ΠΡΟΤΑΣΗ του Ομίλου για την Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση για ΔΕΥΑΚ

18
10483

ΠΡΟΤΑΣΗ

του Ομίλου για την Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΑΚ

Η εξέλιξη της ΔΕΥΑΚ ήταν προδιαγεγραμμένη εδώ και καιρό. Πριν σχεδόν από ένα χρόνο προαναγγέλθηκε ο θάνατος της ως Δημοτικής επιχείρησης και εμείς την αγνοήσαμε, αν και γνωρίζαμε ότι η καταστρεπτική για την Δημοκρατία μας εξέλιξη της απογύμνωσης των Δήμων από τις τοπικές παραδοσιακές αρμοδιότητες τους ήταν προδιαγεγραμμένη.

Θα πρέπει έστω και την ύστατη στιγμή να πιστέψουμε ότι οι Δήμοι εκπροσωπούν δημιουργικές κοινωνίες και άρα δεν γίνεται οι άμεσοι εκπρόσωποι τους, οι Δήμοι, να είναι παρατηρητές κακών εξελίξεων. να μην θυμηθούμε ότι στο παρελθόν υπήρξαν Δήμοι εκπρόσωποι του αυτοδιοικητικού κινήματος. ότι διεκδίκησαν και πήραν, λιμάνια, βρεφονηπιακούς, στάδια, μαρίνες, και έφτιαξαν λατομεία, ναυτιλιακές εταιρείες και αποθήκες καυσίμων επιχειρώντας να γίνουν καταλύτες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου τους. Συμμέτοχοι και οδηγοί στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου τους.

Οφείλουμε ως όμιλος για την Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση να πάρουμε θέση και να καλέσουμε τον Δήμο μας να σταματήσει μια κατηφόρα που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο να ρουφήξουν από τους πολίτες το μεδούλι της σκέψης και της ενέργειας μας. Να μας ευνουχίσουν από κάθε ικμάδα  αγάπης και έρωτα για την προκοπή του δικού μας νησιού.

Ο Δήμος δεν είναι μια τυχαία επιχείρηση που τη πουλάνε όποτε δεν πάει καλά, όποτε θέλουν και όποτε επιθυμούν να τον διοικούν και να τον διαχειρίζονται ξένες και μακρινές εξουσίες και συμβούλια. Οι Δήμοι είναι τα ζωντανά και ζωτικά κύτταρα του κράτους και της δημοκρατίας μας και η αφαίμαξη και η αποστέωση τους θα οδηγήσει όπως ήδη διαφαίνεται στον θάνατο του ίδιου του δημοκρατικού μας κράτους.

Είναι άδικο με το επιχείρημα ότι οι Δήμαρχοι και οι πρόεδροι ευθύνονται για τα τεράστια χρέη των πολιτών προς την ΔΕΥΑΚ που φτάνουν τα 12 εκατομμύρια ευρώ να πάρουν το κεφάλι, αντί να θέσουν κανόνες σωστής λειτουργία των υπευθύνων για αυτά τα χρέη. Αυτή είναι το δόλωμα στη  κοινωνία μας. Μας βάζουν να τσακωθούμε μεταξύ μας  για να πας την ζωή μας.

Επειδή κανένας από όσους επιχειρούν αυτό το ανοσιούργημα δεν καταλαβαίνει περί δημοκρατίας και συμμετοχής του λαού στα κοινά καλούμε τον Δήμαρχο και όλο το Δημοτικό συμβούλιο να αντιδράσουν.

Ο Όμιλος προτείνει τα ακόλουθα:

Πρώτον. Να συγκληθεί άμεσα το νέο δημοτικό συμβούλιο έστω και άτυπα για να πάρει  ομόφωνη απόφαση με την οποία θα προσφύγει ο Δήμος στα συνταγματικά δικαστήρια αφενός γιατί είναι νησιωτικός Δήμος που τα ύδατα του δεν συνδέονται και δεν εξαρτώνται από κανένα άλλο νησί και αφετέρου γιατί η πράξη της ενοποίησης των ΔΕΥΑ αντίκειται στο Σύνταγμα και στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας. Η δε υπόθεση των οφειλετών δημοτών προς την ΔΕΥΑΚ κατά κανένα τρόπο δεν δικαιολογεί την ενοποίηση την στιγμή που στο ίδιο το κράτος οφείλονται δισεκατομμύρια εξαιτίας των αλλεπάλληλων οικονομικών κρίσεων. Αυτό που χρειάζεται είναι η νομοθετική ρύθμιση διευκόλυνσης των οφειλετών και η αυστηρός έλεγχος των διοικήσεων της.

Δεύτερον: Να απευθυνθεί ο Δήμος σε Συνταγματολόγους και νομικούς της Αντιπολίτευσης να υποστηρίξουν τα παραπάνω. Μην περιμένει από Δημάρχους και βουλευτές της κυβέρνησης να μας υποστηρίξουν. Σχεδόν όλοι είναι εξαρτημένοι και υποτελείς.

Τρίτον. Με σκοπό την απαραίτητα κοινωνική συμπαράσταση και συμμετοχή και την αντεπίθεση σε όσους κόπτονται περί υγιούς διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών και αγνοούν την υγεία των πολιτών προτείνεται: Να ζητήσει άμεσα την επιστροφή του Κέντρου Υγείας της Αντιμάχειας και να καλέσει τους προέδρους των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων μας  να συμμετάσχουν στην διοίκηση μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης με την συμμετοχή της ΔΕΥΑΚ η οποία θα διαθέσει άμεσα και εντός διετίας το ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ που θα εισπράξει από τις οφειλές των δημοτών για την λειτουργία του Κ.Υ. (Υπάρχουν πλήρης προτάσεις και σχέδια από τον κ. Κοπάδη)

Τέταρτον. Με στόχο την αφαίρεση κάθε αιτιολογίας από την πρόθεση της κυβέρνησης να συμβληθούν οι ΔΕΥΑ με σκοπό την υποστήριξη των αδύνατων Δήμων να προτείνουν να δημιουργηθεί Σύνδεσμος των Δήμων Κω, Νισύρου και Αστυπαλαίας σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρο 102 Συντάγματος  και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας  περί Εγγύτητας και Επικουρικότητας για την διαχείριση των υδάτων και των υγρών αποβλήτων, στον οποίο ο Δήμος της Κω θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος.

18 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οι Δήμοι, οι δήμαρχοι και οι ΟΛΟΙ οι δημοτικοί σύμβουλοι ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ...

    Θέλουν τις Δημοτικές επιχειρήσεις για να βολέψουν τούς ΚΟΛΛΗΤΟΎΣ τούς χρεώνοντας στους δημότες υπέρογκες δαπάνες για μισθούς και μπαξίσια … ΌΤΑΝ ΑΚΟΎΜΕ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΛΑΔΆΚΙ ΚΑΙ ΔΩΡΑΚΙΑ…

  2. Ελεος με τους απερχόμενους!!!Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω!!!Σας παρεσυρε το ρέμα!!!!Η ισχυρή δημοτική αρχή ξέρει τι πρέπει να κάνει να είστε σίγουροι!!!Το 90% είναι μαζί της!!!!Τις υποδείξεις κύριοι να τις κάνατε όταν διοικούσατε το νησί αργά ανακαλύψατε την δημοκρατία!!!!!!Θέλετε με τις δηλώσεις σας να βρίσκεστε στο επίκεντρο των γεγονότων!!Οι πολίτες έπελεξα βροντερά αυτούς που θα τους εκπροσωπούν!!!!Και το ρητό λέει:《ότι είναι να γίνει θα γίνει και ότι δεν πρέπει να γίνει δεν θα γίνει》!!!!!Καλή Χρονιά σε σας και στην δημοτική αρχή!!!!✌✌✌

  3. Δεν λειτουργούν έτσι οι ΚΟΙΝΣΕΠ δεν συστήνονται έτσι. Οι ΚΟΙΝΣΕΠ βγαίνουν από την κοινωνία με τους πολίτες εμπνευστές ώστε να αναλάβουν και τις ιδιαίτερες ευθύνες του συνεργατισμού. Δεν ορίζονται από τους Δήμους. Για αυτό το αντικείμενο, ΚΟΙΝΣΕΠ Ένταξης δεν μπορεί να είναι 100%, άρα; ΚΟΙΝΣΕΠ Συλλογικής και Κοινωνικής ωφέλειας;
    Μέσω αυτής μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας αλλά «γενικού ενδιαφέροντος». Νομίζω δηλαδή ότι θα είναι σε αρκετά περιορισμένο επίπεδο και δεν θα λειτουργεί το κέντρο όπως το έχει ανάγκη η περιοχή. Αυτό όμως πρέπει να το εξετάσουμε γιατί ο νόμος δεν είναι συγκεκριμένος (συνεχίζεται…)

  4. ….Όμως τα προβλήματα δεν σταματάνε εκεί. Σε ΚΟΙΝΣΕΠ ΣκΚΩ δεν μπορεί να είναι μέλη ΟΤΑ και ΝΠΔΔ. Η ΔΕΥΑΚ είναι ΝΠΙΔ αλλά δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο… Επίσης, βάση νομοθεσίας μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ που είναι νομικά πρόσωπα δεν μπορούν να ξεπερνούν το 1/3 των συνολικών μελών (τουλάχιστον 5) οπότε όσοι σύλλογοι και φορείς να συγκεντρωθούν το πρόβλημα παραμένει ότι πρέπει να βρεις πολίτες έτοιμους να μπουν ως μέλη και να συμμετέχουν στις αυστηρά δημοκρατικές διαδικασίες που πρέπει να λειτουργεί μια ΚΟΙΝΣΕΠ. (συνεχίζεται)…

  5. Ποιοι θα μπούνε; Κωοι γιατροί; έχουν τις απαραίτητες γνώσεις να διοικήσουν ένα εγχείρημα της ΚΑΛΟ με ότι αυτό συνεπάγεται; Η θα κάνουν ότι τους λέει ο εκπρόσωπος της ΔΕΥΑΚ που θα του λέει ο εκπρόσωπος του Δήμου. Άντε και βρήκαμε μέλη, τι θα κάνει η ΚΟΙΝΣΕΠ για γιατρούς; Θα προσλάβει γιατρούς full time; Εδώ δεν έρχονται στο νοσοκομείο που τουλάχιστον είναι μέρος μιας μεγαλύτερης εγκατεστημένης δομής, θα έρθουν στην Κω να μπουν σε μια ΚΟΙΝΣΕΠ, στην άλλη άκρη του νησιού που θα έχει στηθεί από έναν άσχετο φορέα; Επίσης, η νομοθεσία επιτρέπει την παραχώρηση ακινήτων σε ΚΟΙΝΣΕΠ από τον Δήμο δωρεάν αλλά μόνο για 5 χρόνια μετά θα πρέπει να πληρώσει νοίκι η ΚΟΙΝΣΕΠ, που θα πρέπει να πληρώνει και full time γιατρούς με ότι σημαίνει αυτό.

  6. Ευχαριστούμε τους δημαρχους ΚΑΙΣΕΡΛΗ-ΚΥΡΙΤΣΗ-ΝΙΚΗΤΑΡΑ για τα εργα στο νησί.

    Οπως αξιοποιηση οινοποιειου ,αβικω ,ναυτικου ομιλου ,αλεξαντερ φασιον, για την επιλυση του κυκλοφοριακου, για το χωροταξικο-πολεοδομικο σχεδιο ,για το κολυμβητηριο , τον μολο για τα κρουαζιεροπλοια ,νέο κτήριο αφιξεων-αναχωρήσεων στο λιμάνι,επέκταση μαρίνας,για τους δρομους,για την καθαριοτητα.για την απομάκρυνση του ΚΤΕΛ για την υγεια,για τις λακούβες κλπ. ΜΟΝΟ Η ΚΑΡΕΚΛΑ ΚΑΙ Η ΤΣΕΠΗ.αχρηστοι τεμπεληδες ολοι.

  7. ΔΕΥΑΚ 2015-2019 ΕΦΘΑΣΑΝ 9.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ. ο κυριτσης αι ο σιφακης τι λενε ?

  8. ΤΡΟΜΕΡΟΟΟΟΟΟ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ! ΔΕΥΑΚ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΣΑΠΑ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΡΕ ΤΙ ΠΙΝΕΤΕ ? Σοβαρα τώρα τα έγραψε αυτά ο καισερλης? και συμφώνησε ο φακος? τον εχω για σοβαρό τον Μιλτιάδη αποκλείεται να το ήξερε. διάβασε κανένα νόμο πρώτα ΝΠΙΔ να δίνει χρήματα σε νοσοκομείο ευτυχώς δεν είσαι δήμαρχος φυλακή θα τους πήγαινες τους κακομοιρους τους ανθρώπους της Δευακ όπως τόσους που τραβολογας ακόμα στα δικαστήρια με τις περίεργες επαναστατικές αποφάσεις σου.

  9. Αυτά που λέτε σας ακυρώνουν την πρώην θητεία και την οποία προσφορά σας. έχουν αξία σαν να είναι γραμμένα σε χαρτί υγείας μην εκτίθεστε άλλο. κρίμα και οι τέσσερεις καμπαλλερος είστε υπέροχοι. Καλή η προσπάθεια και η έκθεση ιδεών εμπειριών κλπ. αλλά μην το συνεχίζετε κουρασατε αφήστε τους άλλους να δοκιμαστούν.

  10. ανοσιούργημα είναι αυτό που λέτε εσείς και καλό θα είναι να γράφετε με περισσότερη σαφήνεια τα κείμενα σας διότι ειδικά σε αυτή τη παράγραφο, δεν υπάρχει καμία συνοχή.
    ρωτήστε τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ να σας πει αν ευθύνονται η όχι οι πολιτικοί προισταμένοι και αν χρησιμοποιείται η επιχείρηση για ψηφοθηρικούς λογους.
    είναι επιβεβλημένο να υπάρχουν ενεργοί πολίτες αλλά δε θα χρεωθούν και τις ανεπάρκειες των αρμοδίων.

    • υπάρχουν νόμοι φίλε που είναι πάνω από τους πολιτικούς για ρωτήστε την διοίκηση της Δευακ να δούμε αν θα σας πει το αντίθετο…ο υπηρεσιακός έχει τη δύναμη και είναι πάνω από τον πολιτικό προϊστάμενο πάντα ήταν γιατί πολύ απλά εφαρμόζει κανονισμούς και νόμους.
      Και ποια είναι η διοίκηση δηλαδή οι υπάλληλοι? Αυτοι που μπήκαν το 1990 χωρίς κριτήρια με προσλήψεις του καισερλη σε μια νύχτα ? με τι πτυχία με τι διαγωνισμό με τι κριτήρια με τι????έλα ρε φιλαράκι πως τα λες έτσι άστο τώρα θες να ασκήσεις και πολιτική στο ποιος φταίει στους δήμους. τώρα σας έπιασε ο πόνος για την Δευακ που τα πλαίσια είναι σφιχτά… για πήγαινε στην δεκαετία του 90 και του 2000 και δες όργια που γινόντουσαν. πολυκατοικίες χτίσανε και ξενοδοχεία!

  11. Ευαχαριστούμε τους Δημάρχους Καίσαρλη και Φάκκο
    Για τα έργα τους το Λατομείο Τα ΚΑΥΣΙΜΑ, την ΜΑΡΙΝΑ. τα ΣΤΑΔΙΑ. το παλιό ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, το ΙΚΑ. το κλειστό ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ. το ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ, τους ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ, τα ΣΧΟΛΕΙΑ. το ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ και την ΕΚΚΛΗΣΙΑ. την ΚΑΖΕΡΜΑ, τα ΚΡΗΤΙΚΑ, τα ΛΑΪΚΑ, τον ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ. την ΕΦΟΡΙΑ, την ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ, τους ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ, τις ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΗΣ τον ΒΙΟΤΟΠΟ, τους ΔΡΟΜΟΥΣ μέχρι τον Δίκαιο, τους ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ, το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ χαβρα και καμιά εκατοστή ακόμα που γράφει στο βιβλίο του ο Καίσαρλης

  12. εγω λεω να γινει μια συνεργατικη για παραγωγη τσιπουρου υψηλης ποιοτητας. γιατι οπως ολοι γνωριζουμε υπαρχουν τσιπουρα που τυφλωνουν και δημιουργουν προβληματα στον εγκεφαλο.

  13. Ειστε 40 χρονια πισω. Αλλο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ και αλλο ΒΟΡΙΔΗΣ. Τοτε σας εδιναν λεφτα με το τσουβαλι, και κανατε δρομους τους ποταμους και προσληψεις απεριοριστες.. Σημερα η χρηματοδοτηση μειωθηκε κατα 60%. Απαγορευονται οι προσληψεις, υπαρχουν ελεγχοι, αφαιρουνται συνεχως αρμοδιοτητες, και τα παντα περνουν απο το κεντρικο πελατειακο κρατος, και οι σημερινοι δημαρχοι κανουν ηρωικη προσπαθεια για να επιβιωσουν. Σας εδοσαν τα λιμανια που ζητησατε, και σε λιγο θα τα παρουν πισω. θα παρουν και τη μαρινα, και την καθαριοτητα, και το πρασινο. Ολα θα δοθουν σε φιλους ιδιωτες, και οι δημοι θα βγαζουν πιστοποιητικα γεννησης. Και ο λαος θα ψηφιζει, μητσοτακη, χατζημαρκο, οσο τους εχει αναγκη. Γιατι απο πολιτης θα εχει γινει πελατης!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ