Νίκος Μυλωνάς: Την περίοδο 2010-23 ο Δήμος απώλεσε έσοδα 180 εκ. λόγω των κυβερνητικών περικοπών!

4
3919

ΘΕΜΑ: την περίοδο 2010-23 ο Δήμος απώλεσε έσοδα 180 εκ. λόγω των κυβερνητικών περικοπών!

υπονομεύοντας την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Κω

Α. Τι είναι αυτό που μας κάνει μόλις τολμήσουμε συγκρίσεις με άλλους Δήμους και πόλεις γύρω μας, να λέμε ‘’μείναμε πίσω’’! Τι κάνει τους Δημότες των χωριών και των οικισμών μας να λένε ότι είμασταν καλυτέρα πριν; Ο ενιαίος Δήμος είναι καταστροφή; Η δημοτική προεκλογική περίοδος ξεκίνησε. Είναι σημαντικό να δούμε τα δημοτικά πράματα πριν μιλήσουμε για πρόσωπα! Ο παράγοντας που καθορίζει τα πράγματα, σήμερα περισσότερο από ποτέ λόγω της υποχώρησης ιδεολογιών, κομμάτων και οργανώσεων είναι η οικονομία! Το θεμα είναι: δημοτικά έσοδα και υλοποίηση έργων.

Β. Τα έσοδα του Δημου μας προέρχονται κατά το 1/3 από την τοπική κοινωνία, από τέλη, φόρους, και δικαιώματα που ο προϋπολογισμός του 2023 τα ανεβάζει στα 9 εκ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 2/3 είναι από κρατικές επιχορηγήσεις (18 εκ.). Από αυτά το 1/3 αφορούν συμβολή στις λειτουργικές ανάγκες του Δήμου (μισθοδοσία 9 εκ.) και το υπόλοιπο 1/3 είναι για επενδύσεις (9 εκ.). Η αναλογία των εσόδων δείχνει την εξάρτηση του Δημου από την (κάθε) κυβέρνηση (κατά 67% των εσόδων του)!

Γ. Η οικονομική εξάρτηση του Δημου Κω αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του. Στον πρώτο προϋπολογισμό του ενιαίου Δημου Κω, 2011, η κυβέρνηση κατηύθυνε στα δημοτικά ταμεία επιχορηγήσεις λειτουργικών δαπανών μόλις 5,60 εκ. ευρώ,  έναντι 8,10 εκ. ευρώ το 2010, και για επενδύσεις μόλις 10,80 εκ.  ευρώ έναντι  12,75 εκ. και για το 2010! Το σύνολο κρατικής εισφοράς στον Δήμου Κω το 2010 ήταν 20,8 εκ. ευρώ  που περιορίστηκαν το 2011 στα 16,0 εκ.! Η μείωση των 4,8 εκ. (μείον 25%) οφείλεται στην βίαιη προσαρμογή του Δημου στις μνημονιακές κυβερνητικές δεσμεύσεις του 2010. Οι περικοπές συνεχίστηκαν όλα τα επόμενα χρόνια με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μέχρι και σήμερα. Στον δημοτικό προϋπολογισμό 2018 (περίοδος ΣΥΡΙΖΑ) η κρατική συνδρομή περιοριζεται στην μεν μισθοδοσία στα 6.20 εκ. και για τις επενδύσεις στα 5.90 εκ. Σύνολο 12,0εκ. ευρώ, λιγότερα των 16,0 του 2011! ( δηλ. μείωση 8,0 εκ ευρώ ποσοστού 25% σε σχέση με το 2010).

Στην φετινή 4η τριμηνιαία έκθεση του δημοτικού προϋπολογισμού 2022 βλέπουμε ότι η κρατική συνεισφορά τον Δήμο μας είναι για λειτουργικές δαπάνες 7.20 εκ. και για επενδύσεις 9,00 εκ. Σύνολο 16,0 εκ. που αριθμητικά είναι επιστροφή στο 2011! Όμως  αν λάβουμε υπ’ οψιν τον πληθωρισμό της 12-ετίας το ποσό των 16 εκ. μειώνεται πάνω του 30%  και δεν σημαίνει επιστροφή στο 2011! Μέχρι πότε θα συνεχιστεί η κατάσταση περικοπών; Οι μνημονιακές δεσμεύσεις των κυβερνητικών κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ φθάνουν στο 2060! Η αριθμητική αύξηση του 2022 ήταν υποχρεωτική και οφείλεται στην δημοσιονομική χαλάρωση που η Ε.Ε. εφαρμόζει αυτή την περίοδο λόγω της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης. Τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο για τον Δήμο και την Δημοτική Αρχή την επόμενη περίοδο που η δημοσιονομική αυστηρότητα θα επιβάλει νέες περικοπές!

Δ. Το δεύτερο κρίσιμο σημείο είναι ο βαθμός παραγωγικότητας του Δημου μας. Το 2022 οι κυτταρικές επιχορηγήσεις για μισθοδοσία απορροφήθηκαν στο 100%. Το ίδιο ισχύει για όλη την περίοδο 2011-23! Όμως για τις επενδυτικές  από τα 9,0 εκ. διαθέσιμα εισπράχτηκαν μόνο 2,76 εκ., ποσοστό 30%! Το ίδιο ισχύει για όλη την περίοδο 2011-23! Τα μη απορροφούμενα από την κρατική εισφορά για δημοτικές επενδύσεις χρήματα συνιστούν ‘’ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα’’ όπως Φιλόδημος και Α. Τρίτσης που γίνονται αντικείμενα προπαγάνδας και πολιτικής εκδούλευσης των τοπικών κοινωνιών, τα οποία δεν αναπληρώνουν τις τεράστιες απώλειες που εχουν γίνει.

Ε. Την περίοδο 2010-2023 ο Δήμος Κω απώλεσε κρατικά έσοδα: 12 έτη επί  7,0 εκ. ανά έτος 80 εκ.! Οι κυβερνητικές περικοπές σε βάρος του Δημου όμως επεκτάθηκαν και στα έσοδα του από την τοπική κοινωνία. Το 2009 η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή μείωσε τα έσοδα από τον τουρισμό-τέλη παρεπιδημούντων- από το 2% στο 0,5% με συνέπεια μείον 4 εκ. στα δημοτικά έσοδα. Την ίδια περίοδο καταργήθηκε και ο δημοτικός φόρος ΔΗΦΟΔΩ (με ευθύνη και των Δημάρχων Δωδεκανήσου) που σήμαινε ετήσια απώλεια 4,0 εκ! Συνεπώς το σύνολο ετήσιων απωλειών για τον Δήμο Κω είναι 8 εκ. και για τα 12 χρόνια που εξετάζουμε 12Χ8=90,0 εκ. Άρα ο ενιαίος Δήμος στα 12 χρόνια της ζωής του απώλεσε εισοδήματα 80+90=170 εκ! Είναι δυνατό αυτό να μην έχει συνέπειες; Το βλέπουν οι δημότες στην αυλή τους. Στον δρόμο τους! Στην γειτονιά τους! Όμως οι Δήμαρχοι μας της περιόδου 2011-2023  όχι μόνο δεν σχολίασαν το πρόβλημα αλλά το αντίθετο με κάθε ευκαιρία χαριεντίζονταν φωτογραφούμενοι με κυβερνητικά στελέχη και πρωθυπουργούς, εξαγγέλλοντας μεγάλα έργα που αμφιβάλλουμε ότι θα κάνουν, φροντίζοντας μόνο το πρόβλημα ανέλιξης τους!

Ζ. Ότι ισχύει με τους κρατικούς πόρους ισχύει και με τα τοπικά έσοδα των δήμων από τέλη, φόρους, κλπ. αποκλειστικής ευθύνης των δημοτικών  μας αρχών. Αυτά τόσο το 2011 όσο και το 2022 ανέρχονται σε 9 εκ.! Τα ποσοστά υλοποίησης του ετήσιου προγράμματος έργων είναι τιμής ίδιας τάξεως του 30% με αποτέλεσμα τα μεγάλα χρηματικά υπόλοιπα που ξεκινούν από 6.5 εκ το 2010 και φ ’άνουν στα 22 εκ το 2022! Είναι δυνατό με τέτοια οικονομικά δεδομένα να έχουμε ανάπτυξη;  Πρέπει να απομυθοποιήσουμε τα έσοδα από κεντρικούς πόρους και να δούμε πολιτικές αύξησης τοπικών εσόδων με σα από τη ανακοστολόγηση των δημοτικών υπηρεσιών στα να χρηματοδοτήσουμε τις δημοτικές υποδομές μια που το κράτος μας αδυνατεί να χρηματοδοτήσει τον Δήμο. Είναι δυνατό να περνούν τα χρόνια χωρίς να έχουμε χειροπιαστά στοιχεια που να πιστοποιούν βελτιώσεις ανά τομέα και να γίνονται ΑΟΡΙΣΤΟΙ αφορισμοί για σκάνδαλα και υπεξαιρέσεις; Ο Δήμος Κω  σαν πολιτικός και κοινωνικός οργανισμός έχει προβλήματα που τον έχουν οδηγήσει σε παρακμή! Τα προβλήματα έχουν όνομα::  

  1. Υποχρηματοδότηση (απώλεια εσοδών λόγω κακών τοπικών και κυβερνητικών πολιτικών)
  2. Χαμηλή παραγωγικότητα (ποσοστά απορρόφησης ετησίων χρηματοδοτήσεων 30%)
  3. αναποτελεσματικότητα (ποσοστό υλοποίησης ετήσιων έργων 30%)
  4. γραφειοκρατικοποίηση ((μηδενικές επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό)
  5. Απουσία τοπικών πολιτικών που να θίγουν τα κακώς κείμενα (πελατειακές δουλείες)
  6. Κυβερνητική εθελοδουλία (επικοινωνιακή πολιτική μεταξύ χαριεντισμού και αφωνίας)
  7. Απουσία έως και αποκλεισμός της λαϊκής συμμετοχής.
  8. Τοπικά αυτοχρηματοδοτούμενα σχέδια έργων με προσθέτους τοπικούς πόρους μέσα από ανακοστολόγηση υπηρεσιών του Δημου μας και από δανεισμό (…αβικω, οινοποιειο, δημαρχειο Ζηπαριου, Λιμενικες εγκαταστασεις,….)

Η. Τα προβλήματα του Δήμου Κω δεν ξεπερνούνται τον τρόπο του χθες!

Δεν είναι θέμα ατομικών ικανοτήτων και  στήριξης παραγόντων ή προσβάσεων στην κυβέρνηση! Αφορισμοί του τύπου: ανίκανος δήμαρχος ή ελεεινού χαρακτήρα δεν απαντούν στα προβλήματα μας.

Ο Δήμαρχος των έργων δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο δημοτικής πολιτικής που εφαρμόζεται! Ανακυκλώνουμε πηγαίνοντας από δήμαρχο σε νέο δήμαρχο!

Το πρόβλημα είναι αλλού!  

Ν. Μυλωνάς

(Ευχαριστούμε τις κκ Ρούφα και Μακρη για τα δημοτικά ντοκουμέντα που μας στέλνουν. Προσπαθήσαμε στον κανονισμό δημοτικού συμβουλίου 2015 να καθιερώσουμε την πρόσβαση των δημοτών στα ντοκουμέντα που δίνονται στους δημοτικούς συμβούλους, όπως γίνεται στον Δήμο BODRUM, χωρίς επιτυχία, δυστυχώς!).

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΚΑΙ ΕΣΟΥ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΩΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ,ΧΑΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΑ 180 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΣ ΕΙΧΕ ΤΣΑΚΩΘΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ.ΓΙΑΥΤΟ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΝΑ ΤΙΣ ΡΙΞΕΙΣ ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΣΟΥ.Η ΚΑΜΗΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΡΑ ΤΗΣ,ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙ ΤΙΣ ΑΛΕΣ.

    • Γιαυτό άφησε τον δημο καταχρεωμενο ο δικός σου???? Για να μαθσινεις και να γνωριζεις,γιατι απαντας κουτουρου.

  2. Μυλωνά οπως τα υπολογίζεις κάνεις το κόσμο να σας απεχθανεται ακομα περισσότερο
    Γιατι δεν γράφεις όσα δινονται και τρώγονται σε απευθείας αναθέσεις σε ποιες κατηγορίες σε ποσους διαρκώς επαναλαμβανομενους αναδοχους ανα έτος μεσα στα 13 αυτά χρονια ποσες απευθειας για τα ιδια ακριβως πραγματα, ποσες ανα δήμαρχο, να δουμε ποιες οικογενειες του νησιου φτιαξατε και πως και ποιους απο Υπόλοιπη Ελλαδα, να κάνουμε γλέντια να δούμε τα χαλια σας τολμάς Μυλωνά η άστο καλύτερα εκει δεν το έχεις εεε κωλυεσαι?
    Ειδαλως τραβα πάρε σύνταξη
    Είσαι ο κος τέλειος δημοτικος συμβουλος σε όλα Δεν αντέχουμε τόση τελειότητα ειλικρινα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ