαλαιακή ανεπάρκεια τέτοια που τις οδήγησε σε συγχνωνεύσεις, εκκαθάριση όπως η επίδικη, και απορροφήσεις.
Η καθ’ης τράπεζα τέθηκε στις αρχές του 2015 υπό ειδική εκκαθάριση, την οποία ανέλαβε η εταιρία «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση ΑΕ».
Τον Ιούλιο του 2014, και πριν τεθεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης, κατήγγειλε τις πιστωτικές συμβάσεις που την συνέδεαν με την ξενοδοχειακή εταιρεία και εξέδωσε δύο διαταγές πληρωμής.
Κατά των διαταγών πληρωμής ασκήθηκαν ανακοπές που εκκρεμούν προς συζήτηση στις 24-10-2019 κατόπιν αναβολής.
Στις 25 Aπριλίου 2018 η τράπεζα κοινοποίησε και για τις δύο ως άνω διαταγές πληρωμής, αντίγραφα εκ του πρώτου απογράφου εκτελεστού των δύο ως άνω διαταγών πληρωμής με παρά πόδας τις από 17 Aπριλίου 2018 επιταγές προς πληρωμή. Στη συνέχεια κοινοποίησε το από 13 Iουλίου 2018 κατασχετήριο εις χείρας των τρίτων Τραπεζικών ιδρυμάτων στις 16 Iουλίου 2018 με το οποίο επεβλήθη κατάσχεση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς (εταιρικούς και προσωπικούς).
Η ξενοδοχειακή εταιρεία συστάθηκε το 1966 και συνίσταται στην ξενοδοχειακή εκμετάλλευση δύο ξενοδοχειακών μονάδων στο νησί της Ρόδου, ένα 140 δωματίων και ένα 390 δωματίων. Αμφότερες οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι γνωστές για τις υψίστης ποιότητας και πολυτελείς παροχές τους.
Η επιχείρησή ήταν καθ’όλα ακμάζουσα υγιής και αξιόχρεη και κάλυπτε το σύνολο των υποχρεώσεων της. Συνεργάζονταν άριστα με τους υπόλοιπους επιχειρηματίες και προμηθευτές της τοπικής κοινωνίας, ενώ άριστη ήταν η φήμη της στα διεθνή τουριστικά πρακτορεία. Όπως ήταν αναμενόμενο, η οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη την εύρωστη και επί πολλά έτη ακμάζουσα επιχείρησή. Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η ελλιπέστατη χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, η αδυναμία είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών είχαν σαν αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει μικρή δυσπραγία κατά τα έτη 2010-2016 αλλά το μέγεθος αυτής ήταν ελεγχόμενο και δεν οδηγούσε σε μεγάλες καθυστερήσεις εξόφλησης των οφειλών της.
Ωστόσο την χρονιά 2014, μεγάλο διεθνές τουριστικό πρακτορείο το οποίο κάλυπτε τότε το σύνολο των κρατήσεών της κάθε σεζόν στο ένα ξενοδοχείο, μεσούσης της τουριστικής σεζόν εντός του Ιουνίου 2014 , ακύρωσε ξαφνικά το συμβόλαιό του και απώλεσε εξ’ αυτού του λόγου περί τα 4.000.000 €.!!
Έκτοτε σταδιακά ολοένα και ανακάμπτει και αφενός διακανονίζει τις οφειλές προς ιδιώτες και δημόσιο, αφετέρου επιχειρεί την είσπραξη ανείσπρακτων οφειλών προς την επιχείρησή, ενώ έλαβαν χώρα διαθρωτικές αλλαγές στα διοικητικά στελέχη και τους οικονομικούς και νομικούς της συμβούλους, πάντα με γνώμονα και στόχο την διατήρηση της επιχείρησης ενεργής και των περισσότερων δυνατών θέσεων εργασίας.
Kίνησε εξάλλου την διαδικασία υπαγωγής της στον εξωδικαστικό μηχανισμό εξόφλησης οφειλών και όπως τονίζει η «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση ΑΕ» δεν ήταν συνεργάσιμη.
Μετά από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων και συνεχών ‘’αλλαγών’’ και τροποποιήσεων του business plan της, η «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση ΑΕ» φέρεται να της ανακοίνωσε ότι ένα ξένο επενδυτικό fund εκδήλωσε ενδιαφέρον να αναλάβει έναντι τιμήματος περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ να αγοράσει το ένα από τα δύο ξενοδοχεία της. Μάλιστα προτάθηκε υπογραφή νέου Μ.Ο.U. στο οποίο να περιέχεται όρος για συμμετοχή της εκκαθαρίστριας στην εξεύρεση fund.
Παρόλα αυτά κίνησε την διαδικασία κατάσχεσης για το ποσό των 6 εκατ. ευρώ περίπου.
Tην υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Mηνάς Tσέρκης.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Λίγο στο σκοπό τα χαλάμε. Εκεί που λέει για τουριστική ανάπτυξη, επενδύσεις, θέσεις εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.