Στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα αποδόθηκε για πρώτη φορά, τόσο στη χώρα της Αιθιοπίας αλλά και σε όλη την αφρικανική ήπειρο, ο αυθεντικός Όρκος του Ιπποκράτη, σε μια ιδιαίτερη τελετή ορκωμοσίας των 240 εφετινών αποφοίτων της Ιατρικής Σχολής, στην οποία ήταν έντονο το αποτύπωμα της Ελλάδας και της ιστορίας της στην επιστήμη και στην Ιατρική.
Η τελετή απόδοσης του αυθεντικού Όρκου του Ιπποκράτη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 16 Φεβρουαρίου στον προαύλιο χώρο της Ιατρικής Σχολής της Αντίς Αμπέμπα και περιελάμβανε αναπαράσταση της επίσημης εκδήλωσης που γίνεται επί σειρά ετών στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου, στην Κω, βασισμένη στην πολύτιμη κληρονομιά των 2.500 χρόνων π.Χ. την οποία άφησε στο νησί ο Ιπποκράτης.
Τον αυθεντικό Όρκο του Ιπποκράτη εκφώνησε πρώτα στην αγγλική γλώσσα η καρδιολόγος – ειδικευμένη στην εμβρυϊκή καρδιολογία, λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου Δρ Βικτόρια Πολυδώρου, στη συνέχεια στα Αμχαρικά η πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, καθηγήτρια Νευρολογίας, Αμαλ Σάλεχ και τέλος στην αρχαία ελληνική, Ιωνική, διάλεκτο ο πρόεδρος του φορέα πολιτισμού ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ κ. Μηνάς Χατζηαντωνίου.
Οι απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής της Αντίς Αμπέμπα συμμετείχαν στην ανάγνωση του αυθεντικού Όρκου του Ιπποκράτη, και στη συνέχεια έλαβαν μαζί με το πτυχίο τους αναμνηστικό πάπυρο με τον Όρκο του Ιπποκράτη. Παράλληλα, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιπποκράτη, δωρεά του Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Ινστιτούτου Γιατρών και του ΙΣΑ.
Η πρωτοβουλία της ανάγνωσης του αυθεντικού ιπποκρατικού όρκου στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα εντάσσεται στο σημαντικό έργο που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Γιατρών (GDHI), σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω, ώστε οι απόφοιτοι των ιατρικών σχολών ανά τον κόσμο να δίνουν τον όρκο του Ιπποκράτη, με όλο τον συμβολισμό που αυτός εμπεριέχει. Ανάλογες τελετές έχουν πραγματοποιηθεί στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου της Ρουμανίας καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Παβία στην Ιταλία. Οι εκδηλώσεις στοχεύουν στη διάδοση της Ιπποκρατικής ιατρικής σκέψης και φιλοσοφίας, με την ταυτόχρονη προώθηση και ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα.
Η τελετή όπως και όλες οι συμφωνίες συνεργασίας που υπογράφηκαν τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας των δύο χωρών, καθώς και του ελληνικού υπουργείου Υγείας.
Συνεργασία Ελλάδας – Αιθιοπίας
«Πρόθεσή μας είναι να διατηρήσουμε αλλά και να ενισχύσουμε τις σχέσεις των επιστημόνων των δύο χωρών και να συμβάλλουμε στη μεταλαμπάδευση της ιατρικής γνώσης», τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Γιατρών και του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας (ΕΛΙΤΟΥΡ), κ. Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στη διάρκεια της εκδήλωσης, διαβεβαιώνοντας τους Αιθίοπες γιατρούς ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες επιστήμονες είναι πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν τεχνογνωσία και συνδρομή όπου χρειάζεται.
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη διάδοση του Ιπποκρατικού πνεύματος και την διατήρηση του Όρκου. Επιδίωξή μας είναι να συσφίξουμε τις σχέσεις με την διεθνή επιστημονική κοινότητα και να γίνουμε ο κρίκος της αλυσίδας που ενώνει τους ιατρούς του κόσμου, για την εγκαθίδρυση της Ιπποκρατικής αντίληψης στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει η χώρα της υγείας και της ευεξίας, να πρωτοστατήσει στη μεταλαμπάδευση γνώσης και τεχνογνωσίας και να προσελκύσει τον παγκόσμιο ασθενή» ανέφερε ο κ. Πατούλης, υπογραμμίζοντας το σύμφωνο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ των επιστημονικών εκπροσώπων των δύο χωρών, στο πλαίσιο της επίσκεψης της ελληνικής αποστολής στην Ιταλία.
«Γίνεστε κρίκοι μιας παγκόσμιας αλυσίδας στην ιατρική κοινότητα» είπε ο κ. Πατούλης, απευθυνόμενος στους νέους γιατρούς της Αιθιοπίας, τους οποίους μάλιστα προσκάλεσε στην εφετινή ετήσια αναπαράσταση της τελετής της Ιπποκρατικής ορκομωσίας τον Οκτώβριο στο Ασκληπιείο της Κω.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Γιατρών και Πρέσβης Ελληνικού Τουρισμού, Δρ Αντώνιος Πολυδώρου μίλησε για τις ενέργειες που έχει προγραμματίσει και υλοποιήσει το Ινστιτούτο για τη διάδοση του Ιπποκρατικού πνεύματος. «Ο Όρκος του Ιπποκράτη παραμένει μέχρι τώρα υπόδειγμα ιατρικού όρκου γιατί περιέχει πανανθρώπινες και οικουμενικές υποθήκες», τόνισε ο κ. Πολυδώρου.
Τιμώντας την εκδήλωση ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγής Ιατρικής και αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μεταλαμπάδευση των ιπποκρατικών αξιών στους νέους επιστήμονες.
«Ο Ιπποκράτης ήταν ένας αρχαίος Έλληνας γιατρός στην εποχή του Περικλή, που θεωρείται μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία της Ιατρικής. Ως ιδρυτής της Ιπποκρατικής Ιατρικής Σχολής, αναφέρεται ως ο πατέρας της Δυτικής Ιατρικής. Η σχολή του έφερε επανάσταση στην ιατρική στην αρχαία Ελλάδα, την κατέστησε έναν κλάδο ξεχωριστό από όλους τους άλλους, καθιερώνοντάς την ως επάγγελμα» ανέφερε, προσθέτοντας την αξία της ελληνικής και αιθιοπικής συνεργασίας στο ιατρικό πεδίο. «Έχω την τιμή να βρίσκομαι σε αυτό το ελληνοαιθιοπικό συμπόσιο για να συζητήσουμε την εξέλιξη του σημερινού Τουρισμού Υγείας. Όντας επικεφαλής της κλινικής Genesis Athens και στην αιχμή της επιστήμης και του επαγγέλματός μας, εγώ και οι συνάδελφοί μου είμαστε σήμερα μάρτυρες μιας μαζικής εισροής υπογόνιμων ζευγαριών που αναζητούν θεραπεία στην Ελλάδα» σημείωσε.
Ο εμπνευστής της τελετής του Ιπποκρατικού Όρκου
Μιλώντας στο Ygeiamou.gr ο κ. Μηνάς Χατζηαντωνιου, πρόεδρος του φορέα πολιτισμού ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ και εμπνευστής της απόδοσης του Όρκου του Ιπποκράτη δήλωσε συγκινημένος που η τελετή πραγματοποιήθηκε σε μια ακόμη ήπειρο, σε μια ακόμη χώρα.
«Αποδίδω τον Όρκο του Ιπποκράτη επί 35 χρόνια, έχω επισκεφθεί αρκετές χώρες και είναι η πρώτη φορά που προκλήθηκα στην Αφρική. Κι είμαι πολύ συγκινημένος γι αυτό. Ήταν μια προσωπική επιλογή που την υπηρετώ όλες αυτές τις δεκαετίες παράλληλα με το εκπαιδευτικό μου έργο. Τα τελευταία οκτώ χρόνια έχω τη δυνατότητα να αποδίδω και το τελετουργικό πιο δομημένα μέσω του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Γιατρών και του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω. Στο Ασκληπιείο της Κω αποδίδουν τον όρκο οι πρωτεύσαντες των Ιατρικών σχολών της χώρας» ανέφερε ο κ. Χατζηαντωνίου.
«Κάθε φορά, κάθε ορκομωσία είναι ένα ξεχωριστό γεγονός» επισήμανε ο κ. Χατζηαντωνιου, που έχει αποδώσει τον Όρκο του Ιπποκράτη πολλές φορές, σε διάφορα Πανεπιστήμια αλλά και στο Ασκληπιειο της Κω. Ο ίδιος θεωρεί ότι έχει κερδίσει πολύτιμες εμπειρίες χάρη στον…Ιπποκράτη. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι ήρθε στην Κω η πρόεδρος μιας Ιατρικής σχολής από την Ινδία και ζήτησε συγκινημένη να αποδώσουμε τον όρκο, σε μία ειδική τελετή, που μας τιμά και μας κάνει αναγνωρίσιμους σε όλο τον κόσμο. Είμαι περήφανος για την Ιπποκρατική προσέγγιση των πραγμάτων που έχω υιοθετήσει σε όλη μου τη ζωή. Εννοω την ολιστική αντίληψη, την ανεύρεση της αιτίας και την πρόληψη, αυτά που μας άφησε παγκόσμια κληρονομιά ο Ιπποκράτης» κατέληξε ο κ. Χατζηαντωνίου.
Μηνά τα ειλικρινή μού συγχαρητήρια
ενώ στην Κω το νοσοκομείο και η υγεία είναι αφρικανικής ποιοτητας
Το ΔΙΙΚ δεν είχε άλλα μέλη ;
Αφήστε τον τ Περιφεριάρχη να κυριαρχεί
Μας πήρε τον Μηνά!
Τον πλάτανο! κ τον Ιπποκράτη !
Η Λάρισσα έχει κ Πανεπιστήμιο που θα μας βοηθούσε στο Νοσοκομείο !
Καληνύκτα σας !
δείτε την : https://www.youtube.com/watch?v=XlBZ96I4Ppk
https://www.olympia.gr/470755/ellada/oi-aithiopes-stin-archaia-ellada/
https://www.mixanitouxronou.gr/i-ektimisi-ton-archaion-ellinon-gia-toys-aithiopes/
Δυστυχώς όμως η μέγιστη πλειοψηφία των ιατρών καί όχι μόνο αυτών, ορκίζονται στον Θεό ΜΑΜΩΝΑ.
Ποσό μας στοίχισε όλο αυτό ποιος το πλήρωσε και ποια τα οφέλη του νησιού μας;Δεν πιστεύω να πληρώσαμε άλλη μια εκδρομή κάποιων.
Ας έρθει κανένας άξιος γιατρός απ’ την Αντίς Αμπέμπα στο δικό μας νοσοκομείο… τουλάχιστον οι ξένοι γιατροί σέβονται τον όρκο του Ιπποκράτη σε πολλές χώρες του κόσμου,εδώ σέβονται τα χιλιάρικα μέσα στο φάκελο