«Δεν έχει ακόμα παραληφθεί ο ΧΥΤΑ»

0
3707

Χρήστος Γαμβρούδης, Γενικός Διευθυντής ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου:

«Δεν έχει ακόμα παραληφθεί ο ΧΥΤΑ»

«Ο δήμος Κω δεν έχει προχωρήσει τις διαδικασίες καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων και των στοιχείων  που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία»

 

Παρά το ότι, η πρόβλεψη ήταν να παραληφθεί ο ΧΥΤΑ Κω από τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου μέσα στο πρώτο 3μηνο του 2023, κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη. Γιατί; Διότι, όπως δηλώνει στον «Σ» ο Γενικός Διευθυντής ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Χρήστος Γαμβρούδης, «ο δήμος Κω δεν έχει προχωρήσει τις διαδικασίες καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων και των στοιχείων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Ο κ. Γαμβρούδης επισημαίνει πως, μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες αυτή η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και πως ο ΧΥΤΑ θα εξακολουθήσει αυτό το χρονικό διάστημα να λειτουργεί όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα. Παράλληλα, μας ενημερώνει για την πορεία διάθεσης των κομποστοποιητών στους πολίτες, η οποία θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Αύγουστο, ενώ για όλα όσα είχαν δρομολογηθεί για το νησί μας, όπως λ.χ. ότι, η πρόταση για τη  σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων βρίσκεται στη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ και αναμένεται η έγκρισή της ίσως πριν από τις εκλογές, ενώ για  τις «γωνιές ανακύκλωσης», για τα «πράσινα σημεία», κ.λ.π., δηλώνει πως η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στο στάδιο αξιολόγησης της αίτησης που έχει υποβληθεί στο Υπηρεσιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον. «Περιμένουμε να εγκριθεί η χρηματοδότηση για να ξεκινήσουμε στη δημοπράτησή του, αλλά αυτό θα καθυστερήσει. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα αρχίσει να αναπτύσσεται από τέλος του 2024 με αρχές του 2025. Και σας μιλάω με πολύ ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα.  Αν ήθελα να σας τα κάνω όλα όμορφα και ωραία θα σας έλεγα ότι θα είμαστε έτοιμοι σε ένα χρόνο» καταλήγει.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ερ.: Κύριε Γαμβρούδη, σε προηγούμενη συνέντευξή μας, είχατε πει ότι, στόχος είναι εντός του πρώτου τριμήνου του 2023 να παραληφθεί ο ΧΥΤΑ Κω. Τον παραλάβατε;

Απ.: Δεν έχει παραληφθεί ακόμη γιατί ο δήμος Κω δεν προχωρήσει τις διαδικασίες καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων και των στοιχείων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, γιατί γίνεται μέσω ΦΕΚ. Δηλαδή, είναι μία ειδική τριμελής επιτροπή που έχει συσταθεί από την Αποκεντρωμένη και αυτό ισχύει για όλους τους νησιωτικούς δήμους, που αποτελείται από τον πρόεδρο που είναι εκπρόσωπος της αποκεντρωμένης, από εμένα για τον Φορέα και από έναν αντίστοιχο υπάλληλο σε κάθε δήμο. Με ευθύνη του δημοτικού υπαλλήλου πρέπει να γίνει πλήρης καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων του ΧΥΤΑ, δηλαδή το ιδιοκτησιακό του, της υφιστάμενης κατάστασης του εξοπλισμού, των συμβάσεων που πιθανόν να έχει ο ΧΥΤΑ δηλαδή ως προς και από άλλους. Δεν έχει προχωρήσει αυτή η διαδικασία ακόμη.

Ερ.: Ο υπάλληλος του δήμου Κω ποιος είναι;

Απ.: Εκ της νομοθεσίας αρμόδιος έχει οριστεί ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας. Έχουμε καθυστερήσει γιατί έχει καθυστερήσει ο δήμος σε αυτή την καταγραφή.

Ερ.: Έχει αιτιολογήσει ο δήμος αυτή την καθυστέρηση;

Απ.: Όχι. Προφανώς η υπάλληλος δεν μπορεί να κάνει μόνη της την καταγραφή. Πρέπει σε συνεργασία με τον αντίστοιχο τεχνικό του δήμου, να μαζέψουν όλα αυτά τα στοιχεία που έχει ζητήσει η πρόεδρος της Επιτροπής από τον Δεκέμβρη.

Ερ.: Αυτό τι σημαίνει για τον ΧΥΤΑ;

Απ.: Τίποτα. Συνεχίζει να λειτουργεί με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι τώρα. Κανένα πρόβλημα.

Ερ.: Για το ΦΟΔΣΑ όμως που ο δήμος έχει να πληρώσει την ετήσια εισφορά του;

Απ.: Αυτά θα πληρωθούν, αλλά εάν δεν γίνει φέτος κάποια δαπάνη, του χρόνου που θα κάνουμε τον απολογισμό, θα  συμψηφιστούν στην επόμενη τιμολογιακή. Δεν υπάρχει πρόβλημα να διπλοπληρωθεί κάτι. Εφόσον μέχρι τώρα δεν έχουμε παραλάβει, δεν έχουμε κάνει δαπάνη για το Δήμο. Όταν θα πάμε του χρόνου να κάνουμε τον απολογισμό της φετινής τιμολογιακής, θα υπάρχουν αυτοί οι 4-5 μήνες που θα είναι κέρδος για το δήμο και αυτά θα συμψηφιστούν στην επόμενη χρονιά.

Ερ.: Δηλαδή τα 2.400.000 περίπου ευρώ δεν θα πληρωθούν μέσα στη χρονιά. Θα πληρωθούν του χρόνου.

Απ.: Ένα μέρος, όχι όλα.

Ερ.: Υπολογίζετε εσείς ότι μέσα στους επόμενους 2 με 3 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία;

Απ.: Τι να σας πω; Πρέπει να ολοκληρωθεί.

Ερ.: Για τους κομποστοποιητές και τους κάδους κομποστοποίησης τι έχετε να πείτε;

Απ.: Για τους κομποστοποιητές έχουμε διεξάγει το διαγωνισμό και είναι σε εξέλιξη. Υποβλήθηκαν προσφορές και τώρα είμαστε στο κομμάτι της αξιολόγησης των προσφορών . Θεωρώ ότι μέχρι τέλος του μήνα θα το έχουμε κλείσει αυτό το κομμάτι. Να πούμε και έναν μήνα, τον Μάιο δηλαδή, να γίνουν οι διαδικασίες των ελεγκτικών αρχών και τον Ιούνιο να υπογράψουμε την σύμβαση. Από εκεί και πέρα, επειδή μιλάμε για μεγάλες ποσότητες, πιστεύω ότι ο ανάδοχος θα ξεκινήσει την παράδοση τμηματικά από τον Αύγουστο καλώς εχόντων των πραγμάτων

Ερ.: Και η διανομή στους πολίτες πώς θα γίνει;

Απ.: Η διανομή θα γίνει απευθείας από τον Φορέα στους πολίτες.

Ερ.: Με ποιον τρόπο κ. Γαμβρούδη;

Απ.: Θα φτιάξουμε μία ειδική πλατφόρμα που θα μπαίνει ο κάθε ενδιαφερόμενος να δηλώνει την πρόθεσή του να συμμετέχει.

Ερ.: Και αυτά που έχουν δρομολογηθεί για το νησί της Κω όπως μου είχατε πει, δηλαδή, σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων κλπ

Απ.: Η σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων είναι στη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ και περιμένουμε την έγκρισή της. Πιθανόν να εγκριθεί και πριν τις εκλογές, αυτός είναι ο στόχος μας. Από εκεί και πέρα, η άλλη μεγάλη πρόταση που έχουμε υποβάλει για «γωνιές ανακύκλωσης», για «πράσινα σημεία» κλπ, είμαστε ακόμα στο στάδιο αξιολόγησης της αίτησης που έχουμε υποβάλει στο Υπηρεσιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον. Περιμένουμε να εγκριθεί η χρηματοδότηση για να ξεκινήσουμε στη δημοπράτησή του, αλλά αυτό θα καθυστερήσει. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα αρχίσει να αναπτύσσεται από τέλος του 2024 με αρχές του 2025. Και σας μιλάω με πολύ ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα.  Αν ήθελα να σας τα κάνω όλα όμορφα και ωραία θα σας έλεγα ότι θα είμαστε έτοιμοι σε ένα χρόνο.

Πηγή: Εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ