ΑΠΟΦΑΣΗ: Νόμιμη η παραχώρηση δημοτικών ακινήτων σε ΚοινΣΕπ (Οι ΟΤΑ μπορούν να τους παραχωρούν γη,κτίρια & εξοπλισμό)

15
4327


ΑΠΟΦΑΣΗ: Νόμιμη η παραχώρηση δημοτικών ακινήτων σε ΚοινΣΕπ

Νόμιμη κρίθηκε, από την επιτροπή του άρθρου 152 (του Ν.3463/06), η παραχώρηση του «Δασικού χωριού Παγγαίου» από τον Δήμο Παγγαίου στην ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «Δασικό χωριό Παγγαίου». Πρόκειται για μία απόφαση ορόσημο, αφού είναι η πρώτη θετική απόφαση της επιτροπής στην Ελλάδα που επιτρέπει την παραχώρηση δημοτικών ακινήτων σε ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ και ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για την παραχώρηση δημοτικών ακινήτων για κοινωφελή σκοπό σε όλη την χώρα.

Με την με αριθμό ΑΔΑ:6ΥΠΨΟΡ1Υ-0Δ7 απόφαση της επιτροπής του άρθρου  152 του Ν.3463/06  κρίθηκε νόμιμη η παραχώρηση του «Δασικού χωριού Παγγαίου» από τον Δήμο Παγγαίου στην ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «Δασικό χωριό Παγγαίου».

Με νόμο οι ΟΤΑ θα μπορούν να παραχωρούν γη, κτίρια, και εξοπλισμό σε ΚοινΣΕπ

Την παραχώρηση κινητής και ακίνητης περιουσίας Δήμων και Περιφερειών, σε Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, προβλέπει το Σχέδιο Νόμου «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις», που κατέθεσε σε διαβούλευση με Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ Βαθμού, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Με βάση το ρεπορτάζ του epoli.gr, στη σχετική παράγραφο (4), του Άρθρου 4 «Συμμετοχή των Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας σε υποστηρικτικά μέτρα», του Κεφαλαίου Γ’ «Υποστηρικτικά μέτρα για τους Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας», ορίζονται τα εξής:

«4. Οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού καθώς και τα ν.π.δ.δ. μπορεί να παραχωρούν τη χρήση κινητής και ακίνητης περιουσίας τους σε Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας για την ενίσχυση δραστηριοτήτων συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας, όπως περιγράφονται στις παρ. 3 και 4 του άρθρου 2. Η διαδικασία παραχώρησης χρήσης κινητής ή ακίνητης περιουσίας των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού ρυθμίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομικών και του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η διαδικασία παραχώρησης χρήσης κινητής και ακίνητης περιουσίας των ν.π.δ.δ. ρυθμίζεται με απόφαση του εποπτεύοντος φορέα».

Μέσα σ’ ένα γενικόλογο, ασαφές πλαίσιο, γίνεται σαφές… πως, οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες θα παραχωρούν ακίνητη (κτίρια, γη κ.τ.λ.), κινητή (οχήματα, απορριμματοφόρα, εξοπλισμό κ.τ.λ.) περιουσία τους, στους εν λόγω Φορείς, προκειμένου να ασκήσουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους (στο ν/σ γίνεται σαφής αναφορά και στην έννοια «κέρδος») χωρίς ωστόσο να προσδιορίζονται τα εξής: α) ποια θα είναι η διαδικασία παραχώρησης (θα οριστεί με ΚΥΑ των συναρμόδιων Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομικών και του Υπουργού Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπως αναφέρεται στη σχετική παράγραφο 4) και β) ποιος θα είναι ο «εποπτεύων φορέας», κατά την ίδια διαδικασία.

Τέλος, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εγείρονται και εργασιακά θέματα, αφού ως «Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας», ορίζονται: α) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), β) Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (Κοιν.Σ.Π.Ε.), αλλά και γ) Συνεταιρισμοί Εργαζομένων, που θεσπίζονται με τον παρόντα νόμο!

http://www.thebest.gr

koinsep

15 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυριτση καταλαβαινεις τι σε περιμενει ΤΩΡΑ που εχεις μηνυσει την μιση..Κω για τις Κοινσεπ ???!!! Αν αποφασισουν να σου κανουν μηνυση για δυσφημηση και να ζητουν…αποζημιωση ??? Δεν λεω λεφτα εχεις μαζεψει, τοσα χρονια τιμιας εργασιας…, αλλα το παρακανες στις μηνυσεις πανω απο 100 ανθρωπους εχεις μηνυσει απο …1000 ευρω να επιδικασει το δικαστηριο κανουν 100.000 ευρω. Κυριτση δεν σε βλεπω καλα…. πηραν τα μυαλα σου αερα και νομιζες οτι ητανε οι ΧΡΥΣΕΣ ΕΠΟΧΕΣ που ειχες το ΠΑΣΟΚ και τον εξαδελφο στην Κυβερνηση …τελειωσανε αυτα!! Πληρωνε τωρα οχι ως Δημαρχος αλλα ως ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ…να δεις την γλυκα..Εισαι και φιλοχρηματος!!!!Παρακαλα να μην ειναι ΚΑΚΟΙ σαν και εσενα, αλλιως την εβαψες…..

 2. Ποσο μπροστά έβλεπε ο καισερλης για της συνεργατικές πόσος κόσμος θα μπορούσε να δουλεύει..

  • ΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΓΓΑΙΟΥ, ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ, ΕΝΑ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΔΥΟ ΞΕΝΩΝΕΣ, ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΧΑΧΑΧΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΦΑΝΕΙΟ. ΜΠΕΣ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΞΕΣΤΡΑΒΟΘΕΙΣ, ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ

  • Θα ξαναζωντανέψει το Δασικό Χωριό Παγγαίου, ύστερα από αρκετών χρόνων εγκατάλειψη. Ομάδα πολιτών δημιούργησε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.), και ζήτησε από τον Δήμο Παγγαίου την παραχώρηση του Δασικού Χωριού, αίτημα που ικανοποιήθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 10 Φλεβάρη.

  • Σημειώνεται ότι το Δασικό Χωριό άρχισε να λειτουργεί πριν από 20 χρόνια. Όταν έφυγε ο επιχειρηματίας που το λειτουργούσε, ο Δήμος, το 2012, το νοίκιασε σε ιδιώτη για τη δημιουργία ξενώνα, εστιατορίου και χώρων άθλησης. Το σχέδιο ναυάγησε, με αποτέλεσμα ο μεν Δήμος να διεκδικεί τα χρωστούμενα των ενοικίων και αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστη ο χώρος, το δε Χωριό να έχει λεηλατηθεί, τμήματά του να έχουν υποστεί καταστροφές και να έχει μετατραπεί σε στάβλο, όπως είπε ο κ. Κοκκινίδης.

 3. Τώρα τι λες; Αυτό θα το πληρώσεις περισσότερα από όλες τις μαλακιες που μας έχεις φλομωσει

 4. τωρα τι θα κανεις Κυριτση και Χατζηκαλημιε με τις Κοιν,Σ.Επ.> σιγα μην νικησετε την Σταλλα! καλοφαγομενη σας!!!

 5. ΤΑ ΤΡΕΝΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΑ;ΟΛΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΕΙΣΤΕ.ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕ.ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΠΑΧΤΗ.

 6. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥΑΡ. 15 …. και η λειτουργία του Συνεταιρισμού διέπονται από τις ακόλουθες βασικές αρχές: α) την προαγωγή της κοινωνικής ωφέλειας μέσω της παραγωγής αγαθών ή της παροχής υπηρεσιών συλλογικού και κοινωνικού χαρακτήρα, β) την πρόταξη του ατόμου και της εργασίας έναντι του κεφαλαίου, γ) τη χρησιμοποίηση των κερδών του για την ανάπτυξη της απασχόλησης και την διεύρυνση των εργασιών του, δ) την προώθηση της αειφόρου αναπτύξεως. Τέλος, ο ως άνω κοινωφελής χαρακτήρας του σκοπού της, δεν αναιρείται από το γεγονός ότι η επιχείρηση, κατά νομοθετική πρόβλεψη, αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, και λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, αφού, ο κοινωφελής σκοπός μπορεί να πραγματοποιείται και από ιδιωτικής υφής και οργάνωσης φορέα (Γνωμ. ΝΣΚ 431/2001, 272/1990, 442/1992), ενώ η είσπραξη εσόδων από την άσκηση της δραστηριότητάς της, δεν κατατείνει σε προσπορισμό κέρδους αλλά, μαζί με τους λοιπούς πόρους της, στην κάλυψη των λειτουργικών της δαπανών. ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΜΙΧΑΛΑΚΙ

  • Η ομάδα, με εθελοντές και δωρητές ήδη άρχισε το έργο αποκατάστασης και, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Κόκκινο Καβάλας 102,8, ο εκπρόσωπός τους Λευτέρης Κοκκινίδης, υπολογίζουν να αρχίσουν τη λειτουργία του πρώτου τμήματος, της καφετέριας, μέχρι τις αρχές Μάη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Κοιν.Σ.Επ, μέσα στο 2017 θα λειτουργήσει το εστιατόριο, μέσα στο 2018 η μία ξενοδοχειακή μονάδα και στο 2019 και η δεύτερη και μεγαλύτερη, αξιοποιώντας και χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.