Δ’ Κεφάλαιο του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου | Η Κως βλέπει μακριά | Χωροθέτηση Ειδικών Χρήσεων

7
4997

Αγαπητοί φίλοι σας ενημερώνουμε ότι στην σημερινή συνέλευση των μελών του Ομίλου αποφασίσαμε να σταλεί στους φορείς μας το τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο των προτάσεων μας για το μέλλον της Κω εν όψει της σύνταξης του χωροταξικού του νησιού μας με την παρακάτω επιστολή. Επίσης εξουσιοδοτήθηκε το Δ.Σ. να εξειδικεύσει μέσα στην εβδομάδα τις προτάσεις του Ομίλου που αφορούν τα από εδώ και πέρα βήματα ώστε να υπάρξει ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των φορέων μας και των πολιτών στην σύνταξη του χωροταξικού σχεδιασμού. Επίσης εξουσιοδοτήθηκε το Δ.Σ. να προετοιμάσει θέσεις για το φαινόμενο της αποστασιοποίησης των πολιτών από τα κοινά τοπικά προβλήματα ώστε μετά τον διάλογο και την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού ό Όμιλος να ξεκινήσει τον διάλογο για το ιδιαίτερα αυτό σοβαρό θέμα.

Το κείμενο και οι προτάσεις που εστάλησαν  στους φορείς μας, επιστημονικούς, επαγγελματικούς, εθελοντικούς και αθλητικούς στον δήμαρχο και την έπαρχο στους δημοτικούς, κοινοτικούς και επαρχιακούς συμβούλους είναι το παρακάτω με το επισυναπτόμενο Δ’ Κεφάλαιο.

Σας στέλνουμε το Τέταρτο  και τελευταίο Κεφάλαιο των προτάσεων για διάλογο του Ομίλου για το υπό σύνταξη Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο και σας παρακαλούμε αφού μελετήσετε το σύνολο των Κεφαλαίων να συμμετάσχετε στην προσεχή ημερίδα με το θέμα αυτό. Η Γενική Συνέλευση του Ομίλου που συνήλθε σήμερα υπογραμμίζει για μια ακόμα φορά την σοβαρότητα του θέματος και απευθύνει έκκληση προς όλους, πολίτες, φορείς, και τοπικές αρχές να ασχοληθούν και να συμμετάσχουν στον σχεδιασμού και στη λήψη των αποφάσεων που σίγουρα θα δεσμεύσει το μέλλον του νησιού μας.

Προσπαθήσαμε να καλύψουμε τις τωρινές και τις μελλοντικές ανάγκες με στόχο να προστατέψουμε περιοχές που θα απαιτηθούν για την κάλυψη αναγκών του μέλλοντος.

Κάθε πρόταση προέρχεται από μελέτες και οράματα  που συντάχθηκαν και επιχειρήθηκε η υλοποίηση τους από τις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές του Δήμου και του Επαρχείου.

Πιστεύουμε ότι κάθε κοινωνία πρέπει να έχει στόχους και οράματα, χωρίς αυτά η ζωή είναι στάσιμη και οι άνθρωποι εφησυχασμένοι στις ανάγκες του σήμερα όταν άλλες κοινωνίες ακόμα και ανταγωνιστικές προχωράνε μπροστά και συνεχώς αλλάζουν.

Με αυτό το κεφάλαιο κλείσαμε τις προτάσεις που καταθέτουμε και που κατά την άποψη μας πρέπει να λάβουν υπόψη οι συντάκτες και οι διαμορφωτές του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου.  Όμως αυτά δεν σταματούν εδώ. Υπάρχει ανάγκη, εγρήγορσης,  ενασχόλησης και προβληματισμού όλων των πολιτών και των φορέων τους, αλλά και αυτών που θα επηρεάσουν την σύνταξη του.

Οι δημοτικοί και οι επαρχιακοί μας σύμβουλοι έχουν στα χέρια τους ένα συνοπτικό σχέδιο πάνω στο οποίο μπορεί να κτίσουν το δικό τους.

Ο Όμιλος για την Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση πιστός στις καταστατικές του θέσεις δεν επιχείρησε να ανατρέξει στο παρελθόν, ούτε να κρίνει λάθη και παραλήψεις. Καταθέτει τις προτάσεις του με την ευχή ότι η κοινωνία μας και οι εκπρόσωποι του θα φανούν αντάξιοι της ιστορίας μας.

Εκ μέρους των μελών του Ομίλου Κ.Καϊσερλης πρόεδρος Μ.Φάκκος γραμματέας

ΚΩΣ ΒΛΕΠΕΙ ΜΑΚΡΙΑ

Δ’ Κεφάλαιο του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ

Εισαγωγή

Η χωροθέτηση ειδικών χρήσεων που πιστεύουμε ότι θα πρέπει να προβλεφτούν στο υπό σύνταξη Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο αφορούν εκείνους που βλέπουν μακριά και πιστεύουν ότι ανεξάρτητα από της σημερινές ανάγκες και προτεραιότητες οφείλουμε να δεσμεύσουμε χώρους που θα βρουν οι νεώτεροι και θα επιδιώξουν την αξιοποίηση τους.

Τέτοιες ειδικές χρήσεις αφορούν α) την χωροθέτηση περιοχών για δραστηριότητες της  αξιοποίησης των υδάτων, του εδάφους και του αέρα  και β) Την χωροθέτηση περιοχών για για δραστηριότητες και εγκαταστάσεις σύγχρονων κτιρίων που αφορούν τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την υγεία.

Το παρών κεφάλαιο είναι το τελευταίο που έρχεται να καλύψει  όλους εκείνους που βλέπουν μακριά. Που πιστεύουν ότι κάτι θα αλλάξει. Που γνωρίζουν μέσα από τα ταξίδια τους, τα όσα είδαν και το σπουδαιότερο τον σεβασμό τους στις νέες γενιές που θα πρέπει να έχουν χώρο να αναδείξουν τις δικές τους προτεραιότητες σύμφωνα με τις τότε ανάγκες και συνθήκες.

Προβληματισμός

Όπως αναφέραμε στο πρώτο κεφάλαιο πιστεύουμε και το καταθέτουμε στο το νησί της Κω εξ αιτίας του μεγέθους του και την ανάγκη ισόρροπης ανάπτυξης δεν μπορεί να προσφέρει σε κάθε οικιστική περιοχή του μια  πολυεπίπεδη κοινή για όλους του οικισμούς παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα. όπως επίσης δεν γίνεται σοβαροί οικισμοί μας να είναι άχρωμη και άρα μη επιλέξιμη για οικονομικές δραστηριότητες.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αποσαφήνιση των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων σε κάθε οικισμό  μπορεί να προσδιοριστεί με την δέσμευση και την χωροθέτηση συγκεκριμένων δράσεων.

Για παράδειγμα το Ζηπάρι  σε συνδυασμό με τους οικισμούς Τιγκάκι και Μαρμάρι μπορεί να γίνει οικιστικό κέντρο της περιβαλλοντικής ανάδειξης της Αλυκής και των οικισμών του ορεινού όγκου.

Η λίμνη του Πυλίου. Ένα φυσικό φαινόμενο σπάνιο για νησί, όπου αναβλύζουν συνεχώς τεράστιες ποσότητες υπογείων υδάτων αφενός πρέπει να προστατευτεί από την οικοδόμηση και αφετέρου σε συνάρτηση της ευρύτερης περιοχής ως κέντρου γεωργικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης να αναδείξει με κατάλληλες χωροθετήσεις χρήσεων το Πυλί.

Τα παραπάνω  δύο παραδείγματα  μας ανοίγουν τους ορίζοντες για την αποσαφήνιση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της κάθε κοινότητας και μας οδηγούν στην χωροθέτηση δράσεων ανάλογα με την επιλογή που θα αποφασίσουμε και με σκοπό να μην προωθούμε  έργα ατάκτως ερριμμένα και ανάλογα με τις ανάγκες και τις προθέσεις της κάθε εποχής.

Ένα άλλο παράδειγμα αφορά την πρόταση ανάδειξης του ιστορικού κέντρου της πόλης, με απομάκρυνση των υπηρεσιών και των δραστηριοτήτων που υποχρεωτικά την επιβαρύνουν όπως επίσης και την πρόταση που σχετίζεται με την επιλογή νέου λιμένα.

Αυτές οι δύο προτάσεις μας οδηγούν  υποχρεωτικά στην επιλογή χώρων για την οργανωμένη μεταφορά δημόσιων υπηρεσιών που δεν μπορεί να  τοποθετούνται όπου βρίσκουμε ακίνητα αλλά σε ενιαίο καλά οργανωμένο χώρο. Δεύτερο μας οδηγούν στην ανάγκη λήψης αποφάσεων για την χρήση των υφιστάμενων δημοσίων κτιρίων που θα ενισχύσουν την επισκεψιμότητα στο ιστορικό, εμπορικό κέντρο αναψυχής. Μια τρίτη υποχρέωση είναι η αποσαφήνιση των οδών προσπέλασης, αλλά και η μη συσσώρευση πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο ιστορικό κέντρο.

Προτάσεις

Παρόλο που για το κεφάλαιο αυτό απαιτείται μεγαλύτερη και σοβαρότερη προσέγγιση εμείς τολμούμε να προτείνουμε στον διάλογο που υποχρεωτικά θα πρέπει να κάνουμε ενόψει της σύνταξης του Τ.Π.Σ.  την χωροθέτηση χρήσεων που μελλοντικά θα αλλάξουν την σημερινή στάσιμη κατάσταση του νησιού μας. Για το σκοπό αυτό αξιοποιούμε όλες τις μέχρι σήμερα μελέτες που υπάρχουν και παραμένουν αναξιοποίητες.

1.Για την χωροθέτηση χρήσεων ς προστασίας και αξιοποίησης παραγωγικών δραστηριοτήτων προτείνονται:

α) η χωροθέτηση λατομικής ζώνης  στην περιοχή βόρεια της Κοινότητας Κεφάλου.

β) Η χωροθέτηση ζώνης οικογενειακών βιοτεχνιών αξιοποίησης του Περλίτη στο Ζηνί της Κεφάλου.

γ) η Χωροθέτηση περιοχής εγκαταστάσεων αφαλάτωσης και Ανεμογεννητριών μετά το εργοστάσιο της ΔΕΗ

δ) Η χωροθέτηση υδατοφράγματος στην περιοχή Αγίου Νικήτα της Αντιμάχειας για την άρδευση των περιοχών μεταξύ Αντιμάχειας και Κεφάλου.

ε) η χωροθέτηση ζώνης οχλουσών δραστηριοτήτων στην περιοχή της ΔΕΗ, ΕΚΟΤΑ. Επίσης οι εκτάσεις του ΧΥΤΑ και των Βιολογικών καθαρισμών

στ) Η χωροθέτηση ζώνης προστασίας της Λίμνης Πυλίου και του πλησίον παλαιού λατομείου

ζ). Η χωροθέτηση ζωνών προστασίας και αξιοποίησης των δύο θερμοπηγών του Αγίου Φωκά και της περιοχής βουλκάνια κοντά στο παλιό  σκουπιδότοπο της πόλης.

η) Η χωροθέτηση στρατοπέδων και πεδίων άσκησης

  1. Για την χωροθέτηση συγκοινωνιακών έργων σύνδεσης των οικισμών και των τουριστικών περιοχών μας προτείνονται:

α) Η χωροθέτηση οδού από την επαρχιακή οδό προς το Ασκληπιείο.

β) Η χωροθέτηση οδού από την επαρχιακή οδό προς το Κάστρο Αντιμάχειας.

γ) Η χωροθέτηση οδού από Καρδάμαινα, Γουρνιάτη Φυτώριο της περιοχής του Τριγώνου

γ) Η χωροθέτηση για την διαπλάτυνση των οδών από την πόλη στο Τιγκάκι, από το Τιγκάκι στο Μαρμάρι  και από του σταυρού το πέραμα προς Μαστιχάρι ΔΕΗ και Ελληνικά..

δ) Η χωροθέτηση χάραξης νέας οδού από το Μαρμάρι στο Μαστιχάρι  με την πρόβλεψη ποδηλατόδρομου από την Πόλης μέχρι το Μαστιχάρι.

ε) Η διευθέτηση νέων προσβάσεων προς την πόλη και τους οικισμούς της με σκοπό την απελευθέρωση της Γρηγορίου Ε’.

  1. Για την χωροθέτηση πολιτιστικών και εκπαιδευτικών κέντρων προτείνονται:

α) Η χωροθέτηση τριών κτιρίων στην Αντιμάχεια, Νέου Μουσείου αγγείων. Μουσείου παραδοσιακών αντικειμένων και κτιρίου μουσικής ανάδειξης.

β) Η χωροθέτηση περιοχής χρήσεων ανάδειξης και αξιοποίησης του Κάστρου της Αντιμάχειας.

γ) Η χωροθέτηση περιοχών μεταξύ Αντιμαχείας και Κεφάλου για την χρήση εγκαταστάσεως αθλητισμού και αναψυχής όπως και του Γκολφ.

δ) Η χωροθέτηση στον κάμπο Πυλίου έκτασης για την εγκατάσταση δράσεων επιστημονικής, εκπαιδευτικής και διοικητικής υποστήριξης του πρωτογενή τομέα.

ε) Η εκ νέου χωροθέτηση της περιοχής της Αλυκής  για την προστασία, την ανάδειξη και την αξιοποίηση της.

στ) Η χωροθέτηση της ευρύτερης περιοχής των παραδοσιακών οικισμών του ορεινού όγκου Δικαίου  με σκοπό την προστασία τους και την ανάδειξη τους.

ζ) Η χωροθέτηση πέραν των αναγκών σε σχολικά κτίρια εκτάσεων για την κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων εκπαιδευτηρίων με εγκαταστάσεις πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής και σίτισης.

η) Η χωροθέτηση χώρου εγκατάστασης κτιρίων θερμαλισμού για την αξιοποίηση των θεραπευτικών πηγών του Αγίου Φωκά.

θ) Εκ νέου χωροθέτηση των ζωνών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο Ψαλίδι, στο Ασκληπιείο και στο Αρχαίο θέατρο με σκοπό την προστασία τους και την ανάδειξη τους αλλά και την κάλυψη σύγχρονων αναγκών.

Επίλογος

Προσπαθήσαμε να καλύψουμε το σύνολο των αναγκών, σημερινών και μελλοντικών με διάφορες χρήσεις που αποτελούν προαπαιτούμενα για την περιοχή μιας κοινωνίας που χρειάζεται την σύνθεση των δραστηριοτήτων της.

Εκμεταλλευτήκαμε τον πλούτο των προτάσεων και των μελετών που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς από την ίδια κοινωνία και των φορέων της με την σημερινή ελπίζοντας ότι κάποιες από αυτές τι προτάσεις να βρουν ανταπόκριση.

Γνωρίζουμε ότι οι συνθήκες και οι απαιτήσεις έχουν αλλάξει. Ακριβώς αυτή η διαπίστωση θα πρέπει να μας οδηγήσει σε αναθεωρήσεις αλλά και νέες προσθήκες

Οι προτάσεις μας αποτελούν ένα μπούσουλα έναρξης ενός διαλόγου για την λήψη των αποφάσεων  των φορέων μας και των τοπικών αρχών μας αφού εκ των προτέρων απαιτείται η κατάθεση των προτάσεων  από του συντάκτες του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου και των υπηρεσιών που θα αποφασίσουν

Άποψη μας είναι ότι μέσα αφού συλλογικές διαδικασίες και αφού καταλήξουμε θα πρέπει όχι μόνο να καταθέσουμε αλλά και να διεκδικήσουμε την υλοποίηση τους.

 

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. οτι κάποιο μεγάλο ψάρι συγγενής ή μελλοντικός συγγενής του δημάρχου θα το αναλάβει αυτό με το αζημίωτο και για τις δύο πλευρές…κάποιος τρίβει τα χεράκια του και μαζί του τα τρίβουν και άλλοι εντός των βαρύγδουπων υπηρεσιών του δήμου….κάποιος/α απο την famous ΚΩΑΝ ??? κάποιος/α εντός υπηρεσίας?? Πάντως η απόφαση έχει παρθεί, απλώς περιμένουν την κατάλληλη στιγμή

  2. Τί μόνο αυτά; Καλέ βάλτε και άλλα τσάμπα είναι.Εδώ δεν είναι σέ θέση νά κλείσουν μία λακούβα και να συντηρήσουν τά Ίδη υπάρχοντα έργα και εσείς ζητάτε τόν ουρανό με τα άστρα!!

  3. Ευχαριστούμε τους δημαρχους ΚΑΙΣΕΡΛΗ-ΚΥΡΙΤΣΗ-ΝΙΚΗΤΑΡΑ για τα εργα στο νησί.

    Οπως αξιοποιηση οινοποιειου ,αβικω ,ναυτικου ομιλου ,αλεξαντερ φασιον, για την επιλυση του κυκλοφοριακου, για το χωροταξικο-πολεοδομικο σχεδιο ,για το κολυμβητηριο , τον μολο για τα κρουαζιεροπλοια ,νέο κτήριο αφιξεων-αναχωρήσεων στο λιμάνι,επέκταση μαρίνας,για τους δρομους,για την καθαριοτητα.για την απομάκρυνση του ΚΤΕΛ για την υγεια,για τις λακούβες κλπ. ΜΟΝΟ Η ΚΑΡΕΚΛΑ ΚΑΙ Η ΤΣΕΠΗ.αχρηστοι τεμπεληδες ολοι.

  4. κόβουν πίτες και διαφημίζουν την Κω που την έχουν ριμάξει απο εκει να καταλάβετε πόσα φουμαρα πουλάνε και για ποιους τα κάνουν όλα …. για τα μεγάλα δόντια γίνονται όλα…και βάζουν κάτι παιδάκια να κάνουν χαμαλίκια και τα κοροιδευουν…αλλά έχει ο καιρός γυρίσμα Νικηταρα..ρόδα είναι και γυρίζει και ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΙ …
    …κοντεύεις να διώξεις κάθε νέο απο το νησι

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ