ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2023 Δήμου Κω, πέρα από πολιτικά κατά συνήθεια ψεύδη | Του Ν. Μυλωνά

12
4097

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2023 Δήμου Κω, πέρα από πολιτικά κατά συνήθεια ψεύδη.

 

Ο προϋπολογισμός με το πρόγραμμα έργων  2023 της δημοτικής αρχής αποτυπώνουν επιδιώξεις και δυνατότητες της τοπικής μας κοινωνίας. Μας απασχολούν γιατί επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας.

Α. Φθάνουμε την τελευταία μέρα του χρόνου σε συνθήκες απόλυτης βιασύνης να συζητιέται το πιο βασικό θέμα του έτους για το δημοτικό συμβούλιο Κω. Αυτό δεν τιμά την δημοτική πλειοψηφία. Μπορεί να έχει συμβολή και η μειοψηφία, όμως την απολυτή ευθύνη για τον υποβιβασμό του ίδιου του δημοτικού συμβουλίου την έχει η πλειοψηφούσα ομάδα του κ. Νικηταρά.

Το βασικό πρόβλημα βέβαια δεν είναι η διαδικασία.  Όμως αυτή επηρεάζει την ουσία και θα το δούμε διαβάζοντας τα κείμενα που συζητούν ‘’ελλειπτικά’’ οι εκπρόσωποι μας στο δημοτικό συμβούλιο.

Β. Το αριθμητικό-συνολικό ποσό του δημοτικού προϋπολογισμού 2023 είναι 75 εκ. Αφαιρώντας τα χρέη παρελθόντων ετών  (17 εκ.), τα χρήματα που λογιστικά περνούν μέσα από  τον προϋπολογισμό και αποδίδονται σε τρίτους (5 εκ.) και το χρηματικό υπόλοιπο των 22 εκ του 2022 το πραγματικό ύψος του προϋπολογισμού είναι 30 εκ.! με αυτά θα πληρωθούν μισθοί, έξοδα και θα γίνουν και έργα!!! Συγκρίνοντας το ίδιο ποσό με τον πρώτο προϋπολογισμό του ενιαίου Δημου Κω 2012 που ανέρχονταν στα 59 εκ, αφαιρούμε τα αντίστοιχα ποσά χρεών στον Δήμο 18,0εκ. είσπραξης για άλλους 6,0εκ.  και υπόλοιπο χρήσης 4,0 εκ. προκύπτει πραγματικός προϋπολογισμός 32,0 εκ. Το συμπέρασμα είναι ότι σε  με την πάροδο 12 ετών έχουμε μείωση της συνολικής πραγματικής οικονομικής φέρουσας ικανότητας του Δημου μας. Που οφείλεται αυτό; Γιατί δεν συζητούμε αυτή την προϊούσα κακή εξέλιξη;

Οι προηγούμενοι μας ξεγελούσαν συνειδητά μιλώντας για την ‘’Κω που μας αξίζει’’ κλπ! Στην πραγματικότητα ζούμε μια αργή μεν αλλά σταθερά φθίνουσα οικονομική πορεία! Αυτή αποτυπώνεται με την φθίνουσα κατάσταση των δημοτικών υποδομών και την ανυπαρξία δυναμικών παρεμβάσεων και απουσία νέων έργων εκσυγχρονισμού και ανανέωσης.

Γ. Τι σημαίνει πρακτικά το ποσό των 30 εκ. του δημοτικού προϋπολογισμού 2023;  Μια τουριστική μονάδα 1000 κλινών του νησιού μας έχει προϋπολογισμό εσόδων περίπου 10 εκ. Αρα ο ‘’ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΩ’’ αντιστοιχεί στην τοπική κλίμακα αξιολόγησης της παραγωγής με μια ξενοδοχειακή επιχείρηση 3.000 κλινών. Και τέτοιες επιχειρήσεις υπάρχουν τουλάχιστον 10!!! Το συμπέρασμα είναι ότι ο Δήμος μας έχει χάσει το παιγνίδι της οικονομικής ευρωστίας στην οικονομική αξιολόγηση των τοπικών μονάδων παραγωγής!  Περιορίζεται την πολιτική του ισχύ που οφείλεται στο δημοκρατικό θεσμικό καθεστώς. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την αξιολογική αυτή κατάσταση και να γίνει παράγοντας της αναγκαίας μελλοντικής δημοτικής πολιτικής. Τώρα ο Δήμος δεν ασκεί αυτόνομη πολιτική άλλα ακολουθεί και τσοντάρει τους οικονομικά ισχυρούς ενώ πρέπει να αρχίσει να διεκδικεί αυτό που πραγματικά ανήκει στην κοινωνία. Τότε ο Δήμος θα μπορέσει να συντηρήσει τα υπάρχοντα συλλογικά αγαθά και τις υποδομές και να οικοδομήσει καινούργια στοιχειοθετώντας ένα αξιόλογο αύριο για το νησί μας. Το να απουσιάζει ή να αποχωρεί ο Δήμος από την άσκηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων του όπως ο σχεδιασμός χρήσεων γης, η προστασία των φυσικών πόρων, η εμφάνιση και η λειτουργία των οικισμών μας,  διαγράφοντας τον παρεμβατικό του χαρακτήρα σε θεματα στρατηγικής είναι το αποτέλεσμα της οικονομικής του περιθωριοποίησης. Υποβάθμιση που εδράζεται στην πολιτική και ιδεολογική αφασία των δημοτικών αρχών μας.

Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΩ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. Η σχέση τους αποτυπώνεται στο ύψος των επιχορηγήσεων για επενδύσεις στον δημοτικό προϋπολογισμό όπου το 2012 προβλεπόταν 17,1 εκ ευρώ ενώ για το 2023 προβλέπονται μόνον 8,0 εκ  ενώ το 2023 είναι χρονιά με το πολυδιαφημισμένο  αναπτυξιακό πρόγραμμα ανάκαμψης  και ανθεκτικότητας Ε.2.00  σε πλήρη εξέλιξη. Η δημοτική αρχή τα πάει καλά με την κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες) όμως αυτό δεν φαίνεται στα ντοκουμέντα του για το ’23  γιατί δεν υπάρχει διεκδίκηση και κινητοποίηση. (εξακολουθούμε να ζούμε στο ‘’ότι κάτσει’’)

Ε. Το 2023 ήταν μια πολύ καλή τουριστική χρονιά. Η θετική εξέλιξη δεν αποτυπώνεται στα έσοδα από ιδίους πόρους του Δήμου Κω. Τα τακτικά του έσοδα (έσοδα από την τοπική κοινωνία)  περιορίζονται στα 18,0 εκ (έναντι 21,3 εκ του 2012). Η (σκόπιμη) παράλειψη της παρουσίασης της 3ης τριμηνιαίας έκθεσης υλοποίησης του προϋπολογισμού 2022 (και στοιχείων της 4ης)  θα έπρεπε να είναι στην διάθεση των δημ. συμβούλων για την σημερινή συζήτηση και στην συζήτηση για το πάγωμα των δημοτικών τελών. Την αβεβαιότητα του προϋπολογισμού επεκτείνει η αύξηση του ενεργειακού κόστους και της εμφάνισης του πληθωρισμού 12%. Η σύνταξη και η ψήφιση προϋπολογισμού και ΠΕΕ έγιναν σε …’ιδανικές συνθήκες’’ και ‘’μονίμως σταθερές’’ εντός των οποίων αποδεικνύεται ‘ότι ζει και κινείται η δημοτική αρχή!

Ε. ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΟΥ: παρακολουθούμε σε ευρωπαϊκούς Δήμους μέσω του διαδικτύου αντίστοιχες συζητήσεις. Όλοι μιλούν για οικονομικό κενό της τάξεως του 25% που δημιουργούν ο πληθωρισμός και το ενεργειακό κόστος και αναζητούν νέους πόρους αναπλήρωσης. Πέραν της αύξησης των κρατικών επιχορηγήσεων  αναζητούν κάλυψη του κενού μέσω αύξησης των δημοτικών τελών και δημιουργίας νέων τελών τουρισμού. Εμείς πότε θα ζητήσουμε την οφειλόμενη αύξηση του τέλους παρεπιδημούν των που η κυβέρνηση Α. Παπανδρέου μείωση από το 2,55 ΣΤΟ 25 και η κι του Κωστάκη Καραμανλή απ0 2% στο 0,5% το 2008; Ποια δημοτική αρχή θα ανοίξει το θέμα το τουριστικού τέλους για την τοπική ανάπτυξη και της ανακοστολόγησης όλων των τελών;

Τα πολιτικά συμπεράσματα είναι αυτονόητα.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Ν. Μυλωνάς

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΙΚΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΠΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ, ΣΣΥΝΕΧΩΣ, ΝΑ ΦΡΕΝΑΡΕΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ;
  ΛΥΠΑΜΑΙ, ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ, ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΒΛΕΜΜΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΜΟΣ!!!

 2. Χρόνια πολλά πες ξεκάθαρα θα ξανά στήριξης πάλι τον κυριτση όπως κάνατε τότε όλοι η αποτυχημένη συνδυασμοί και πρωιν δήμαρχο όλου του νησιού γεια να φάτε ένα σηνταξηουχο δήμαρχο που όλοι ξερεται ότι έφτιαξε όλοι την κω ευχόμεθα να μην σε δω σε κανένα ψηφοδέλτιο μαζί με την ξανθιά από το πυλι και τους πρωιν αποτυχημένους δημάρχους

 3. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ…
  ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΔΕΥΑ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΑ ΤΗΛ.ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕΙ ΜΕ ΣΚ@΄΄ ΣΤΟ ΤΙΓΚΑΚΙ..

  • Πέτα και άλλα μωρομαντιλα και χαρτιά μέσα ! Και ξανά πάρε τηλ ! Δεν βωλουνουν από μόνα τους τα δίκτυα

 4. Ο κ. Παπαστεργίου χαρακτήρισε τον Δήμο Τρικκαίων ως «πρωταθλητή σε κάθε ευρωπαϊκό και εθνικό πρόγραμμα», δίνοντας το παράδειγμα των προτάσεων που ενέκρινε το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα ύψους 7 εκ. € (σε τομείς ψηφιακούς, τεχνολογίας, πολιτικής προστασίας, περιβάλλοντος, υποδομών κ.α.), αλλά και του ΕΣΠΑ, με τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη…https://www.trikalaola.gr/sygchronos-anthropinos-dimos-trikkaion-kai-me-ton-proypologismo-tou-2023/

 5. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΕΒΕΙς [ΑΛΙ ΜΕ ΚΥΡΙΤΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΕΤΕ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΑΡΑ ΤΟΝ ΚΑΛΥΡΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ …. ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΜΟΝΜΟΣ ΤΟΥ

  • Aς κατεβουν να δουν ποσα αππιδια βαζει ο σακκος…κατέβηκαν για το μισθο με εναν εμπαθη κακο, που κυνηγουσε τον κοσμο, τον εβριζε, και καλοπερνουσε.
   Αφησαν συξυλη την ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ και συνεργαστηκαν με τα φροκαλα της πολιτικης
   ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.