Σταμάτης Καμπουράκης για Ζιά: «Για εμένα τουλάχιστον, προέχει η ανθρώπινη ζωή και η ασφάλεια»

11
2966

Σταμάτης Καμπουράκης, αντιδήμαρχος, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας:

«Για εμένα τουλάχιστον, προέχει η ανθρώπινη ζωή και η ασφάλεια»

«Εάν ήμουν εγώ επαγγελματίας, δεν θα ανέβαινα σε ένα χωριό το οποίο θα ένοιωθα ότι, οι ψυχές που κουβαλούσα δεν θα ήταν ασφαλείς όσα και να μου έδιναν κόμιστρο – Αυτό που προτείνω είναι, να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να δούμε ποιο είναι το κοινό συμφέρον και το καλό»

 

Άσκηση επί του πεδίου στη Ζιά θα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023.  Για το θέμα, καθώς και για ζητήματα που θέτει το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων σχετικά με τη διέλευση βαρέων οχημάτων από τον μοναδικό δρόμο του οικισμού της Ζιάς, το παρκινγκ, κ.ά., απαντά στον «Σ» ο αντιδήμαρχος, υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας Κω, Σταμάτης Καμπουράκης.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ερ: Κύριε Καμπουράκη, τι ακριβώς περιμένουμε από αυτή την άσκηση; Ποιος είναι ο στόχος;

Σ.Κ.: Στόχος είναι, η προσπάθεια προστασίας των ανθρώπινων ζωών, των πολιτών και κατ’ επέκταση ο συντονισμός των φορέων και των υπηρεσιών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο μη γένοιτο. Η άσκηση επί χάρτου είχε γίνει πέρσι τον Ιούνιο και τώρα θα γίνει επί του πεδίου. Θα έρθουν εξειδικευμένα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας για τις φυσικές καταστροφές, θα συμμετάσχουν ξανά όλοι οι φορές και οι υπηρεσίες τόσο του δήμου όσο και της περιφέρειας, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, του στρατού και εθελοντικές ομάδες για να μπορέσουμε να δούμε κατά πόσο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είμαστε έτοιμοι και να συνεργαστούμε, αλλά να ξέρει και ο καθένας τις αρμοδιότητές του.

Ερ: Αυτά δεν έχουν επιλυθεί; Δηλαδή, οι αρμοδιότητες της κάθε υπηρεσίας και του κάθε συμμετέχοντα;

Σ.Κ.: Πάμε να τα δούμε στην πράξη. Ίσως να τα έχουμε μέσα στο μυαλό μας λίγο συγκεχυμένα. Η πράξη ίσως μας δείξει και τις ατέλειές μας και ίσως πού διαφωνούμε, πού χρειάζεται να βελτιώσουμε κάποια πράγματα και με καλή θέληση και συνεργασία να προχωρήσουμε.

Ερ: Γνωρίζετε εάν έχει έρθει ο εργολάβος που έχει αναλάβει την καθαρισμό του δρόμου της Ζιάς, δηλαδή, μια ζώνη διαφυγής, και την αραίωση της καύσιμης ύλης στο δάσος;

Σ.Κ.: Έχει έρθει εργολάβος και είναι σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο εδώ του Δασονομείου. Έχουν γίνει κάποιες διανοίξεις, έχουν κοπεί κάποια δέντρα για να μπορούν να περνούν πιο εύκολα τα λεωφορεία, αλλά πολύ περισσότερο τα πυροσβεστικά οχήματα και συνεχίζουν.

Ερ: Από την πλευρά του δήμου, ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και σας αφορούν; Ποια είναι τελικά η αρμοδιότητά του, διότι στην περίπτωση που συμβεί κάτι, ποιος θα έχει την ευθύνη;

Σ.Κ.: Αρμοδιότητα αυτή τη στιγμή και μιλάμε για το σχέδιο προληπτικής εκκένωσης της Ζιάς την έχει ο δήμος, αλλά κατόπιν εισήγησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Δηλαδή, ο διοικητής της Πυροσβεστικής θα εισηγηθεί στον δήμαρχο ότι υπάρχει ο εύλογος χρόνος για να μπορέσει να γίνει μια ασφαλής εκκένωση της περιοχής. Στη συνέχεια, ο δήμος είναι υπεύθυνος για το πώς θα γίνει όλο αυτό, πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι, τον χώρο καταφυγής, το εάν χρειαστεί να τους προμηθεύσει νερά και τρόφιμα και γυρίζουν, εάν τελειώσουν όλα όπως πρέπει, ξανά ασφαλείς στα σπίτια τους.

Ερ: Έχει προσδιοριστεί ο χώρος καταφυγής;

Σ.Κ.: Βεβαίως. Είναι στο Λινοπότι, είναι τα γραφεία και το εργοτάξιο του δήμου μας  δίπλα στο στρατόπεδο.

Ερ: Υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός και οι προμήθειες για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών;

Σ.Κ.: Είναι ο χώρος που θα μείνουν οι άνθρωποι για κάποιες ώρες, για κάποιο διάστημα. Εάν δούμε ότι χρειάζονται πρώτες βοήθειες θα πάνε στο νοσοκομείο ή όπως σας είπα, θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Μέχρι τότε, είμαστε υποχρεωμένοι να τους παρέχουμε τροφή και νερό.

Ερ: Άρα, ο συγκεκριμένος χώρος διαθέτει κάποιες υποδομές διαμονής.

Σ.Κ.: Φυσικά. Υπάρχουν και τουαλέτες και τα πάντα.

Ερ: Ας έρθουμε στο Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων κύριε Καμπουράκη. Επανειλημμένα έχουν εκφράσει την άποψη – και με σχετικές Αιτήσεις – Αναφορές τους – σχετικά με την μη ασφαλή διέλευση των τουριστικών λεωφορείων και μεγάλων οχημάτων προς και μέσω του οικισμού της Ζιάς, διότι, όπως σημειώνουν για πολλοστή φορά, εγκυμονεί σοβαρός κίνδυνος στην διάρκεια της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, προτείνοντας και κάποιες λύσεις.

Σ.Κ.: Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με την άσκηση.

Ερ: Συμφωνώ, αλλά αφορά στην προστασία των ανθρώπων.

Σ.Κ.: Αυτά είναι θέματα που προτείνουν αυτοί και τα οποία συζητάμε εμείς σαν δημοτική αρχή και πρέπει να τα συζητήσουμε και με τους επαγγελματίες. Εμείς σεβόμαστε τους οδηγούς λεωφορείων, αλλά υπάρχουν κι άλλες επιχειρήσεις εκεί και γνωρίζετε ότι υπάρχουν συμφωνίες, υπάρχουν διαφωνίες, υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα και χίλιοι δυο λόγοι. Εκεί πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να συμφωνήσουμε και να πάει σε ένα άλλο επίπεδο η κουβέντα αυτή. Προς το παρόν τουλάχιστον, εγώ σαν Πολιτική Προστασία δεν μπορώ να σας πω εάν μονοδρομήσουμε, αυτό που λέει το Σωματείο, ή εάν πρέπει να μπούμε σε μια άλλη διαδικασία. Μπορώ όμως κάλλιστα να σας πω ότι, για εμένα τουλάχιστον, προέχει η ανθρώπινη ζωή και η ασφάλεια.

Ερ: Μα, γι αυτό μιλά το Σωματείο. Για την ασφάλεια.

Σ.Κ.: Αφήστε με να τελειώσω. Εάν ήμουν εγώ επαγγελματίας, δεν θα ανέβαινα σε ένα χωριό το οποίο θα ένοιωθα ότι, οι ψυχές που κουβαλούσα δεν θα ήταν ασφαλείς όσα και να μου έδιναν κόμιστρο.

Ερ: Δηλαδή, η ευθύνη ανήκει στους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων;

Σ.Κ.: Όχι, δεν λέω κάτι τέτοιο, μην το μπερδεύετε. Εγώ αυτό που προτείνω είναι, να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να δούμε ποιο είναι το κοινό συμφέρον και το καλό. Γιατί για μένα, σας ξαναλέω, προέχει η ανθρώπινη ζωή. Ο καταστηματάρχης που έχει το εστιατόριο ή το τουριστικό μαγαζί μπορεί να σου πει ότι, εγώ θέλω γιατί έχω κάνει αυτή τη συμφωνία με το τάδε πρακτορείο να μου τους φέρει μπροστά το λεωφορείο ή ο άλλος να πει ότι μπορούν να περπατήσουν. Δηλαδή, να ακούσεις χίλιες δυο απόψεις. Για μένα τουλάχιστον, σαν υπεύθυνο της Πολιτικής Προστασίας, προέχει η ανθρώπινη ζωή. Το να πω ότι, αυτό είναι ασφαλές ή δεν είναι ασφαλές, είναι το μόνο εύκολο. Το θέμα είναι να καθίσουμε με ψυχραιμία όλοι μαζί και να δούμε τι θα είναι το καλύτερο και τι θα είναι και εφικτό.

Ερ: Αυτό δεν έχει γίνει; Διότι, απ’ ότι γνωρίζω, έχετε κάνει συνάντηση και με τον κ. Γκιντιζέ.

Σ.Κ.: Έχουμε κάνει. Απ’ όσο ξέρω, ο δήμαρχος έχει κάνει συνάντηση και με εστιάτορες και υπάρχουν, όπως σας είπα, αντικρουόμενα συμφέροντα και πρέπει αν βρούμε τη μέση γραμμή, την καλύτερη λύση. Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την άσκηση.

Ερ: Έχει να κάνει με την προστασία των ανθρώπων. Με την Πολιτική Προστασία δεν έχει να κάνει;

Σ.Κ.: Όχι, δεν έχει να κάνει με την Πολιτική Προστασία, έχει να κάνει με έναν οικισμό για τον οποίο γνωρίζουμε τους κινδύνους όλοι, είτε ο δήμος, είτε η περιφέρεια, είτε η πυροσβεστική. Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να δούμε, πραγματικά όμως, ποιο είναι το καλό.

Ερ: Ποιός όμως θα αναλάβει την πρωτοβουλία, γιατί το καλοκαίρι έρχεται.

Σ.Κ.: Ο δήμαρχος έχει κάνει συναντήσεις, κάποιες επίσημες και κάποιες ανεπίσημες και προσπαθεί να δει ποιο θα είναι το καλύτερο. Σε αυτή τη φάση δηλαδή, είναι ακόμα σε ένα διερευνητικό επίπεδο. Νομίζω ότι, πολύ σύντομα και πριν ανοίξει η σεζόν, θα έχει καλέσει όλους τους ανθρώπους, θα έχει πάρει κάποιες αποφάσεις, αλλά προς το παρόν, απ’ όσο ξέρω, είναι στο στάδιο των πληροφοριών από όλους, δηλαδή, ο κάθε κλάδος ουσιαστικά τι θέλει.

Ερ: Άλλη μια ερώτηση για το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων. Στην επιστολή που σας απέστειλε, σας κατηγορεί ότι δεν κλήθηκε στην αυριανή άσκηση. Τι απαντάτε;

Σ.Κ.: Να ξέρετε ότι, όλο αυτό δεν το διοργανώνει ουσιαστικά ο δήμος, το διοργανώνει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Εγώ δεν ξέρω εάν έχουν ή δεν έχουν καλεστεί. Ξέρω όμως ότι, στην άσκηση επί χάρτου δεν ήταν.

Να σας πω επίσης ότι δεν γνωρίζουμε το σενάριο της άσκησης. Ξέρουμε ότι θα είναι φωτιά, αλλά πώς θα είναι τα επεισόδια, πώς θα χρησιμοποιηθούν τα πούλμαν δεν το γνωρίζουμε. Μου ζητάει να έχει πούλμαν ο δήμος. Εάν του πω ότι δεν έχω πούλμαν και πρέπει να χρησιμοποιήσω τουριστικό, δεν τον ενοχλεί. Εάν αυτός όμως θέλει να βάλει τα τουριστικά λεωφορεία, δεν μπορώ να του το απαγορεύσω, όπως δεν μπορώ να του υποδείξω.

Ερ: Κύριε Καμπουράκη, για το παρκινγκ εκτός οικισμού γνωρίζετε κάτι;

Σ.Κ.: Ξέρω ότι, οι Τεχνικές Υπηρεσίες, ο Παναγιώτης Αβρίθης, είναι στη φάση της διερεύνησης χώρων. Είναι δύσκολο όπως καταλαβαίνετε, γιατί είναι δασικές περιοχές. Δηλαδή, ακόμα κι αν βρεις ένα κομμάτι που ανήκει σε ιδιώτη, γιατί πρέπει να είναι και χρήσιμο, δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο αυτό θα είναι ωφέλιμο, οπότε, είναι κι αυτό ένα δύσκολο κομμάτι του πάζλ.

Ερ: Μια τελευταία επισήμανση. Το Σωματείο στην προς εσάς επιστολή του, τονίζει την ιδιαίτερη νομική ευθύνη που έχετε  για να λάβετε άμεσα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Σ.Κ.: Οι οδηγοί λένε αυτό που λένε, αλλά για μένα, η προστασία είναι αυτή η άσκηση. Θα καλέσω τους φορείς κι όταν θα έχω τον απαραίτητο χρόνο και θα νοιώσει τουλάχιστον η Υπηρεσία και αυτή η δημοτική αρχή ότι μπορεί κάνει μια ασφαλή προληπτική και εθελοντική εκκένωση, γιατί ο άλλος αν θα πει ότι, εγώ θα μείνω για να προστατέψω την περιουσία μου, εγώ δεν μπορώ να τον υποχρεώσω να φύγει. Την εκκένωση όμως, όταν θα πάει η φωτιά μέσα στα σπίτια, την ευθύνη την έχει η Πυροσβεστική.

Ερ: Το ερώτημά μου δεν αφορούσε στην εκκένωση του οικισμού, αλλά στα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των λεωφορείων και των βαρέων οχημάτων.

Σ.Κ.: Στο βαθμό που μας αναλογεί, θα υπάρχουν οι έξοδοι διαφυγής των λεωφορείων, των Ι.Χ. κ.λ.π. Υπάρχει αυτός ο σχεδιασμός του πώς θα απεγκλωβίσουμε κάποιες ομάδες ευπαθείς, υπερήλικες ή ΑΜΕΑ ή εάν υπάρχουν πεζή μέσα στο δάσος πώς θα απεγκλωβιστούν κι εκεί έχει να κάνει η άσκηση. Το κρίσιμο για εμάς είναι ο χρόνος. Εάν εμάς μας δοθεί ο χρόνος που θα είναι τουλάχιστον 2-3 ώρες.

 

Πηγή: Εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αλήθεια τώρα.Ποιος λογικός άνθρωπος υα άφηνε τη ζωή του στα χέρια σας;Με οποιοδήποτε τίμημα.Μην τρελαθούμε.Άντε κάντε καμία διάβαση ζώων με πατούσες και άστε τα λόγια.Ο καθένας ότι μπορεί.

    • Στο τελος θα Φας την @@@@τα αυτης της δημοτικης αρχης.Δειλο υποκείμενο.Ξανενας δεν πιστευει υποκειμενα σαν και εσενα.Ουυυςςτττ να μου χαθείς παλιοτομαρο ελεεινο υπολειμμα.

      • Εισπράττεις κάτι η τζάμπα βρίζεις με τέτοια λόγια;Να σε χαίρεται η μάνα σου και η οικογένεια σου.Είσαι καλός άνθρωπος και εσυ σαν τον Νικηταρά;Ο Καισερλης σε γυρεύει.

  2. Πρέπει να γίνει μονόδρομος η ανάβαση μέχρι τν ασώματο και να μπουν μπάρες και φώτα έργα απαραίτητα για το νο1 τουριστικό σημείο της κω.

  3. βρε Σταματη με αυτά που λες εκθέτεις τον Δήμαρχο!! Δηλαδη μας λες ότι από πέρυσι δεν έχετε κάνει τίποτα και να καθίσουν ακόμα μια φορά στο τραπέζι!! Δημαρχε ξύπνα με τέτοιες δηλώσεις θα χάσεις τις εκλογές!!!

  4. Ακουστε δήλωση Αντιδημαρχου !!!Εάν ήμουν εγώ επαγγελματίας, δεν θα ανέβαινα σε ένα χωριό το οποίο θα ένοιωθα ότι, οι ψυχές που κουβαλούσα δεν θα ήταν ασφαλείς όσα και να μου έδιναν κόμιστρο. Δημαρχε ξύπνα!!!

  5. Ο χειρότερος δρόμος για το καλύτερο σημείο. Από τα τραπέζια!!!!!! έχουμε δει την κατάντια μας τόσα χρόνια. Αυτό που αντιλαμβάνομαι από τα λεγόμενα του κυρίου Κ. είναι ότι οι επαγγελματίες ΔΕΝ πρέπει να ξαναπάνε ΖΙΑ.
    Θα ήθελα βεβαίως να τον παρακαλέσω να κάνει μία βόλτα με καροτσάκι ( μωρού) σε αυτό που ονομάζεται πλακόστρωτο, για ΑΜΕΑ ας μην το προσπαθήσει.

  6. Κύριε Καμπουράκη σας πήρε χαμπάρι ο κόσμος Καλά ήτανε σιγά-σιγά να πάτε στην άκρη όλοι σας θα σας πάει ο κόσμος βέβαια θέλετε θέλετε αγανάκτησα με μαζί σας

  7. Την Κυριακή ανέβηκα να ανάψω ένα κερί στην Ευαγγελίστρια αυτό που αντίκρισα με έκανε να αισθανθώ ντροπή όλος ο δρόμος είναι επικίνδυνος πολλές λακκούβες δεν υπάρχουν προστατευτικά στο δρόμο κάντε κάτι γιατί οι άνθρωποι που έρχονται φιλοξενούμενοι στο νησί μας έχουν μάθει τελείως διαφορετικά κοίμησε προστατευόμαστε καθόλου

  8. Ανοργάνωτη φουλ μη κακό και γίνει κάτι το καλοκαίρι καήκαμε πάρτε τα μέτρα σας από τώρα κύριοι το καλοκαίρι ο δρόμος με τα τουριστικά Λεωφορεία και τα ενοικιαζόμενα είναι μόνιμα σε κυκλοφοριακό μποτιλιάρισμα !! Έχετε ανθρώπους στην πυροσβεστική και στην πολιτική προστασία έμπειρους Εκμεταλλευτείτε τις γνώσεις τους μπας και προλάβουμε κανένα μεγάλο κακό πριν γίνουμε μάτι και βρείτε και εσείς ένα εύκολο θύμα να τα ρίχνετε όλα πάνω τους μετά !!!! ΞΥΠΝΗΣΤΕ !!!!

  9. Πολύ ενδιαφέρουσα άποψη για τους επαγγελματίες οδηγούς.Επεκτίνοντας τη σκέψη σας:δεν θα πρέπει να οδηγούμε στον επαρχιακό γιατί είναι χωρίς φωτισμό γεμάτος λακούβες και με ανάποδες κλίσεις,να μην πίνουμε νερό για να μην συντηρείτε τα δίκτυα,να μην καταναλώνουμε προιόντα για να μην ψάχνετε απορριματοφόρα κτλ. Θέλετε μήπως να μας πείτε η δημοτική αρχή γιατί υπάρχει;Για να καταλάβουμε κι εμείς οι» βλάκες»…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ