Ήρθε για την Κω το πλήρωμα του χρόνου | Γράφει η Νεκταρία Σκαλέρη

8
9099

Δυστυχώς αποτύχαμε παταγωδώς!

Η παγκόσμια πραγματικότητα είναι πόλεμοι, σεισμοί, λιμοί,λοιμοί,καταποντισμοί, πυρκαγιές, ,τραγωδίες στους δρόμους ,σιδηροδρομικά δυστυχήματα,δολοφονίες ,βιασμοί…

Ή έτσι ή αλλιώς,ανθρώπινες ζωές χάνονται ΕΝ ΡΙΠΉ οφθαλμού κατά δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες! Καμμιά φορά ήταν. Πάνε,πέρασαν, ΤΕΛΟΣ.Αριθμοί στις ειδήσεις των 20.00.

Λέτε είναι ο γιαλός στραβός;;;Θεόστραβα αρμενίζουμε και είμαστε πολύ μικροί για να αντιστρέψουμε την πορεία που χαράξαμε με ασέβεια, πιστεύοντας πως είμαστε τεράστιοι και αιώνιοι και άτρωτοι!

Ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλο ουδέ παντός ομοίωμα…

Αυτοθεοποιηθήκαμε.Κι αφού θεωρήσαμε τον άνθρωπο και τη δικη του καλοπέραση το πρωταρχικό ζητούμενο, θεοποιήσαμε το  χρήμα.Καταστρέψαμε τον πλανήτη μας από απληστία,από ανθρωποκεντρική αλαζονεία. Διαπράττοντας «εγκλήματα»  κατά του περιβάλλοντος αλλάξαμε το κλίμα δραματικά και παγκόσμια:απ ‘τη μια πλημμύρες κι απ’ την άλλη ανεξέλεγκτες πυρκαγιές.Καίγεται η Ρόδος μας απ’ άκρη σ’ άκρη κατά πλάτος.Καίγεται η Κέρκυρα ,η Εύβοια…Ανυπολόγιστη καταστροφή!Δάση, περιουσίες,  ανυπεράσπιστα ζωντανά,όλα παρανάλωμα του πυρός.

Δυστυχώς επτωχεύσαμεν! Επτωχεύσαμεν ενώ λεφτά υπάρχουν!Με το «ζην πλουσιοπάροχα» ανέγγιχτο, υποθηκεύσαμε το ΖΗΝ,την ύπαρξή μας την ίδια!Της κολλήσαμε ετικέτα με ημερομηνία λήξης που μόνο ο Θεός την ξέρει .

Και τώρα; Σταυρώνουμε τα χέρια και  περιμένουμε καρτερικά το τέλος;Όχι.Το ΣΤΑΥΡΌ μας κάνουμε και συνεχίζουμε.

Είναι δεδομένο και ΘΕΜΙΤΟ στη φύση του ανθρώπου το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και επιβίωσης κι αυτό της διαιώνισης του είδους.Ειναι στη φύση του ανθρώπου να ανησυχεί ,να παλεύει,να  ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ για τον άρτο τον επιούσιο.Τον επιούσιο ΌΜΩΣ, όχι να  μαζέψω για τα εγγόνια και τα δισέγγονά μου!Αν δεν έχουν βιώσιμο  πλανήτη ,τι να τα κάνουν  τα λεφτά που μάζεψες βρε καημένε;

«…Σήμερα Σάββατο ταχιά όλη η ζωή σαν πρώτα…»

Συνεχίζουμε λοιπόν, αλλά όχι ακάθεκτοι!

Τρία ,τέσσερα  πράγματα θα πω ακόμη και μετά στο κυρίως μου θέμα.

α’)Η προστασία από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές ΔΕΝ  μπορεί να είναι ολοκληρωτική κι επιτυχής εκατό τοις εκατό.Ουτε ο Πρωθυπουργός φταίει για όλα,  ούτε ο Περιφερειάρχης, ούτε ο Δήμαρχος.Όσο επιτρέπει ο Θεός και η ανθρώπινη δυνατότητα θα προστατευτούμε.Να μπορούμε όμως να πούμε με πάσα ειλικρίνεια: «κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ελαχιστοποιήσουμε το κακό».

β’) Πριν μερικές μέρες είχαμε την θλιβερή επέτειο του φονικού σεισμού του 2017.Ειχαμε φονικούς σεισμούς και στο παρελθόν μας και θα έχουμε με μαθηματική ακρίβεια και στο μέλλον.Ζουμε σε νησί σεισμογενές.Σε νησί,όχι στην ενδοχώρα …

γ’)Η γειτονική μας χώρα κι ο «σουλτάνος»  της  έχουν βλέψεις στο Αιγαίο  και δεν το κρύβουν άλλωστε…

δ’))την ίδια στιγμή που αδυνατούμε να βρούμε θεραπεία για τον καρκίνο,την ίδια στιγμή μας ξεφεύγουν απο μικροβιολογικά εργαστήρια πειραμάτων θανατηφόροι ιοί.Όποιος θέλει ας βάλει το από πάνω  «ξεφεύγουν»  εντός εισαγωγικών.Ο κορωνοϊός λοιπόν  που εμφανίστηκε στα βάθη της Ανατολής πριν τρία χρόνια κι έπληξε ολόκληρη την ανθρωπότητα,έδειξε αδιαμφισβήτητα ,πως όλα μπορούν να ανατραπούν απ’ τη μια στιγμή στην άλλη ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ με τρόπο δραματικό.

Και μ’ αυτά ειπωμένα καταλαβαίνετε πού το πάω:

Δεν αμφισβητεί κανείς ότι η οικονομική ζωή του νησιού είναι συνεδεμένη με τον τουρισμό.ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ όμως να θωρακιστούμε απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο.Η ρήξη αυτού του δεσμού,που ΔΕΝ μπορείς να την πεις αδόκητη (αισιόδοξα να την πούμε πιθανή ,απαισιόδοξα αναπόφευκτη) ,να μην σημάνει και τον αφανισμό μας!

Έχουμε χάσει την αίσθηση των προτεραιοτήτων και ατομικά και συλλογικά: Η  δυναμικότητα του νησιού σε κλίνες κάθε άλλο από μικρή είναι και κυρίαρχο ζητούμενο είναι πώς θα τη γιγαντώσουμε!Πώς θα πετύχουμε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου!

Νισάφι πια με το κέρδος και την παραπάνω επένδυση στον τουρισμό!Φτάνουν οι αγαπητοί επισκέπτες που έχουμε για ΌΛΟΥΣ μας!Αλλάξτε ρότα!

Βλέπω τους γονείς μας να καλλιεργούν το μποστάνι τους,με κόπο να μαζεύουν την ελιά, να ταΐζουν τα ζωντανά τους, να φτιάχνουν το κρασοτύρι τους,να κρατούν τις παραδόσεις μας…Μετά από αυτή τη γενιά το χάος!Λίγοι είναι οι νέοι που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα.Κι όμως, γνώσεις γεωργίας,γεωπονίας,κτηνοτροφίας,τυροκομίας,η διαφύλαξη της παράδοσής μας μπορούν να αποτελέσουν τη δικλείδα ασφαλείας του νησιού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Αναρωτηθείτε οι παλιοί πότε ήσασταν  πιο ευτυχισμένοι; Σήμερα,που το κρέας δεν είναι μόνο για τις «καλές μέρες»  ή τότε που το φαΐ ήταν λιγοστό αλλά όλη η οικογένεια ήταν συγκεντρωμένη γύρω απ’ το  φτωχικό τραπέζι;Σήμερα που δεν έχετε ούτε κουράγιο να πάτε να ανάψετε ένα κερί γιατί ΑΚΟΜΑ  ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ (κάποιοι δεν πήρατε καν σύνταξη, οι τυχεροί πήρατε ψίχουλα)  ή τότε που ως νεολαίοι κλαώνατε στην καρότσα του φορτηγού και όλοι στο πανηγύρι της Παναγιάς ,όλοι στον Αι Γιάννη…;Οι συνομήλικοί μου πότε ήμασταν πιο ευτυχισμένοι;Τότε που κλείναμε τον κεντρικό δρόμο για εφτάπετρο και μήλα ή σήμερα με τις ανέσεις ,τα κινητά και τα λούσα μας;

Στο πολύ πιο πρόσφατο παρελθόν:Ακόμα και στο πρώτο lockdown με την απειλή πάνω απ’ τα κεφάλια μας,είδα πρόσωπα ήρεμα,ξέγνοιαστα σαν να έχουν «απασφαλίσει».Είδα οικογένειες να έρχονται κοντά.Να χαίρονται με εξορμήσεις τη φύση του τόπου τους! Είχα χρόνια να δω ανθρώπους χαρούμενους!

Θελετε να τα πείτε νοσταλγία;Πείτε τα.Θέλετε να τα πείτε ρομαντισμούς;Πείτε τα.Θέλετε να τα πείτε ψέματα;Ψέματα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.

Εντελώς ρεαλιστικά:

  ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΗ  είναι η έκταση του νησιού  πεπερασμένες και οι δυνατότητές του σε επάρκεια νερού και ενέργεια  ,σε περίθαλψη,πεπερασμένες οι δυνατότητες των δρόμων του ,της ασφάλειας στις παραλίες κ.α.

Κρύβουμε κάποιον άσσο στο μανίκι μας που δεν γνωρίζω;Έχουμε κάπου κρυμμένα ανεξάντλητα αποθέματα νερού και ενέργειας;Εχουμε κάπου  κρυμμένες εθνικές οδούς,έξτρα χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμου να μπορούν να «σηκώνουν»  ντόπια και χιλιάδες ενοικιαζόμενα οχήματα;Σε περίπτωση μαζικης ανάγκης, ο μη γένοιτο,έχουμε κάπου κρυμμένο Νοσοκομείο ΜΕ γιατρούς; Εχουμε ασθενοφόρα ΜΕ οδηγούς;Μπορούμε  να περιθάλψουμε αξιοπρεπώς κι αποτελεσματικά γηγενείς κι επισκέπτες;ΤΙΠΟΤΑ δεν έχουμε και σαν άλλοι Προκρούστες «τραβάμε το νησί να το μακρυνουμε».ΔΕΝ μακραίνει.Τελεία και παύλα.

Έρχονται αυτοδιοικητικές εκλογές.Σ’ αυτές ψηφίζουμε πολλές φορές συναισθηματικά, τον συγγενή, τον φίλο .Προτιμότερο από το να ψηφίζω τον στηριζόμενο από το κόμμα μου!Πιο ανθρώπινο είναι!Μη μου πει κανείς έπρεπε να ψηφίζεται ο  ικανότερος γιατί τότε θα του πω «καλώστον και σε περίμενα!»:

Θα τον στείλω να διατρέξει το νησί και να μετρήσει εκκλησάκια στημένα στην άκρη του δρόμου  εκεί που χάθηκαν οι ΝΕΟΙ μας!

Γιατί έχουμε κλείσει τα μάτια μας στην εκτεταμένη χρήση ουσιών στο νησί μας;Δεν ήταν αυτές οι ουσίες, σε πολλές περιπτώσεις, η αιτία που τόσο πρόωρα κόπηκε το νήμα της ζωής για τα παιδιά μας ;Πόση τραγωδία στους δρόμους μας και κλεισμένα σπιτικά !

Δεν ήταν αυτές οι ουσίες η αφορμή που μια κοπέλα δολοφονήθηκε βάναυσα στο νησί μας;

Αυτόν που θα μου πει οτι η ψήφος έπρεπε «να ρίχνεται αξιοκρατικά» θα τον στείλω να δει το νοσοκομείο μας!

Θα τον στείλω  στο Μαστιχάρι:Να δει τα εγκλήματα που διέπραξαν  κι αυτά  που έχουν στα σκαριά να διαπράξουν.Να δει τη γη που μας έκλεψαν.Θα τον στείλω να δει το τελευταίο παραδοσιακό σπιτάκι  και τον τελευταίο χωριάτικο φούρνο για το κατσίκι του Πάσχα και τις λαμπρόπιτές μας, να περιμένουν την κατεδάφισή τους.Άνθρωποι, γη, παραδόσεις ,ΟΛΑ θυσία στο βωμό του κέρδους!

Θα τον στείλω να βρει κομματάκι στην παραλία άδειο από ομπρέλες για να κάνει μπάνιο.Θα τον στείλω να πάρει μυρωδιά από τα  φύκια ή το άνοιγμα βόθρων .Θα τον στείλω στο σούπερ μάρκετ να πληρώσει αδρά και να κουβαλήσει σαν χαμάλης το νερό που θα πιει και θα μαγειρέψει.Θα τον στείλω να δει ασφαλτοστρώσεις «στο περίπου», να κρατούν  χαρούμενους τους ισχυρούς του χωριού και από δεξιά κι από αριστερά…

Βάλτε και οι Κεφαλιανοί κι οι Καρδαμιώτες τα δικά σας κοντά σ’ αυτά , να δείτε τι κατάφεραν όλοι ανεξαιρέτως οι ικανοί μας άρχοντες.

Δεν έχω ιδέα τι πρεσβεύει καθένας απ’ τους δύο μεγάλους υποψήφιους.Μόνο ποιος είναι ο πιο φωτογενής έχω καταλάβει.

Στους μήνες που απομένουν περιμένω να ακούσω επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων:Όχι φρένο, ΣΤΟΠ στην περαιτέρω επένδυση  στον τουριστικο τομέα στο νησί .Κυρίες μου και κύριοι, και στις εκθέσεις που προβάλλουν τουριστικούς προορισμούς να μην πάτε, πιστέψτε με ,αυτός που θέλει θα τον βρει τον δρόμο!ΣΤΟΠ στην ανέγερση νέων τουριστικών ξενοδοχείων, κατοικιών, καταλυμματων.

Περιμένω να ακούσω για σοβαρή αντιμετώπιση της κατάχρησης ουσιών στη νεολαία.Περιμένω να ακούσω για δημιουργικές διεξόδους και για συμβουλευτικές.Περιμένω να ακούσω για αστυνόμευση. Περιμένω να «οργώσετε»  το νησί πάνω κάτω να δείτε που χωλαίνουν οι δρόμοι σε ασφάλεια:κακοτεχνίες, σήματα, φωτισμό, κιγκλιδωματα…Αν άλλα παιδιά χάθηκαν υπό την επήρεια ουσιων είναι κι αυτά που χάθηκαν  από κολάσιμη «αναβλητικότητα»!Τα χρωστάμε αυτά στη νεολαία μας! Υποθηκεύσαμε το ΜΕΛΛΟΝ της!

Όσο το επιτρέπει η  ανθρώπινη δυνατότητα:

Επένδυση στη θωράκιση του νησιού και στη βιωσιμότητα και αυτάρκειά του απέναντι σε παν ενδεχόμενο.

Αποκατάσταση των αδικιών στο Μαστιχάρι,μπορούν ακόμη να σωθούν εδάφη!Με κινητοποιηση του χωριού και πολιτική βούληση θα το πετύχουμε!

Επένδυση στον  ντόπιο! Ο Θεός μου μού λέει αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν.Ούτε παραπάνω, ούτε λιγότερο.Εμείς αγαπήσαμε τον τουρίστα κι όχι ολόκληρο την ΤΣΈΠΗ του, παραπάνω από εαυτούς!Ωωω παρένθεση μην το ξεχάσω: Ούτε μια καλοκαιρινή γιορτούλα προς τιμήν αυτών και των ομογενών μας δεν κρατήσαμε ΔΩΡΕΆΝ, όπως ξεκίνησε!

Αν λοιπόν αγαπητοί άρχοντες δουλέψετε για τον γηγενή, τα ωφέλη θα τα καρπωθούν  και οι τουρίστες μας, όσους έχουμε  και για όσο ακόμη τους έχουμε.

Μια ζωή που έχουμε να τη ζήσουμε ως ΆΝΘΡΩΠΟΙ ανθρώπινα.

Απλά και με αγάπη.Για στοιχεία κι αριθμούς σας παραπέμπω στο δημοσίευμα του Κου Ν. Μυλωνά.

Νεκταρία Σκαλέρη

 

Υστερόγραφο:Μόλις διάβασα ότι πέθανε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη,μια ΩΡΑΙΑ Ελληνίδα.Με τόσο πλούτο επέλεξε να αφιερώσει τη ζωή της όχι στο να τον απολαύσει ,αλλά στο να ανακουφίσει τη δυστυχία ανθρώπων ανά την υφήλιο.Στο καλό!

Μακάρι να ακολουθήσουμε όλοι το παράδειγμά της και να ανακουφίσουμε τον διπλανό μας με το υστέρημα ή το περίσσευμά μας.

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ας κάνουμε όλοι μία ενδοσκόπηση. Να «σκάψουμε » και να βρούμε ποιότητες και αξίες ξεχασμένες και αρκετα επιχωματωμενες.

  2. καλά τα λες Νεκταρία. δυστυχώς για προσωπικά συμφέροντα που όλοι ξέρουμε…κ για διάφορους λόγους που δεν θέλω ν αναλύσω αυτό το χωριό πάει από το κακό στο χειρότερο. από που να ξεκινήσει κάνεις κ που να τελειώσει. δυστυχώς ο καθένας κάνει ότι θέλει, πέργολες πάνω σε παραλία, τραπεζοκαθησματα σε πλατείες κ πεζόδρομους κτλ κτλ. ακομα κ τα δεντρα στην παραλια έγιναν ιδιωτικές επιχείρησης. όσο για την φυσική ομορφιά του χωριού που υπήρχε? χάνεται χρόνο με το χρόνο. ( κάποτε θα το πληρώσουμε αλλά θα είναι αργά.)εύχομαι κάποια στιγμή όλοι εμείς ας κοιτάξουμε λίγο ποιο μακριά…

  3. Καλά σε στηριξε το χωριό σου όταν έγραψες για τα συμφέροντα του .Τώρα πούντους;;;;
    Βρε ο καθένας για παρτηηηηη του

  4. Αγαπητή Νεκταρία για να ξυπνήσουμε πρέπει το κακό να χτυπήσει την δικη μας πόρτα, μόνο ετσι.
    Μπράβο σου για την προσπάθεια.

  5. Φίλη μου Ρία και φίλε μου φίλε ευχαριστώ που τιμήσατε αυτό το κείμενο διαβάζοντάς το και σχολιάζοντας.Αυτη τη φορά ούτε η αγαπητή μου Μιράντα δεν το τίμησε απαξιώνοντάς το.Θα περάσει στα αζήτητα χωρίς πριν να εχει υπάρξει ζητούμενο .
    Τις τελευταίες μέρες έγραψα για πράγματα που με απασχολούν πιστεύοντας πως απασχολούν κι άλλους.Μην νομίζετε πως δεν προβληματίστηκα:
    Από πού ωθείσαι ,ποιες είναι οι προθέσεις σου;
    Έχεις αλαζονεία, θέλεις να εξυπηρετήσεις μικροσυμφέροντα ,να κουνήσεις το δάχτυλο;Έψαξα βαθιά μέσα μου για τις απαντήσεις και κατέληξα:
    Αν τα κίνητρα σου είναι αγνά κι έχουν γνώμονα το κοινό καλό, όπως εσύ το αντιλαμβάνεται τουλάχιστον,πες τη γνώμη σου με παρρησία.
    Και το έκανα.Ομολογω ,περίμενα αντιδράσεις περισσότερο από αποδοχή.
    Τείνω να πω ,πως κακώς υπέγραψα το κείμενο η μικρή κι ασήμαντη και με πολλά λάθη στο παρελθόν της.Ισως ανυπόγραφο να έβρισκε αυτιά ευήκοα.
    Για το αγαπημένο μου Μαστιχάρι έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια αποκατάστασης των αδικιών και θα συνεχιστεί.Καλημέρα σε όλους!

  6. Σωστες σκεψεις και προβληματισμοι μακαρι καποιοι να βαλουν στο μυαλο τους και να σκεφτουν πως μπορουν να τα εφαρμοσουν για το καλο του τοπου μας

  7. σωστά τα λες αγαπητή Νεκταρία.ως προς ότι αφορά τον πλανήτη μας,δυστυχώς οι άνθρωποι είμαστε το χειρότερο είδος….καταστρέφουμε ότι αγγίζουμε…..και γιατί αφορά το νησί μας καλά τα λες και ελπίζω να τα διαβάζουν και όλοι οι υποψήφιοι μας. πολλά έργα που γίνονται στο νησί,είτε είναι αρμοδιότητα του δημάρχειου,είτε της περιφέρειας,γίνονται μετά από έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων και για πλάκα. π.χ. κάνουμε διαγράμμιση στο οδικό δίκτυο και μετά ρίχνουμε άσφαλτο.φτιαχνουμε τους δρόμους Ιούλιο μήνα και γίνεται ένα μπάχαλο στους δρόμους,ενώ Μάρτιος,Απρίλιος,Μάιος δεν κάνουν τίποτα. σε ότι αφορά τις παραδόσεις,ασ μην ξεχάσουμε ότι στα νιάτα μας ούτε εμείς τρελαίνομασταν για αυτα(υποθετω).κι εμείς θέλαμε το μοντέρνο. μεγαλώνοντας μάθαμε να τα εκτιμάμε,οπότε μάλλον και οι νεολαία μας θα κάνει το ίδιο (ελπιζω). με τα ατυχήματα δεν μας φταίνε μονοοι δρόμοι. ρόλο παίζει και οι οδική παιδεία την οποία πολλοί δεν έχουν. μεγάλη ταχύτητα,τρελές προσπεράσεις,παρκαρίσματα όπως να-ναι και όπου να-ναι,μηδέν προτεραιότητα στις διαβάσεις πεζών ,χώρις κράνος στις μηχανές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ