Ιωάννα Ρούφα για Ζιά: «Πάμε και όπου βγει…»

1
1653

Ένα πρόβλημα λύνεται μόνο αν το λύσεις. Αν παραμείνεις στην περιγραφή του απομακρύνεσαι, τεχνηέντως, από την ανάληψη ενεργειών και της ευθύνης επίλυσης του.

Διάβασα την εισήγηση του κυρίου Δημάρχου, τον άκουσα και διά ζώσης… Μου θύμισε το πρόσφατο ψήφισμα για το νοσοκομείο…

Το μόνο που δεν μας είπε ο κύριος Νικηταράς είναι πως θα λειτουργήσει η Ζιά από αύριο και μέχρι τον Οκτώβρη και κυρίως δεν μας είπε ποιος θα έχει την ευθύνη αυτής της λειτουργίας.

Γιατί αν μας το είπε και εγώ δεν το κατάλαβα και αν αναλαμβάνει την ευθύνη τότε εμείς που ζητήσαμε να έρθει το θέμα στο δ/σ μπορούμε να αποχωρήσουμε. Εκείνος όμως οφείλει ως δήμαρχος να πάει αύριο στην πλατεία της Ζιάς και να ενημερώσει τους επιχειρηματίες και όχι μόνο.

Σας ρωτήσαμε αν υπάρχει  σχέδιο εκκένωσης της Ζιάς, ποιος το εκπόνησε και ποιος έχει την ευθύνη της υλοποίησης του.

Μας είπατε για το… «πόνημα» των 100 σελίδων που ψήφισε με καθυστέρηση ενός χρόνου ο δήμος της Κω  που αφορά στο πρόγραμμα Ιόλαος και που ψήφισαν υποχρεωτικά όλοι οι δήμοι της Ελλάδας σύμφωνα με το πρότυπο των 112 σελίδων που εκπόνησε η Γενική Γραμματεία  πολιτικής προστασίας… Τ ι σχέση έχει αυτό το ατυχέστατο copy paste με τη λειτουργία της Ζιάς;

Ο κύριος Νικηταράς μας  είπε και σήμερα ότι ακριβώς μας λέει 4 χρόνια… δηλαδή τι θααα κάνει… μέχρι και ότι ενέταξε στον προϋπολογισμό του 2023 το αστρονομικό ποσό των 10.000 ευρώ για την αγορά οικοπέδου!

Μας είπε που ανέβηκε στη Ζιά με τον υπουργό … που έκανε συνάντηση με τους επιχειρηματίες… την οποία προκάλεσε ο Γιωργαλής και αναγκάστηκε να προσέλθει σε αυτήν. Θυμάστε τι εξαγγείλατε και τι από αυτά υλοποιήσατε ή έστω ξεκινήσατε;

Μας είπε και το γράφει και στην εισήγηση του και για την παρέμβαση -μεγάλωμα του πάρκινγκ  Διακομανώλη κατά 50% …. Φαντάζομαι ότι αυτήν την… παρέμβαση την κάματε νύχτα… και δεν συνεχίζω για εύλογους λόγους. Γιατί το δύσκολο είναι σχεδιάσεις και να εκτελέσεις την ώρα που πρέπει.

Μας είπε ότι ο δήμος μας συμμετείχε σε ασκήσεις εκκένωσης σε μια Ζιά άδεια με την παρουσία 2 και όχι 42 λεωφορείων .

Αλήθεια χρησιμοποιήσατε σε αυτήν την άσκηση το πάρκινγ που είναι σφραγισμένο από το 2017;; ‘Εχετε ενημερώσει για αυτό την πυροσβεστική υπηρεσία;

Να τα ξαναπώ άλλη μια φορά…. Ξέρετε η προηγούμενη δημοτική αρχή τι έκανε για να καλυφθεί ;  ’Έκανε μήνυση κατά αγνώστου και παντός υπευθύνου φωτογραφίζοντας εκείνον που αφαίρεσε τις αλυσίδες που απαγόρευαν την είσοδο.

Τι είπε δηλαδή: « το πάρκινγκ είναι σφραγισμένο και για την παράνομη λειτουργία του φταίει ο κακός άγνωστος που αφαίρεσε τις αλυσίδες και για να είμαστε νομικά καλυμμένοι τον μηνύσαμε!

Νομίζετε ότι μας καλύπτει αυτή η αγωγή;  Ο κύριος Κυρίτσης ήταν πιο ειλικρινής… έλεγε ότι δεν υπάρχει Πάρκινγκ. Η δική σας επίσημη θέση ποια είναι; Υπάρχει δημοτικό πάρκινγκ  στη Ζιά;

Πόσες φορές σας είπα ότι δεν θα μας ξεπλένει ούτε ο Ιορδάνης ποταμός αν εκεί συμβεί κάποιο ατύχημα;;

Κάθε φορά από το 2019 που φέρνεται την παράταση του μισθώματος κατά ένα χρόνο κύριε Αβρίθη -και επικαλούμαι την ευθιξία σας -υπόσχεστε ότι θα δείτε το ζήτημα αλλά την επόμενη φορά πάλι δεν προκάματε . Είναι εγκληματική αυτή η λειτουργία. Τι θα πούμε ότι στηρίζουμε όλη τη λειτουργία της Ζιάς σε ένα πάρκινγκ που είναι σφραγισμένο;;

Πήγατε στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας να ρωτήσετε ποιες ενέργειες πρέπει να κάνουμε για να νομιμοποιήσουμε τη λειτουργία του;

Να πάω παρακάτω;   Γιατί εσείς το τερματίσατε… Μέρος της εισόδου και όχι μόνο της εισόδου ανήκει σε άλλους πολίτες και όχι στον μισθωτή.. Σας έστειλαν εξώδικα για καταπάτηση από πέρσι και πρόσφατα κατέθεσαν και αγωγή. Τι κάνατε για να νομιμοποιήσετε το χώρο… απολύτως τίποτα. Πήγατε στους ανθρώπους  προκειμένου να μας μισθώσουν τα κομμάτια αυτά:;: Αν αύριο μας κάνουν ασφαλιστικά  τι θα τους πούμε όταν ούτε στα εξώδικα τους  δεν απαντήσατε και βεβαίως όλα τα αποκρύπτεται από το δημοτικό συμβούλιο και από τους πολίτες..

Από το 2014 πληρώνουμε χώρο για στάθμευση υπολογίστε κοντά στα 340.000 ευρώ… θα είχαμε αγοράσει ακίνητο στην περιοχή.  Και δεν ασχολήθηκε κανείς να το νομιμοποιήσει.

Φανταστείτε να συμβεί ένα ατύχημα εκεί… θα είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι στο έγκλημα.

Ο κύριος Νικηταράς προσπαθεί να οικειοποιηθεί  την μελέτη που υλοποίησε η δασική υπηρεσία αλλά απόψε τον κύριο Τσαμπουνιάρη δεν τον καλέσατε να μας ενημερώσει για την παρέμβαση που έλαβε χώρα.

Εκείνον δε το δρόμο… που διανοίξατε και τον ονομάσατε «οδό προσανατολισμού ανατολής -δύσης στη βόρεια πλευρά του Πάρκινγκ … προσέξτε του παράνομου πάρκινγκ, του σφραγισμένου πάρκινκ και απορώ πως δεν παρεμβαίνει ο εισαγγελέας.  Σας είπα ένα μήνα μετά τις φωτογραφίες που βγάλατε… πήγατε να το περπατήσετε;;  Εγώ πήγα. Μάλλον περί εγκλωβισμού πρόκειται και όχι για «οδό» διαφυγής…

Και βέβαια δεν μας απαντήσατε ποτέ πως αξιοποιείτε την ετήσια επιχορήγηση που λαμβάνει ο δήμος μας για πυροπροστασία.

Είστε καλοί στις εκθέσεις, άριστοι στη χρήση ενεστωτικών και μελλοντικών χρόνων και αναφορών, ωραίοι στις φωτογραφίες, δεν θέλω να σας αδικήσω, αλλά λίγοι  για τον τόπο και μικροί για τα προβλήματα.

Έπρεπε και αυτή τη φορά να σας σύρουμε για να ασχοληθείτε με τη Ζιά .

Ακόμα και την αναφορά του σωματείου στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πιστεύετε ότι μπορείτε να την διαχειριστείτε, ακόμα και τις προτάσεις ση της πυροσβεστικής υπηρεσίας θέλατε να αποκρύψετε και δεν απαντάτε στο ερώτημα μας για την απαγόρευση εισόδου και διέλευσης τουριστικών λεωφορείων και βαρέου τύπου οχημάτων.

 

Προσήλθαμε στο δημοτικό συμβούλιο δίκην ενημέρωσης  για να εξορκίσουμε το κακό για να πούμε τι θα κάνουμε ενόψει εκλογών. Για να λέει ο καθένας ότι θέλει αφού τίποτα δεν θα αποφασιστεί απόψε.

Είχα πει και συνεχίζω να το υποστηρίζω ότι η Ζιά και η Καρδάμενα είναι δύο περιοχές πρόκληση.  Ο τόπος χρειάζεται άλλα πολιτικά μυαλά και ανθρώπους που δεν χειραγωγούνται δεν εξαρτώνται , δεν άγονται και φέρονται από μεγάλα ή μικρά συμφέροντα. Γιατί ακόμα κι αν  είχαμε στα χέρια μας μια τεκμηριωμένη μελέτη δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι έχουμε ή θα έχουμε μια δημοτική αρχή που θα είχε τα κότσια ή τη βούληση να την υλοποιήσει . Πόσες καλοπληρωμένες μελέτες- πανάκεια  σαπίζουν στα συρτάρια…

Είχαμε μιλήσει για ένα φορέα διαχείρισης  των υδροβιοτόπων  και του ορεινού όγκου   του Ασφενδιού στο πλαίσιο μιας αξιοποίησης με περιβαλλοντικό πρόσημο που θα προστάτευε τον παραδοσιακό χαρακτήρα των οικισμών και θα συνέβαλε στην αειφόρα ανάπτυξη που δεν αφορά σαφώς μόνο στους επιχειρηματίες που έτυχε να βρίσκονται πάνω στο δρόμο.

Απαιτείται μια γενικευμένη επιχείρηση συνολικής επίλυσης των προβλημάτων του οικισμού.

Το ορεινό Ασφενδιού είναι ανάγκη να θεωρηθεί ως ένα ενιαίο λειτουργικό σύνολο, που ζει 12 μήνες το χρόνο και εξελίσσεται.

Η  αναβάθμιση πρέπει να αφορά  όλο το φάσμα της δόμησης, του κυκλοφοριακού, της   ζωής και της λειτουργίας του ορεινού Ασφενδιού.  Ξεκινώντας από τους δρόμους που οδηγούν στη Ζιά… εν προκειμένω  και οι τρείς είναι προβληματικοί…

Και αυτό  είναι ευθύνη όλης της κοινωνίας που πρέπει να το απαιτήσει και να το στηρίξει  πέρα από ιδιοτελή συμφέροντα.

Η Ζιά πρέπει να προστατευτεί και κανείς δεν πρέπει να μπει εμπόδιο γιατί  προστατεύοντας τη Ζιά προστατεύονται τα συμφέροντα όλων .  Οι επιχειρηματίες της Ζιάς πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Οι προτάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και στάσης και στάθμευσης εάν λύναμε το πρόβλημα του ενδεδειγμένου χώρου  θα μπορούσε να εφαρμοστεί την παρούσα χρονική περίοδο πιλοτικά ώστε να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη άποψη αναφορικά με την αποδοχή των μέτρων αυτών από την τοπική κοινωνία και ενδεχομένως αυτό το περιβόητο ΣΒΑΚ  να υποβοηθήσει στη διαμόρφωση προτάσεων του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) το οποίο βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων του παραδοσιακού οικισμού και των επισκεπτών.

Εμμέσως πλην σαφώς απόψε έγινε μια  ακόμα ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης που δεν μας τιμά και δεν νομίζω ότι μπορούμε να κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου .  Για τη φετινή χρονιά ισχύει το πάμε και όπου βγει.   Ή το πάμε και ο Θεός βοηθός.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το κανατε σλογκαν τωρα ο ανθροπος παει και εσει την καραμελα στο στωμα Πάμε και όπου βγει αειντε γιδια σεβασμος λιγο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ