Κως: Τιμήθηκε η Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού

2
8047


Την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τίμησε σήμερα η Κως, Κυριακή 14 Μαΐου 2023, στο μνημείο που έχει στηθεί στο πάρκο ποντιακού Ελληνισμού, στην μνήμη των 353.000 θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Οι φετινές εκδηλώσεις είχαν σκοπό να τονιστούν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως το 1923 και είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Κω ,χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κκ.Ναθαναήλ, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε με δόξα και τιμή, ο πρόεδρος του συλλόγου ποντίων Κω ο «Ξενιτέας», κ.Μπάμπης Ναβροζίδης. Αμέσως μετά την επίσημη δοξολογίας, τελέστηκε η Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων. στο Μνημείο που έχει ανεγερθεί στο πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού, με κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου και του Πρόεδρου του Συλλόγου Ποντίων Κω ο «Ξενιτέας» κ.Μπάμπη Ναβροζίδη.

Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, είναι  σημαντικό ζωτικό στοιχείο για την ανθρώπινη ύπαρξη. Είναι αυτό που μας καθοδηγεί ως έθνος, μας τονώνει τον Πατριωτισμό, μας διδάσκει και φωτίζει το μέλλον μας.

Πρέπει λοιπόν να θυμόμαστε τα σημαντικά γεγονότα στην ιστορία του έθνους μας.

353.000 Έλληνες Πόντιοι σφαγιάστηκαν τις ζοφερές εκείνες ημέρες του ξεριζωμού σε έναν ατέλειωτο χορό θανάτου. Επίσης 1.250.000 πήραν τον κακοτράχαλο δρόμο της προσφυγιάς αφήνοντας στα πατρικά εδάφη τις περιουσίες, τους διασκορπισμένους συγγενείς τους, αλλά και τους τάφους των προγόνων τους.

Η διεθνής βιβλιογραφία βρίθει από μαρτυρίες για τα εγκλήματα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Οι δε αποτρόπαιες μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι εξορίες, οι εκτοπίσεις, οι σφαγιασμοί μαθητών στα σχολεία, τα καταναγκαστικά έργα, φυλακίσεις, οι εκτελέσεις, βασανιστήρια, πορείες στην έρημο, στέρηση νερού και εν γένει φρικαλεότητες που δεν μπορεί να τις αντέξει ο ανθρώπινος νους.

Εφάρμοσαν απάνθρωπες και κτηνώδεις πρακτικές για να εξαφανίσουν το Ελληνικό στοιχείο και να δημιουργήσουν Τουρκική φυλετική καθαρότητα στα εδάφη του Πόντου.

Η γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου αλλά και των άλλων εθνοτήτων (Αρμενίων και Ασσυρίων), ήταν εκείνη που δίδαξε αργότερα τους Ναζιστές και Φασίστες κατακτητές να διαπράξουν τις δικές τους γενοκτονίες και μαζικές εκκαθαρίσεις.

Το 1994 η Βουλή των Ελλήνων, αναγνώρισε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Έκτοτε δίδεται μία συνεχής μάχη σε διεθνές επίπεδο για την αναγνώριση της γενοκτονίας από την διεθνή κοινότητα με πρωταγωνιστές διακεκριμένους Έλληνες ιστορικούς και διανοούμενους καθώς και από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και τον απόδημο Ελληνισμό.

Σήμερα ο Ποντιακός Ελληνισμός ζητά σύσσωμος την Διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας από τους Τούρκους. Ζητά επίσης και από την Τουρκία, αν πράγματι σέβεται τις ανθρώπινες αξίες, να αναγνωρίσει τα εγκλήματα της. Οι Έλληνες Πόντιοι δεν ζητούν αποζημιώσεις, ζητούν μία επίσημη συγνώμη για να αναπαυθούν οι ψυχές των νεκρών τους. Δεν ξεχνάμε…

Πηγή: https://www.kostv.gr

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας. Το χρέος και το δικαίωμα να τιμούμε τους νεκρούς μας. Αιωνία η μνήμη τους και ζητούμενο πάντα η δικαίωση της θυσίας τους, από τους θύτες πρωτίστως και από τους τότε ισχυρούς που ανάλγητοι παρακολουθούσαν την εξόντωση των συγγενών μας.

    • Εγω που ακολουθω τον …..,που ειναι;δεν υπαρχει σε καμια εκδηλωση.Πως θα ζητησει την ψηφο των ανθρωπων που ειναι τοσο πονεμενοι με τον διωγμο τους;εαν κυριε …. με την απουσια σου απο ολες τις εκδηλωσεις,μην περιμενεις οι πολιτες να σε στηριξουν.Εαν γνωριζεις οτι χανεις,παρατησε τα να ερθει καποιος αλος στην θεση σου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ