«Κόλλησε» η μελέτη για την επικινδυνότητα των «θερμών»!!!

6
6162

«Κόλλησε»  η μελέτη για την επικινδυνότητα των «θερμών»!!!

Τι συμβαίνει ΚΑΙ με την μελέτη διερεύνησης του γεωθερμικού δυναμικού της παράκτιας ζώνης στη ΝΑ Κω και ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την προοπτική εκμετάλλευσης των θερμών πηγών;

 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Σ», εδώ και μήνες έχει σταματήσει η μελέτη για τη «διερεύνηση μεθόδων ενσωμάτωσης ψηφιακών τεχνολογιών για, (α) την εκτίμηση των τεχνικογεωλογικών και γεωτεχνικών συνθηκών ευστάθειας, επικινδυνότητας και εξελιξιμότητας εκδήλωσης βραχοκαταπτώσεων και κατολισθήσεων και (β) τον καθορισμό και την αξιολόγηση των κατάλληλων μέτρων ενίσχυσης και προστασίας των πρανών, στην περιοχή Θερμών – Αγίου Φωκά, Δήμου Κω», η οποία είχε ανατεθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης με το δήμο (είχε υπογραφεί στις 22/12/2021)  στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με επικεφαλής της μελετητικής ομάδας τον Βασίλη Μαρίνο, Επίκουρο Καθηγητή του εν λόγω πανεπιστημίου στον Τομέα Γεωτεχνικής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Σ» και ενώ η τεχνοοικονομική μελέτη θα ήταν έτοιμη για να παραδοθεί στο δήμο τον περασμένο Μάρτιο, η υπόθεση «κόλλησε» στις «διαδικασίες», με αποτέλεσμα να μην εκταμιευτούν εγκαίρως τα χρήματα για να πληρωθεί η μελετητική ομάδα κι έτσι «κατέπεσε», όπως μας επισημάνθηκε, η μελέτη.

Το αυτό συμβαίνει και με την μελέτη για τη «διερεύνηση του γεωθερμικού δυναμικού της παράκτιας ζώνης στη ΝΑ Κω και ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την προοπτική εκμετάλλευσης των θερμών πηγών» η οποία είχε ανατεθεί  μέσω προγραμματικής σύμβασης (του δήμου) στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επίσης πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, με επικεφαλής της μελετητικής ομάδας την Εύη Νομικού, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας του εν λόγω πανεπιστημίου.

Επίσημα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τη δημοτική αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Σ», με τις παραπάνω συμβάσεις, όπως και με αυτές της ΚΩΑΝ (οι οποίες ακυρώθηκαν και ξανασυζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο), έχει ασχοληθεί ο ίδιος ειδικός συνεργάτης του δήμου.

Τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

  • Ποιοι οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους σταμάτησαν οι μελέτες;
  • Οι μελετητές θα πληρωθούν για την εργασία τους και με ποιόν τρόπο; Θα προσφύγουν δικαστικά ή προβλέπεται κάτι άλλο;
  • Εάν δεν πληρωθούν, τι αυτό σημαίνει; Ότι, ο δήμος δεν θα έχει στα χέρια του τις μελέτες και θα πρέπει να τις αναθέσει εκ νέου;

 

Τι είχαν δηλώσει σε συνέντευξή τους στον «Σ» οι μελετητές Εύη Νομικού για το ΕΚΠΑ και Βασίλης Μαρίνος για το ΕΜΠ, για την πορεία των μελετών, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022, αντίστοιχα:

 

 

Εύη Νομικού, (φύλλο 1132, 10/11/2022)

 

Ερ: Ας έρθουμε στην Κω. Πού βρίσκεται η υποθαλάσσια έρευνά σας στην περιοχή των Θερμών;

Ε.Ν.: Έχουμε τελειώσει όλες τις βιοχημικές αναλύσεις, έχουμε κάνει όλη τη βυθομετρική αποτύπωση, υπάρχει και η οπτική απεικόνιση του υποθαλάσσιου πυθμένα μπροστά από τα Θερμά και αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε τη δεύτερη έκθεση προόδου στο δήμο. Έχοντας στα χέρια μας τις βιοχημικές αναλύσεις από τα εργαστήρια, θα μπορέσουμε να μελετήσουμε καλύτερα το γεωθερμικό πεδίο μιας περιοχής πάρα πολύ ενδιαφέρουσας για την επιστήμη τη δικιά μας. Είμαι σίγουρη ότι θα ξαναέρθουμε γιατί θέλουμε να ξανακάνουμε διάφορες αναλύσεις.

Ερ: Η τελική έκθεση πότε θα δοθεί στο δήμο;

Ε.Ν.: Πιστεύω Μάρτιο με Απρίλιο (2023) θα γίνει η παρουσίαση προς όλο τον κόσμο.

Ερ: Οι βιοχημικές αναλύσεις δείχνουν κάτι διαφορετικό σε σχέση με άλλες περιοχές ή άλλες περιόδους;

Ε.Ν.: Σε σχέση με άλλες περιοχές της Κω, προφανώς, λόγω της σύστασης του πυθμένα. Αυτή την περίοδο, συγκρίνουμε τις αναλύσεις που κάναμε αυτό το χρονικό διάστημα, με τις αναλύσεις που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, έτσι ώστε τα άτομα που μελετάνε τη γεωθερμία, να μας πουν τη διαφορά του γεωθερμικού δυναμικού παλαιότερα με το τώρα.

 

Βασίλης Μαρίνος (φύλλο 1136, 8/12/2022):

 

Ερ.: Κύριε Μαρίνο, έχουμε φτάσει στον Δεκέμβριο του 2022. Ποια η πορεία της έρευνας – μελέτης που κάνετε στην περιοχή των Θερμών μέχρι σήμερα;

Β.Μ.: Αυτή τη στιγμή εκτελούμε τις αναλύσεις ευστάθειας στις κρίσιμες περιοχές της παραλίας, κατά μήκος δηλαδή όλης της παραλίας όπου αλλάζει η κλίση, το ύψος και η γεωλογία των πρανών, εκεί όπου αλλάζει η ποιότητα του βράχου, εκεί εκτελούμε διαφορετικές αναλύσεις οπότε είναι ένα πολύ μεγάλο πλήθος αναλύσεων που πρέπει να γίνουν για να δούμε ποιες είναι οι κρίσιμες περιοχές ευστάθειας. Έχει ολοκληρωθεί ένα σημαντικό μέρος από αυτές και σ’ αυτές πάνω έχουμε αρχίσει πια να παραμετροποιούμε, να βάζουμε δηλαδή σε ποσότητες, σε πίνακες, αυτά τα μέτρα που πρέπει να προταθούν στις επικίνδυνες αυτές θέσεις.

Ερ.: Μου είχατε πει ότι, όλη αυτή η περιοχή παρουσιάζει υψηλή επικινδυνότητα. Έχετε καταλήξει σε κάποια πρώτα ουσιαστικά συμπεράσματα;

Β.Μ.: Υπάρχει μια σαφής εικόνα για κάποιες θέσεις και για κάποιες άλλες πρέπει να συγκρίνουμε δύο τρεις επιλογές για να δούμε τη βέλτιστη. Αλλά ναι, σε κάποιες περιοχές είναι ξεκάθαρη η εικόνα, δηλαδή, που θα χρειαστούν αγκυρώσεις, που θα χρειαστούν τα πλέγματα, που θα χρειαστεί κάποιος τοίχος ανάσχεσης, που θα χρειαστεί κάποια μηχανική απόσπαση, δηλαδή ξεσκάρωμα του βράχου που είναι επικρεμάμενος. Εκεί λοιπόν έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα για κάποιες θέσεις, ενώ σε κάποιες άλλες θέλει λίγο ψάξιμο ακόμα.

Ερ.: Πότε θα ολοκληρωθεί η μελέτη;

Β.Μ.: Κοιτάξτε, η όλη διαδικασία οφείλω να πω ότι πηγαίνει αργά. Όχι από τη δική μας πλευρά, αλλά από διαχειριστική πλευρά. Εμείς θα μπορούσαμε να το “τρέξουμε” αλλά υπήρχαν κάποιες γραφειοκρατικές καταστάσεις οι οποίες έχουν πάει λίγο πίσω το πρόγραμμα αυτό. Συνεπώς θεωρώ ότι το επόμενο τρίμηνο θα έχει ολοκληρωθεί.

Ερ.: Όταν λέτε, από διαχειριστικής άποψης, τι εννοείτε;

Β.Μ.: Διάφορα θέματα τυπικά. Απλώς η όλη έρευνα είχε αποκτήσει πιο αργούς ρυθμούς, να το πω έτσι, λόγω κάποιων διαδικασιών που έπρεπε να ακολουθηθούν από το Δήμο. Αυτές οι ενέργειες έγιναν και τώρα προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε την εργασία μας.

Ερ.: Αν θυμάμαι καλά, θα γίνει και οικονομοτεχνική μελέτη και μάλιστα θα προσπαθήσετε για την οικονομικότερη.

Β.Μ.: Ασφαλώς. Έτσι κι αλλιώς εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να προτείνουμε πράγματα τα οποία δεν είναι οικονομικά και εφικτά να πραγματοποιηθούν. Άρα, θα προτείνουμε αυτά που πρέπει να γίνουν σε τέτοιο βαθμό ώστε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια, αλλά με γνώμονα και το μικρότερο δυνατό κόστος. Αυτό όμως που θέλω να τονίσω στη συνομιλία μας σήμερα, είναι ότι, βλέπετε πόσα περιστατικά είχαμε φέτος και στην Κρήτη με το βράχο που έπεσε και σκοτώθηκε μια τουρίστρια και τώρα στην Κακιά Σκάλα που έκλεισε ο αυτοκινητόδρομος. Δηλαδή, αυτά τα μηνύματα που πολλές φορές ξεχνιόμαστε έρχεται η φύση και μας τα θυμίζει. Εκεί λοιπόν έχουμε ένα πρανές που έχει πολλές επικίνδυνες θέσεις και πλησιάζει η τουριστική περίοδος, η οποία έχει ανοίξει τόσο πολύ που φαίνεται ότι το Πάσχα το νησί θα αρχίσει να κατακλύζεται και η παραλία το ίδιο. Οπότε, τονίζουμε την ανάγκη να προχωρήσει αυτή η μελέτη όπως πρέπει.

…. Δεν χρειάζεται ένας σεισμός για να φύγει ένας βράχος. Ο σεισμός είναι ένα επεισόδιο. Υπάρχουν άλλα πολύ πιο συχνά φαινόμενα της φύσης που μπορεί να ρίξουν ένα βράχο. Άρα ναι, εκεί ακόμα περισσότερο όπως το είπατε πολύ σωστά, στην περιοχή υπάρχει η αυξημένη σεισμικότητα, όμως μία πολύ έντονη βροχόπτωση ή αν θέλετε ακόμα και σε στατικές συνθήκες, δηλαδή ένα καλοκαίρι Αυγουστιάτικα υπάρχει μία οριακή κατάσταση δυνάμεων να φύγει ένας βράχος. Αυτό το έχουμε δει σε πάρα πολλές περιοχές στα νησιά μας. Και είμαστε τυχεροί έως τώρα, αλλά ο τουρισμός μας, που εκεί επενδύουμε ως χώρα, πρέπει να μας οδηγεί στο να προφυλάσσουμε αυτό το προϊόν, αν το βλέπουμε ως προϊόν, που κακώς το βλέπουμε μόνο έτσι πολλές φορές. Αλλά αν το βλέπουμε έτσι, αφού έχει αυτή την οικονομική συνιστώσα, ας βασιστούμε τουλάχιστον σε αυτή για να μειώνουμε αυτή τη διακινδύνευση. Σε αυτές τις περιοχές λοιπόν που είναι εξαιρετικά τουριστικές, θα ‘πρεπε να ‘ναι στην πρώτη μας λίστα η προστασία τους.

Πηγή: Εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Συγχαρητηρια στη δημοτικη αρχη, που ασχοληθηκε για πρωτη φορα με σοβαροτητα για τα θερμα

    Κυρια αυγουλη νομιζω τα,συμπερασματα σας ειναι διαφορετικα απο αυτα που λενε οι μελετητες.
    Αυτη η σταση δεν συνεισφερει θετικα, στην προσπαθεια επιλυσης ενος θεματος, σοβαρου, με το οποιο για πρωτη φορα ασχολειται μια δημοτικη αρχη. Η εκφραση **κατεπεσε** απο που βγαινει. Αλλωστε η γραφειοκρατια, ειναι κατι που ταλανιζει τη χωρα μας, παντου, και για πολλα χρονια!!

  2. Επιτέλους δήμαρχε.Πάρε την σπουδαία ομάδα των αχρήστων που έχουμε για δημοτική αρχή και πηγαίνετε στα σπίτια σας.Έχει βαλτώσει όλο το νησί.4 χαμένα χρόνια.Αρκετά

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ