Στις 7 Μαρτίου ο διαγωνισμός για το ΛΑΚΙΤΙΡΑ (ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ)

0
439

Στις 7 Μαρτίου θα διενεργηθεί ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΛΑΚΙΤΙΡΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ -ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΙ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ», η οποία έχει τεθεί  σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης του άρθρου 106 ια του Ν. 3588/2007.

Ως γνωστόν, με την παραπάνω απόφαση ορίστηκε ως ειδικός εκκαθαριστής η Deloitte Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Λογιστών, η οποία είχε προκηρύξει ανεξάρτητο Δημόσιο Πλειοδοτικό Διαγωνισμό με σκοπό την πώληση του συνόλου του Ενεργητικού της ΛΑΚΙΤΙΡΑ, ο οποίος επρόκειτο να διενεργηθεί την 15.01.2018, η διενέργεια του οποίου ανεστάλη μέχρι την 25.01.2018, δυνάμει της από 15.01.2018 προσωρινής διαταγής που χορηγήθηκε από τον Πρόεδρο του Εφετείου Αθηνών.

Οι ενδιαφερόμενοι

Στον προηγούμενο διαγωνισμό είχαν προσέλθει, όπως αποκάλυψε αποκλειστικά το money-tourism.gr, οι εξής, έξι ενδιαφερόμενοι:

  • Γιάννης Χατζηλαζάρου των H Hotels
  • Κώστας Κωνσταντινίδης των ATRIUM Hotels
  • EUROBANK
  • ATLANTICA  της οικογένειας Νικολαϊδη και του κορυφαίου tour operator TUI
  • Αγγλικό fund στο οποίο συμμετέχουν ο Thomas Cook και η ξενοδοχειακή αλυσίδα Aldiana
  • Fund ισραηλινών συμφερόντων, το οποίο τα τελευταία χρόνια εξαγοράζει συστηματικά ξενοδοχειακά ακίνητα.
ksd copyright
ksd photo
ksd copyright
ksd photo

Η EUROBANK, κατέθεσε προσφορά, για να διασφαλίσει το χαμηλότερο τίμημα, ώστε τα τρία ξενοδοχεία να μην καταλήξουν σε κάποιον αγοραστή με τίμημα χαμηλότερο του δανεισμού που έχει παράσχει στην εταιρία.

Η νέα πρόσκληση για τον πλειοδοτικό διαγωνισμό της 7ης Μαρτίου, από την Deloitte, στον ακόλουθο σύνδεσμο:
ΛΑΚΙΤΙΡΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜ ΠΛΕΙΟΔ ΔΙΑΓ_31.01.2018

Το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι μεγάλο και για το νέο διαγωνισμό, αν και η δικαστική εμπλοκή, έχει προκαλέσει προβληματισμό, σε σημαντικούς ξενοδοχειακούς παράγοντες.

Τα χρέη, το τίμημα και η διαδικασία

Η εμπορική αξία του ξενοδοχείου ανέρχεται σε 50 εκ. ευρώ και οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν στον ειδικό εκκαθαριστή, που είναι η ανώνυμη εταιρεία «Deloitte Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Λογιστών», μέχρι την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου και ώρα 10.00 π.μ..

Κάθε δεσμευτική προσφορά θα πρέπει να συνοδεύεται επί ποινή ακυρότητάς της, από Εγγυητική Επιστολή, ποσού ίσου με τουλάχιστον 30% επί του προσφερόμενου τιμήματος, νομίμως λειτουργούντος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος σε χώρα μέλος του της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή/και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (O.E.C.D), ισχύος μέχρι την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης.

Η αποσφράγιση των προσφορών, θα γίνει από τον προαναφερόμενο ειδικό εκκαθαριστή, στις 07 Μαρτίου 2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11:00, ενώπιον του Ειδικού Εκκαθαριστή, στα γραφεία της υπό ειδικής εκκαθάριση εταιρείας (άρθρο 106ια παρ. 7) που βρίσκονται επί της οδού Ηρώδου Αττικού 7, στην Κηφισιά Αττικής και ενώπιον της συμβολαιογράφου Αθηνών Βαρβάρας Σγούρα ή/και Αικατερίνης Οικονόμου του Κωνσταντίνου η οποία θα συντάξει και το σχετικό πρακτικό.

Κατά την αποσφράγιση των προσφορών δικαιούνται να παραστούν και να υπογράψουν τη σχετική έκθεση αποσφράγισης, που θα συνταχθεί, όσοι θα έχουν υποβάλει εμπρόθεσμη δεσμευτική προσφορά.

Πρέπει να τονισθεί ότι τα δάνεια προς την βασική πιστώτρια τράπεζα EUROBANK, η οποία επίσπευσε και την διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης, ανέρχονται σε περίπου 42 εκ. €, ενώ υπάρχουν και συνολικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές, εργαζόμενους, κ.λπ., περίπου 6 εκ. €. Ωστόσο, η υποβολή γραπτής δεσμευτικής προσφοράς δεν δημιουργεί δικαίωμα κατακύρωσης για την πώληση.

Έγκυροι τουριστικοί παράγοντες που παρακολουθούν την διαδικασία, εκτιμούν ότι το τίμημα θα ανέβει σημαντικά, «αγγίζοντας» την εμπορική αξία, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και εκτίναξή του, καθώς τα τρία ξενοδοχεία, Lakitira Resort & Village, 4 αστέρων 239 δωματίων, Lakitira Suites, 5 αστέρων 83 δωματίων και Helona Resort, 5 αστέρων και 241 δωματίων, αποτελούν ένα ιδιαίτερα «υπολογίσμο» ξενοδοχειακό συγκρότημα, σε έναν κορυφαίο ελληνικό τουριστικό προορισμό, απασχολώντας περισσότερους από 300 εργαζόμενους. To 2017 δε πραγματοποίησε κύκλο εργασιών περίπου 11,5 εκ. € και το 2018 θα λειτουργήσει κανονικά, βάσει των συμβολαίων που έχουν ήδη υπογραφεί με tour operators του εξωτερικού.
Σημαντικά στοιχεία του συγκροτήματος και της αξίας του, είναι η μικρή απόστασή του (10 χλμ) από το αεροδρόμιο του νησιού, και οι δύο αποκλειστικής χρήσεως αμμώδεις παραλίες.data

Το ιστορικό και η δικαστική απόφαση

Οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δανείων της ΛΑΚΙΤΙΡΑ ξεκίνησε το 2009. Η εταιρία δημιουργήθηκε από την οικογένεια Ανδριόπουλου, το 1987 και το 1988 απορρόφησε την ΝΕΑ ΛΑΚΙΤΙΡΑ ΑΕ και το 2015 την ΑΚΤΗ ΧΕΛΩΝΑ ΑΕ, με μετόχους κατά 65% τον κ. Νικ. Ανδριόπουλου, κατά 25% τον κ. Ιωάννη ΑΝδριόπουλο και κατά 10% την κα. Μαρία Ανδριοπούλου. Η αρχική δανειοδότηση ήταν από την Τράπεζα Κύπρου, η οποία αποπληρώθηκε από την EUROBANK, η οποία «κατέχει» ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των συνολικών χρεών της εταιρίας.
Η EUROBANK κατήγγειλε την δανειακή σύμβαση με την ΛΑΚΙΤΙΡΑ τον Απρίλιο του 2016, ενώ στην δικαστική αντιπαράθεση που ακολούθησε, η τράπεζα υποστήριξε την ύπαρξη μη νόμιμων δανειοδοτήσεων, σε ναυτιλιακές δραστηριότητες των μετόχων, οι οποίες απέτυχαν.
Εναντίον της απόφασης που έθεσε την ΛΑΚΙΤΙΡΑ σε καθεστώς εκκαθάρισης, προσέφυγε η οικογένεια Ανδριόπουλου, στο Εφετείο Αθηνών, το οποίο με την απόφαση 4326/2017, τη απέρριψε.

Τα ξενοδοχεία

Τα στοιχεία του ενεργητικού που θα μεταβιβαστούν, είναι τα ακόλουθα:

Α.Ακίνητο στην περιοχή Καρδάμαινα του Δήμου Κω: (Ξενοδοχειακό Συγκρότημα Lakitira Resort & Village 4*). Το ξενοδοχειακό συγκρότημα έχει ανεγερθεί σε ιδιόκτητο παραλιακό οικόπεδο επιφάνειας 47.987 τ.μ.. Επ’ αυτού έχουν αναγερθεί δύο επί μέρους ξενοδοχειακά συγκροτήματα, Lakitira Resort και LakitiraVillage, συνολικής δυναμικότητας 479 κλινών και 239 δωματίων με βάση την άδεια του ΕΟΤ. Το Lakitira Resort αποτελείται από το κεντρικό κτίριο και 8 πτέρυγες δωματίων. Το κεντρικό κτίριο αποτελείται από ισόγειο, α’ όροφο και υπόγειο,στα οποία λειτουργούν οι χώροι υποδοχής, κοινόχρηστοι χώροι, αίθουσες εστίασης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και βοηθητικοί χώροι.

Β.Ακίνητο στην περιοχή Καρδάμαινα του Δήμου Κω : (Ξενοδοχειακό Συγκρότημα LakitiraSuites5*). Το ξενοδοχειακό συγκρότημα έχει ανεγερθεί σε ιδιόκτητο παραλιακό οικόπεδο επιφάνειας 23.643,30τ.μ.. Το Lakitira Suties αποτελείται από το κεντρικό κτίριο με ισόγειο και υπόγειο στο οποίο υπάρχουν οι κοινόχρηστοι χώροι, αίθουσες εστίασης, αίθουσες συνεδρίων και οι βοηθητικοί χώροι. Τα 83 δωμάτια κατανέμονται σε 5 συγκροτήματα κτιρίων διάσπαρτα σε όλο το γήπεδο. Ο περιβάλλων χώρος διαμορφώνεται με δίκτυα πεζοδρομίων, πισίνα–poolbar, παιδικήχαρά, χώρους στάθμευσης και κήπους.

Γ.Ακίνητο στην περιοχή Καρδάμαινα του Δήμου Κω : (Ξενοδοχειακό Συγκρότημα HelonaResort5*). Το ξενοδοχειακό συγκρότημα έχει ανεγερθεί σε ιδιόκτητο παραλιακό οικόπεδο επιφάνειας 69.290τ.μ.. Το κεντρικό κτίριο του HelonaResort αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα (2επίπεδα ανωδομή και 2 υπόγεια) και περιλαμβάνει κοινόχρηστους χώρους και αίθουσες εστίασης, συνεδρίων και πολλαπλών χρήσεων και βοηθητικούς χώρους. Τα 241 δωμάτια κατανέμονται σε 6 ομάδες κτιρίων διάσπαρτες σε όλο το γήπεδο. Ο περιβάλλων χώρος διαμορφώνεται με δίκτυα πεζοδρομίων, πισίνες, γήπεδα τένις, χώρους στάθμευσης και φυτεύσεις.

Σύμφωνα με τα λογιστικά βιβλία της Εταιρίας εμφανίζονται συμμετοχές σε λοιπές επιχειρήσεις συνολικής λογιστικής αξίας € 1,4 εκατ. περίπου και μακροπρόθεσμες απαιτήσεις κατά λοιπών επιχειρήσεων ποσού € 5,0 εκατ. Σημειώνεται ότι ο Ειδικός Εκκαθαριστής δεν έχει καταφέρει μέχρι και σήμερα να εντοπίσει τα σώματα των μετοχών των ανωτέρω αναφερομένων συμμετοχών, καθώς και να επιβεβαιώσει τις παραπάνω απαιτήσεις.

Η αποπληρωμή

Η Δεσμευτική Προσφορά που θα καταθέσει κάθε ενδιαφερόμενος, θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από οποιαδήποτε αίρεση ή επιφύλαξη. Ουσιαστική και απαραίτητη προϋπόθεση της προσφοράς είναι να αναγράφεται σε αυτήν η ρητή δέσμευση του συμμετέχοντος ότι :

α) θα καταβάλλει τοις απολύτου μετρητοίς το σύνολο του τιμήματος, με την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης των υπό εκπλειστηρίαση στοιχείων του ενεργητικού, όταν κληθεί προς τούτο από τον ειδικό εκκαθαριστή.

β) αναλαμβάνει ανεπιφύλακτα το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του εργατικού δυναμικού που θα απασχολείται στην υπό εκκαθάριση εταιρεία κατά την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μεταβίβασης του ενεργητικού.

γ) αναλαμβάνει ανεπιφύλακτα το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που απορρέει από τις συμβάσεις με τους Tour Operators κατά την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μεταβίβασης του ενεργητικού.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.