Δημήτρης Μυλωνάς: Αντί ενοικίασης προτιμότερη η αγορά των 65 στρεμμάτων στην παραλία της Λάμπης

3
5011

ΘΕΜΑ: αντί ενοικίασης προτιμότερη η αγορά των 65 στρεμμάτων στην παραλία της Λάμπης

 

—Διαβάσαμε, ακούσαμε και παρακολουθήσαμε δηλώσεις του κ. Δημάρχου, των δημοτικών συμβούλων, των πρώην δημάρχων και τα σχόλια δημοτών για το θεμα της μίσθωσης για 30 χρόνια από τον Δήμο μας των 65 στρεμμάτων ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου στην παραλία της Λάμπης μετα την νέα ΑΒΙΚΩ και μέχρι τον Μύλο από την ΕΤΑΔ.

Η προτεινόμενη μίσθωση (κατά την γνώμη μου) είναι ετεροβαρής. Ο Δήμος δεσμεύεται για 30 χρόνια με ενοίκια ύψους 4,00 εκ. χωρίς να είναι καθαρός ο τρόπος, το περιεχόμενο  των έργων και το ύψος των επενδύσεων που θα γίνουν ώστε να μπορεί να προσδιοριστεί η ετήσια απόδοση  και κάτ’ επεκταση να αποδειχθεί ο κοινωφελής χαρακτήρας της όλης παρέμβασης-αξιοποίησης της περιοχής.

Ο Δήμος μας διαχρονικά (και εκ του αποτελέσματος), δεν προσπάθησε με οργανωμένα σχέδια και σοβαρές πολιτικές κινήσεις να αποκτήσει κυριότητα της συγκεκριμένης περιοχής. Σταδιακά  εκεί έχει εκποιηθεί μεγάλο κομμάτι Δημόσιας ιδιοκτησίας της περιοχής.. Δεν είναι μόνο η πρόσφατη απώλεια των 15 στρεμμάτων της Νέας ΑΒΙΚΩ. Ο χώρος παρακείμενου μεγάλου ξενοδοχείου, επι Δικτατορίας πουλήθηκε σε ιδιωτική εταιρεία που χρηματοδοτήθηκε αδρά για την κατασκευή του. Μάλιστα, όπως το παραδέχεται η ΕΤΑΔ, το ξενοδοχείο έχει καταλάβει τμήμα της δημόσιας έκτασης με κατασκευή αυθαίρετων κτηρίων  και  φύτευση με ελιές εξαιρείται της ενοικίασης στον Δήμο,

Το συμπέρασμα σήμερα είναι ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει σε προτεραιότητα στην Δημοτική διεκδίκηση δημοσίας περιουσίας. Την περιουσία αυτή κατέγραψαν οι Ιταλοί για δικούς τους σκοπούς.  Περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο με τίτλους ιδιοκτησίας κατοχυρωμένη και απαλλαγμένη από την απειλή καταλήψεων και χρησικτησίας από ‘’αρπακτικούς’’ πολίτες. Ο Δήμος της πόλης Κω προικίστηκε με δημοσιά κτήρια με την απελευθέρωση-ενσωμάτωση με πρώτο από όλα με το Δημαρχείο. Οι 5 κοινότητες αντιθέτως δεν πριμοδοτήθηκαν!  Εκτός μίας περίπτωσης που αξίζει να αναφέρουμε.

—Η περίπτωση της Κέφαλου: Η Κέφαλος είναι η μονή από τις 6 κοινότητες που έχει προικιστεί από την Ελληνική πολιτεία με σημαντική ακίνητη περιουσία. Στο Κτηματολόγιο υπάρχει καταχωρημένη  στην ιδιοκτησία της η ΚΜ 2008 Γαιών Κεφάλου εκτάσεως 40.450 στρεμμάτων που συντελέστηκε με την απόφαση 46296/28-12-1967 του νομάρχη Δωδεκανήσου την περίοδο της Δικτατορίας. Προφανώς με το ‘’αποφασίζειν και διατάσσειν’’!. Οι αφηγήσεις λένε ότι ο τότε (διορισμένος) κοινοτάρχης Ιωάννης .Σεβαστιανός, δάσκαλος, ζώντας την ‘’ένδεια’’ του χωριού του, που υπέφερε από την φτώχεια και την φυγή της μετανάστευσης παρουσιάζοντας την προβληματική κατάσταση στους τότε κυβερνώντες υπέβαλε το αίτημα της παραχώρησης των γαιών Κέφαλου στην κοινότητα με στόχο: την αποκατάσταση των ακτημόνων και την ανάπτυξη της πολύ καθυστερημένης κοινότητας του (σε σχέση με το υπόλοιπο νησί). Δυστυχώς οι άλλοι τότε τοπικοί παράγοντες δεν εκμεταλλευτήκαν το γεγονός και δεν πρόβαλαν ανάλογα αιτήματα, όπως θα έπρεπε.

— Η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αποδεχτεί την ενοικίαση θα έπρεπε να συνοδευτεί με αίτημα εξαγοράς με την όσο το δυνατόν μακροχρόνια εξόφληση του. Η υπό όρους ενοικίαση δεν είναι καλή λύση γιατί υπόκειται σε πολλές πιθανότητες ανάκλησης, μερικής ή ολικής μορφής, όπως προκύπτει από την περιγραφή του συμφωνητικού που έγινε από τον κ. Δήμαρχο.

— Υπάρχουν όμως και τις αδυναμίες του Δημου μας! Το 1995 αγόρασε το συγκρότημα της βιοτεχνίας ‘’ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΦΑΣΙΟΝΣ’’ που το χρυσοπλήρωσε μάλιστα, με σκοπό να στεγάσει δημόσιες υπηρεσίες (Αστυνομία, Πυροσβεστική …) με ενοικίαση και κάποιες δημοτικές υπηρεσίες ώστε να αποκεντρωθεί η πόλη. Αντί αυτού ακόμη και σήμερα μένει αναξιοποίητο και ίσως καταρρεύσει από  την εγκατάλειψη. Την ίδια στιγμή ο Δήμος μας από την μία ενοικιάζει ακίνητα για να στεγάσει το Λιμενικό Ταμείο, την ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ, τα ΚΕΠ, κλπ και από την άλλη αφήνει να καταρρέουν ακίνητα του όπως το κτήριο της.

—Θυμόμαστε όλοι την προηγούμενη δημοτική αρχή όπως και η νυν να έχουν συστήσει αντιδημαρχία αξιοποίησης δημοτικής περιουσίας με δύσκολα ορατά αποτελέσματα. Η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας είναι πρωτεύων θέμα για την ανάπτυξη του νησιού μας. Μέχρι τώρα γίνεται ατομική και αποσπασματική αξιοποίηση με εμπορικά και πελατειακά συμφέροντα μακριά από ένα συνεκτικό σχέδιο στόχων και διαδοχικών βημάτων με συγκεκριμενοποίηση κοστολογημένων προτάσεων.

 

Δημήτρης Μυλωνάς  πολ. μηχ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η παραχώρηση των 40.450 στρεμμάτων στην κοινότητα Κεφάλου,έγινε χάρη στον αείμνηστο αντιστασιακό κεφαλιανό Παντελή Πίκο,ο οποίος είχε προσωπική φιλία με τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο,αδελφό του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου.[Είχαν γνωριστεί στον πόλεμο του 1940 σαμποτάζ στο Θυμιανό] .Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος επισκεπτόταν τακτικά την Κέφαλο για κυνήγι και για να δει τον φίλο του Παντελή Πίκο.Σε μια συνάντησή τους θέλησε να του προσφέρει ένα μεγάλο προσωπικό δώρο ως αναγνώριση για την αντιστασιακή του προσφορά.Ο Παντελής Πίκος υπερήφανος άνθρωπος είπε[Εγώ δεν θέλω τίποτα,βοήθησε άν μπορείς το χωριό μου].Έτσι προέκυψε η παραπάνω παραχώρηση.Ούτε αποφασίζομεν ούτε διατάζουμε ήταν καθαρά μια πράξη αναγνώρησης στον ΑΝΔΡΑ που πάνω από όλα έβαζε την πατρίδα και το χωριό του.

  2. Κυριε ΜΥΛΩΝΑ. Αν ζητηθει απο τον δημο η εξαγορα των 65 στρεμματων του ΝΟΚ, το ΤΑΥΠΕΔ, θα το βγαλει στον πληστηριασμο, και η τιμη θα φτασει στα υψη. Η ΑΒΙΚΩ, πουληθηκε με απουσια της τοτε δημοτικης αρχης ΚΥΡΙΤΣΗ, 1.8 εκατομμυρια, και ξαναπουληθηκε στα 9 εκατομμυρια απο οσα ακουγονται. Αρα η προταση σας δεν εχει πραγματικη βαση. Επειδη εισαι αντιμαχειτης θα σου πω μια παροιμια. **Οταν σιουσαν την αχλαα οσοι λαχασιν εφαα**.
    Δηλαδη ολα αυτα επρεπε να γινουν πριν πανε στο ΤΑΥΠΕΔ, τοτε που ερρεε το χρημα, και υποστηριζοταν η αυτοδιοικηση.
    Δηλαδη την περιοδο που ησουν αντιδημαρχος!!

  3. Κυριοι του συστήματος που συστήνεστε ως σωτήρες , τα κάματε με την ΑΒΙΚΩ και τον ΝΟΚ σαν τα μουτρα σας!!! Τωρα είναι αργά!!! Οταν μπορούσατε δυστηχώε δεν καματε ΤΙΠΟΤΑ!! Ερχεστε τώρα με θεωρίες και αναρτήσεις να παρουσιάσετε «λύσεις» ..γιατί???? Ισως για να εξιλεωθείτε… Τα ίδια κανατε με το hot spot οταν, αφου είχατε ήδη υπογράψει για την κατασκευή του, φωνάζατε για την απομάκρυνση του ωστε να φανείτε «καλοί» στα μάτια των ευκοπόπιστων συνδημοτών μας….

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ