Δήμος Κω: Στέλεχος της “Δ.Α.” ή δασοφύλακας; Δεν μπορεί να πατά σε δύο βάρκες ο κ. Τσαμπουνιάρης!

5
8039

Στέλεχος της “Δ.Α.” ή δασοφύλακας;

Δεν μπορεί να πατά σε δύο βάρκες ο κ. Τσαμπουνιάρης!

 

Ο κ. Χριστόδουλος Τσαμπουνιάρης, σύμβουλος της «Δύναμη Αλλαγής» στην Κοινότητα Πυλίου αλλά και υπάλληλος του Δασονομείου Κω, προφανώς έχει μπλέξει το ρόλο του.

Από τη μια μιλάει σε δηλώσεις του ως υπάλληλος του ελληνικού δημοσίου και από την άλλη ως πολιτικός παράγοντας.

Αν έχει ρόλο εκπροσώπου της Δασικής Υπηρεσίας, ο ίδιος αλλά και οι διοικητικοί του προϊστάμενοι, οφείλουν να το ξεκαθαρίσουν.

Για να γνωρίζουν οι συμπατριώτες μας που πρέπει να απευθύνονται για τα προβλήματα στα δάση του νησιού μας, π.χ. για την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, την αντιμετώπιση της βαμβακίασης κ.α..

Η επιλογή του να επιτίθεται στο δήμο Κω, για ζητήματα που έχουν απαντηθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα, σχετικά με την πολιτική Προστασία, είναι μεγάλο λάθος διότι χτυπάει ανοιχτές πόρτες.

Αυτά που έχει πληρώσει ο δήμος μας για δράσεις Πολιτικής Προστασίας είναι σαφέστατα πολύ περισσότερα από τις χρηματοδοτήσεις που έχει πάρει από την Πολιτεία.

Η κρατική επιχορήγηση προς το Δήμο Κω για την Πολιτική Προστασία είναι πολύ μικρή.

Από 71.000€ ετησίως για τα έτη 2020, 2021, 2022 και 80.000€ για το 2023.

Ανήλθε συνολικά, στην τετραετία 2020 – 2023, στο ποσό των 293.000€, ελάχιστα μπροστά στα πολλά περισσότερα που έχει ξοδέψει ο δήμος μας.

Όσον αφορά στο 2024, η κρατική χρηματοδότηση ανέρχεται σε 92.860,50€ την ώρα που ο δήμος Κω σχεδιάζει καινοτόμες δράσεις, όπως το πιλοτικό πρόγραμμα πυροπροστασίας του δάσους, με έλεγχο του ορεινού όγκου της Κω μέσω συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, όπως είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), οι θερμικές κάμερες, οι αισθητήρες και η διασύνδεση τους με ειδική πλατφόρμα αξιοποίησης των δεδομένων.

Είναι γνωστό άλλωστε σε όλους τους συμπατριώτες και συμπατριώτισσές μας ότι αυτή η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη διοίκησης του Δήμου σχεδίασε και υλοποίησε σειρά δράσεων για την οργάνωση και εξοπλισμό της Πολιτικής Προστασίας και των εθελοντών που στηρίζουν το έργο της.

Παρόλο που το θεσμικό πλαίσιο προσδιορίζει επικουρικό και όχι αποφασιστικό ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην προστασία των δασών, που αποτελεί αποκλειστική κρατική αρμοδιότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, είχαμε επίσκεψη στην Κω, για πρώτη φορά, του αρμόδιου Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Εγκρίναμε, ως Δημοτικό Συμβούλιο, το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ».

Παράλληλα, έχουμε ενεργοποιήσει τη διαδικασία για την σύνταξη ειδικού σχεδίου προληπτικής απομάκρυνσης των πολιτών σε 3 οικισμούς: 1. Ζια, 2. Παλάτια Κεφάλου και 3.  Τσουκαλαριά.

Η Πολιτική Προστασία αυτά τα χρόνια οργανώνεται και εκπαιδεύεται συνεχώς.

Οργανώσαμε άσκηση αντιμετώπισης τσουνάμι το 2019 σε συνεργασία με την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Τον Ιούνιο του 2022, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, άσκηση επί χάρτου για την προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών, λόγω δασικής πυρκαγιάς, στο ορεινό Ασφενδιού, με την κωδική ονομασία «Ασπίδα».

Το Μάρτιο 2023 οργανώσαμε και άσκηση επί πεδίου στην Ζια.

Παράλληλα επεκτείναμε την δομή της Πολιτικής Προστασίας σε όλο το νησί ιδρύοντας σταθμούς, εκτός από την Κω, στην Κέφαλο και στο Λινοπότη.

Εξοπλίσαμε με όλα τα αναγκαία είδη τους εθελοντές και το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Τοποθετήσαμε δεξαμενή νερού στη Ζιά, με στήριξη της ΔΕΥΑΚ.

Προχωράμε στην αγορά μικρού βυτιοφόρου που να μπορεί να παρεμβαίνει σε δύσκολα σημεία και προσλαμβάνουμε εργάτες γενικών καθηκόντων για δράσεις πυροπροστασίας.

Αν δούμε ότι μόνο ο εξοπλισμός για κάθε εθελοντή κοστίζει σχεδόν 1.500€ γίνεται εύκολα κατανοητό, εκτός και κάποιος δεν θέλει να καταλάβει, ότι δεν περισσεύουν χρήματα ούτε για τα καύσιμα κίνησης των οχημάτων, με το επιπλέον κόστος να καλύπτεται από το Δήμο.

Τα αναφέρουμε αυτά, για πολλοστή φορά, όχι για να τα κατανοήσει ο κ. Τσαμπουνιάρης που έχει άλλους στόχους, αλλά για να γνωρίζουν οι συνδημότες μας ποια είναι η αλήθεια.

 

Γραφείο Τύπου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δήμαρχε με το μισθωμένο βοσκοτόπι στη θέση του νέου νοσοκομείου τι εχεις να πεις; μήπως γι αυτο αυτή η κοντρα;

  2. Τα έχετε κάνει μαντάρα..
    Τι Πακιστανική Κοινότητα είναι αυτή? Ποιοι πρόσφυγες, ποιοι εργάτες All Inclussive,βρωμιά δυσωδία,ανισότητες μεταξύ επαγγελματιών,μεταξύ περιοχών,αυτό με την κατάληψη πεζόδρόμων πρώτη φορά γίνεται στο νησί.Μετά λέγατε για τις παραλίες..
    Ένα μπάχαλο,χάθηκε η ευτυχία απ τα πρόσωπα των συμπολιτών σας.Τουλάχιστον βγείτε και συμφωνείστε με τους διαμαρτυρόμενους πολίτες ..ρδέλο.

  3. προκύπτει η άμεση αναγκαιότητα δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών στο νησί για την προστασία των δασών.
    Άλλοι δήμοι αιτούνται και τους δίδονται επιχορηγήσεις για καθαρισμούς των δασών και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
    Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κύριος Καμπουράκης Σταμάτης αφού πρώτα συνεργαστεί με το Δασαρχείο και το Επαρχείο Κω να υποβάλλει μέσω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εμπεριστατωμένη αίτηση για χρηματοδότηση με σκοπό τον καθαρισμό των δασών και την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί.
    Στην Ρόδο το 2023 έγινε τεράστια καταστροφή γιατί δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες και δεν είχαν καθαριστεί έγκαιρα τα δάση.
    Αναλυτικά όλες οι τεχνικές οδηγίες για αντιπυρικές ζώνες κλπ περιλαμβάνονται στον παρακάτω σύνδεσμο:
    https://dasarxeio.com/wp-content/uploads/2020/07/61247_2789_2020.pdf?fbclid=IwAR05YqeyizDsZadF5mb4aHaFLrxmXU3lSVGdtyHv_CX70MxRzCY-LVatr6U

  4. Περάστε μια βόλτα από δασαρχείο και αν βρείτε υπάλληλο να μου γράψετε.Έχω πάει δεν ξέρω και εγω πόσες φορές και πάντα είναι κλειστά….. .Το δασαρχείο έρχεται δε δεύτερη μοίρα .

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ