Κική Μακρή: Είμαστε στη λογική του «πάμε κι όπου βγει»

0
3579

«Αναπνέουμε και δρούμε σε μια εποχή που επιδεικνύει όλη της τη βαρβαρότητα»

«Δεν θέλουνε να δούνε τι αντέχει το νησί. Και η περιφέρεια και η Ένωση Ξενοδόχων,  δεν λένε ότι δεν αντέχει πια άλλο.  Αυτό που θέλουν να δούνε είναι πόσο ακόμα θα μεγαλώσει το ταμείο»

«Ευτελίζουν τη λογοδοσία. Αυτό θέλουν όλοι και η σημερινή δημοτική αρχή, να υποβαθμιστεί η ενημέρωση των δημοτών πάνω σε ερωτήματα που τον αφορούν και αφορούν στο δήμο»

 «Η δικαιολογία ότι οι διακοπές παροχής νερού είναι λόγω της ΔΕΗ, είναι μια παλιά φτηνή αστεία δικαιολογία. Δεν μπορεί τώρα στην Κω του 2024, του υπέρ ή όχι τουρισμού, με τόσες πολλές κλίνες, να δικαιολογούμε τις διακοπές νερού με κάτι τέτοιο»

«Δεν έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια τίποτα και βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου όλοι μιλούν για δήθεν πράσινη ανάπτυξη. Αυτό που για άλλη μια φορά σπρώχνεται, είναι το να επιδοτηθούν διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα που θα έρθουνε και θα εμπορευματοποιήσουν ακόμα περισσότερο και το νερό όπως κάνανε και με τα σκουπίδια»

«Βεβαίως και θα βάλουν πρώτο το χωροταξικό του τουρισμού γιατί δεν έχει μείνει και τίποτε άλλο ουσιαστικό πάνω σε αυτή την οικονομία της Ελλάδας παρά να αναπτύσσει τον τουρισμό. Τι άλλο την αφήνουν να αναπτύξει;»

«Μας προϊδεάζει ο δήμαρχος ότι και η αστική συγκοινωνία θα γίνει μια ΣΔΙΤ. Άρα, ο δήμος, όπως κάνει με τους εργολάβους,  θα απασχολήσει ένα εργατικό δυναμικό του δήμου, και θα κάνει συμβάσεις με έναν ιδιώτη προκειμένου να του το δώσει»

Σε ζητήματα της επικαιρότητας αλλά και διαχρονικά, απαντά σε συνέντευξή της στον «Σ» η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κική Μακρή, κάνοντας αυστηρή κριτική στη δημοτική αρχή και όχι μόνο. Ζητήματα όπως, οι ανεπίτρεπτοι χαρακτηρισμοί του περιφερειάρχη εναντίον του δημάρχου Κω, αλλά και το πώς έχει εξελιχθεί ο ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα «να πληρώσουμε ακριβά το περιβάλλον», οι συνεχώς μειούμενες αρμοδιότητες των δήμων και ποιοί είχαν προδιαγράψει και αποφασίσει αυτή την εξέλιξη, ο εκφυλισμός των συνεδριάσεων της λογοδοσίας όπου «η όποια προσπάθεια υποβαθμίζεται από την ίδια τη διαδικασία», το νερό και η έλλειψή του στο «τρίγωνο» όπου οι κάτοικοι λένε το νερό νεράκι, η αφαλάτωση, ο χωροταξικό του τουρισμού και η ανάπτυξη νέων κλινών, η ψηφιακή κάρτα, η αστική συγκοινωνία η οποία εκτιμά ότι θα εξελιχτεί σε ΣΔΙΤ, ο υδροβιότοπος Ψαλιδίου και η μη αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, η οποία ως ώριμο φρούτο θα πάει σε ιδιώτες.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ.:  Κυρία Μακρή, θέλω να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας στον απόηχο των όσων έχουν συμβεί μέχρι τώρα με τα απορρίμματα της Καλύμνου. Όχι γι αυτό καθ’ αυτό το θέμα, εκτός κι εάν θέλετε να υπενθυμίσετε την άποψή σας, αλλά για τους χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Κυρίως τους χαρακτηρισμούς του περιφερειάρχη προς το δήμαρχο, οι οποίοι απέχουν παρασάγγας από αυτό που λέμε «πολιτικό πολιτισμό».
Κ.Μ.: Ποιο πολιτικό πολιτισμό; Αυτά ξεχνιούνται. Όταν τα συμφέροντα είναι τέτοια και τόσο ανταγωνιστικά ποιος πολιτισμός; Εδώ ζούμε, αναπνέουμε και δρούμε σε μια εποχή που επιδεικνύει όλη της τη βαρβαρότητα, θα μείνουν αυτοί στον πολιτικό πολιτισμό; Αυτά είναι πράγματα που ειδικά οι δύο πόλοι, σοσιαλδημοκρατία και τέλος πάντων να το πω έτσι πολύ σχηματικά η δεξιά, προσπαθούν να σχηματιστούνε πάλι για να μην λοξοδρομήσει κάποιος πουθενά αλλού και δει κάτι διαφορετικό. Δεν περίμενα ότι θα συνέβαινε και κάτι δραματικά διαφορετικό. Τα σπάσανε, έτσι φαίνεται, και αυτό θα φανεί μετά από καιρό, και ήρθε η ώρα να ακούσουμε κι αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Δεν πρέπει αυτό να εντυπωσιάζει, ούτε και να αποπροσανατολίζει από το τι πραγματικά πρέπει να δούμε. Αυτό που έπρεπε να έχει δημιουργηθεί από χθες δεν έχει γίνει. Εννοώ στον ΧΥΤΑ.  Μπορούμε να εστιάσουμε εκεί και να φωτίσουμε αυτή την πλευρά;  Ότι, δηλαδή, καθυστερούμε, ακριβοπληρώνουμε και θα πληρώσουμε ακριβά την υγεία μας και το περιβάλλον;
Ερ.: Είναι θέματα που τα έχουμε συζητήσει κι άλλες φορές, αλλά αφού είναι στην επικαιρότητα, οφείλουμε να τα ξανασυζητάμε.
Κ.Μ.: Σύμφωνοι. Αφού είναι στην επικαιρότητα, εμείς θα επιμένουμε να αναδεικνύουμε, σύμφωνα με το δικό μας κριτήριο, αυτό που πραγματικά πρέπει να δει ο κόσμος.
Ερ.: Είναι γεγονός πως, οι ευθύνες για την κατάσταση των απορριμμάτων και τη διαχείρισή τους, έρχονται από πάρα πολύ παλιά. Η υπόθεση  δεν ξεφύτρωσε ξαφνικά σήμερα.
Κ.Μ.: Ακριβώς. Ας τσακωνόντουσαν για το επίπεδο των μισθών. Τους έχετε δει ποτέ να τσακωθούνε για το επίπεδο μισθών που θα πρέπει να πάρουνε οι δημόσιοι, οι δημοτικοί, είτε οι ιδιωτικοί υπάλληλοι; Έχετε δει ποτέ να τσακώνονται για αυτά;
Ερ.: Ένα άλλο θέμα που έχουμε ξανασυζητήσει, αλλά κάθε φορά το βρίσκουμε μπροστά μας και είναι σαν να κουτουλάμε σε έναν τοίχο, είναι οι λεγόμενες αρμοδιότητες. Όλοι παραπονιούνται ότι φεύγουν οι αρμοδιότητες από τους δήμους, και έχουν φτάσει, πάνω από το 40% όπως μας είπε ο δήμαρχος, να θέλουν να  παραδώσουν τα κλειδιά των δήμων τους. Πώς το σχολιάζετε;
Κ.Μ.: Είναι μία εξέλιξη που δεν είναι άγνωστη, αν μη τι άλλο σε όλους αυτούς που ασκούν διοίκηση. Αυτή έχει προδιαγραφεί και έχει αποφασιστεί εδώ και χρόνια και έφτασε εδώ που έφτασε. Δεν είναι μια εξέλιξη που έπεσε από τον ουρανό ξαφνικά. Έγινε βήμα βήμα.  Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις σε ότι αφορά στο πώς θα διοικείται ο δήμος από τον «Καποδίστρια» μέχρι και σήμερα στον «Κλεισθένη» ένα προς ένα αυτά περιγράφανε  και ήρθανε και εφαρμόσανε. Το πώς, δηλαδή, ο δήμος, η περιφέρεια μετά ως πιο ανώτερο στάδιο και στη συνέχεια η κυβέρνηση, θα λειτουργούν ως μία διακλάδωση ρυθμιστική – διακρατική που έρχεται για να υλοποιήσει ό,τι βλέπουμε στην καθημερινότητά μας και που δεν μας αρέσει καθόλου και ασφυκτιούμε. Είπαμε προηγούμενα για τα σκουπίδια. Τι άλλο να πούμε; Να πούμε για την αποκομιδή τους; Να πούμε για το οδικό δίκτυο; Να πούμε για το φωτισμό; Για την προστασία του περιβάλλοντος; Για το πόσοι δήμοι δεν αποτρέπουν αλλά ενισχύουνε την γιγάντωση του τουρισμού, και εννοώ ως προς τα κτίρια  όχι μόνο για την αύξηση; Αυτό είναι.
Ερ.: Ερχόμαστε και σε ένα άλλο θέμα πολύ σημαντικό, αυτό της λογοδοσίας. Κάθε δύο μήνες η δημοτική αρχή λογοδοτεί στους δημοτικούς συμβούλους και της δικής της παράταξης αλλά και της μειοψηφίας για καίρια ζητήματα. Φτάνουμε, λοιπόν, στην τελευταία λογοδοσία όπου τέσσερις μόνο δημοτικοί σύμβουλοι καταθέσατε ερωτήσεις.

Κ.Μ.: Άλλο ένα πάρα πολύ καλό παράδειγμα που έρχεται ως συνέχεια στην προηγούμενή σας ερώτηση. Σιγά να μην φροντίζανε όλοι ετούτοι οι αυτοδιοικητικοί ή μη, έτσι όπως θέλουν να ονομάζονται οι ίδιοι, εμείς δεν το υιοθετούμε αυτό τον όρο, έτσι ώστε μια διαδικασία η οποία όντως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να βγούνε συμπεράσματα, για να παρθούνε αποφάσεις, για να παρθούν μέτρα, για να γίνει μία συζήτηση ουσιαστική μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, να μην εκφυλιστεί. Ξέρετε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση λέει ότι στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων πρέπει να παρίστανται και οργανωμένες συλλογικές δυνάμεις, σωματεία εργατικά, σύλλογοι, πολιτιστικοί, εργατικοί, μαζικοί σύλλογοι που να βάζουν τα ζητήματά τους κ.λ.π. Σιγά, λοιπόν, να μη φρόντιζαν να είναι μία τέτοια διαδικασία πραγματικά ουσιαστική. Από την αρχή που μπήκε αυτός ο τρόπος συνεδρίασης, είχαμε πει ως Λαϊκή Συσπείρωση και τις επιφυλάξεις μας και πώς θα έπρεπε να ακολουθείται αυτή η διαδικασία για να μην καταλήξουμε σε παρόμοιες τέτοιες διαδικασίες που συναντάμε ας πούμε στη Βουλή. Θυμάστε ότι έχει θεσπιστεί η ώρα του πρωθυπουργού. Πείτε μου εσείς, τι γίνεται στην ώρα του πρωθυπουργού; Δεν το συγκρίνω και δεν λέω ότι είμαστε στα ίδια επίπεδα, αλλά εν πάση περιπτώσει, δείτε τώρα. Η όποια προσπάθεια υποβαθμίζεται από την ίδια τη διαδικασία, με τον τρόπο που κρατείται η ίδια διαδικασία. Εντάξει, εμείς θα πάμε να την κάνουμε την ερώτηση, θα ακούσουμε προσεκτικά τις απαντήσεις, έχουμε ακούσει όλες τις απαντήσεις προσεκτικά, θεωρώ ότι ο καθένας το κάνει αυτό, για να βγάζουμε και τα συμπεράσματά μας έτσι ώστε σε άλλες συνεδριάσεις να μπορέσουμε να αναδείξουμε ζητήματα που έχουμε στο μυαλό μας, αλλά τώρα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση τέσσερις μόνο ερωτήσεις από συμβούλους; Δηλαδή, θα θέσουμε εμείς την ερώτηση και θα μας απαντάει ο υπεύθυνος της δημοτικής αρχής και τι έγινε; Δηλαδή, είναι μια διαδικασία που θα μπορούσε να γίνει και γραπτά. Να θέσουμε εμείς το ερώτημα, να μας απαντήσουν γραπτά και να μην πάρει κανένας χαμπάρι. Γιατί αυτό θέλουν όλοι και η σημερινή δημοτική αρχή, να υποβαθμιστεί η ενημέρωση, η πλήρης ενημέρωση των δημοτών πάνω σε ερωτήματα που τον αφορούν και αφορούν στο δήμο.

Ερ.: Μου δώσατε κατά κάποιο τρόπο το έναυσμα να θέσω το επόμενο ερώτημα. Μιλάμε χρόνια για το νερό. Να επαναλάβω ότι, πριν από  30 χρόνια ακριβώς, η μελέτη Μιμίκου έλεγε ότι θα έχουμε πρόβλημα. Παρά ταύτα, μέτρα ουσιαστικά δεν έχουν ληφθεί για την ορθολογική του διαχείριση, αλλά και την συγκράτησή του.  Ο δήμαρχος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη συνέντευξη που μας έδωσε πριν λίγες μέρες, είπε ότι διακοπές που έγιναν φέτος οφείλονταν σε διακοπές της ΔΕΗ και δεν οφείλονται στην υπεράντληση, στην υπερκατανάλωση κύρια από τα ξενοδοχεία. Επίσης, είπε ότι η ΔΕΥΑΚ έχει αναθέσει σε πανεπιστήμιο την αποτύπωση του υδάτινου ορίζοντα. Με λίγα λόγια, την επικαιροποίηση της προ 30ετίας μελέτης. Θέλω το σχόλιό σας πάνω σε αυτό και από την άλλη, αν εσείς είστε ενημερωμένη σαν επικεφαλής παράταξης ότι η ΔΕΥΑΚ έχει αναθέσει αυτή τη μελέτη.
Κ.Μ.: Καταρχάς να θυμίσω ότι η Λαϊκή Συσπείρωση δεν παίρνει μέρος στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ. Θυμάμαι μία αναφορά που είχε γίνει μέσα στο δημοτικό συμβούλιο αλλά δεν θυμάμαι όμως αν ήταν η συζήτηση για να παρθεί απόφαση για να γίνει μία τέτοια ανάθεση ή όχι. Η δικαιολογία ότι οι διακοπές παροχής νερού είναι λόγω της ΔΕΗ, είναι μια παλιά φτηνή αστεία δικαιολογία. Δεν μπορεί τώρα στην Κω του 2024, του υπέρ ή όχι τουρισμού, με τόσες πολλές κλίνες, να δικαιολογούμε τις διακοπές νερού με κάτι τέτοιο. Θα έπρεπε να έχουμε περάσει σε άλλη πίστα πλέον, σε ότι αφορά την παροχή. Αυτό που δεν σχολίασε, γιατί τη διάβασα την συνέντευξη που σας έδωσε, αυτό που δεν είπε ο δήμαρχος είναι, ο νόμος πλέον που έχει περάσει και θα έρθει γιατί επικαιροποιείται και αυτός και συζητιέται και μέσα στη Βουλή, τι ρόλο θα παίξουν οι  ΔΕΥΑ στους δήμους με συγχωνεύσεις ή όχι, αλλά και πώς οι ΔΕΥΑ θα αξιοποιούν, εγώ λέω θα εκμεταλλεύονται, το νερό. Αυτό λοιπόν που δεν είπε, ήταν η κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης του νερού.
Ερ.: Κυρία Μακρή αυτό ήταν δικό μου λάθος. Δεν ξέρω τι θα απαντούσε ο δήμαρχος, αλλά αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη ότι δεν τον ρώτησα ενώ το γνώριζα το θέμα.
Κ.Μ.: Εντάξει, δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να απαντηθεί ή οι αναγνώστες του «Σταθμού» δεν το ξέρουνε και άλλωστε έχει γίνει και συζήτηση μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Ο καθένας, βέβαια, βάζει το δικό του κριτήριο. Δεν νομίζω ότι περιμένω κάτι διαφορετικό από το δήμαρχο, παρόλο που τελευταία ο λόγος του σοσιαλδημοκρατίζει λόγω και της αντιπαράθεσης που έχει με τον περιφερειάρχη και αυτό που σας είπα προηγουμένως ότι, θα σταθεί σθεναρά αντίθετος στην όποια ιδιωτικοποίηση γίνει και περάσει και μέσα από τις ΔΕΥΑ. Το γεγονός είναι πάντως ότι, και οι κάτοικοι του νησιού, ιδίως στο «τρίγωνο, λένε το νερό νεράκι. Εγώ βρέθηκα στο «τρίγωνο τις προηγούμενες ημέρες. Αρκετοί ήτανε οι κάτοικοι, όχι απλά επισκέπτες, που λένε ότι το νερό και παραμένει ακατάλληλο για κατανάλωση και υπήρχε πρόβλημα με την παροχή του καθ’ όλο το καλοκαίρι. Άρα λοιπόν, ας μην το εναποθέσουμε στις όποιες διακοπές του ρεύματος, να δούμε ότι η όποια μελέτη για την αξιοποίηση του νερού θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Θυμηθείτε τις προτάσεις που κάνουμε εμείς κάθε φορά που ερχόμαστε να συζητήσουμε τεχνικά έργα και που βάζουμε αυτό το τρίπτυχο για τα αντιπλημμυρικά που δεν έχει γίνει τίποτα, γιατί η αξιοποίηση του νερού δεν είναι μόνο η παροχή στο σπίτι, είναι και το ζήτημα ύδρευσης – άρδευσης. Έτσι δεν είναι; Είναι όλο μαζί το πακέτο. Δεν έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια τίποτα και βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου όλοι μιλούν για δήθεν πράσινη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, κ.λ.π. Ωστόσο, αυτό που για άλλη μια φορά σπρώχνεται, είναι το να επιδοτηθούν διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα που θα έρθουνε και θα εμπορευματοποιήσουν ακόμα περισσότερο και το νερό όπως κάνανε και με τα σκουπίδια. Εμείς θα πληρώνουμε ακριβά το νερό ως καταναλωτές, ενώ θα έπρεπε να ήταν διαφορετικά και δεν θα έχουμε το πρώτο συστατικό στο περιβάλλον που κρατάει ζωντανή όλη την ανθρώπινη φύση και το περιβάλλον γενικότερα, το νερό δηλαδή. Δηλαδή, οι εξελίξεις δεν θα είναι θετικές.

Με την ευκαιρία, να σας πω ότι, σε όλη την Ελλάδα, ειδικά στην Πελοπόννησο, μέσα στο καλοκαίρι έγιναν πολλές εκδηλώσεις και βγήκαν και σπουδαία συμπεράσματα σχετικά με το νερό. Έγινε και συζήτηση και στη Βουλή και εκεί έχοντας και αυτή την εμπειρία από τη συζήτηση που έγινε στην Πελοπόννησο, βγήκε το εξής: Στην ηπειρωτική Ελλάδα είχανε γίνει κάποια δραστικά έργα, είχανε φτιαχτεί φράγματα, είχανε γίνει τεχνητές λίμνες, όμως αυτά γίνανε σε μία περίοδο, ας πούμε στις αρχές του ‘80 και για συγκεκριμένους λόγους τέλος πάντων, πολιτικούς και οικονομικούς. Αυτά, από εκείνη τη στιγμή που δημιουργήθηκαν μέχρι και σήμερα που έχουνε περάσει σαράντα χρόνια, έχουν μείνει χωρίς προσωπικό, χωρίς συντήρηση, χωρίς ανανέωση και χωρίς εκσυγχρονισμό και χάνονται χιλιάδες κυβικά νερού τη στιγμή που αυτά τα κυβικά θα μπορούσανε να είχανε διοχετευτεί και να είχαν αξιοποιηθεί για όλα τα υπόλοιπα που μπορεί να βάλει το μυαλό σας για αυτό.
Ερ.: Έχουμε παραδείγματα και εδώ στην Κω. Όπως λ.χ. τη διαρροή του νερού για την οποία λέγανε πριν χρόνια ότι έφτανε σε απώλειες στο 30%. Δυστυχώς, εν έχουμε μία εικόνα του τι συμβαίνει σήμερα. Από την άλλη μιλάμε, για επανάχρηση  του νερού των βιολογικών, η οποία συμβαίνει σε ένα πολύ μικρό μέρος. Μιλώντας με τον κύριο Λιοδάκη, υπεύθυνο των βιολογικών,  μας είπε ότι το  γνωρίζει αυτό η ΔΕΥΑΚ, αλλά είναι ένα πολυδάπανο έργο να επαναχρησιμοποιηθεί το νερό όλων των βιολογικών.
Κ.Μ.: Ναι, είναι πολυδάπανο και το απορρίπτουν όπως απορρίπτουν αρκετοί και την αφαλάτωση. Και αυτό απορρίπτεται, μπορεί να το λέω υπερβολικά, αλλά σαν κόστος σε μεγάλη κλίμακα. Σε μικρή κλίμακα, δηλαδή σε νησιά, όπως ας πούμε, οι Λειψοί που είναι πιο μικρή η κλίμακα της κατανάλωσης, μπορεί εκεί να βοηθήσει, αλλά στις μεγαλύτερες κλίμακες, όπως είμαστε εμείς εδώ στην Κω είτε σε μεγαλύτερα νησιά που έχουνε και μεγαλύτερη κατανάλωση ειδικά το καλοκαίρι, δεν συμφέρει και δεν προωθείται αυτό σαν λύση.
Ερ. : Έχουν ακουστεί πάρα πολλά για την αφαλάτωση, αλλά εδώ να πούμε ότι και η πρόταση του ΤΕΕ, μέσω του κυρίου Χρυσουλάκη, είναι να κάνουν αφαλάτωση τα ίδια τα ξενοδοχεία.

Κ.Μ.: Και αυτό το είχα διαβάσει που το είχε πει στη συνέντευξή σας ο κ. Χρυσουλάκης, αλλά για πείτε μου όμως, θα ποιος θα ελέγχει τα ξενοδοχεία ότι κάνουν αφαλατώσεις και με ποιους όρους, έτσι ώστε πραγματικά αυτό θα είναι αφαλάτωση και δεν θα είναι καμιά άλλη πηγή που θα παίρνουν νερό και θα το ονομάζουν αφαλατωμένο;
Ερ.: Κυρία Μακρή, έχουν ακουστεί πολλά όπως είπα και πριν και για τον τρόπο της αφαλάτωσης, γιατί πολλές φορές ακριβώς δεν γίνονται έλεγχοι, κάνει ο καθένας ό,τι θέλει, επιβαρύνει το περιβάλλον με την αφαλάτωση έχει και επιπτώσεις δηλαδή δεν είναι τόσο αθώα…

Κ.Μ.: Βέβαια. Θα ζητήσει και περισσότερη ενέργεια η αφαλάτωση γιατί πρέπει να δουλέψει με έναν τρόπο αυτό. Δεν γίνεται, άντε το ‘βαλες ένα σε ένα μύλο, γυρνάει με το χέρι σου και έγινε η αφαλάτωση.
Ερ.: Αυτό που μου προξενεί θετική εντύπωση, είναι ότι ακούγονται κι άλλες φωνές. Δεν μιλάω για πολιτικούς. Ας πούμε, και είναι λογικό, ότι η Κική Μακρή και ο Ηλίας Σιφάκης κάνουν αντιπολίτευση. Τώρα όμως, αντιδρούν κι άλλοι, όπως λ.χ. ο κ.  Λιοδάκης, που είναι ένα από τα επιστημονικά στελέχη της ΔΕΥΑΚ, και λέει ότι, σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε νερό για καλλιέργειες.  Ο Αγροτικός Σύλλογος πόσα χρόνια  μιλάει για το νερό, για τη σωστή του διαχείριση; Σε ερώτημα στον κ. Παπαποστόλου, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου, σχετικά με το ότι, ο πρωτογενής τομέας – σε ευρωπαϊκό επίπεδο – «κατηγορείται» ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής ύδατος,  απάντησε λέγοντας πως, ναι, ο πρωτογενής τομέας καταναλώνει πολύ νερό, πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά,  αλλά είναι σταγόνα στον ωκεανό σε αυτό που υπεραντλούν τα ξενοδοχεία.
Κ.Μ.: Σωστά, συμφωνώ. Αυτό συμβαίνει
Ερ.:  Και δεν έχει γίνει κάτι. Ακούμε μόνο «θα»…
Κ.Μ.: Μα είμαστε στη λογική ότι, πάμε και όπου βγει. Αυτή είναι η λογική

Ερ.: Ένα άλλο θέμα πολύ σημαντικό είναι το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού. Πέρα από την κυβέρνηση που το προωθεί, δεν έχω ακούσει έναν φορέα που να λέει ότι καλώς γίνεται έτσι.

Κ.Μ.: Η κυβέρνηση και ο περιφερειάρχης το προωθούν.
Ερ.: Όμως, και το ΤΕΕ και ο δήμος ο δικός μας, αλλά και άλλοι, υποστηρίζουν πως το θέμα πάει ανάποδα. Έπρεπε πρώτα να γίνει το γενικό χωροταξικό και μετά αυτό του τουρισμού.
Κ.Μ.: Πάρα πολλά πράγματα πηγαίνουνε ανάποδα. Δεν θέλω να το βάζω πάντοτε έτσι, αλλά μπορεί να πει κάποιος ότι σήμερα στην Κω δεν υπεραναπτύσσεται ο τουρισμός με τόσες χιλιάδες κλίνες, που δεν έχουνε σταματήσει τις επεκτάσεις; Και σε ρεπορτάζ του  «Σταθμού»  αναφέρεται συχνά ότι,  σε λίγα χρόνια θα προστεθούν και άλλα πεντάστερα στο νησί. Άμα δούμε μελέτη του ΙΤΕΠ, θα διαπιστώσουμε τις επεκτάσεις 4άστερων και 5άστερων ξενοδοχείων. Όταν βλέπεις μία τέτοια ανάπτυξη, μπορείς εσύ να το κάνεις τάλιρα στη δική σου τη ζωή και να πεις ότι αυτό που βλέπω να επεκτείνεται και να αναπτύσσεται, συμβαίνει αντίστοιχα με την ανάπτυξη υποδομών του νησιού; Δηλαδή, για παράδειγμα, έχουμε και ένα νοσοκομείο στελεχωμένο με γιατρούς και με νοσηλευτές και άρα έχουμε μία συνολική ανάπτυξη; Μα γέρνει η υπόθεση. Από τη μια πλευρά είναι. Βεβαίως και θα βάλουν πρώτο το χωροταξικό του τουρισμού γιατί δεν έχει μείνει και τίποτε άλλο ουσιαστικό πάνω σε αυτή την οικονομία της Ελλάδας παρά να αναπτύσσει τον τουρισμό. Τι άλλο την αφήνουν να αναπτύξει;

Ερ.: Ο στόχος είναι να γίνουν υποδομές; Δηλαδή, να διπλασιαστεί το αεροδρόμιο, να κάνουμε πέντε ακόμα βιολογικούς ή ο στόχος είναι να δούμε τι αντέχει το νησί με τις υποδομές που έχει;
Κ.Μ.: Δεν θέλουνε να δούνε τι αντέχει το νησί. Και η περιφέρεια και η Ένωση Ξενοδόχων,  δεν λένε ότι δεν αντέχει πια άλλο.  Αυτό που θέλουν να δούνε είναι πόσο ακόμα θα μεγαλώσει το ταμείο.  Αυτό εξυπηρετούνε τώρα.
Ερ:  Ας πάμε στο μέγα ζήτημα της ψηφιακής κάρτας. Η υπόθεση προχωράει και μάλιστα, πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες σχετικό σεμινάριο.

Κ.Μ.: Γνωρίζετε τι λένε; Οι ξενοδόχοι με έναν τρόπο το λένε και επίσημα. Αυτό μας είχε πει και η κ. Σβύνου όταν ήταν πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων. Λένε, 7 στα 7. Είναι ανάπτυξη αυτό;

Ερ: Τι σημαίνει αυτό;

Κ.Μ.: Κατ’ αρχάς, βλέπουν ότι δεν μπορούν να ξεπεράσουνε την έλλειψη χεριών και
χρειάζονται κόσμο να δουλέψει. Οπότε, πώς θα δουλέψει αυτός ο κόσμος; Στύβοντας τον.  7 μέρες στις 7.

Ερ: Είναι ένα τεράστιο ζήτημα αυτό. Η εργασία χωρίς ρεπό ή με πλασματικά ρεπό όπως έχω ακούσει, είναι θέμα. Ας πάμε σε κάτι άλλο, επίσης σημαντικό. Το συγκοινωνιακό. Δεν θα μιλήσουμε για τη δυσκολία στη μεταφορά ή στο μπάχαλο με την έλλειψη παρκινγκ, διαχρονικά προβλήματα ούτως ή άλλως, αλλά στην αστική συγκοινωνία του δήμου, η οποία βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο. Το ένα πόδι στο δήμο και το άλλο, πιθανότατα, σε ιδιώτη. Ακόμα δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει η δημοτική αρχή.

Κ.Μ.:  Είναι δηλώσεις καταγεγραμμένες. Ο πρόεδρος της Α.Ε. που είναι και δημοτικός σύμβουλος, είναι έτοιμος να αναλάβει την εξυπηρέτηση της αστικής συγκοινωνίας.
Ερ: Αυτό το είχε δηλώσει ο κ. Αριστείδης Μαραγκός, πρόεδρος της ΚΤΕΛ Α.Ε. στην εφημερίδα μας από τον περασμένο Μάρτιο ότι, είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ανά πάσα ώρα και στιγμή το έργο της αστικής συγκοινωνίας, διότι, η ΚΤΕΛ Α.Ε. έχει μια προτεραιότητα.

Κ.Μ.: Επειδή έχει την υποδομή, τα οχήματα δηλαδή.

Ερ: Ο δήμαρχος, όταν τον ρώτησα,  δεν το ξεκαθάρισε. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι,  ναι μεν θέλουμε μία αστική συγκοινωνία στο δήμο, αλλά απ’ την άλλη, αν προδιαγράψουν οι αυξημένες ανάγκες ότι θα πρέπει να υπάρξει και συνεργασία με άλλους, όσοι από το νόμο θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν, είναι κάτι που θα το αποφασίσουν.
Κ.Μ.: Δηλαδή, όχι Γιάννης, Γιαννάκης. Μας προϊδεάζει ότι θα γίνει μια ΣΔΙΤ. Άρα, ο δήμος, όπως κάνει με τους εργολάβους,  θα απασχολήσει ένα εργατικό δυναμικό του δήμου, και θα κάνει συμβάσεις με έναν ιδιώτη προκειμένου να του το δώσει. Αυτό μας λέει ο δήμαρχος.  Δεν μας το λέει έτσι σκληρά να το πάρουμε απόφαση, μας το λέει πιο soft.
Ερ: Να πάμε σε άλλο θέμα, αυτό του περιβάλλοντος. Αναφερθήκατε πριν. Υδροβιότοποι Κω. Πολύ σημαντικοί για το νησί μας, αλλά παρατημένοι.  Όπως γνωρίζετε, η Αλυκή έχει μια μοναδικότητα σε σχέση με άλλους, αλλά σήμερα θα μιλήσουμε γι αυτόν του Ψαλιδίου, μιας και έχει γίνει θέμα, έχει ξοδευτεί χρήμα των δημοτών και παλαιότερα και πριν δυο τρία χρόνια, αλλά έκτοτε ρημάζει.  Όμως μας είπε ο δήμαρχος, έγιναν κάποιες παρεμβάσεις για να φιλοξενηθεί το μεταπτυχιακό, αλλά λόγω απόστασης, αυτό μεταφέρθηκε στο ΔΙΙΚ, οπότε…

Κ.Μ.: Νομίζω ότι θα πρέπει να βρίσκει καλύτερα και πειστικότερα επιχειρήματα ο δήμαρχος για να μπορέσει να πείσει όλους όσους τον παρακολουθούνε ότι, η εγκατάλειψη είναι εμφανής σε όλες τις δημοτικές δημόσιες δομές του νησιού. Δεν θέλει να παραδεχτεί ότι έχει ευθύνη για την υποστελέχωση των δήμων. Όμως, με αυτό τον τρόπο που εγκαταλείπει μια σειρά από αυτές τις δομές και τη δημοτική περιουσία, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να την καταστρέφει, να χρεώνει τους δημότες με αυτή την καταστροφή, όπως γίνεται με μία σειρά από δημοτικά κτίρια. Τι να θυμίσουμε τώρα; Να πούμε για την ΑΒΙΚΩ, να πούμε για το Οινοποιείο, για το πρώην κτίριο της 80 ΑΔΤΕ; Ένα σωρό μπορούμε να θυμηθούμε. Στο τέλος, αφού «φάνε» την εγκατάλειψη,  θα τα δώσουνε  σαν ώριμο φρούτο σε κανέναν ιδιώτη και θα περηφανευόμαστε κιόλας ότι τα δώσαμε σε ιδιώτη και παίρνουμε και ενοίκιο.
Ερ: Κάτι τέτοιο εκτιμώ ότι θα γίνει και με την Αλεξάντερ φάσιον, ένα κτίριο που αγόρασε ο δήμος πριν πολλά χρόνια και ρημάζει. Ο κ. Νικηταράς μας είπε πως, είναι η μόνη δημοτική αρχή που έχει κάνει μια προμελέτη,  την έχει καταθέσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, προκειμένου να μεταστεγαστούν εκεί, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία.

Κ.Μ.: Απ’ ότι θυμάμαι, από δημαρχίας Καΐσερλη έρχεται και ξαναέρχεται το θέμα της αξιοποίησής του, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Σαν το φάντασμα πλανάται πάνω από την Κω, αλλά κανένας δεν παίρνει ένα ουσιαστικό μέτρο γι αυτό το κτίριο. Τίποτα, εγκατάλειψη.

Ερ: Κυρία Μακρή, τελευταία ερώτηση. Ο κ. Αβρίθης στην επιστολή παραίτησής του είχε κατηγορήσει τη δημοτική αρχή για πελατειακές σχέσεις, εν ολίγοις, για ρουσφετολογία. Έθεσε το ερώτημα στον δήμαρχο και μου απάντησε πως, αφενός διαφωνεί με τη διάσταση που έδωσε στο θέμα ο κ. Αβρίθης, αφετέρου πως, ρουσφέτι είναι αυτό που γίνεται προνομιακά έναντι άλλων. Το να πας να εξυπηρετήσεις κάποιον που οφείλεις να τον εξυπηρετήσεις, δεν είναι ρουσφέτι, είναι η θεσμική σου υποχρέωση να υπηρετείς τους δημότες. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Κ.Μ.: Αυτή είναι η πολιτική τους βάση. Η ομολογία είναι αποστομωτική.

Πηγη: Εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ https://www.stathmosnet.gr/koinonia/item/15113-eimaste-sti-logiki-oti-pame-kai-opou-vgei

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ