«Ήρθε η ώρα για αποκατάσταση των υγροτόπων» Γράφει ο Νίκος Μυλωνάς

3
2490

«Ήρθε η ώρα για αποκατάσταση των υγροτόπων» (It’s time for wetland restoration), είναι το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων (2 Φεβρουαρίου κάθε χρόνου).

https://www.paron.gr/2023/02/01/pagkosmia-imera-ygrotopon-2023-ekklisi-gia-apokatastasi-ton-ygrotopon/η

  1. Έχουμε 2 παγκόσμια αναγνωρισμένους υγροβιότοπους στο νησί μας, την ΑΛΥΚΗ ΤΙΓΚΑΚΙΟΥ και την  ΛΙΜΝΗ ΨΑΛΙΔΙΟΥ :

—με τον κωδικό GR 4210008 της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ: η περιοχή ‘’Κως- Ακρωτήριο Λούρος- Λίμνη Ψαλίδι- όρος Δίκαιο’’ του εθνικού κατάλογου NATURA 2000 (οδηγία 92/43/EOK) καθορ’ιζονται ως ‘’προστατευόμενοι υγροβιότοποι’’.

—και με κωδικό GR 4210027 της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ η περιοχή «Κως- Λίμνη Ψαλίδι- Αλυκή» καθορίζεται ως περιοχή ειδικής προστασίας ορνιθοπανίδας, περιοχή που επί πλέον προστατεύεται με το Π.Δ.7-11-97 (ΦΕΚ 1204Δ της 28-11-97) ως ειδική περιβαλλοντική ζώνη.

—Υποχρέωση του Δήμου μας είναι η φροντιδα και ο ευπρεπισμός των χώρων πέρα από στενές αντιλήψεις περί αρμοδιοτήτων κλπ. Καθήκον είναι και η υποχρέωση αποζημίωσης των ιδιοκτησιών πέριξ των υγροβιότοπων που θίγονται από τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί. Ο Δ’ημος έχει την δυνατότητα  να εντάξει τους χώρους σε προγράμματα αξιοποίησης της Ε.Ε. και είναι πολιτικό λάθος ο Δήμος μας κείται… ‘’μακράν’’!

  1. Οι υγρότοποι είναι πηγή γλυκού νερού. Υπάρχει αυξανόμενη κρίση γλυκού νερού, που απειλεί τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας. Χρησιμοποιούμε περισσότερο γλυκό νερό από ότι η φύση μπορεί να αναπληρώσει και καταστρέφουμε το οικοσύστημα από το οποίο εξαρτώνται το νερό και η ζωή. Οι υγρότοποι απειλούνται κυρίως από την υπεράντληση των υδάτων, τις αποξηράνσεις, τη ρύπανση από υγρά και στερεά απόβλητα και από συνθετικές χημικές ουσίες, τις καταπατήσεις, τις καταστροφές της φυσικής βλάστησης και από την κλιματική αλλαγή.  Η εκστρατεία του 2023 υπογραμμίζει τη συμβολή των υγροτόπων στην ποσότητα και την ποιότητα του γλυκού νερού στον πλανήτη μας. Το νερό και οι υγρότοποι αποτελούν αδιαχώριστη συνύπαρξη ζωτικής σημασίας για τη ζωή, την ευημερία μας και την υγεία μας. Οι υγρότοποι, ιδιαίτερα οι νησιωτικοί, είναι από τα πλέον απειλούμενα οικοσυστήματα σε παγκόσμια κλίμακα. Τα συστήματα αυτά έχουν τεράστια σημασία για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για τη βιοποικιλότητα και δεν πρέπει να χαθούν.(επισυνάπτονται σημερινές φωτο από τους υγροβιοτόπους μας)

Ν. Μυλωνάς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΄΄΄΄΄΄΄΄Του δημου δουλεια ειναι να αποζημιωσει χιλια στρεμματα? Εισαι και μηχανικος. Γιατι δεν τοκανες εσυ που ησουν 5 χρονια με τον πρωην στο δημο?

  2. Είπε ο άνθρωπος που ήταν χρόνια στην αυτοδιοίκηση και το κόμμα του 5 χρόνια στη κυβέρνηση.Απλά τώρα είναι η ώρα;Κάπου έχουμε ξεφύγει και από το «γραφικο».Ελπίζω να μην μας θεωρητε τόσο χαζούς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.